YUNA Kini Bergelar IsteriPhoto By: Instagram

SELEBRITI: Penyanyi yang mencipta nama di Amerika Syarikat, Yuna, selamat bergelar isteri kepada pengarah video, Adam Yousof Mohamed Sinclair, 33, dengan sekali lafaz pada jam 7 malam tadi.

Pengurusan Yuna menerusi kenyataan media memaklumkan, pasangan itu dinikahkan Ustaz Azmi dari Majlis Agama Bentong, Pahang berwalikan ayahnya, Datuk Mat Zara'ai Alias, pada majlis yang berlangsung di Puncak Rimba, Bentong, lapor BH ONLINE.

Pada majlis yang dihadiri 300 jemputan itu, pengantin lelaki menyerahkan tujuh dulang hantaran manakala Yuna atau nama sebenarnya, Yunalis Mat Za ra'ai, 31, membalas dengan sembilan dulang.

Jumlah wang hantaran tidak dinyatakan.

"Kami dengan rendah diri mengumumkan majlis pernikahan antara Adam Yousof Mohamed Sinclair dan Yunalis Mat Zara'ai pada 26 Januari di Puncak Rimba, Bentong Pahang.

"Majlis pernikahan itu selamat disempurnakan pada jam 7 malam.

"Kedua-dua mempelai ingin mengucapkan terima kasih di atas doa dan sokongan daripada semua pihak," katanya.

Pasangan mempelai dijadualkan mengadakan sidang media khas di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), petang esok, disusuli majlis resepsi di lokasi sama Ahad ini.

Penyanyi yang terkenal dengan lagu Crush itu berkenalan dengan suaminya yang juga adik pelakon, Ashraf Sinclair, ketika menjayakan sebuah iklan pada awal 2013. Hubungan mereka mulai rapat pada 2015.

Keluarga Adam merisik Yuna pada 27 Mac, seterusnya menjalin pertunangan 5 Ogos lalu.

SUMBER: BH ONLINE

TAGS: YUNA KAHWIN

Rusia Bakal Lancar Matawang Kripto


Crypto Ruble: Photo BY: Steemit


KEWANGAN: DRAF undang-undang bagi memperkenalkan mata wang kripto nasional Rusia telah dihantar ke parlimen.

Mata wang yang bakal dikenali sebagai 'CryptoRuble' itu dihantar oleh Ahli Parlimen Parti Komunis Rusia, Rizvan Kurbanov.

Dalam kenyataan medianya, beliau berkata pindaan undang-undang yang dicadangkan itu penting bagi membolehkan usaha mengekod aset kewangan digital sebagai sah mengikut perundangan dan diterima sebagai bayaran dalam Rusia.

Pada masa sama, draf undang-undang bagi mengawal selia perlombongan dan edaran aset kewangan digital Rusia juga turut dihantar.

November lalu, Presiden Vladimir Putin telah mengarahkan bagi pengenalan wang kripto kebangsaan yang sepenuh dikawal selia oleh kerajaan.

Pengenalan wang kripto kebangsaan 'CryptoRuble' (CRUR) ini dilihat sebagai usaha untuk mengharamkan perlombongan wang kripto lain di negara terbesar dunia itu.

Malah, operasi membabitkan wang kripto Rusia juga akan dikenakan cukai pada kadar 13 peratus.

SUMBER: AGENSI

Gambar Yuna & Adam Tersebar, Dipercayai Bernikah Di Sebuah Resort

Foto: Instagram @ bakers.33


SELEBRITI: Penularan foto pernikahan penyanyi Yunalis Zarai atau Yuna dan pasangannya, Adam Yousof Mohamed Sinclair, 34, tersebar di media sosial menguatkan khabar angin kononnya penyanyi itu telah melangsungkan pernikahan di sebuah resort di Bentong, Pahang pada Jumaat.

MSTAR ONLINE melaporkan menerusi gambar itu, majlis pernikahan pasangan itu bertemakan dalam taman dengan berlatarbelakangkan hutan semula jadi.

