12 Perkara Wajib Isteri Patut Tahu Harta Peninggalan Arwah Suami

    Foto Sumber: Wikipedia


Kematian semakin hampir, setiap hari kita dikhabarkan dengan kematian. Tidak kira usia maupun jantina.

1. Jika suami meninggal dunia dan meninggalkan harta tanpa membuat wasiat atau tanpa menghibahkan hartanya semasa hidup, maka semua harta-harta yang halal yang ditinggalkan adalah merupakan harta pusaka yang akan diwarisi oleh isteri dan waris-waris lain mengikut hukum faraid.


2. Jika suami meninggal dunia meninggalkan anak lelaki, anak perempuan, ibu dan bapa, maka mereka juga adalah waris-waris yang berhak mewarisi harta pusaka arwah suami selain daripada isteri.


3. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan, bapa dan adik-beradik, maka waris yang berhak ke atas harta pusaka arwah suami adalah isteri, anak perempuan dan bapa sahaja. Adik-beradik arwah suami tidak berhak.


4. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan dan adik beradik, maka semua itu adalah merupakan waris-waris yang layak mewarisi harta pusaka arwah suami.


5. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan berumur 8 tahun dan anak lelaki berumur 2 hari, maka adik-beradik arwah suami tidak berhak ke atas harta pusaka arwah suami walaupun anak lelaki tersebut baru berumur 2 hari.


6. Jika suami meninggal dunia dan 2 hari sebelum itu telah menceraikan isterinya dengan perceraian secara talaq 1, maka isteri tersebut masih lagi berhak ke atas harta pusaka arwah suaminya.


7. Jika suami meninggal dunia sebaik sahaja selepas akad nikah dengan isterinya, isterinya tetap berhak ke atas harta pusaka arwah suaminya.


8. Jika suami sebelum meninggal dunia menyatakan mengharamkan harta-hartanya diwarisi oleh isteri dan kemudiannya meninggal dunia, isteri tersebut tetap berhak mewarisi harta pusaka arwah suaminya.


9. Jika suami meninggal dunia meninggalkan harta yang berkongsi bahagian dengan isteri, bahagian yang dimiliki oleh arwah suami merupakan harta pusaka yang perlu dibahagikan kepada waris-waris termasuk isteri mengikut hukum faraid.


10. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri sebagai penama kepada simpanan KWSP, Tabung Haji, Takaful atau seumpamanya, maka isteri hendaklah bertindak sebagai pentadbir untuk membahagikan wang-wang tersebut kepada dirinya dan waris-waris lain yang berhak mengikut hukum faraid.


11. Jika suami meninggal dunia namun harta yang ditinggalkan merupakan harta yang dipinjam, harta yang diamanahkan, harta yang telah diwakafkan, harta yang telah dihibahkan atau harta yang telah dijual, harta-harta tersebut bukan merupakan harta pusaka yang layak diwarisi oleh isteri.


12. Harta pusaka arwah suami yang diperolehi dalam tempoh perkahwinan dengan isteri boleh dituntut oleh isteri sebagai harta sepencarian melalui Mahkamah Syariah.


Untuk lebih mudah, uruskan harta anda di Majlis Agama Islam Selangor, layari www.mais.gov.my


Sumber: Facebook Majlis Agama Islam Selangor


OCBC Lulus Semua Permohonan Moratorium


    Foto Sumber: OCBC


OCBC Malaysia memproses semua pendaftaran pakej moratorium dalam tempoh yang ditetapkan tanpa sebarang penolakan sejak bantuan di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) dilancarkan 7 Julai lalu.

Pendaftaran berkaitan perbankan pengguna hampir kesemuanya diproses pada hari sama, manakala bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan perusahaan mikro dalam masa tujuh hari, lebih singkat berbanding tempoh 14 hari yang ditetapkan bagi usaha berkenaan.

OCBC Malaysia terdiri daripada OCBC Bank (Malaysia) Bhd (OCBC Bank) dan anak syarikat perbankan Islam miliknya, OCBC Al-Amin Bank Bhd (OCBC Al-Amin).

Ketua Pegawai Eksekutif OCBC Bank, Datuk Ong Eng Bin, berkata bank itu komited untuk terus membantu pelanggan yang menanggung beban kewangan akibat kesan pandemik.

Beliau berkata, bank itu merangka sistem dalaman yang mantap untuk memastikan semua pendaftaran diproses dengan lancar, agar pelanggan boleh meneruskan usaha membina semula perniagaan tanpa perlu bimbang dengan pinjaman dan pembiayaan pada masa-masa sukar.

"Saya ingin menekankan sekali lagi bahawa pelanggan seharusnya kekal positif tidak kira betapa mencabar keadaan kerana mereka boleh mendapatkan bantuan.

"Kami percaya kebanyakan daripada mereka yang memerlukan bantuan sudah pun menerimanya.

"Bagaimanapun, jika ada sesiapa yang masih belum mendaftar dan perlu melakukannya, sila berbuat demikian di dalam talian menerusi proses pendaftaran mudah kami," katanya dalam kenyataan media pada 9 Ogos 2021/Isnin.

Eng Bin berkata, walaupun angka kes COVID-19 masih tinggi, keyakinan bank tetap disokong oleh kadar pemvaksinan tinggi yang dicapai oleh negara ini.

Katanya, ia bermakna perniagaan boleh dibuka semula secara beransur-ansur supaya ekonomi boleh kembali rancak dan meneruskan kelangsungan perniagaan pelanggan.

Di bawah pakej PEMULIH, pelanggan boleh mendaftar di dalam talian atau di cawangan bank untuk mendapatkan sama ada penangguhan ansuran enam bulan atau pengurangan ansuran sebanyak 50 peratus untuk tempoh enam bulan.

Selain program moratorium asas, OCBC Bank juga menawarkan ahli kad kredit peluang untuk menukarkan baki belum jelas menjadi pinjaman atau pembiayaan tiga tahun dengan kadar faedah atau keuntungan lebih rendah supaya mereka boleh menguruskan hutang masing-masing dengan lebih baik.

TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...