Pencipta Pendrive Pertama Dunia Anak Kelahiran Sekinchan

  Sumber Foto : UTARINSPIRASI | Kecil, ringan dan mudah dibawa itu gambaran awal kepada kecanggihan pemacu kilat USB. Bayangkan pelbagai dan banyak dokumen digital boleh dibawa pada satu-satu masa hanya dengan menyimpannya menggunakan 'Pendrive'.


Pemacu kilat USB ialah peranti yang digunakan untuk penyimpanan data yang merangkumi memori flash dan antara muka Universal Serial Bus (USB) bersepadu. Kebanyakan pemacu kilat USB boleh tanggal dan boleh tulis semula. Secara fizikal, mereka adalah kecil, tahan lama dan boleh dipercayai.


Pemacu kilat USB pertama muncul di pasaran pada tahun 2000 dengan kapasiti storan 8 megabait (MB), perkembangan maju pemacu kini (2022) datang dalam kapasiti antara 8 gigabait (GB) dan 1 terabait (TB), bergantung pada pengilang dan tahap kapasiti masa hadapan dijangka mencapai 2 TB.


Tahukah anda, disebaliknya, orang yang memperkenalkan  teknologi USB untuk storan dengan penciptaan single-chip USB adalah seorang rakyat Malaysia.Usahawan teknologi kelahiran SEKINCHAN, SELANGOR Datuk Pua Khein Seng — terkenal kerana mencipta pemacu denyar USB cip tunggal atau pemacu pen pertama di dunia kira-kira 22 tahun lalu (tahun 2000) ketika dia baru berusia 27 tahun.


Selepas menamatkan pengajiannya di Sekolah Tinggi Pin Hwa di Klang, Selangor, pada 1992, anak seorang petani, dengan hanya USD4,000 di dalam poketnya, meninggalkan negara pada usia 19 tahun untuk melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah dalam bidang kejuruteraan kawalan elektrik di Chiao Tung Kebangsaan. Universiti di Taiwan.


Hari ini, Pua ialah pengerusi Phison Electronics Corp, sebuah syarikat teknologi Taiwan berbilion-bilion yang diasaskannya bersama empat rakan kongsi pada tahun 2000 dan telah disenaraikan di Taipei Exchange empat tahun kemudian.


Menariknya, nama Phison berasal daripada bahasa Cina yang bermaksud "sekumpulan orang yang bersatu", yang menandakan lima pengasas bersamanya. 


Selama bertahun-tahun, kumpulan itu telah berkembang daripada perniagaan pemacu pen yang dipacu pengguna untuk menjadi penyedia penyelesaian storan berasaskan NAND bersepadu dipacu aplikasi.

Kejayaan Phison Electronics Corporation


Phison Electronics Corporation ditubuhkan pada November 2000 di Hsinchu, Taiwan. Bermula dengan IC pemacu kilat USB cip tunggal yang pertama di dunia, Phison kini merupakan peneraju pasaran dalam controllers dan aplikasi NAND Flash termasuk USB, SD, eMMC, PATA, SATA, PCIe dan UFS.


Syarikat itu menghantar lebih 600 juta controllers ke seluruh dunia setiap tahun dan melebihi AS2.2 bilion dolar dalam hasil jualan (2021). Sebagai penyedia penyelesaian jumlah kilat NAND, Phison juga menawarkan perkhidmatan sistem dan OEM/ODM untuk nama jenama utama.


Memandangkan NAND Flash sedang menjejak pantas ke fasa baharu aplikasi pengguna, perindustrian dan perusahaan, Phison meneruskan inovasinya pada teknologi baru muncul seperti storan terbenam, pemacu keadaan pepejal dan produk keselamatan.


Phison kini mempunyai lebih 2,600 pekerja dan berusaha untuk mempercepatkan penggunaan teknologi NAND Flash di seluruh industri.