Keluarga pihak lelaki dilihat tampil sedondon dengan baju Melayu bertemakan warna coklat manakala pihak perempuan bewarna jingga.

Turut tersebar gambar Yuna, 32, duduk di atas pelamin diperbuat dari kayu dan dihiasi dengan bunga segar sambil ditemani ibunya, Datin Anum Wahab.

Gambar Adam menyarungkan cincin ke jari Yuna turut dimuat naik dipercayai oleh kenalan pasangan mempelai.

Bagaimanapun usaha mStar Online untuk mendapatkan pengesahan daripada pihak pengurusan penyanyi yang sedang mencipta nama di Amerika Syarikat itu tidak berjaya.

Yuna bakal mengadakan sebuah sidang akhbar di Putrajaya pada Sabtu dan difahamkan ia berhubung perkahwinannya dengan Adam.

Pasangan itu sebelum ini mengikat tali pertunangan pada 5 Ogos tahun lalu.

SUMBER: MSTAR ONLINE

TNB Catat Untung Bersih RM2.16 Bilion, Pendapatan RM11.6 Bilion

Photo by: Tenaga Nasional

BISNES: Tenaga Nasional Bhd (TNB) mencatatkan untung bersih peningkatan 20.67 peratus iaitu sebanyak RM2.16 bilion bagi tempoh tiga bulan berakhir 30 November 2017 berbanding RM1.79 bilion tempoh sama 2016.

TNB dalam satu kenyataan pada 26 Januari 2018 melaporkan pendapatannya pula meningkat 3.2 peratus kepada RM11.607 bilion berbanding RM11.242 bilion sebelumnya.

Tahun kewangan TNB kini berakhir pada 31 Disember berbanding sebelum ini yang berakhir pada 31 Ogos.

Syarikat utiliti utama negara itu mengumumkan keuntungan operasi bagi suku pertama tahun kewangan berakhir 31 Disember 2017 mencatatkan paras yang sama sebanyak RM2.34 bilion berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.

Perbelanjaan operasinya (OPEX) meningkat sebanyak 6.3 peratus kepada RM9.66 bilion berbanding RM9.09 bilion tempoh yang sama tahun sebelumnya, disumbangkan kos penjanaan yang tinggi daripada peningkatan kos bahan api.

Bagaimanapun, TNB berkata, menerusi pelaksanaan berkesan mekanisme Kos Pelepasan Tidak Seimbang (ICPT), syarikat utiliti itu kekal neutral daripada sebarang turun naik tidak menentu harga bahan api.

"Kestabilan dalam keuntungan operasi kumpulan akan memanfaatkan pemegang saham, dalam bentuk aliran mapan pemberian dividen pada masa depan dan peningkatan modal," katanya.

TNB juga melabur secara ketara dalam perbelanjaan modal (CAPEX) untuk memenuhi keperluan kapasiti tenaga negara ini.

Ketika ini, terdapat tiga projek penjanaan dengan hampir 3,500 megawatt kapasiti yang dijadualkan beroperasi antara 2018 hingga 2020.

Projek penjanaan kuasa itu mewakili 70.9 peratus jumlah pelaburan CAPEX kumpulan sebanyak RM3.71 bilion pada suku pertama tahun kewangan berakhir 31 Disember 2017.

Pelaburan itu menyumbang mengukuhkan imbangan kewangan kumpulan dengan jumlah asas aset kumpulan meningkat kepada RM146.10 bilion setakat 30 November 2017.

Pertumbuhan permintaan elektrik di Semenanjung Malaysia untuk tempoh itu adalah 1.2 peratus, terutamanya disumbangkan oleh aliran meningkat yang berterusan dalam sektor perindustrian sejak suku keempat tahun kewangan berakhir 31 Ogos 2017.

Mengenai prospek ekonomi, Perkembangan Ekonomi dan Kewangan di Malaysia dalam Laporan Suku Ketiga 2017 Bank Negara Malaysia menunjukkan bahawa memandangkan prestasi kukuh yang berterusan pada suku ketiga, ekonomi Malaysia berada pada kedudukan mencatatkan pertumbuhan menghampiri julat tertinggi unjuran rasmi sebanyak 5.2 - 5.7 peratus pada 2017.

