Kereta Kabel Gunung Machinchang Langkawi Rosak, Apa Nasib 850 Pelancong?

Gambar: BERNAMA
NASIONAL: LANGKAWI: Kira-kira 800 orang pelancong dan petugas terkandas selepas sistem kereta kabel Langkawi SkyCab di sini mengalami kerosakan sejak lewat petang ini.

Agensi Berita BERNAMA melaporkan Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah Penguasa Bomba Mohamad Mustakim Mukhtar berkata 50 orang daripada mereka berada di dalam kereta kabel manakala selebihnya berada di stesen puncak pertama di Gunung Machinchang, yang setinggi 713 meter itu.

Beliau berkata sepasukan 16 orang petugas Balai Bomba dan Penyelamat Langkawi yang diketuai Komander Operasi Penolong Kanan Penguasa Bomba Mohd Hisham Ibrahim bergegas ke tempat kejadian di Oriental Village, Teluk Burau di sini selepas dimaklumkan tentang kejadian itu pada 6.53 petang in

"Setibanya di tempat kejadian pada 7.06 malam, pasukan itu membantu pekerja syarikat kereta kabel untuk membawa alat ganti ke stesen puncak pertama dengan cara mendaki gunung itu," katanya.

Menurutnya kerosakan itu dijangka dapat dibaiki dalam tempoh dua hingga tiga jam.


Gambar: BERB|NAMA


Sementara itu BH ONLINE melaporkan Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah, Mohamad Mustakim Mukhtar, berkata seramai 16 anggota bersama tiga jentera termasuk jentera Perkhidmatan Perubatan Kecemasan (EMRS) dikejarkan ke lokasi sejurus menerima panggilan kecemasan pada jam 6.53 petang.

"Berdasarkan maklumat awal, seramai 50 orang terperangkap dalam gondola dan lebih 800 orang terkandas di stesen pertama di gunung itu.

"Sejurus tiba anggota bomba membantu kakitangan SkyCab untuk membawa peralatan dan alat ganti ke stesen pertama bagi tujuan membaiki kerosakan," katanya dalam kenyataan di sini.

Mohamad Mustakim berkata, anggota bomba dan kakitangan SkyCab perlu mendaki gunung untuk sampai ke stesen pertama bagi membolehkan kerja-kerja pembaikan dilakukan.

"Kerja-kerja membaik pulih dijangka mengambil masa antara dua dan tiga jam.

"Keadaan ketika ini terkawal dan operasi masih berjalan," katanya.

TERKINI: [Kemaskini] Kereta kabel Langkawi rosak: 89 pelancong terkandas selamat dibawa turun - CEO LADA 

Semua 1,126 penumpang dan kakitangan perkhidmatan SkyCab yang terkandas di Gunung Machinchang di sini, sudah diselamatkan dan dibawa turun ke stesen kaki gunung pada jam 11 malam tadi (18 Februari)

Syarikat pengendali SkyCab, Panorama Langkawi Sdn Bhd (Panorama Langkawi), memaklumkan operasi memulihkan perkhidmatan SkyCab sejauh 2.2 kilometer dengan puncak tertinggi 708 meter dari aras laut mengambil masa kira-kira lima jam.

"Operasi SkyCab tergendala berikutan gangguan dalam sistem pengendalian yang berlaku pada jam 5.48 petang.


"Ketika kejadian, seramai 88 penumpang terkandas dalam 16 gondola sebelum diselamatkan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) pada jam 9.50 malam," katanya dalam satu kenyataan.

SUMBER:  

1.BERNAMA
2. BH ONLINE

Pesawat Iran Aseman Airlines Bawa 66 Penumpang & Krew Terhempas

Photo By: FLIGHT RADAR24


GLOBAL: Kesemua 66 penumpang dan kru maut apabila sebuah pesawat Iran terhempas di kawasan pergunungan di Zagros di Iran, menurut jurucakap syarikat penerbangan itu kepada televisyen kebangsaan.

"Selepas misi pencarian di kawasan berkenaan, duka cita dimaklumkan bahawa kapal terbang itu terhempas dan semua penumpang terkorban dalam insiden ini," kata Pengarah Perhubungan Awam Aseman Airlines, Mohammad Tabatabai kepada IRIB. 

Agensi Berita Antarabangsa AFP melaporkan sebuah pesawat membawa lebih 50 penumpang terhempas di pergunungan Zagros, Iran, kata ketua perkhidmatan kecemasan negara itu kepada media.

Pir Hossein Koolivand memberitahu agensi berita Fars, "Pesawat itu terhempas di kawasan Semirom dan semua perkhidmatan kecemasan diletakkan dalam keadaan bersedia.

"Pesawat membawa 50 hingga 60 penumpang,"katanya.

Kapal terbang itu dilaporkan terbang dari Tehran ke pekan Yasuj di wilayah Isfahan. Semirom terletak di rantau barat daya Iran, kira-kira 480 kilometer di selatan ibu negaranya.

Ketua Suruhanjaya Keselamatan Kebangsaan dan Dasar Luar Parlimen, Aladin Borujderdi turut mengesahkan kejadian itu kepada agensi berita separa rasmi, ISNA.

"Pesawat ATR Penerbangan Aseman membawa 60 penumpang dan enam anak kapal hilang dari radar pagi ini.

"Pemerhatian pihak kami di kawasan itu mendapati ia terhempas," katanya.

Jurucakap perkhidmatan keselamatan kebangsaan, Mojtaba Khaledi mengesahkan kepada ISNA, helikopter sudah dihantar ke kawasan itu.

"Kami tidak dapat menghantar ambulan berikutan lokasi tragedi di kawasan pergunungan," katanya. 

SUMBER: AFP

TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...