AirAsia mengorak langkah hadapi perkembangan Revolusi Perindustrian 4.0OLEH: MOHD EZLI MASHUT

BISNES: Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terkemuka Dunia AirAsia melaksanakan perubahan penting jawatan dalam syarikat itu sejajar dengan perkembangan Revolusi Perindustrian 4.0.

Dalam pengumuman dilakukan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes pada 13 Disember 2017 menaikkan pangkat Aireen Omar sebagai Naib Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (Digital, Transformasi dan Perkhidmatan Korporat).

Sebelum ini Aireen Omar adalah Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Bhd.(AirAsia).Tony Fernandes berkata pelantikan Aireen Omar itu yang merupakan orang kanan beliau adalah isyarat AirAsia untuk mentransformasi syarikat ini daripada syarikat penerbangan konvesional kepada syarikat digital.

Katanya langkah itu merupakan penstrukturan semula syarikat penerbangan ini dalam berhadapan dengan cabaran Revolusi Industri 4.0.

Sementara itu, Bekas Pengarah Pembangunan Perancangan Korporat, Strategi dan Perniagaan Naza Corporation Holdings Sdn. Bhd., Riad Asmat diumumkan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Bhd. (AirAsia) yang baharu bagi menggantikan Aireen Omar.

Menurut Tony Fernandes, Riad yang juga pernah bertugas sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Catherham Automotive United Kingdom akan menggantikan Aireen yang dinaikan pangkat sebagai Naib Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (Digital, Transformasi dan Perkhidmatan Korporat).

Dalam pada itu, Fernandes turut mengumumkan pelantikan tiga individu lagi dalam syarikat penerbangan tersebut.


Turut dilantik ialah Bo Lingam sebagai Naib Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (Perniagaan Penerbangan); Rozman Omar sebagai Pengarah Eksekutif AirAsia International Limited dan Kapten Adrian Jenkins sebagai Ketua Pegawai Operasi AirAsia yang baharu.

Sebelum ini, Air Asia dinobat sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia. Kejayaan syarikat penerbangan tambang murah AirAsia diiktiraf lima kali berturut-turut oleh World Travel Awards (WTA) 2017.AirAsia mengungguli kategori tersebut setelah menerima undian tertinggi daripada para pemain industri profesional dari seluruh dunia, menewaskan Southwest Airlines, JetBlue, Ryanair, EasyJet, Jetstar Airways, Norwegian Air, West Air, Flydubai, Air Arabia, Flynas, Kulula, Mangga dan Fastjet.

AirAsia juga memenangi anugerah sulung bagi Kru Kabin Syarikat Penerbangan Tambah Rendah Terbaik Dunia, mengatasi 13 syarikat penerbangan lain.Air Asia sebelum ini juga melantik Neelofa sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif AirAsia yang dilihat membuka lembaran baharu kerjasama strategik jangka masa panjang dan ke hadapan.

Pelantikan Neelofa ini selepas kejayaan diperoleh beliau sepanjang karier menjadi usahawan melalui jenama Naelofar sekaligus menjadikan beliau sebagai ikon syarikat penerbangan Air Asia.

KLIKhttps://ezli007.blogspot.my/2017/12/neelofa-airasia-perkongsian-bijak.html


Carian GOOGLE Peranti Mudah-Alih Popular 2017


Berikut adalah carian Google untuk kategori Peranti Mudah Alih Popular sepanjang 2017: 

1. iPhone 8

2. iPhone X

3. Oppo F5

4. Huawei Nova 2i

5. Huawei P10

6. Oppo R9s

7. Vivo V5

8. Samsung Galaxy S8

9. Huawei Mate 10

10. Huawei P9

INFO: Kasih Ibu Smart Selangor (KISS)PENGENALAN

Kerajaan Negeri Selangor mengiktiraf peranan penting kaum ibu dalam sesebuah keluarga yang tidak mengenal penat lelah untuk mengurus hal ehwal keluarga, mendidik dan membesarkan anak-anak

