Jangan lupa mohon ‘permit’ jika mahu lawat Eropah pada 2024 ! Ini 9 perkara anda perlu tahuRakyat Malaysia perlu mendapatkan permit tahun 2024.


BERMULA tahun 2024, semua rakyat Malaysia perlu mendapatkan dokumen dalam talian yang dikenali sebagai ETIAS sebelum memasuki mana-mana negara anggota Kesatuan Eropah atau Schengen.


Menurut laman web Visa Schengen, rakyat Malaysia perlu memohon ETIAS atau sistem maklumat dan kebenaran perjalanan Eropah. 


Pemegang pasport Malaysia pada masa ini mempunyai akses bebas visa ke Zon Schengen Eropah, yang terdiri daripada 27 negara yang berfungsi sebagai satu kawasan.


“Rakyat Malaysia mesti mempunyai ETIAS untuk melawat negara berikut Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czechia, Denmark, Estonia, Finland, Perancis, Jerman, Greece, Hungary, Iceland, Itali, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Belanda, Norway, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Sepanyol, Sweden dan Switzerland.


“Ia juga diperlukan untuk melawat negara mikro Eropah yang sempadannya terbuka seperti Monaco (melalui Perancis), San Marino (melalui Itali) dan Vatican City (melalui Itali),” menurut laman web itu.

Switzerland antara negara Kesatuan Eropah yang menggunakan ETIAS.


Ini perkara yang perlu anda ketahui tentang ETIAS:


1. ETIAS bukan keperluan visa dan hanya bertujuan untuk menyimpan rekod siapa yang masuk dan keluar dari Zon Schengen.


2. Permohonan dibuat secara atas talian.


3. ETIAS valid untuk tempoh tiga tahun dan pemegangnya boleh masuk beberapa kali bagi tujuan pelancongan, lawatan atau perniagaan.


4. Rakyat Malaysia boleh tinggal di Eropah maksimum 90 hari dalam tempoh 180 hari.


5. Harga ETIAS €7 kira-kira RM35.50 bagi pemohon 18 hingga 70 tahun manakala kanak-kanak dan warga emas percuma.


6. Pemegang tidak perlu membeli polisi insurans perjalanan untuk memasuki mana-mana negara ahli ETIAS.


7. Aplikasi ETIAS boleh dinilai melalui laman web rasmi ETIAS atau aplikasi mudah alih.


8. Proses permohonan lebih kurang 10 minit dan pemohon akan terima keputusan selepas beberapa minit.


9. Rakyat Malaysia perlu menunjukkan kebenaran ETIAS di sempadan Zon Schengen bersama pasport, bukti tujuan kemasukan dan dokumen sokongan seperti tempahan hotel atau jemputan untuk mesyuarat perniagaan, serta bukti kewangan yang mencukupi. Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube


ETIAS bukanlah visa sebaliknya hanya 'permit' yang merekodkan jadual keluar dan masuk pelancong.
TERKINI

10 Sebab Perlu Melawat Ke Sekinchan Sekarang

Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di Sabak Bernam, Selangor, semakin mendapat perhatian sebagai des...