Pakistan Dilanda Banjir Terburuk Dalam Sejarah, Perlu Bantuan Dunia

   Banjir terburuk dalam sejarah di Pakistan. Sumber Foto: Human Rights WatchGLOBAL | ISLAMABAD : Perdana Menteri Pakistan, Shahbaz Sharif, menyifatkan banjir melanda negara itu sebagai yang terburuk dalam sejarah, baik dari segi kehilangan nyawa mahupun harta benda.


Agensi berita Xinhua pada 31 Ogos 2022 melaporkan beliau turut menggesa masyarakat antarabangsa menghulurkan sokongan bagi usaha pemulihan dan bantuan kepada mangsa banjir.


Operasi menyelamat dan bantuan diteruskan ketika banjir terburuk itu sudah mengorbankan lebih 1,100 orang, sementara lebih sejuta kehilangan tempat tinggal selain memusnahkan tanaman dan ternakan.


Beliau berkata, kerajaan sudah memperuntukkan sumber maksimum untuk menyediakan tempat tinggal, khemah, kelambu, air yang boleh diminum dan rawatan perubatan kepada penduduk terjejas.


Bagi tujuan itu, Sharif berkata beliau berterima kasih kepada Amerika Syarikat, Emiriah Arab Bersatu (UAE), China dan Turki yang membekalkan khemah serta ubat-ubatan.


"Masyarakat antarabangsa termasuk AS dan Britain turut menjanjikan bantuan tambahan selain bantuan yang sudah dihulurkan setakat ini.


"Isnin lalu, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) meluluskan pinjaman AS$1.2 bilion kepada Pakistan.


"Negara-negara yang akrab dengan Pakistan sudah mula menghantar bekalan bantuan, namun banyak lagi yang perlu dilakukan untuk memulihkan keadaan," katanya.


Beliau berkata kerosakan infrastruktur negara disebabkan banjir terbabit cukup besar dan memerlukan sekurang-kurangnya AS$10 bilion (RM44.8 bilion) untuk membaiki semula infrastruktur serta memberi bantuan kepada mereka terjejas.


Katanya, banjir itu turut memberi kesan buruk kepada ekonomi, selain menambah beban terhadap perbendaharaan negara.


Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana Kebangsaan negara itu semalam memaklumkan, jumlah kematian di Pakistan akibat hujan monsun musim ini sejak pertengahan Jun meningkat kepada sekurang-kurangnya 1,136, selain 1,634 cedera. 


Satu Per Tiga Pakistan Tenggelam


Sementera itu AFP melaporkan satu pertiga daripada Pakistan ditenggelami sepenuhnya oleh banjir bersejarah, kata menteri iklimnya.


Banjir kilat yang memusnahkan telah menghanyutkan jalan raya, rumah dan tanaman - meninggalkan jejak malapetaka yang membawa maut di seluruh Pakistan.


"Semuanya adalah satu lautan yang besar, tidak ada tanah kering untuk mengepam air keluar," kata Sherry Rehman, menyebutnya sebagai "krisis yang tidak dapat dibayangkan."


Sekurang-kurangnya 1,136 orang meninggal dunia sejak musim tengkujuh bermula pada bulan Jun, menurut pegawai.


Hujan musim panas adalah yang paling lebat direkodkan dalam sedekad dan dipersalahkan oleh kerajaan atas perubahan iklim.


"Secara harfiah, satu pertiga daripada Pakistan berada di bawah air sekarang, yang telah melebihi setiap sempadan, setiap norma yang kita lihat pada masa lalu," kata Rehman kepada agensi berita AFP.


TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...