Bagi menghargai pengorbanan besar kaum ibu, Kerajaan Negeri Selangor memperkenalkan Kasih Ibu Smart Selangor (KISS), sebuah program kebajikan khusus bagi kaum ibu di kalangan golongan berpendapatan rendah (Kumpulan B40)

Program ini bertujuan mengurangkan beban kos sara hidup menerusi bantuan kewangan bagi pembelian barangan keperluan asas

Peserta program dapat membeli barangan keperluan asas di kedai dan pasaraya yang berdaftar secara tanpa tunai (cashless)


MANFAAT KAD KISS

- Kad KISS akan diberi kepada setiap ahli yang layak

- Kad KISS boleh diguna di kedai serta pasaraya berdaftar

- Urusniaga pembelian barangan keperluan asas adalah secara tanpa tunai (cashless)

-  Pembelian barangan keperluan asas adalah terhad sebanyak RM 200 sebulan

- Baki nilai bagi bulan terdahulu tidak akan dibawa ke bulan  hadapan

- Kad KISS akan ditambah nilai ke tahap RM 200 pada setiap bulan secara automatik
SENARAI BARANGAN KEPERLUAN ASAS YANG DILULUSKAN

1. Beras
2. Mi dan Bihun
3. Roti
4. Biskut
5. Telur
6. Gula dan Garam
7. Rempah ratus
8. Tepung
9. Minyak masak
10. Sayur-sayuran
11. Daging ayam, lembu, kambing dan ikan
12. Sabun dan bahan pencuci (detergent)
13. Lampin pakai buang (bayi / dewasa)
14. Produk tenusu – susu segar, susu
tepung, susu sejat dan susu pekat manis
15. Barangan persekolahan – kasut, beg,
buku, alatulis, pakaian seragam dan
sebagainya

Nota : Hanya barangan yang tersenarai di atas diluluskan untuk pembelian.Tiada had dari segi jenama barangan yang dipilih.


SYARAT KELAYAKAN

1.  Warganegara Malaysia; dan
2.  Lahir di Selangor atau menetap di Selangor melebihi 10 tahun ; dan 
3.  Pemilih berdaftar di Negeri Selangor; dan 
3.  Wanita berkeluarga (berkahwin atau ibu tunggal) yang mempunyai anak/tanggungan di bawah umur 21 tahun; dan
4.  Pendapatan isi rumah di bawah RM 2,000 sebulan.

CARA MENDAFTAR

Akan datang   Secara atas talian : menerusi laman web www.kiss.com.my; atau

Secara manual : borang pendaftaran boleh di muat turun dari laman web www.kiss.com.my atau boleh diambil di :

1. Pejabat Ahli Dewan Negeri / Penyelaras Dewan Negeri
2. Pejabat Ahli Parlimen / Penyelaras Parlimen
3. Pejabat Ketua-Ketua Kampung Tradisi, Kampung
    Baru, Kampung Bagan, Ketua Komuniti India,            Pejabat Ahli Majlis
4. Pusat Wanita Berdaya


NO TELEFON  : 03.5525.6600 
NO FAKS  : 03.5525.6900
EMEL : admin@selcare.my

BORANGhttps://docs.wixstatic.com/ugd/408cda_2e72619449e2485696a8a7db3129da77.pdf

SUMBER: https://www.kiss.com.my

AIRASIA Terus Terbang Tinggi, Apa RAHSIA?
OLEH: MOHD EZLI MASHUT

INSPIRASI KEJAYAAN:  LIMA KALI dinobat sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia. Kejayaan syarikat penerbangan tambang murah AirAsia diiktiraf lima kali berturut-turut oleh World Travel Awards (WTA) 2017.

AirAsia mengungguli kategori tersebut setelah menerima undian tertinggi daripada para pemain industri profesional dari seluruh dunia, menewaskan Southwest Airlines, JetBlue, Ryanair, EasyJet, Jetstar Airways, Norwegian Air, West Air, Flydubai, Air Arabia, Flynas, Kulula, Mangga dan Fastjet.

