Posts

Showing posts from January 13, 2018

Interesting Facts About Honda We Should Know!

Image
Honda's 3E vision stands for "Empower, Experience, Empathy,"

The Honda Motor Company its history is connected with the name of Soichiro Honda. Born in 1906, Soichiro Honda was a prominent Japanese racing driver and engineer.

1. The history of the Honda brand begins in 1946, in the post-war Japan, when an engineer and ex-racing driver Soichiro Honda founded his first enterprise, the Honda Technical Research Institute. 

2. This venture was focused on development, production and repair of motorized bicycles and motorcycles. Two years later, the company started production of its own power units, and its name was changed to the Honda Motor Company.

3. Honda is the world’s largest motorcycle manufacturer since 1959.

4. The company builds over 14 million internal combustion engines every year making it it’s largest manufacturer in the world.

5. Did you know the founder of Honda,  Soichiro Honda was turned down when he applied for an Engineering job in Toyota.

6. “The power of dreams” …

Fakta Menarik Berkenaan Cuaca Sejuk Dialami Di Malaysia 2018

Image
1. Cuaca terlalu sejuk dengan suhu mencapai -1 dan -2 darjah Celsius di puncak Gunung Kinabalu menyebabkan air yang bertakung bertukar menjadi ketulan ais.

2. Aplikasi ramalan cuaca Malaysia, Met Office memaparkan cuaca di Lembah Klang turun sekitar 22 darjah Celsius.

3.  Cuaca sejuk sekitar 21 darjah Celsius yang melanda negara ketika ini adalah disebabkan tiupan angin luluran sejuk yang berlaku semasa monsun timur laut akibat pengukuhan sistem tekanan udara tinggi Siberia-Mongolia yang membawa cuaca sejuk dari utara ke China dan memasuki Laut China Selatan sebelum bergerak ke Malaysia.

4.  Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dalam catatan di media sosial ketika tiba di tanah air  berkata cuaca sejuk di Malaysia sama seperti ketika beliau berada di Jeddah.

5. Tiupan udara tekanan tinggi Siberia-Mongolia juga ada kaitannya dengan fenomena yang menyebabkan berlakunya "bom siklon "yang menyebabkan cuaca sejuk di timur Amerika Syarikat (AS) dan Kanada sehingga mencatat suhu ba…

'Winter Sonata' landa Lembah Klang, Kesan 'Bom Siklon'?

Image
OLEH: MOHD EZLI MASHUT

CUACA: Beberapa hari kebelakangan ini sejak 12 Januari, kawasan Lembah Klang dan beberapa kawasan mengalami penurunan suhu sehingga sekitar 21 darjah celsius.

Keadaan itu menyebabkan penduduk dapat merasai suasana sejuk dan nyaman yang jarang-jarang dapat dirasai seolah-olah berada di kawasan tinggi.

BACA:Lembah Klang Alami Cuaca Sejuk 'Luar Biasa' ?
https://ezli007.blogspot.com/2018/01/lembah-klang-alami-cuaca-sejuk-luar.html

|Apa Yang Menyebabkan Keadaan Sejuk Berlaku?

BH ONLINE dalam laporan 12 Januari 2018 menyatakan keadaan itu berlaku disebabkan tiupan angin luluran sejuk yang berlaku semasa monsun timur laut akibat pengukuhan sistem tekanan udara tinggi Siberia-Mongolia yang membawa cuaca sejuk dari utara ke China dan memasuki Laut China Selatan sebelum bergerak ke Malaysia.

Profesor Klimatologi dan Oseanografi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Fredolin Tangang, berkata cuaca sejuk seperti ini akan berlarutan dua tiga hari lagi dengan kawasan d…