Oleh itu, pertumbuhan permintaan unit elektrik akan stabil sejajar dengan unjuran pertumbuhan kukuh ekonomi dan Lembaga Pengarah TNB menjangka keputusan kewangan kumpulan untuk tempoh berakhir 31 Disember 2017 kekal stabil.


SUMBER: BH ONLINE

NAZA Tawar Generasi Muda Ceburi Automotif

LOGO NAZA


INFO: Kumpulan NAZA mempelawa generasi muda menyertai Kolej Teknologi dan Perniagaan Naza ke arah pembinaan karier dalam bidang itu .

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr. Jagdeep Jassel berkata, bidang automotif adalah sesuatu yang luas dengan perkembangan teknologi sentiasa mengalami perubahan, maka individu perlu melengkapkan diri dengan pengetahuan luas dalam sektor itu.

“Terdapat pelbagai jawatan dalam sektor automotif. Sama ada jualan, pemasaran, pembuatan, kejuruteraan mahupun kimpalan dengan pilihan yang tidak terbatas.

“Bagaimanapun, anda memerlukan pendidikan peringkat tertinggi jika mahu terlibat dalam kejuruteraan automatif, tidak hanya menimba pengetahuan atau mempelajari kemahiran di peringkat bawahan seperti pembuatan komponen semata-mata,” katanya dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Pengerusi Eksekutif Bersama Kumpulan Naza, SM Nasarudin SM Nasimuddin berkata, kumpulan memperkenalkan kemudahan pendidikan Naza dengan visi untuk menjadi pusat pengajaran, latihan dan pusat penyelidikan rantau ini dalam kajian pengurusan teknologi dan penggunaan.

“Sebagai konglomerat milik swasta yang terbesar di Malaysia dengan automotif sebagai perniagaan utamanya, Kumpulan Naza sentiasa mencari cara untuk menggalakkan pertumbuhan dan pembangunan mampan dalam kalangan masyarakat menerusi sektor ini,” katanya.

Kolej Teknologi dan Perniagaan Naza menawarkan kursus diploma termasuk Diploma Teknologi Automotif (Kenderaan Ringan), Diploma Pengurusan Perniagaan Automotif, Diploma Teknologi Motorsport dan Diploma Teknologi Motosikal (akan ditawarkan tidak lama lagi).

Kolej yang berpusat di Glenmarie, Shah Alam itu dilengkapi sistem pembelajaran dan pengajaran terkini yang disesuaikan dengan keperluan pelajar, pasukan akademik berpengalaman, mahir dan berpengalaman dalam industri, kemudahan peralatan dan latihan mencukupi.

Bantuan kewangan turut disediakan seperti kemudahan biasiswa, pinjaman Perbada­nan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), pinjaman pendidikan dan Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP).

Untuk maklumat lanjut, layari http://www.naza.com.my/others/#education atau hubungi 03-205 3036 atau Facebook di https://www.facebook.com/nazacollegeglenmarie/.Jepun Alami Cuaca Sejuk Melampau Sejak 48 Tahun


Snow on the tracks: Trains suffered delays in Tokyo as inches of snow fell on the lines over the course of the week
PHOTO| DailyMail on Facebook

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

GLOBAL : Suhu turun sehingga -4 darjah Celcius di Jepun menyebabkan banyak perkhidmatan dan penduduk terjejas dalam keadaan cuaca suhu terendah dalam tempoh 33 tahun.

Agensi Berita DAILY MAIL melaporkan lebih 330 penerbangan domestik berlepas dari dan tiba di lapangan terbang di Tokyo dibatalkan susulan cuaca buruk, dengan beberapa perkhidmatan kereta api turut digantung. 

Manakala Jabatan bomba Tokyo yang turut mengendalikan perkhidmatan ambulans berkata, ia menerima 2,826 panggilan, Rabu lalu susulan salji tebal yang menyebabkan hura-hara di antara bandar paling padat di dunia itu.

