TAHUKAH ANDA | Letusan Gunung Berapi Pinatubo 30 Tahun Lalu Antara Terbesar Abad Ke-20


Kawasan yang terkesan menerima debu letusan gunung berapi Pinatubo. Foto Sumber: Wikipedia


Letupan Gunung Pinatubo pada tahun 1991 merupakan salah satu letusan gunung berapi terbesar abad ke-20 yang pada masa sama membunuh ratusan warganya.

Gunung Pinatubo ialah sebuah gunung berapi pendam yang terletak di pulau Luzon, Filipina dengan ketinggiannya kini ialah 1485 m (4,875 ka), sebelum letupan berlaku pada tahun 1991 ia setinggi 1745 m.

Pada 15 Jun 1991, letusan Gunung Pinatubo bermula pada pukul 1:42 petang waktu tempatan. Letusan itu berlangsung selama sembilan jam dan menyebabkan banyak gempa bumi besar akibat runtuhnya puncak Gunung Pinatubo dan penciptaan kaldera. 

   Foto Sumber: Wikipedia

Kaldera yang mengurangkan puncaknya dari 1745 meter (5725 kaki) menjadi 1485 meter (4872 kaki) tinggi adalah diameter 2.5 kilometer (1.5 batu).

Pada saat letusan gunung berapi itu, pada masa sama Badai Tropika Yunya melewati 75 km (47 batu) ke timur laut Gunung Pinatubo, menyebabkan sejumlah besar hujan di wilayah ini. 

Kesannya abu yang dikeluarkan dari gunung berapi bercampur dengan wap air di udara menyebabkan hujan tephra yang turun di hampir seluruh pulau Luzon. Ketebalan abu yang paling besar mendapan 33 sentimeter (13 inci) kira-kira 10.5 km (6.5 mi) barat daya gunung berapi. 

Terdapat 10 cm abu yang meliputi kawasan seluas 2000 kilometer persegi (772 batu persegi). Sebilangan besar dari 200 hingga 800 orang (akaun berbeza-beza) yang mati semasa letusan mati kerana berat abu runtuh bumbung dan membunuh dua penghuni.

Mengikut laporan kesan letusan 1991 dirasakan di seluruh dunia. Ia mengeluarkan kira-kira 10 bilion tan (1,1 × 1010 tan pendek) atau 10 km3 (2,4 cu mi) magma, dan 20 juta tan (22 juta tan pendek) SO2, membawa sejumlah besar mineral dan logam toksik ke persekitaran permukaan. 

Ia menyembur lebih banyak zarah ke stratosfer daripada letusan sejak Krakatoa pada tahun 1883. Selama beberapa bulan berikutnya, aerosol membentuk lapisan jerebu asid sulfurik global. 

Suhu global turun sekitar 0.5 ° C (0.9 ° F) pada tahun 1991-1993, dan penipisan ozon untuk sementara waktu menyaksikan peningkatan yang ketara. 

Jangkitan COVID-19 Melonjak 50 Peratus Di Jakarta, Sekatan Lebih Ketat


  Foto Sumber: Pexels/ 

Socrates Bangun

GLOBAL | Ibu negara Indonesia mungkin kembali mengenakan sekatan lebih ketat selepas kes jangkitan COVID-19 melonjak 50 peratus pada minggu lalu, kata Gabenor Jakarta.

 Anies Baswedan dalam kenyataan media berkata tindakan itu tidak dapat dielakkan kerana sebahagian besarnya berpunca daripada penularan varian Delta yang pantas merebak dan lebih mudarat kesannya.

Katanya kes aktif di Jakarta saja menokok kepada 17,400 pada 13 Jun berbanding 11,500 kes pada 6 Jun lalu.

"Ibu negara memerlukan perhatian tambahan, sekiranya keadaan sekarang tidak terkawal, kita akan memasuki fasa kecemasan.

"Jika ia berlaku, kita harus mengambil langkah drastik seperti yang pernah kita lakukan pada September dan Februari. Kita tidak mahu ia berlaku lagi," katanya.

Bagi mengatasi situasi itu beliau menggesa penduduk mematuhi protokol kesihatan bagi mengelak dikuatkuasakan sekatan penjarakan sosial yang ketat sekali lagi.

Katanya, menerusi ujian saringan yang dilakukan, kadar jangkitan di Jakarta meningkat kepada 17 peratus pada 13 Jun, berbanding sembilan peratus pada minggu lalu.

Jelas Baswedan, kadar saringan di Jakarta meningkat lapan kali ganda melangkaui saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang mengesyorkan kadar lima peratus ujian sudah memadai.

Varian Delta pertama kali dikesan di India dan mula mendominasi kes di bandar utama sehingga menyebabkan krisis kesihatan terburuk di negara itu.

Menteri Kesihatan, Budi Gunadi Sadikin, mengesahkan kes jangkitan COVID-19 meningkat di Jakarta, Kudus (Jawa Tengah) dan Bangkalan (Jawa Timur), semuanya berpunca daripada varian Delta berdasarkan ujian penjujukan genom.

Kadar penggunaan katil di wad pengasingan dekat Jakarta yang dikhaskan untuk merawat pesakit COVID-19 turut meningkat kepada 75 peratus setakat kelmarin, berbanding 45 peratus seminggu lalu.

Bagaimanapun, nisbah seorang daripada empat pesakit COVID-19 di Jakarta datang dari luar bandar berkenaan.

