Anwar Ibrahim Terus Dalam Senarai 500 Tokoh Islam Paling Berpengaruh Dunia Sejak 2009

   Sumber Foto : Facebook Datuk Seri Anwar Ibrahim


Pengerusi Pakatan Harapan (HARAPAN) Datuk Seri Anwar Ibrahim tersenarai dalam 500 tokoh Islam paling berpengaruh di dunia bagi 2023 berdasarkan The Royal Islamic Strategic Studies Centre (TRISC).


Presiden KEADILAN itu tersenarai melalui kategori Pemimpin Terhormat (Honourable Mentions). 


Beliau disenarai dalam kedudukan 500 tokoh Islam paling berpengaruh dunia setiap tahun sejak 15 tahun dulu pada 2009.


Anwar juga tersenarai melalui kategori politik bagi tahun 2023, yang turut menyenaraikan Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad; dan Mantan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

500 Muslim Paling Berpengaruh (juga dikenali sebagai The Muslim 500) ialah penerbitan tahunan pertama kali diterbitkan pada tahun 2009, yang berada di kedudukan umat Islam yang paling berpengaruh di dunia.

Penerbitan ini disusun oleh Pusat Kajian Strategik Islam Diraja di Amman, Jordan.Laporan itu dikeluarkan setiap tahun dengan kerjasama Prince Al-Waleed Bin Talal Center for Muslim-Christian Understanding di Georgetown University di Amerika Syarikat.


Edisi pertama buku itu diterbitkan pada 2009 dan diolah Profesor John L Esposito serta Ibrahim Kalin dari Universiti Georgetown di Washington.

Pencalonan dinilai berdasarkan pengaruh umat Islam khususnya mempunyai dalam masyarakat Islam dan cara bagaimana pengaruh mereka telah memberi manfaat kepada masyarakat Islam, di dalam dunia Islam dan dari segi mewakili Islam kepada orang bukan Islam. 


"Berpengaruh" bagi maksud buku ini ditakrifkan sebagai "mana-mana orang yang mempunyai kuasa (sama ada budaya, ideologi, kewangan, politik atau sebaliknya) untuk membuat perubahan yang akan memberi kesan yang besar ke atas Dunia Islam"


Buku ini bermula dengan bahagian 50 keseluruhan, kedudukan umat Islam yang paling berpengaruh di dunia. 


   Sumber Foto : Facebook Datuk Seri Anwar Ibrahim


Baki 450 Umat Islam yang paling menonjol dipecahkan kepada 15 kategori tanpa kedudukan,ilmiah, politik, pentadbiran, keturunan, pendakwah dan panduan rohani, wanita, belia, kedermawanan/kebajikan, pembangunan, sains dan teknologi, seni dan budaya, qari al-Quran, media, radikal, rangkaian Islam antarabangsa dan isu semasa. Setiap tahun biografi dikemas kini.


Menurut penerbit, buku berkenaan diterbitkan untuk memberi impak kepada dunia Muslim, selain menjadi inspirasi kepada orang ramai.


Berikut adalah nama lain dari Malaysia yang turut tersenarai dalam kategori masing-masing bagi tahun 2023.

TERKINI

AirAsia lancar promosi Tempat Duduk PERCUMA* dan jualan hebat ke lebih 130 destinasi

AirAsia melancarkan promosi  dan jualan hebat pertama pada tahun 2024 dengan jutaan tempat duduk ke lebih 130 destinasi. Syarikat itu dalam ...