JAPAN TIMES melaporkan keadaan itu adalah paling sibuk dialami perkhidmatan ambulan dalam tempoh 80 tahun.

Imej di bandar Tokyo menunjukkan penduduk bergelut dengan keadaan salji tebal dan berais.

"Biasanya kami memang menerima banyak panggilan ketika musim sejuk. Tetapi kami percaya gabungan influenza, salji tebal dan cuaca sejuk menyumbang kepada peningkatan jumlah panggilan," kata seorang jurucakap.

Jumlah itu sekali gus direkodkan yang paling tinggi sejak perkhidmatan itu mula beroperasi pada 1936 dan jauh melebihi purata kira-kira 2,000 panggilan.

Berikutan itu, kerajaan memberi amaran keadaan berais itu akan berterusan.

Photo by: MAIL ONLINE

Agensi cuaca mengeluarkan amaran suhu rendah di Tokyo sejak kali pertama dalam tempoh 48 tahun.

Salji tebal luar biasa di Tokyo, Selasa lalu menyebabkan ribuan orang terkandas dan beberapa cedera.

Agensi cuaca Jepun merekodkan salji setinggi 23 sentimeter di beberapa bahagian di Tokyo.

"Sekurang-kurangnya 67 orang cedera dalam kemalangan disebabkan salji dan jumlah itu dijangka meningkat memandangkan panggilan kecemasan masih berterusan," kata jurucakap jabatan bomba.


SUMBER: DAILY MAIL/ JAPAN TIMES

Nutella 'Riots' Spread Across French Supermarkets

Photo by: THE GUARDIAN NEWS

GLOBAL NEWS: A discount on Nutella has led to violent scenes in a chain of French supermarkets, as shoppers jostled to grab a bargain on the sweet spread.

BBC NEWS reporeted, Intermarch√© supermarkets offered a 70% discount on Nutella, bringing the price down from €4.50 (£3.90) to €1.40.

But police were called when people began fighting and pushing one another.

Meanwhile THE GUARDIAN NEWS reported Police have been called to supermarkets in France after a 70% discount on Nutella sent shoppers into a frenzy.

The resulting scenes in some Intermarché stores were likened to riots. Footage from inside several shops showed chaos as shoppers swarmed around the shelves while staff tried and failed to control them.

In one video posted on Twitter, stunned bystanders declare “ce n’est pas normal” as they watch the scrum.

In one shop an employee reportedly got a black eye after attempting to separate warring customers. In another, shelves were emptied in 15 minutes.

“They are like animals. A woman had her hair pulled, an elderly lady took a box on her head, another had a bloody hand. It was horrible,” one customer at the Rive-de-Gier supermarket in central France told Le Progres newspaper.

Staff at a branch in the Loire department told the paper that the sale was “a catastrophe”. “We need another system,” an exasperated employee said at a different store.

The Local reported that police were called in Ostricourt in northern France, where a fight had broken out.

Elsewhere, stores were forced to implement a limit of three pots per customer to keep the peace.

The French are famous for their love of the spread, but it is popular across the world. On its website, the company proudly proclaims that the amount of Nutella produced each year is equal to the weight of the Empire State Building.


SOURCES: THE GUARDIAN NEWS/BBC NEWS

33 Maut Kebakaran Hospital di Korea Selatan

Photo By: EPA

GLOBAL: Kebakaran sebuah hospital di Korea Selatan menyebabkan sekurang-kurangnya 33 mayt manakala 70 lagi cedera dengan lapan mangsa dalam keadaan kritikal.

Agensi Berita Tempatan Yonhap News sebelum ini meletakkan angka kematian seramai 31 mangsa.

Menurut Ketua Jabatan Bomba Miryang, Choi Man-woo, kebakaran berlaku kira-kira jam 7.30 pagi (waktu tempatan) di bilik kecemasan di tingkat pertama Hospital Sejong.

Pasukan bomba memindahkan sekurang-kurangnya 200 orang dari bangunan utama hospital yang turut menempatkan pusat penjagaan itu.

