Kebakaran Hutan Semakin Marak Di Baitulmaqdis

                                                           Foto Sumber: Al-Quds Network

Penduduk beberapa perkampungan di pinggir Baitulmaqdis dipindahkan pada 15 Ogos 2021/Ahad berikutan kebakaran hutan yang besar.

Agensi Berita Antarabangsa AFP pada 16 Ogos 2021/Isnin melaporkan anggota bomba dengan sokongan pesawat pemadam api berusaha mengawal kebakaran yang menyebabkan asap tebal menyelubungi bandar itu.

Menurut kenyataan polis, antara perkampungan yang terancam ialah Beit Meir, Shoeva dan Ramat Raziel di barat Baitulmaqdis, berhampiran lebuhraya utama menghubungkan bandar itu dengan hab komersial di Tel Aviv.

"Penduduk dipindahkan dan beberapa jalan ditutup susulan api semakin marak merebak akibat ditiup angin," katanya.

Dalam pada itu Al-Quds Network melaporkan kebakaran merebak berhampiran kawasan di bahagian barat masjid Al-Aqsa.

Berdasarkan foto yang dimuat naik di media sosial menunjukkan asap tebal menyelubungi kawasan berkenaan.

Foto Sumber: Al-Quds Network

    Foto Sumber: Al-Quds Network                                                      Foto Sumber: Al-Quds Network

Sementara itu, jurucakap pasukan bomba Baitulmaqdis berkata pasukan bomba dari wilayah lain turut dikerah bagi membantu mereka.

Sebelum ini berlaku kebakaran di kawasan sama lebih minggu lalu tetapi dapat segera dikawal tetapi kebakaran baru semalam belum diketahui puncanya.

Beberapa negara Mediterranean juga kini bergelut dengan kebakaran hutan termasuk Greece, Turki dan Algeria, yang turut mencatatkan rekod peningkatan suhu tertinggi dalam sejarah.TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...