Posts

Showing posts from December 13, 2017

AirAsia mengorak langkah hadapi perkembangan Revolusi Perindustrian 4.0

Image
OLEH: MOHD EZLI MASHUT

BISNES: Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terkemuka Dunia AirAsiamelaksanakan perubahan penting jawatan dalam syarikat itu sejajar dengan perkembangan Revolusi Perindustrian 4.0.

Dalam pengumuman dilakukan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes pada 13 Disember 2017 menaikkan pangkat Aireen Omar sebagai Naib Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (Digital, Transformasi dan Perkhidmatan Korporat).

Sebelum ini Aireen Omar adalah Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Bhd.(AirAsia).Tony Fernandes berkata pelantikan Aireen Omar itu yang merupakan orang kanan beliau adalah isyarat AirAsia untuk mentransformasi syarikat ini daripada syarikat penerbangan konvesional kepada syarikat digital.

Katanya langkah itu merupakan penstrukturan semula syarikat penerbangan ini dalam berhadapan dengan cabaran Revolusi Industri 4.0.

Sementara itu, Bekas Pengarah Pembangunan Perancangan Korporat, Strategi dan Perniagaan Naza Corporation Holdings Sdn. Bhd., Riad Asmat diumumk…

Carian GOOGLE Peranti Mudah-Alih Popular 2017

Image
Berikut adalah carian Google untuk kategori Peranti Mudah Alih Popular sepanjang 2017: 

1. iPhone 8

2. iPhone X

3. Oppo F5

4. Huawei Nova 2i

5. Huawei P10

6. Oppo R9s

7. Vivo V5

8. Samsung Galaxy S8

9. Huawei Mate 10

10. Huawei P9

INFO: Kasih Ibu Smart Selangor (KISS)

Image
PENGENALAN

Kerajaan Negeri Selangor mengiktiraf peranan penting kaum ibu dalam sesebuah keluarga yang tidak mengenal penat lelah untuk mengurus hal ehwal keluarga, mendidik dan membesarkan anak-anak

Bagi menghargai pengorbanan besar kaum ibu, Kerajaan Negeri Selangor memperkenalkan Kasih Ibu Smart Selangor (KISS), sebuah program kebajikan khusus bagi kaum ibu di kalangan golongan berpendapatan rendah (Kumpulan B40)

Program ini bertujuan mengurangkan beban kos sara hidup menerusi bantuan kewangan bagi pembelian barangan keperluan asas

Peserta program dapat membeli barangan keperluan asas di kedai dan pasaraya yang berdaftar secara tanpa tunai (cashless)


MANFAAT KAD KISS

- Kad KISS akan diberi kepada setiap ahli yang layak

- Kad KISS boleh diguna di kedai serta pasaraya berdaftar

- Urusniaga pembelian barangan keperluan asas adalah secara tanpa tunai (cashless)

-  Pembelian barangan keperluan asas adalah terhad sebanyak RM 200 sebulan

- Baki nilai bagi bulan terdahulu tidak akan dibawa ke bulan …

AIRASIA Terus Terbang Tinggi, Apa RAHSIA?

Image
OLEH: MOHD EZLI MASHUT

INSPIRASI KEJAYAAN:  LIMA KALI dinobat sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia. Kejayaan syarikat penerbangan tambang murah AirAsia diiktiraf lima kali berturut-turut oleh World Travel Awards (WTA) 2017.

AirAsia mengungguli kategori tersebut setelah menerima undian tertinggi daripada para pemain industri profesional dari seluruh dunia, menewaskan Southwest Airlines, JetBlue, Ryanair, EasyJet, Jetstar Airways, Norwegian Air, West Air, Flydubai, Air Arabia, Flynas, Kulula, Mangga dan Fastjet.

AirAsia juga memenangi anugerah sulung bagi Kru Kabin Syarikat Penerbangan Tambah Rendah Terbaik Dunia, mengatasi 13 syarikat penerbangan lain.

Kemenangan itu juga adalah susulan kejayaannya pada awal tahun ini setelah memenangi anugerah Kru Kabin Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Asia dan pada tahun 2015.

KLIK: https://ezli007.blogspot.my/2017/12/airasia-dipilih-syarikat-penerbangan.htmlAIRASIA FOKUS PENJENAMAAN

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia,…

NASA kembali jejak ke Bulan usaha misi terokai Marikh

Image
OLEH: MOHD EZLI MASHUT

ANGKASA LEPAS: Sejak kejayaan Amerika Syarikat menjejakkan kaki ke Bulan, buat pertama kali negara itu mengarahkan agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA) untuk memulakan kembali misi itu.

Ia adalah persiapan Amerika Syarikat untuk melaksanakan penerokaan terhadap Planet Marikh pada masa hadapan atas arahan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump pada 10 Disember 2017 lalu.

Trump berkata misi kali ini bukan sahaja untuk meninggalkan jejak tapak kaki dan memacak bendera Amerika Syarikat tetapi membina koloni asas di Bulan.

“Kali ini, kami bukan sahaja akan memacak bendera AS atau meninggalkan kesan tapak kaki kami.


“Kami juga akan membina asas untuk melancarkan misi ke Marikh dan mungkin suatu hari nanti, meneroka dunia lain,” kata Trump dalam satu majlis di White House ketika beliau menandatangani dasar baharu angkasa lepas.

Trump yang menandatangani arahan itu sambil disaksikan Harrison Schmitt, salah seorang rakyat AS terakhir yang berjalan …

Erdogan lantang jadi jurubicara ummah bela Baitul Maqdis

Image
GLOBAL: Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berisiko mensabotaj hubungan dengan Israel apabila berulang kali mengecam tindakan Amerika Syarikat (AS) mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Yahudi itu.

Agensi Berita Antarabangsa AFP melaporkan ketika keputusan Presiden Donald Trump minggu lalu disambut dengan kecaman hampir sebulat suara terutama dari dunia Islam, Erdogan muncul sebagai pengkritik paling lantang.

Erdogan, yang menganggap dirinya sebagai penyokong tidak berbelah bahagi Palestin, akan mengadakan sidang kemuncak pemimpin Islam, yang menandakan satu 'titik permulaan' terhadap tindak balas keputusan Washington.

Penyokong tradisi Palestin di Asia Barat seperti Arab Saudi dan Mesir mengutuk tindakan itu, namun tidak mengumumkan sebarang langkah konkrit sendiri.

Pemimpin Turki itu kerap mengkritik Israel dan tidak menyembunyikan sokongannya terhadap pergerakan Hamas Palestin, yang disenarai sebagai organisasi pengganas oleh AS, Israel dan beberapa negara lain.

Bekas dut…