Kekuatan kejuruteraan Phison yang luar biasa membolehkan syarikat itu menjadi pemain utama dalam persatuan penetapan piawaian industri. Syarikat itu juga adalah pengasas kumpulan Open NAND Flash Interface (ONFI) dan juga Lembaga Persatuan SD dan Persatuan UFS.


Kelebihan daya saing Phison terdiri daripada strategi korporat yang cemerlang, pasukan R&D yang sangat cekap, teknologi terkemuka, proses pembangunan produk yang cekap dan diperakui ISO, portfolio paten yang kukuh, strategi pemasaran yang lengkap, produk khusus yang kompetitif dan sokongan pelanggan yang cemerlang.


Sama ada reka bentuk IC, penyepaduan sistem, penyesuaian atau pembuatan, pakej penyelesaian keseluruhan syarikat itu boleh memuaskan hati pelanggan.


Ini membolehkan syarikat itu menembusi pasaran di Amerika Utara, Amerika Selatan, Eropah, Afrika, Australia, Rusia, Jepun, Korea, India, China, Taiwan dan tempat lain di dunia.Dalam temu bual eksklusif, Pua memberitahu The Edge pada November 2021 bahawa industri elektrik dan elektronik (E&E) Malaysia tidak mempunyai ekosistem matang untuk reka bentuk litar bersepadu (IC).


Beliau menggalakkan anak muda Malaysia yang berminat untuk meneruskan kerjaya dalam reka bentuk cip untuk menyertai syarikatnya di Taiwan, yang menyediakan mereka persekitaran kondusif untuk belajar dan memupuk bakat mereka.


“Sudah 10 tahun saya tidak melakukan temu bual dengan media Malaysia. Hari ini, saya memutuskan untuk melakukan temu duga ini kerana saya mempunyai satu objektif — saya mahu anak muda Malaysia tahu bahawa jika mereka tidak dapat mencari pekerjaan yang sesuai dalam mereka bentuk IC, 


"kami mengalu-alukan mereka untuk menyertai Phison. Kami akan mengupah dan melatih mereka untuk menjadi pereka IC,” kata lelaki berusia 47 tahun itu, yang mempunyai 2.31 peratus kepentingan dalam syarikat itu.Beliau Merupakan Orang Yang Mencipta Pen Drive


Pada bulan November 2000, Pua Khein-Seng dan seorang sahabat tempatan bekerjasama dengan tiga jurutera dari Taiwan untuk menubuhkan Phison Electronics Corp.


Pada asalnya, Pua Khien Seng ke Taiwan untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang kejuruteraan, dan kekal menetap dan menubuhkan syarikat di sana. Enam bulan selepas penubuhan syarikat tersebut, mereka berjaya mencipta peranti yang dinamakan Pendrive dengan teknologi 'single-chip controller flash controller'.


Syarikat Phison juga meningkat naik dengan pantasnya serta melancarkan Pen Drive pada Jun 2001, dan mendapatkan kembali segala modal mereka pada Ogos 2001. Bermula daripada September 2001, segala pendapatan diterima oleh mereka adalah berupa pendapatan bersih.


Pada masa itu, beliau dan rakannya hanya berusia 27 tahun. Dengan bantuan kerjasama dari rakan niaga, mereka berupaya memasuki pasaran Eropah dan Amerika disamping berjaya mendapatkan Toshiba sebagai pemegang saham syarikat terbesar.


Menariknya, dikhabarkan Pua Khien-Seng tidak diterima masuk ke universiti tempatan dan cadangan untuk membangunkan Pen Drive juga tidak diluluskan dan tidak mendapat sokongan dana dari kerajaan Persekutuan Malaysia ketika itu.


Perkara ini dikatakan sebagai salah satu sebab mengapa beliau berhijrah ke Taiwan pada tahun 2000 dan menubuhkan syarikat disana.


Semoga kisah kejayaan ini menjadi inspirasi dan motivasi kepada anak-anak Malaysia untuk berjaya meneroka pelbagai bidang dan membawa kemakmuran kepada ekonomi Malaysia.


TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...