Gelombang Sejuk 'Ekstrem' Melanda Arab Saudi, Cecah Paras Sifar

   Sumber Foto: Saudi Gazette


RIYADH - Gelombang sejuk yang teruk melanda beberapa wilayah Arab Saudi ketika ini dan suhu boleh mencecah paras sifar di ibu kota Riyadh dalam beberapa hari akan datang, menurut ramalan Pusat Meteorologi Kebangsaan (NCM).


Agensi Berita Saudi Gazette pada 18 Januari 2022/Selasa melaporkan suhu beku sedang dialami di Turaif di Wilayah Sempadan Utara serta di Tabuk, Arar, Rafha, Shaqraa dan bandar-bandar lain serta muhafazat di wilayah utara.


Menghadiri Rancangan YaHala dari Rotana Khalijia Television, Hussain Al-Qahtani, jurucakap NCM, berkata bahawa rasa sejuk yang sedang dialami ketika ini di Arab Saudi adalah yang paling kuat.


Negara itu masih dalam sepertiga pertama musim sejuk, katanya, sambil menjangkakan wilayah utara, tengah dan timur akan terjejas oleh jisim udara sejuk yang dialami di negara itu.


Al-Qahtani berkata bahawa suhu di Riyadh dijangka mencecah sifar darjah Celsius dalam beberapa hari akan datang, dan suhu akan menurun lagi di wilayah selatan.


Beliau berkata, kemungkinan hujan akan berterusan di Wilayah Timur dan juga di Riyadh. Jurucakap itu juga menyatakan kemungkinan salji turun di tanah tinggi di wilayah utara dan Hujan Batu dalam tempoh yang akan datang.


Berikut adalah suasana keadaan sejuk yang dikongsikan Saudi Gazette:Gurun Sahara diliputi salji, jaluran ais

ALGIERS - Tompokan salji terdapat di beberapa tempat di bahagian barat Gurun Sahara di barat laut Algeria.

Lokasi itu yang terletak di luar bandar Ain Sefra iaitu salah satu tempat paling kering di dunia dikejutkan dengan kehadiran salji dan hablur-hablur ais.

Menurut Live Science, seorang jurugambar tempatan, Karim Bouchetata telah merakamkan cuaca luar biasa itu.

Ain Sefra terletak kira-kira 1,000 meter di atas paras laut dan berhampiran sempadan Algeria-Maghribi.

Walaupun suhu musim panas di rantau itu kerap melonjak melebihi 38 darjah Celsius, purata suhu dalam bulan Januari ialah 14 darjah Celsius, menurut Sky News.

Tompokan salji itu adalah kali kelima dalam tempoh 42 tahun dengan kejadian sebelumnya berlaku pada tahun 1979, 2016, 2018 dan 2021. 


Sumber Foto: Reuters

TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...