Bulan Di Atas Kaabah

Foto Sumber: SAUDI GAZETTE


Langit Makkah menyaksikan fenomena celestial yang jarang berlaku pada awal pagi Isnin (26 NOVEMBER 2018) ketika bulan di atas Kaabah Suci. 

Agensi Berita Arab Saudi SAUDI GAZETTE pada 26 NOVEMBER 2018 melaporkan Majed Abu Zahira, presiden Persatuan Astronomi Jeddah, mengatakan bahawa orang ramai di Makkah dapat melihat dengan mata kasar keadaan bulan yang muncul secara menegak di atas Masjidil Haram di hadapan bintang-bintang kembar. 

"Fenomena ini membantu umat Islam dari seluruh pelosok dunia mencari arah kiblat (arah yang dihadapi umat Islam ketika melakukan solat). 

"Begitu juga, matahari datang secara langsung di atas Kaabah dua kali setahun. Apabila penjajaran ini berlaku, Kaaba tidak mempunyai bayangan.


Laporan Portal SAUDI GAZETTE berkenaan fenomena berkenaan pada 26 November 2018


Moon comes directly above Kaaba

The sky of Makkah witnessed a rare celestial phenomenon early Monday morning when the moon came above the Holy Kaaba. 

Majed Abu Zahira, president of the Jeddah Astronomy Association, said that people of Makkah were able to see with naked eyes the moon that appeared vertically above the Grand Mosque in front of the constellations of the twin stars. 

“This phenomenon helps Muslims from all corners of the world locate the direction of the Qibla (the direction to which Muslims face while performing prayer). Similarly, the sun comes directly over the Kaaba twice a year. When this alignment occurs, the Kaaba casts no shadow. — Okaz photo


SUMBER: ARAB NEWS

Makkah & Madinah Hujan, Gurun Padang Pasir Kini Kembali 'Hidup'

Suasana di Wadi Al Rummah selepas hujan melanda di kawasan itu Sumber Gambar: Al ARABIYA NEWS


OLEH: MOHD EZLI MASHUT

KEAJAIBAN: Wadi Al-Rummah yang terletak di daerah timur Qassim Arab Saudi yang sebelum ini beberapa tahun kering dan sebahagiannya terhalang dengan bukit pasir kembali 'hidup' selepas hujan lebat melanda kawasan itu.

Agensi Berita Arab Saudi AL-ARABIYA NEWS dalam laporannya 1 Disember 2018 menyatakan fenomena penting itu yang berlaku di wilayah kawasan itu.

Wadi Al-Rummah adalah salah satu lembah sungai terpanjang di Semenanjung Arab, dengan panjang kira-kira 600 km dari Gunung Al-Abyad berhampiran Madinah dan berakhir berhampiran Al-Dahna Desert dekat Buraidah di rantau Qassim.

Banjir yang disebabkan oleh hujan lebat di rantau Qassim timur, dan di berbagai tempat di Arab Saudi, telah memulihkan wadi (lembah) Al-Rummah selepas kebanyakannya kering sebelum ini.

Lembah ini dikenali sebagai salah satu fenomena semulajadi yang paling penting di Arab Saudi. Keluasan dan panjang menjadikannya salah satu lembah terbesar di Semenanjung Arab.

Khalid Al-Za'aq, seorang penyelidik astronomi dan ahli Kesatuan Arab untuk Sains Astronomi dan Angkasa (AUASS), ketika berbicara kepada Agensi Berita Saudi bahawa lembah adalah salah satu yang paling lama di dunia. 

Suasana di Wadi Al Rummah selepas hujan melanda di kawasan itu Sumber Gambar: Al ARABIYA NEWS


Ia juga merupakan salah satu yang paling unik, kerana ia berpotongan dengan padang pasir kering tanpa makanan tetap dan biasanya kering disebabkan oleh hujan yang terhad.

Menurut Za'aq, lembah itu adalah salah satu fenomena geomorfologi paling penting di dataran Najd, dan lembah terluas dan terpanjang Semenanjung Arab. 

AMARAN HUJAN DI MADINAH

Sementara itu Agensi Berita Arab News pada 1 Disember 2018 melaporkan
ahli meteorologi di Arab Saudi telah mengeluarkan amaran merah untuk hujan lebat di wilayah Madinah.

Pasukan pertahanan awam telah digerakkan sebagai persediaan untuk bertindak balas terhadap sebarang kemungkinan berlakunya banjir.

Hujan lebat telah menyebabkan banjir di Arab Saudi dan wilayah sekitar dalam beberapa minggu kebelakangan ini dengan sejumlah kematian dan gangguan pengangkutan.

Keadaan di Madinah. Gambar Sumber Twitter Arab News


Pihak Berkuasa Umum Meteorologi dan Perlindungan Alam Sekitar berkata hujan lebat yang lebih tinggi diramalkan untuk beberapa kawasan Kerajaan.

Mereka termasuk Tabuk, Madinah dan kawasan pesisirnya, Al-Jouf, Wilayah Sempadan Utara dan Salam. Ribut petir juga dijangka di kawasan Makkah, termasuk kawasan pesisirnya, serta di dataran tinggi barat daya.

Maj. Abdulaziz bin Farhan Al-Shammari, jurucakap pertahanan awam di Tabuk, berkata mereka sedang berusaha membersihkan kawasan banjir baru-baru ini di kawasan-kawasan, lembah dan garis pantai yang terkubur di seluruh wilayah itu.

Beliau berkata mereka telah menerima beberapa panggilan kecemasan daripada orang ramai, beberapa di antaranya mempunyai rumah di Taima dan terpaksa berpindah.

Pasukan pertahanan awam di Amlaj menyelamatkan keluarga dari tujuh orang yang telah dihanyutkan banjir di kawasan pergunungan. Mereka semuanya terlepas tanpa luka.

Sumber Gambar: Twitter Arab News

Al-Shammari memberi amaran tentang bahaya banjir dan hujan, menekankan keperluan rakyat dan penduduk untuk bekerjasama dan mengikuti amaran yang dikeluarkan oleh pertahanan sivil.

Ia juga memberi amaran kepada orang ramai untuk menjauhkan diri dari lembah, kerana mereka akan berisiko tersapu oleh banjir atau terdedah kepada arus elektrik.


SUMBER: SAUDI PRESS/ ARAB NEWS

TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...