ANALISIS | Dron Bayraktar TB2 Turki Senjata Ampuh, Jadi Senjata 'Rahsia Dari Langit' Ukraine Kekang Kemaraan RussiaDISUSUN/OLEH : MOHD EZLI MASHUT

Penganalisis Antarabangsa/Ketenteraan


GLOBAL | Kemaraan gerombolan tentera Russia bagaikan terhenti seketika. Mereka sangka laluan menawan Ukraine kali ini tidak berdepan masalah untuk fasa awal serbuan. 


Namun 'senjata rahsia' dari langit buatan Turki seolah-olah tidak boleh dikesan. Maka banyak kelengkapan canggih dan ketumbukan tentera Russia musnah.


Dron tempur Bayraktar TB2 buatan Turki menjadi terkenal tiba-tiba sejak beberapa tahun kebelakangan ini, apabila memainkan peranan penting dan 'turning over' dalam beberapa konflik ketenteraan dan peperangan.


Dalam dua tahun kebelakangan ini, dron Bayraktar Turki muncul bukan sahaja di Ukraine, tetapi juga Ethiopia, Azerbaijan, Libya dan Syria. Pada 2021 di Ethiopia, pasukan pemberontak menyerang ibu kota Addis Ababa sebelum kerajaan menghalau mereka dengan dron.


Dalam konflik antara Azerbaijan dan Armenia pada 2020, dron Turki terbukti tangkas dalam memberikan kemenangan Azeri menentang Armenia - sekutu Rusia.


Sebelum konflik Ukraine-Russia bermula pada 24 Mac 2022/Khamis, ramai pihak dan pemerhati mempersoalkan kemampuan dron Bayraktar menentang kuasa tentera serba lengkap dan terkuat di dunia secara keseluruhan.


Krisis pencerobohan Rusia memberikan kesemapatan untuk menguji sejauh mana teori dan keupayaan sebenar dron Bayraktar.Sumber info: Laman sesawang https://www.baykartech.com/


Latar Belakang Bayraktar TB2


TB2 ialah kenderaan 'autonomous flying vehicle' yang mampu melancarkan peluru berpandu, dibangunkan di Turki sejak sedekad lalu dengan setiap satu dianggarkan berharga antara $1 juta dan $2 juta.


Bayraktar TB2 ialah Sistem Bersenjata Taktikal / UAV, dibangunkan dan dikeluarkan oleh Baykar. Reka bentuk sangat canggih menyediakan semua penyelesaian yang mungkin diperlukan oleh pengendali dalam satu sistem bersepadu. 


Sistem ini terdiri daripada Platform Bersenjata / UAV Bayraktar TB2, Stesen Kawalan Tanah, Terminal Data Tanah, Terminal Paparan Jauh, Pangkalan Termaju dengan modul Penjana dan Treler. 


Bayraktar TB2 ialah jenis Kenderaan Udara Tanpa Pemandu Ketinggian Sederhana (MALE), yang mampu menjalankan misi Risikan, Pengawasan dan Peninjauan (ISR) dan serangan bersenjata. 


Suite avionik atas kapal dengan sistem avionik sofistikated merangkumi unit yang membolehkan 'fully autonomous taxiing', berlepas, mendarat dan pelayaran autonomi sepenuhnya. TB2 membuktikan keberkesanannya dengan lebih 400,000 jam penerbangan operasi. 


Sejak 2014, ia terus melaksanakan misi dengan jayanya dalam Angkatan Bersenjata Turki, Gendarmerie dan Polis Negara Turki. Pada masa ini, 257 platform Bayraktar sedang berkhidmat di Turki, Qatar, Ukraine dan Azerbaijan. 


Bayraktar TB2 memegang rekod dalam sejarah penerbangan Turki untuk ketahanan (dengan 27 jam 3 minit) dan untuk ketinggian (dengan 25.030 kaki). Bayraktar TB2 juga merupakan pesawat pertama dalam kategorinya yang dieksport ke luar negara.


Penyepaduan sistem senjata "Roketsan MAM-L dan MAM-C" dan berkeupayaan memenuhi misi Perisikan, Pengawasan dan Peninjauan (ISR) udaraberterusan menjadikan sistem itu platform sangat diperlukan dalam operasi. 