Lapan orang dilaporkan cedera parah manakala 69 orang lagi cedera ringan.

Kebanyakan yang maut berada di tingkat pertama dan kedua hospital berkenaan.

Menurut Choi, anggota mereka akan menyiasat punca kebakaran itu.

Saluran penyiaran Korea Selatan, YTN menunjukkan asap hitam keluar dari tingkap dan pintu masuk hospital.

Sekurang-kurangnya seorang pesakit dilihat dibawa keluar dari hospital manakala seorang lagi dibungkus dengan selimut.

Mangsa yang dipindahkan untuk dirawat di empat hospital berasingan.

Bencana ini berlaku selepas sebulan kejadian 29 orang terbunuh dalam kebakaran di pusat kecergasan di bandar Jecheon.

SUMBER: YONHAP NEWS/ BBC NEWS

India’s Growth Set To Lead The Global Economy, DHL Trade Data Shows


Photo By: DHL

DHL Global Trade Barometer suggests India's economy has brighter prospects than any of the world's seven largest contributors to global trade Indian air and ocean freight remain strong, with high demand for commodities and equipment driving growth


MUMBAI, INDIA: India's economy holds the brightest growth prospects amongst the world's seven largest economies, according to results from the Global Trade Barometer released today by DHL, the world's leading logistics company.


The first ever DHL Global Trade Barometer, an early indicator of global trade developments calculated using Artificial Intelligence, Big Data and predictive analytics, assigned India the highest growth indices of the seven countries assessed, due to strong and sustained increases in both air and ocean freight in and out of the country. 

The country's trade in machinery and high-tech goods continues to underpin its growth, while increased imports of industrial raw materials point to an extended period of trade development for the nation.


"More than any of the world's largest economies, India's major industries have displayed levels of resilience and growth that will buoy business confidence in the short to medium turn," said George Lawson, Managing Director, DHL Global Forwarding India. 

"India's economy has built up terrific momentum in recent times: since 2008, its GDP has risen every single year to US$2.44 trillion last year, more than double the levels of a decade ago.[1] As the country continues to invest heavily in infrastructure,[2] we expect it to continue its upward trajectory for the foreseeable future."

According to the DHL Global Trade Barometer, businesses in India can expect ocean trade to further improve on already-high levels, largely thanks to demand for commodities and industrial materials from overseas. 

Air freight demand is projected to remain stable at its current highs, sustained by growth in machinery and technology imports. Both India's air and ocean freight forecasts proved stronger than those of any other country in the Global Trade Barometer -- in large part due to every major sector making a positive contribution to the country's trade.

Photo By: DHL"We're expecting strong performance in not just one or two sectors, but across the entire Indian economy," said George. 

"That implies two things: Indian enterprises of all stripes are not only growing fast, but becoming more and more globally connected in how they do business."  

He added that dynamic planning will become even more important.  "Given this steep growth, it is critical that Indian exporters and importers alike partner with professional logistics providers to ensure their air and ocean demand is met with the right supply of capacity."

Developed jointly by DHL and Accenture, the DHL Global Trade Barometer provides a quarterly outlook on future trade, taking into consideration the import and export data of seven large economies: China, South Korea, Germany, India, Japan, the United Kingdom, and the United States. Together, these countries account for 75 percent of world trade, making their aggregated data an effective bellwether for near-term predictions on global trade. 

The DHL Global Trade Barometer, which assesses commodities that serve as the basis for further industrial production, predicts that global trade will continue to grow in the next three months, despite slight losses in momentum.

 DHL -- The logistics company for the world

DHL is the leading global brand in the logistics industry. Our DHL family of divisions offer an unrivalled portfolio of logistics services ranging from national and international parcel delivery, e-commerce shipping and fulfillment solutions, international express, road, air and ocean transport to industrial supply chain management. 

With about 350,000 employees in more than 220 countries and territories worldwide, DHL connects people and businesses securely and reliably, enabling global trade flows. With specialized solutions for growth markets and industries including technology, life sciences and healthcare, energy, automotive and retail, a proven commitment to corporate responsibility and an unrivalled presence in developing markets, DHL is decisively positioned as "The logistics company for the world".