AirAsia juga memenangi anugerah sulung bagi Kru Kabin Syarikat Penerbangan Tambah Rendah Terbaik Dunia, mengatasi 13 syarikat penerbangan lain.

Kemenangan itu juga adalah susulan kejayaannya pada awal tahun ini setelah memenangi anugerah Kru Kabin Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Asia dan pada tahun 2015.

KLIK: https://ezli007.blogspot.my/2017/12/airasia-dipilih-syarikat-penerbangan.htmlAIRASIA FOKUS PENJENAMAAN

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes menitikberatkan soal penjenamaan sebagai antara komponen diberi perhatian bagi memastikan mampu bersaing dan menjadi pilihan pelanggan berbanding dengan syarikat penerbangan gergasi lain yang sudah lama beroperasi.

Kaedah kerja dilakukan AirAsia adalah dengan memberikan peluang kepada setiap pelanggan dan bakal pengguna untuk mampu terbang dengan Air Asia ke mana-mana destinasi pilihan di serata dunia dengan kadar kemampuan dan bajet.

Ianya bermula dengan misi menawarkan harga tiket yang amat rendah sehingga RM1.00 untuk menarik perhatian ramai. Kaedah siapa cepat dia untung adalah prinsip penjualan tiket yang digunakan. 

Jika anda membeli tiket untuk penerbangan sebulan dari tarikh pembelian, kemungkinan besar anda akan dapat membeli tiket pada harga lebih rendah berbanding jika tempoh perjalanan lebih dekat dengan tarikh pembelian tiket.


PROGRAM CSR AIR ASIA

“The more you give, the more you will get” adalah pepatah yang diamalkan oleh pihak Air Asia. Banyak bantuan kewangan yang telah dihulurkan oleh syarikat untuk mengurangkan bebanan golongan miskin dan sebagainya. 

Dari segi pertolongan yang tidak mengeluarkan wang secara terus pula, Air Asia boleh dikatakan agak aktif untuk menghulurkan bantuan penerbangan bagi membawa pulang rakyat Malaysia di negara yang ditimpa bencana seperti di Indonesia atau krisis perang saudara seperti di negara Teluk dan sebagainya.  

Mereka percaya pulangan yang akan diperolehi daripada keprihatinan mereka ini akan datang pada bila-bila masa dan dalam pelbagai bentuk.


BAGAIMANA AIR ASIA MULA TERBANG TINGGI

Air Asia ditubuhkan pada 1993 dan mula beroperasi pada 1996. Diasaskan pada awalnya oleh syarikat kepunyaan kerajaan iaitu DRB-HICOM. Pada 2001, syarikat dibebani dhutang amat banyak diambil alih oleh Tony Fernandes melalui syarikatnya Tune Air Sdn Bhd. 

Beliau merupakan bekas eksekutif syarikat Tune Warner. Tune Air Sdn Bhd adalah nama yang diguna pakai selepas Tony pengambil alihan pada harga token RM1.00. 

Sejak diambil alih, Air Asia telah berjaya merekod dan meraih pelbagai anugerah serta bersaing sengit dengan syarikat-syarikat penerbangan yang lain termasuk MAS Berhad. 

Hanya dalam masa satu tahun sahaja Tony Fernandes telah berjaya menyelesaikan masalah beban hutang syarikat. Beliau telah berjaya membaiki prestasi Air Asia dan merekodkan keuntungan.

Tony Fernandes merupakan tokoh yang amat berwibawa dalam menentukan nama Air Asia kekal berjaya di Asia dan mula menempah nama di rantau yang lain.

Pada 2016 Air Asia Sdn Bhd merekodkan perolehan sebanyak RM6.92 billion berbanding 2015 sebanyak RM6.3 billion. Bagi Air Asia Group merangkumi Asia Sdn Bhd dan syarikat sekutu Air Asia di Thailand, Indonesia, Filipina, India dan Jepun merekodkan perolehan RM12.02 billion berbanding 2015 sebanyak RM10.79 billion.

