Kawasan Gunung Rinjani Ditutup Ekoran Gempa Bumi

The crater of Mount Rinjani, Lombok, West Nusa Tenggara. (Shutterstock/-)

INFO TRAVEL: Gunung Rinjani dilaporkan telah ditutup untuk pejalan kaki serta merta ekoran gegaran gempa bumi.

Ketua Agensi Taman Nasional Gunung Rinjani, Sudiyono, mengatakan, penutupan itu dilakukan atas alasan keselamatan.

"Kami telah menutup [laluan mendaki] sejak 29 Julai. Keadaan di kawasan sekitarnya masih belum stabil, gempa susulan masih terus berlaku," kata Sudiyono seperti yang dipetik oleh kompas.com.

Kawasan retak dikatakan telah ditemui di beberapa lokasi di kawasan itu, yang juga dianggap terdedah kepada tanah longsor.

"Elakkan pergi ke Rinjani untuk keselamatan anda sendiri. [Jejak hiking]  ditutup hingga awal tahun depan, sehingga struktur tanah dan hujan cukup stabil," tambahnya.

Untuk membantu pemandu dan porter mendapatkan pendapatan semasa penutupan, Sudiyono berkata agensi itu sedang mencari penyelesaian.

"Terdapat banyak potensi pelancongan di luar kawasan taman negara, seperti air terjun Mangku Sakti dan Kembang Kuning, Air Berik, Senaru dan Sendang Gile. Kami akan mengusahakan peluang ini dengan panduan dan pekerja untuk memetakan sempadan. "

SUMBER: JAKARTA POST

Taufan Shanshan selaju 180km/sejam dijangka badai Jepun

Foto Grafik Sumber: ACCU WEATHER


INFO TRAVEL: TOKYO: Jepun dijangka berdepan hujan lebat dan angin kuat hari ini ketika taufan ganas diramal bergerak menuju ke kawasan berhampiran Tokyo di sini.

Ribut kategori dua yang dikenali sebagai Taufan Shanshan, bersempena nama kanak-kanak perempuan China itu dijangka akan melemah ketika menghampiri bahagian timur Pulau Honshu Jepun.

Agensi kaji cuaca Jepun memberi amaran bahawa Tokyo dan beberapa kawasan berhampiran bakal menerima sehingga 350 milimeter (mm) air hujan dalam masa 24 jam menjelang tengah hari esok dengan kelajuan angin sehingga 180 kilometer sejam (kmh).

Selepas membadai kawasan berhampiran Tokyo, ribut itu dijangka beralih ke bahagian timur laut Honshu sebelum melemah menjadi ribut tropika dan menuju ke Pasifik.

Foto Sumber: ACCU WEATHER

Kawasan banjir di barat Jepun yang mencatat korban Julai lalu dijangka terselamat.

Jepun sering dilanda bencana akibat cuaca sejak awal Julai lalu, termasuk gelombang panas yang menyaksikan suhu mencecah 41.1 Celsius dan membunuh sekurang-kurangnya 132 orang pada 5 Ogos lalu. 

SUMBER: REUTERS

TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...