DHL is part of Deutsche Post DHL Group. The Group generated revenues of more than 57 billion euros in 2016.


[1] IMF Data
[2] https://www.ibef.org/industry/infrastructure-sector-india.aspx

Gunung Berapi Mayon Terus Cetus Ancaman, Hampir 80,000 Pindah

Photo By: SKY NEWS

GLOBAL: Para saintis melaporkan Gunung berapi Mayon di Filipona yang meletus sejak dua minggu lalu, masih menunjukkan pergerakan dengan magma yang berada di bawah permukaan.

Ekoran ancaman semakin membimbangkan setakat ini, lebih 74,000 orang terpaksa berlindung di pusat pemindahan sementara susulan aktiviti gunung itu yang terus meletupkan lava, abu dan gas serta batu panas.

Institut Vulkanologi dan Seismologi Filipina berkata, gegaran, aliran piroklastik dan pelepasan sulfur dioksida dikesan pada Rabu dan awal Khamis.

Asap tebal terus memenuhi ruang udara setinggi lima kilometer dan menyebabkan debu di ladang-ladang dan bandar-bandar yang berdekatan, selain jerebu yang memaksa penduduk kampung memakai topeng.

Pejabat kerajaan dan sekolah ditutup di 17 bandar dan 66 penerbangan telah dibatalkan dalam masa beberapa hari lepas. 

Sementara itu, lava meletus sehingga 500 meter lebih tinggi dan mengalir ke bawah cerun, dengan satu aliran lava sejauh 3 kilometer dari kawah.

Gunung berapi Mayon yang paling aktif di Filipina dikesan memuntahkan lava berwarna merah, kepulan asap dan abu pada Khamis

Kali terakhir Mayon meletus pada Mei 2013 mengakibatkan empat pendaki Eropah terkorban.


Gunung Mayon terletak di sempadan tektonik Eurasian dan Filipina, menjadikan Mayon gunung berapi paling aktif di negara itu.

Terima kasih kepada Plat Laut Filipina, yang merangkumi kepulauan itu, terdapat 25 gunung berapi aktif kerana ia menumpu dengan Plat Eurasia, Pasifik dan Australia.

Lava splashes from the crater atop Mayon volcano, seen from Legazpi City on January 24, 2018. 
Bullit Marquez / AP

This photo, taken from a drone, shows a column of ash shooting up from Mayon volcano above Legazpi City on January 24, 2018. 
Charism Sayat / AFP / Getty

A huge column of ash shoots up to the sky during an eruption of Mayon volcano on January 22, 2018, as seen from Daraga township, Legazpi City, Albay province, around 340 kilometers (200 miles) southeast of Manila, Philippines. 
Dan Amaranto / AP

MENGGEMPARKAN: Ikan Ada Sepasang Tangan Ditemui!

Photo by: Fish Of Australia


PENEMUAN MENAKJUBKAN: Ikan ada sepasang tangan!. Penemuan menggemparkan itu ditemui di perairan di Tasmania, Australia. 

Pasukan saintis hidupan marin menemui sejenis ikan spesies baharu yang memiliki seolah-olah sepasang tangan ketika melakukan penyelidikan di sebuah perairan dekat sini.

Ikan spesies Red Handfish merupakan populasi kedua daripada salah satu ikan paling ganjil di dunia yang ditemui baru-baru ini, lapor AGENSI.

Sekumpulan penyelam dari Institut Kajian Antartik dan Marin (IMAS) melancarkan misi pencarian dengan menggunakan koordinat sistem kedudukan (GPS) sejagat selepas menerima laporan daripada orang ramai mengenai kewujudan ikan itu di luar pantai Apple Isle dekat sini.

Photo by: Newsweek

“Ikan yang berwarna merah itu turut memiliki sepasang kaki menyebabkan ia mampu berjalan di dasar laut. Ia merupakan sejenis ikan yang jarang ditemui,” kata seorang penyelam, Antonia Cooper.

