RMS Carpathia Hero Penyelamat 705 Penumpang Titanic

FOTO SUMBER: WIKIPEDIA


OLEH: MOHD EZLI MASHUT

107 tahun lalu mencatatkan detik sejarah hitam dunia perkapalan apabila kapal yang dicanang mustahil untuk karam dan terbesar ketika itu menemui pengakhirannya.

RMS Titanic tenggelam pada awal 15 April 1912 di Lautan Atlantik Utara, empat hari dalam pelayaran sulung kapal dari Southampton ke New York City. 

Kapal laut terbesar yang berkhidmat pada masa itu, Titanic mempunyai kira-kira 2,224 orang di atas kapal pada hari Ahad, 14 April 1912. 

RMS Titanic tenggelam dua jam dan empat puluh minit kemudian pada 02:20 (kapal masa 05:18 GMT) pada hari Isnin, 15 April, mengakibatkan kematian lebih daripada 1,500 orang, menjadikannya salah satu bencana marin yang paling dahsyat dalam sejarah semasa aman.

Tetapi tahukah anda, kapal yang dinobatkan sebagai hero penyelamat yang berjaya membantu seramai 705 penumpang dan anak kapal Titanic terus menjadi mangsa korban tenggelamnya Titanic.

Kapal itu dikenali dengan nama RMS Carpathia. Ia tiba di tempat kejadian kira-kira sejam setengah selepas tenggelamnya Titanic dan menyelamatkan yang terakhir dari mangsa yang selamat pada 09:15 pada 15 April, kira-kira sembilan setengah jam selepas perlanggaran itu.

RMS Carpathia membuat pelayaran sulungnya pada tahun 1903 dari Liverpool ke Boston (Massachusetts), dan meneruskan perjalanan ini sebelum dipindahkan ke perkhidmatan Mediterranean pada tahun 1904. 

FOTO SUMBER: WIKIPEDIA

Pada bulan April 1912, kapal itu menjadi terkenal di seluruh dunia kerana menyelamatkan mangsa yang bertahan dari White Star Line's RMS Titanic selepas yang terakhir melanda aisberg dan tenggelam dengan kehilangan 1,517 nyawa di Lautan Atlantik Utara. 

Carpathia menembusi ladang ais berbahaya dan mengalihkan kuasa wap ke enjinnya dalam misi menyelamatnya. Dia tiba hanya dua jam selepas Titanic telah tenggelam dan menyelamatkan 705 orang terselamat dari bot penyelamat kapal.

Sebagai mengenang jasa dan pengorbanan keberanian misi menyelamat Titanic ketika itu, anak-anak kapal Carpathia dianugerahkan pingat oleh mangsa yang terselamat dan pihak Kerajaan Amerika Syarikat dan Britain.

FOTO SUMBER: WIKIPEDIA

Ahli krew telah dianugerahkan pingat gangsa, para pegawai menerima pingat perak, dan Kapten Rostron menerima piala perak dan pingat emas yang disampaikan oleh Margaret Brown. 

Rostron telah dikurnia darjah kesatria oleh Raja George V, dan kemudiannya dijemput menjadi tetamu di Rumah Putih oleh President Taft, di mana beliau dianugerahkan Pingat Emas Kongres, penghormatan tertinggi Kongres Amerika Syarikat boleh anugerahkan kepadanya.

RMS Carpathia tenggelam pada 17 Julai 1918 selepas terkena serangan torpedo oleh kapal selam Jerman SM U-55 di pantai Ireland selatan dengan kehilangan lima anak kapal.

Pada tahun 2000, penulis dan penyelam Amerika, Clive Cussler mengumumkan bahawa organisasinya, NUMA, telah menemui bangkai sebenar Carpathia pada musim bunga tahun tersebut pada kedalaman 500 kaki (150 m).
TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...