Posts

Showing posts from March 3, 2018

'Raksaksa Dari Timur': Orang Ramai Main Ski Di Terusan Amsterdam Yang Membeku

Image
CUACA EKSTREM: Jika selama ini Terusan Amsterdam di Belanda sibuk dengan bot bertali arus melalui terusan ini dan dipenuhi pelancong yang bersiar-siar menggunakan kenderaan itu. Namun beberapa hari ini keadaan itu berbeza.

Terusan Prinsengracht, Amsterdam bertukar menjadi 'daratan' dengan orang ramai di Amsterdam mengambil peluang untuk bermain ski dan meluncur di terusan-terusan yang membeku di bandar raya itu.

Kejadian jarang-jarang berlaku itu ekoran Eropah masih belum pulih daripada cengkaman ribut Artik yang digelar sebagai ‘Raksasa dari Timur’  dengan suhu terus berlegar di bawah paras beku dan salji turun di seluruh benua tersebut.

Kota metropolitan Amsterdam mencatatkan suhu -1 darjah Celsius.

Pemandangan di terusan Prinsengracht, Amsterdam menyaksikan berpuluh-puluh lelaki, wanita dan kanak-kanak menyarung kasut ski mereka dan meluncur atas permukaan air yang membeku.

Pihak berkuasa kaji cuaca telah melarang bot-bot daripada melakukan pelayaran di beberapa terusan di banda…

'Gergasi Dari Timur' Porak-Perandakan Eropah, Penerbangan & Pengangkutan Terjejas, Ramai Jadi Korban

Image
CUACA EKSTREM: Perubahan cuaca disebabkan ribut salji dan suhu sejuk mendadak dihadapi di Eropah pada ketika ini dianggap terburuk dalam sejarah beberapa negara di sana apabila menyebabkan banyak penerbangan terjejas dan pengangkutan tergendala sehingga ramai dilaporkan maut.

Media melaporkan setakat ini sekurang-kurangnya 21 terkorban di seluruh Eropah akibat cuaca sejuk itu. Di Poland sahaja sekurang-kurangnya 15 maut manakala enam maut di Sepanyol.

Di Britain keadaan ribut salji dan suhu sejuk ekstrem yang dianggap terburuk dalam tempoh 30 tahun memaksa negara itu mengerahkan anggota tentera membantu berhadapan situasi itu.

Selepas cuaca sejuk di Siberia yang digelar 'gergasi dari timur', timur Britain dan Ireland dilanda Ribut Emma yang tiba dari selatan dan menghalang jalan raya, penerbangan dan perkhidmatan kereta api.

Ribut yang berlaku itu menyebabkan salji setebal 90 meter di seluruh  Ireland dan Scotland.

Ia turut menyebabkan seluruh rangkaian pengangkutan awam Ireland te…