Maybank Tersenarai 500 Jenama Paling Bernilai Global

Foto Sumber: The Edge Markets

Malayan Banking Bhd (Maybank) tersenarai antara 500 jenama terbaik dunia buat julung kalinya oleh Brand Finance’s Global 500 Brands.

Dalam kenyataan hari ini,  Maybank berkata ia ada adalah satu-satunya bank Malaysia dan satu daripada dua jenama Malaysia disenaraikan dalam senarai global itu.

 Bank itu berkata ia telah mencapai penilaian jenama US$4.2 bilion (US$1=RM4.11), meningkat 32 peratus daripada penilaian tahun lepas US$3.16 bilion.

Maybank juga mengekalkan kedudukannya sebagai jenama bank terbaik di Malaysia bagi lima tahun berturut-turut, dengan penarafan  AAA- sebelum ini dinaikkan kepada AAA, dan turut mencatatkan peningkatan dalam Indeks Kekukuhan Jenama (BSI) kepada 86/100 tahun ini daripada 82/100 sebelumnya.

BSI adalah pemacu utama bagi penilaian jenama dan menentukan kekukuhan sesuatu jenama.

Katanya prestasi kukuh itu turut dicatatkan di peringkat global berikutan Maybank adalah antara lapan jenama di ASEAN yang disenaraikan dalam penarafan global, menduduki tempat ke-494 dalam senarai 500 jenama paling bernilai.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Abdul Farid Alias berkata pengiktirafan itu mencerminkan usaha berterusan Maybank dalam membina hubungan lebih rapat dengan pihak berkepentingan dan menumpukan dalam penyampaian nilai secara konsisten menerusi semua produk dan perkhidmatanya.

“Pastinya ia satu penghargaan untuk Maybank disenaraikan antara jenama terbaik dunia ketika ini. Kami percaya ia turut membuktikan bagaimana jenama tempatan dari Malaysia menentukan standard baharu dan meningkatkan tahapnya di pentas dunia dengan sokongan daripada semua pemegang sahamnya,” katanya.

 Abdul Farid berkata bank akan terus memperkukuh kedudukan jenamanya meliputi  semua saluran pendampingan, dan turut menumpukan untuk menyediakan pengalaman pengguna generasi akan datang, berikutan kepesatan teknologi telah mempengaruhi gaya hidup dan cara orang ramai berurusan dalam perbankan ketika ini.

 Brand Finance dalam kaji selidik tahunannya, membuat pernilaian terhadap ribuan jenama syarikat terbesar dunia. Hasil analisis itu kemudiannya diberikan penarafan dalam 500 jenama paling bernilai dunia yang disenaraikan dalam laporan Brand Finance Global 500.

SUMBER: BERNAMA

CUACA EKSTREM: Fenomena Vorteks Kutub -48C Landa Amerika Syarikat

Sistem amaran cuaca vorteks kutub dijangka menghantar angin dingin mencengkam tulang yang beredar di sekitar Kutub Utara merentasi majoriti bandar di AS dari Dakota sehinggalah New England. -Foto Agensi


ILLINOIS: Gabenor bandar ini mengeluarkan satu pelan kesediaan kecemasan sebelum satu vorteks kutub ‘bersejarah’ membawa angin dan udara sejuk ke sebahagian besar kawasan di Amerika Syarikat (AS) hari ini, memberi amaran suhu menurun jauh di bawah paras beku.

Gabenor J.B. Pritzker berkata, angin sejuk mungkin menjurus suhu menjunam ke paras 48 darjah Celsius di bawah takat beku (-48C) di utara negeri ini malam ini, berupaya menyebabkan reput fros dalam tempoh beberapa minit.

“Ini adalah ribut salji berpotensi mencatat sejarah yang akan membawa cuaca sejuk melampau ke negeri kita dan semua penduduk Illinois perlu bersedia.

“Pentadbiran kami sudah menyediakan Pelan Kesediaan Kecemasan bersama agensi penting negeri serta memberi amaran kepada penduduk mengenai keadaan mengancam nyawa ini,” kata Pritzker dalam kenyataan dikeluarkan pejabatnya.

Sistem amaran cuaca vorteks kutub dijangka menghantar angin dingin mencengkam tulang yang beredar di sekitar Kutub Utara merentasi majoriti bandar di AS dari Dakota sehinggalah New England, kata pakar kaji cuaca Perkhidmatan Kajicuaca Nasional, Brian Hurley.

“Jika anda tinggal di Bulatan Artik, ini adalah keadaan biasa. Namun apabila ia berlaku di sini, anda tahu ia sesuatu yang serius,” kata Hurley.

Ribut salji diramalkan berlaku di seluruh bahagian barat Lembah Ohio dan salji dijangka turun sehingga esok (Rabu) dari rantau Great Lakes sehingga New England.

Salji juga dijangka turun di Dakota, Minneapolis dan St. Paul, Minnesota; manakala di Tengah Michigan, salji setebal 30 sentimeter (sm) atau lebih banyak dijangka, kata perkhidmatan itu.

Chicago akan menerima kesan paling teruk cuaca amat sejuk dengan salji tebal di banyak kawasan sudah menjejaskan bandar itu semalam, kata perkhidmatan kaji cuaca di Twitter.

Angin sejuk serendah 46 darjah Celsius bawah takat beku (-46C) dijangka berlaku malam ini (Selasa) sehingga pagi Khamis.

Cawangan perkhidmatan itu di Des Moines, Iowa berkata, ‘udara sejuk berbahaya, mengancam nyawa’ akan melanda negeri utara tengah AS bermula hari ini sehingga pagi Jumaat dengan angin sejuk pada Rabu mencatat 43 darjah Celsius bawah takat beku (-45C) sehingga 48 darjah Celsius bawah takat beku (-48C) di seluruh kawasan utara negeri itu.

Hampir 2,300 penerbangan AS dibatalkan dan tambahan 11,800 dilewatkan malam semalam, majoriti berpunca daripada ribut.

SUMBER: REUTERS

TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...