RAHSIA KEJAYAAN

Ini adalah antara nasihat Tony Fernandes kepada mereka yang ingin menceburi bidang perniagaan dan keusahawanan:

1. Jangan dengar cakap orang, ikut hati anda.

2. Dapatkan produk yang orang inginkan, yakni yang boleh buat duit.

3. Pemasaran sangat penting. Pastikan orang tahu mengenai produk dan idea anda. Produk atau idea sebagus manapun kalau orang tak tahu, tak guna juga.

4. Kelilingi diri anda dengan individu yang hebat, mereka yang boleh menutup kelemahan serta melengkapkan anda. 

5. Semangat dan minat adalah sangat penting. Lakukan sesuatu yang ada suka, percaya dan cinta, itu boleh memberikan anda tenaga untuk maju ke hadapan. 

6. Perlu bercita-cita besar. Antara impian beliau semasa kecil selain memulakan syarikat penerbangan adalah untuk memiliki sebuah kelab bola sepak Inggeris dan team lumba Formula One. 

7. Menggalakkan pekerja beliau untuk mengejar cita-cita mereka. Namun begitu, AirAsia sentiasa berusaha untuk mewujudkan persekitaran di mana mereka boleh belajar, berkembang dan melakukan apa yang membuatkan mereka bersemangat.

8. Ambil pekerja yang betul. Cari mereka yang mempunyai semangat di dalam hati mereka. 

9. Pastikan misi yang jelas. Misi AirAsia adalah "Now Everyone Can Fly" membawa mesej yang jelas, iaitu untuk membolehkan semua lapisan masyarakat untuk terbang bersama keluarga, serta untuk meneroka dunia. 

10. Peluang tidak datang selalu, apabila ia hadir, rebutlah. Lihat di mana orang lain tidak pandang, anda akan nampak peluang.

KLIK: https://ezli007.blogspot.my/2017/12/neelofa-airasia-perkongsian-bijak.html

NASA kembali jejak ke Bulan usaha misi terokai Marikh
OLEH: MOHD EZLI MASHUT

ANGKASA LEPAS: Sejak kejayaan Amerika Syarikat menjejakkan kaki ke Bulan, buat pertama kali negara itu mengarahkan agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA) untuk memulakan kembali misi itu.

Ia adalah persiapan Amerika Syarikat untuk melaksanakan penerokaan terhadap Planet Marikh pada masa hadapan atas arahan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump pada 10 Disember 2017 lalu.

Trump berkata misi kali ini bukan sahaja untuk meninggalkan jejak tapak kaki dan memacak bendera Amerika Syarikat tetapi membina koloni asas di Bulan.

“Kali ini, kami bukan sahaja akan memacak bendera AS atau meninggalkan kesan tapak kaki kami.


“Kami juga akan membina asas untuk melancarkan misi ke Marikh dan mungkin suatu hari nanti, meneroka dunia lain,” kata Trump dalam satu majlis di White House ketika beliau menandatangani dasar baharu angkasa lepas.

Trump yang menandatangani arahan itu sambil disaksikan Harrison Schmitt, salah seorang rakyat AS terakhir yang berjalan di Bulan kira-kira 45 tahun lalu.

"Kami berikrar bahawa Schmitt tidak akan lagi menjadi orang terakhir berbuat demikian," katanya.

Arahan tersebut meminta NASA menggandakan usaha untuk menghantar angkasawan jauh ke angkasa lepas, dasar yang menyatukan ahli politik daripada pihak kerajaan dan pembangkang di AS.

Pakar-pakar dasar angkasa lepas bersetuju bahawa sebarang usaha untuk menghantar angkasawan ke Marikh yang terletak kira-kira 225 juta kilometer dari Bumi memerlukan keupayaan teknikal dan perbelanjaan besar.

Kali terakhir angkasawan AS melawat Bulan adalah ketika misi Apollo pada tahun 1960-an dan 1970-an.

Pada 20 Julai 1969, angkasawan AS, Neil Armstrong menjadi manusia pertama menjejakkan kaki ke Bulan. 