Setakat ini, cuma terdapat antara 20 hingga 40 ikan spesies itu yang masih hidup di perairan Frederick Henry Bay menyebabkan institut berkenaan kini berhasrat untuk mengadakan program pembiakan bagi meningkatkan populasinya. 

SUMBER: AGENSI

Rakyat UK Makan Sandwich Menyamai Dua Kali Ganda Penduduk Dunia!

Photo by: Food Network

FAKTA MENAKJUBKAN: Anda tahu berapakah jumlah sandwich dimakan penduduk Britain setiap tahun? 11.5 bilion itu jumlahnya. Banyak bukan? Jumlah itu menyamai dua kali ganda penduduk dunia!.

Agensi Berita Antarabangsa AFP melaporkan satu kajian menyatakan jumlah sandwich dimakan penduduk Britain mencecah 11.5 bilion setiap tahun, separuh darinya dibuat sendiri di rumah manakala bakinya dibeli di kedai.

Jumlah sandwich dimakan penduduk Britain setiap tahun itu menghasilkan kadar karbon dioksida yang sama dikeluarkan lebih lapan juta kenderaan di negara ini.

Kajian oleh Persatuan Sandwich Britain (BSA) itu juga mendapati, jumlah tahunan itu menghasilkan 9.5 juta tan karbon dioksida dan menyamai penggunaan 8.6 juta kereta.

Penerbit berkenaan, Profesor Adisa Azapagic dari Universiti Manchester berkata, kajian itu membabitkan ujian sisa karbon ke atas 40 jenis kandungan sandwich.

"Sandwich yang menggunakan bahan seperti daging khinzir menghasilkan sisa karbon terbanyak, diikuti sandwich yang menggunakan kandungan seperti keju atau udang.

"Kandungan karbon tertinggi pula ditemui pada sandwich yang berkonsepkan 'sarapan sepanjang hari' terdiri daripada telur, daging khinzir hiris dan sosej," katanya.

Penghasilan sandwich di bawah konsep itu katanya, menghasilkan 1,441 gram karbon dioksida bersamaan jumlah dihasilkan oleh kereta yang melakukan perjalanan sejauh 19 kilometer. 

SUMBER: AFP

Pakatan Perisikan ASEAN Dilancar

Photo by: wind.blow 

GLOBAL: Ekoran peningkatan ancaman berlakunya keganasan dan terorisme, maka enam negara Asia Tenggara bertindak melancarkan pakatan perisikan.

Agensi Berita Antarabangsa REUTERS melaporkan pakatan kerjasama perisikan itu menyasar memerangi militan Daesh dan memperbaiki kerjasama berkaitan ancaman keselamatan, menangani apa yang disifatkan penganalisis tahap ketidakpercayaan tinggi.

Di bawah inisiatif 'Mata Kami' (Our Eyes), pegawai pertahanan kanan akan bertemu setiap dua minggu untuk bertukar-tukar maklumat berkaitan kumpulan militan dan membangunkan pangkalan data keganasan pelampau secara bersama.

Kerjasama perkongsian perisikan itu dilakukan selepas pemberontak yang bersekongkol dengan Daesh mengepung bandar selatan Filipina di Marawi tahun lalu.

Berpuluh rakyat asing, terutama dari Indonesia dan Malaysia, antara ratusan militan yang merampas sebahagian besar Marawi serta terbabit dalam pertempuran hebat dengan pasukan keselamatan Filipina, mengakibatkan sebahagian besar bandar itu tinggal runtuhan dan lebih 1,100 orang maut, menurut angka kerajaan.

Sesetengah pejuang asing dipercayai melakukan perjalanan ke Marawi menerusi sempadan maritim poros di Laut Sulu, bersebelahan Indonesia, Malaysia dan Filipina.

Bersama Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Brunei - semua anggota Persatuan Negara Asia Tenggara (ASEAN) menandatangani pakatan itu. 

SUMBER: REUTERS

TERKINI

10 Sebab Perlu Melawat Ke Sekinchan Sekarang

Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di Sabak Bernam, Selangor, semakin mendapat perhatian sebagai des...