                                       Sumber: Twitter The TIMETB2 Tunjuk Kemampuan Kekang Kemaraan Serangan Russia Serbu Ukraine


Rakaman dikeluarkan oleh tentera Ukraine pada sekitar 27 Februari 222 menunjukkan bahawa TB2 beroperasi menentang tentera Moscow, memusnahkan gerombolan panjang tentera Rusia di Kherson, dekat Kyiv. Berpuluh-puluh nyawa terkorban dan peralatan  musnah dalam serangan Bayraktar.


TB2 mempunyai rekod kejayaan yang terbukti terhadap beberapa musuh dalam konflik di Libya, Syria dan Nagorno-Karabakh, namun mereka tidak pernah berhadapan dengan tentera yang mempunyai keupayaan peperangan elektronik yang canggih dan sistem pertahanan udara yang canggih.


Sebelum Rusia menyerang, pegawai Turki percaya dron itu boleh berkesan terhadap tentera Rusia. Mereka menunjukkan rekod TB2 yang memusnahkan pelbagai senjata buatan Rusia di Syria, Nagorno-Karabakh dan Libya - khususnya, sistem pertahanan udara Pantsir.


Sebelum  ini dilaporkan Ukraine dan Turki mempunyai kerjasama industri pertahanan yang erat, hubungan yang berkembang dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pengeluar TB2 Baykar sedang membina sebuah kilang di Ukraine sebelum perang.


Syarikat Ukraine juga mengeluarkan enjin TB2, dan Turki menjual lebih daripada 20 Bayraktar kepada Kyiv dalam tempoh dua tahun namun sesetengah pakar percaya bilangan TB2 dalam senjata Ukraine mungkin lebih tinggi.


Russia Gagal Kuasai Udara Fasa Awal Peperangan


Ramai pemerhati percaya bahawa serangan Rusia tidak berjalan seperti dirancang apabila menghantar tentera tanpa terlebih dahulu menghapuskan tentera udara Ukraine, termasuk dronnya.


Namun kegagalan Rusia untuk berhadapan TB2 mungkin disebabkan oleh beberapa sebab. Pertama sekali, ia tidak mempunyai penguasaan udara ke atas semua ruang udara Ukraine.


Pengarah pertahanan di badan pemikir EDAM yang berpangkalan di Istanbul, Can Kasapoglu, memberitahu Middle East Eye (MEE) bahawa tentera Rusia mempunyai keunggulan udara tempatan berbanding wilayah tertentu, tetapi bukan ketuanan udara sebenar ke atas seluruh ruang udara Ukraine.


“Selain itu, tentera Rusia menyerang sejumlah besar pangkalan udara Ukraine, tetapi beberapa masih mempunyai landasan dan kemudahan operasi. Operasi berawak dan tanpa pemandu Ukraine diserang, tetapi tidak terganggu sepenuhnya."


    Sumber : Twitter


Felo kanan di Institut Penyelidikan Dasar Luar Negeri, Robert Lee, berkata Rusia mempunyai keupayaan untuk memusnahkan TB2 di darat dan di lapangan terbang pada awal perang, tetapi gagal berbuat demikian atas sebab tertentu.


“Selain itu, nampaknya pertahanan udara mereka yang mengiringi tentera darat ke pertempuran tidak bersedia untuk menghadapi TB2. Tidak jelas sepenuhnya mengapa demikian,” katanya kepada Middle East Eye.


Rakaman dikeluarkan oleh tentera Ukraine menunjukkan TB2 tidak diancam oleh mana-mana sistem pertahanan udara. Bukti setakat ini menunjukkan kebanyakan serangan dijalankan dengan mudah dan tanpa tindakan balas.


Setakat ini hanya terdapat pengesahan sumber terbuka mengenai satu TB2 yang ditembak jatuh, walaupun kementerian pertahanan Rusia mendakwa bahawa ia menembak jatuh tiga daripadanya pada sekitar 28 Februari 2022.


Kasapoglu berkata salah satu video yang diedarkan dalam talian menunjukkan TB2 memusnahkan Buk, sistem pertahanan udara mudah alih Rusia.