Sebelum ini pemerhati teori konspirasi menyangkal dakwaan kejayaan Amerika Syarikat menjejakkan kaki ke Bulan pada 1969 dengan menyatakan ia dilakukan di layar filem menggunakan teknologi bagi menyaingi kejayaan program angkasa lepas Soviet Union ketika itu.

Erdogan lantang jadi jurubicara ummah bela Baitul MaqdisGLOBAL: Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berisiko mensabotaj hubungan dengan Israel apabila berulang kali mengecam tindakan Amerika Syarikat (AS) mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Yahudi itu.

Agensi Berita Antarabangsa AFP melaporkan ketika keputusan Presiden Donald Trump minggu lalu disambut dengan kecaman hampir sebulat suara terutama dari dunia Islam, Erdogan muncul sebagai pengkritik paling lantang.

Erdogan, yang menganggap dirinya sebagai penyokong tidak berbelah bahagi Palestin, akan mengadakan sidang kemuncak pemimpin Islam, yang menandakan satu 'titik permulaan' terhadap tindak balas keputusan Washington.

Penyokong tradisi Palestin di Asia Barat seperti Arab Saudi dan Mesir mengutuk tindakan itu, namun tidak mengumumkan sebarang langkah konkrit sendiri.

Pemimpin Turki itu kerap mengkritik Israel dan tidak menyembunyikan sokongannya terhadap pergerakan Hamas Palestin, yang disenarai sebagai organisasi pengganas oleh AS, Israel dan beberapa negara lain.

Bekas duta Kesatuan Eropah (EU) ke Turki yang juga sarjana pelawat di Carnegie Europe, Marc Pierini, berkata kenyataan Erdogan itu konsisten dengan suara pengikutnya di Turki.

Namun, kritikan Erdogan berlaku ketika Turki dan Israel berusaha memperbaiki hubungan sejak tahun lalu selepas hampir terputus susulan serbuan tentera Zionis ke atas kapal ke Gaza pada 2010, yang menyebabkan 10 aktivisnya maut.

"Melihat reaksi Israel terhadap kenyataan itu, tidak syak lagi ada risiko serius terhadap hubungan Turki dan Israel," kata Pierini.

Menurut felo kanan di Pusat Rafik Hariri Majlis Atlantik, Aaron Stein, Erdogan sudah memikirkan mengenai jadual pilihan raya November 2019, yang mana beliau dijangka bertanding penggal baharu presiden dengan kuasa eksekutif diluluskan dalam pungutan suara April lalu.

"Dengan mengambil pendirian tegas ke atas isu Baitulmaqdis, ia adalah sebahagian usaha meluas melabel dirinya sebagai pelindung Muslim tertindas di seluruh dunia.

"Kedua-dua pihak tidak suka antara satu sama lain, namun tidak merencatkan hubungan ekonomi.

"Saya fikir ini kemungkinan akan berterusan disebabkan percaturan politik Erdogan dan masalah politik serta perundangan dihadapi Netanyahu sendiri," katanya.

Pengerusi Pusat Ekonomi dan Dasar Luar berpusat di Istanbul serta sarjana pelawat di Carnegie Europe, Sinan Ulgen, percaya retorik Erdogan terhadap Baitulmaqdis menggambarkan perubahan dalam pendekatan dasar luar Turki sejak kewujudan Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) pada 2002.

"Secara tradisi, Turki berupaya dalam amalan diplomatiknya untuk mengasingkan diri daripada pertimbangan politik tempatan.

"Namun, ini berubah di bawah pentadbiran AKP supaya Turki mendapati dirinya berada dalam keadaan ekstrem, dengan kebanyakan keputusan dasar luar didorong percaturan domestik," katanya.

Beliau berkata, Erdogan percaya, ada sokongan umum di tanah air untuk menjustifikasi tindakan lebih agresif ke atas Israel, walaupun ia berisiko mencetuskan provokasi krisis diplomatik. 


TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...