Posts

Showing posts from February 18, 2018

Kereta Kabel Gunung Machinchang Langkawi Rosak, Apa Nasib 850 Pelancong?

Image
NASIONAL: LANGKAWI: Kira-kira 800 orang pelancong dan petugas terkandas selepas sistem kereta kabel Langkawi SkyCab di sini mengalami kerosakan sejak lewat petang ini.

Agensi Berita BERNAMA melaporkan Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah Penguasa Bomba Mohamad Mustakim Mukhtar berkata 50 orang daripada mereka berada di dalam kereta kabel manakala selebihnya berada di stesen puncak pertama di Gunung Machinchang, yang setinggi 713 meter itu.

Beliau berkata sepasukan 16 orang petugas Balai Bomba dan Penyelamat Langkawi yang diketuai Komander Operasi Penolong Kanan Penguasa Bomba Mohd Hisham Ibrahim bergegas ke tempat kejadian di Oriental Village, Teluk Burau di sini selepas dimaklumkan tentang kejadian itu pada 6.53 petang in

"Setibanya di tempat kejadian pada 7.06 malam, pasukan itu membantu pekerja syarikat kereta kabel untuk membawa alat ganti ke stesen puncak pertama dengan cara mendaki gunung itu," katanya.

Menurutnya kerosakan itu dijangka dapat dibaiki…

Pesawat Iran Aseman Airlines Bawa 66 Penumpang & Krew Terhempas

Image
GLOBAL: Kesemua 66 penumpang dan kru maut apabila sebuah pesawat Iran terhempas di kawasan pergunungan di Zagros di Iran, menurut jurucakap syarikat penerbangan itu kepada televisyen kebangsaan.

"Selepas misi pencarian di kawasan berkenaan, duka cita dimaklumkan bahawa kapal terbang itu terhempas dan semua penumpang terkorban dalam insiden ini," kata Pengarah Perhubungan Awam Aseman Airlines, Mohammad Tabatabai kepada IRIB. 

Agensi Berita Antarabangsa AFP melaporkan sebuah pesawat membawa lebih 50 penumpang terhempas di pergunungan Zagros, Iran, kata ketua perkhidmatan kecemasan negara itu kepada media.

Pir Hossein Koolivand memberitahu agensi berita Fars, "Pesawat itu terhempas di kawasan Semirom dan semua perkhidmatan kecemasan diletakkan dalam keadaan bersedia.

"Pesawat membawa 50 hingga 60 penumpang,"katanya.

Kapal terbang itu dilaporkan terbang dari Tehran ke pekan Yasuj di wilayah Isfahan. Semirom terletak di rantau barat daya Iran, kira-kira 480 kilometer di…