"Pelajaran yang dipelajari dari Syria, Libya dan Karabakh sudah mencadangkan keberkesanan pertempuran dron Turki terhadap senjata pertahanan udara mudah alih Soviet-Rusia berulang kali, terutamanya apabila mereka kekurangan kapasiti sensor rangkaian," katanya kepada MEE.


“Walau bagaimanapun, ia masih harus dilihat, sama ada pembunuhan lain yang berjaya akan mengikuti dan serangan Buk akan berubah menjadi corak dalam perjalanan perang.”


Kasapoglu bersetuju bahawa Bayraktar nampaknya  mampu mengelak dan melarikan diri dari sistem Rusia.


"Nampaknya kompleks pautan data dron Turki berada di bawah keupayaan  sistem peperangan elektronik utama Rusia seperti Krasukha-4, yang dioptimumkan untuk menyekat sistem pesawat berawak," katanya.


“Dalam perang Karabakh, dron adalah senjata penentu. Di Ukraine, mereka bertindak sebagai pengganda kuasa taktikal dan aset perang psikologi yang menarik dalam infosfera digital."


Penganalisis Stijn Mitzer dan Joost Oliemans, yang menjalankan blog pertahanan popular bernama Oryxspioenkop, menulis pada bulan Disember 2021 bahawa sistem peperangan elektronik paling moden Rusia gagal memerangi TB2 di Nagorno-Karabakh. 


Mereka menambah bahawa sistem peluru berpandu permukaan-ke-udara seperti Pantsir, Tor dan Buk, yang telah digunakan di Syria, Libya dan Nagorno-Karabakh, juga terbukti mempunyai sedikit keupayaan menentang dron Turki.


Ketika perang berkecamuk pada 1 Mac 2022, lebih banyak rakaman TB2 dibocorkan di media sosial, kali ini menunjukkan dron memusnahkan beberapa trak Russia - sekali lagi dengan agak mudah.


"Kita perlu menunggu sehingga perang tamat untuk membuat sebarang kesimpulan kukuh tentang keberkesanan TB2, tetapi nampaknya ia memainkan peranan sekarang dan saya mengesyaki Rusia akan menggandakan usahanya untuk menentangnya," kata seeorang Penyelidikan Dasar Luar Negeri.


Kesan Dron Bayraktar Di Ukraine


Kempen dron Ukraine menyumbang kepada kejayaan awalnya dalam memperlahankan kemajuan Rusia, dan mendedahkan kelemahan yang tidak dijangka di pihak tentera Rusia, kata penganalisis tentera A.S. dan Eropah, lapor The TIME.


Mungkin lebih ketara, tambah penganalisis, video itu juga menjadi bahagian yang semakin menonjol dalam peperangan maklumat di pihak Ukraine - memberi penceroboh Rusia sebab untuk takut kepada musuh mereka, dan memberikan rangsangan penting untuk semangat Ukraine di tengah-tengah kebimbangan serangan tentera yang akan datang. 


Walaupun begitu, dron itu tidak mungkin mengubah perjalanan jangka panjang perang, penganalisis menunjukkan.


"Rakaman yang dikeluarkan oleh tentera Ukraine menunjukkan kecacatan serius dalam perlindungan pertahanan udara Rusia, yang merupakan kejutan bagi ramai pemerhati," kata Arda Mevlütoğlu, seorang penganalisis tentera dan aeroangkasa Turki. 


"Rakaman itu juga sangat berguna untuk PR dan peperangan psikologi."


Drone tentera yang boleh dipercayai dan tepat pernah menjadi bidang eksklusif tentera Amerika Syarikat. Tetapi teknologi itu telah menjadi lebih biasa dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan kini menjadi perlawanan bagi banyak medan perang abad ke-21. Dan Turki kini menjadi pembekal utama.Sumber Rujukan : 1. https://www.baykartech.com/en/uav/bayraktar-tb2/

                 2. https://www.middleeasteye.net/news/russia-ukraine-war-turkey-drones-effective-deadly

                 3. https://time.com/6153197/ukraine-russia-turkish-drones-bayraktar/

         TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...