Ketika ini, pihak berkuasa Indonesia membenarkan pelanggan makan di premis makanan dengan kapasiti terhad manakala separuh kakitangan bukan dikategori sebagai perkhidmatan perlu dikehendaki bekerja dari rumah. 

Sumber Berita - AGENSI/15 JUN 2021

Pendigitalan, HSBC Tutup 13 Cawangan di Malaysia Menjelang Akhir Tahun

    Foto: HSBC

BISNES | HSBC Bank Malaysia Bhd (HSBC) berkata Malaysia kekal sebagai pasaran pertumbuhan utama dan akan memperluaskan operasi perbankan digitalnya serta mengurangkan cawangan seiring dengan perkembangan terbaharu perkhidmatan kewangan dan perbankan.

Menjalankan operasi di Malaysia sejak 1884, transformasi itu melibatkan pelaburan dalam kemampuan digitalnya dengan membuat perubahan kepada teknologi dan cawangan untuk memenuhi harapan pelanggan dan kaedah yang lebih digemari mereka untuk berniaga dengan lebih baik.

"HSBC kini fokus dalam pelaburan untuk mengubah untuk masa depan perbankan melalui pendigitalan dan sebagai sebahagian daripada transformasi ini, sebanyak 13 cawangan bank kami akan ditutup pada 31 Disember, 2021.

“Pelanggan dapat terus melakukan urus niaga perbankan mereka melalui cawangan terdekat, mesin juruwang automatik (ATM), perbankan telefon atau platform perbankan digital kami seperti aplikasi perbankan HSBC Malaysia atau perbankan dalam talian HSBC.

"Kami ingin mengulangi komitmen berterusan terhadap perniagaan HSBC di Malaysia dan mengubah masa depan perbankan," kata HSBC lapor Agensi Berita Bernama pada 15 Jun 2021.

Kumpulan HSBC menekankan bahawa cerminan komitmen itu merangkumi pelaburan US$250 juta HSBC Malaysia di ibu pejabat baharunya di Malaysia, iaitu di hab kewangan TRX.

Kumpulan itu juga telah melakukan pelaburan sebanyak US$40 juta dari tahun 2021 hingga 2023 untuk melengkapkan cawangannya dengan keupayaan digital yang dipertingkatkan dan teknologi baharu.

Ia adalah tambahan kepada US$18 juta yang dilaburkan dari tahun 2018 hingga 2020 untuk membolehkan bank itu mengembangkan format cawangan yang inovatif dan menggunakan cara baharu dalam memberi perkhidmatan pelanggan serta menyokong perjalanan kewangan mereka.

Komitmen itu melibatkan penciptaan lebih daripada 200 peranan baharu untuk menyesuaikan diri dengan landskap perbankan yang terus berkembang dan menempatkan kakitangan HSBC ke dalam peranan baharu ini dengan meningkatkan kemahiran pekerja tempatan bagi menyesuaikan diri dengan trend perbankan pengguna ketika ini dan pada masa depan, katanya.

"Kami mempunyai sejarah panjang lebih daripada 130 tahun di Malaysia dan merancang untuk terus berkhidmat kepada pelanggan kami dan membuat pelaburan untuk para pekerja, rangkaian dan perniagaan,” katanya.

Sebelum ini Astro Awani pada 6 Jun 2021 melaporkan Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Bank (NUBE) menyelar tindakan pemberhentian pekerja oleh HSBC Bank Malaysia (HSBC).

Ia selepas syarikat bank antarabangsa itu mengumumkan pelaksanaan Skim Pemisahan Sukarela (VSS) dan Skim Pemisahan Bersama (MSS) pada 3 Jun lalu, kali ketiga dalam tempoh enam tahun.

Setiausaha Agungnya, J Solomon berkata HSBC yang terus merekodkan keuntungan, tidak sewajarnya melaksanakan VSS dan MSS yang dijangka melibatkan sekitar 600 pekerja daripada kumpulan B40 dan M40.

NUBE pada masa sama menyifatkan HSBC bertindak bertentangan dengan norma dalam melakukan pemberhentian pekerja serta bertentangan dengan Perjanjian Kolektif yang mengikat HSBC dan NUBE.

Malah, HSBC juga disifatkan tidak telus dan tidak menghiraukan keperluan rundingan ikhlas diadakan bersama NUBE sehingga keputusan bersama yang muktamad dicapai.

Dalam pada itu BH Online pada 5 Mac 2021 melaporkan HSBC mengukuhkan lagi komitmennya mengembangkan perniagaannya di Malaysia dengan tumpuan melabur dalam pembangunan teknologi digital untuk tempoh lima tahun akan datang.

Ia sebahagian komitmen yang dizahirkan oleh gergasi perbankan terbesar Eropah itu untuk melabur sehingga AS$6 bilion dalam usaha mengukuhkan operasinya di Asia.

Ketua Negara Perbankan Komersial HSBC Malaysia, Andrew Sill, berkata pandemik COVID-19 banyak mengubah kebiasaan perbankan tradisional selama ini untuk menuju ke arah pendigitalan.

Lantaran itu, beliau berkata, HSBC akan menumpukan kepada pembangunan teknologi digital termasuk pengurusan data besar bagi memastikan kumpulan dapat terus memberikan pekhidmatan kepada pelanggan.


Sumber: 1. Bernama / 15 JUN 2021

        2. Astro Awani/ 6 Jun 2021

        3. BHOnline / 5 Mac 2021


TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...