Gempa Bumi Kuat 6.2 Magnitud Landa Indonesia, Gegaran Dirasai Hingga Ke Semenanjung Malaysia, Singapura

 Gempa Bumi Kuat 6.2 Magnitud Landa Indonesia, Gegaran Dirasai Hingga Ke Semenanjung Malaysia


Gempa bumi kuat telah berlaku di Utara Sumatra, Indonesia pada jam 9:39 pagi, 25 Februari 2022
Koordinat : 0.2° Utara dan 100.0° Timur
Magnitud : 6.1
Jarak : 76km Barat Laut dari Payakumbuh,Indonesia
Kedalaman : 10 km
Tiada ancaman tsunami kepada Malaysia. Gegaran dirasai di bahagian Barat Semenanjung terutama di Selangor, Perak, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

MET Malaysia.

𝗠𝗔𝗞𝗟𝗨𝗠𝗔𝗡 𝗞𝗘𝗝𝗔𝗗𝗜𝗔𝗡 𝗚𝗘𝗠𝗣𝗔 𝗕𝗨𝗠𝗜 𝗞𝗨𝗔𝗧 𝗗𝗜 𝗦𝗨𝗠𝗔𝗧𝗘𝗥𝗔, 𝗜𝗡𝗗𝗢𝗡𝗘𝗦𝗜𝗔. Orang ramai dinasihatkan untuk mencari tempat perlindungan dan keluar dari bangunan apabila merasai gegaran.

Selain itu, perlulah sentiasa peka dengan maklumat gempa bumi dan amaran tsunami yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia.
Gempa bumi berukuran 6.2 pada skala Richter melanda pantai barat Sumatera di Indonesia pada 25 februari 2022/Jumaat pada kedalaman 10 kilometer, kata agensi geofizik Indonesia BMKG. REUTERS melaporkan pusat gempa bumi berada di darat dan tiada risiko tsunami, kata agensi itu menerusi Twitter. Gegaran turut dirasai di beberapa kawasan di Lembah Klang, termasuk Kuala Lumpur, Pelabuhan Klang dan Cyberjaya.

Sementara itu, kakitangan di beberapa bangunan kerajaan di Putrajaya turut diarahkan keluar susulan gegaran kuat yang dirasai itu.

Difahamkan, antara yang diminta berkumpul di luar bangunan adalah kakitangan di Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) dan beberapa pejabat di Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Turut merasa gegaran adalah penduduk di apartment sekitar Putrajaya yang memaklumkan merasakan gegaran dalam tempoh satu hingga dua minit.


Sementara itu Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor menerima enam panggilan kecemasan susulan gempa bumi yang melanda Sumatera, Indonesia pagi ini.

Penolong pengarah operasinya berkata empat laporan gegaran bangunan diterima pada jam 9.48 pagi melibatkan Mahkamah Telok Datok, Banting; Jalan TPP2 Taman Perindustrian Puchong; Jalan PJS 5/27 Taman Medan dan Jalan Zamrud 1 Kajang.

Hafisham Mohd Noor memaklumkan pihaknya turut menerima panggilan kecemasan pada jam 9.49 dan 9.50 pagi melibatkan kawasan di USJ 10/1, Subang Jaya serta Hotel Hilton Petaling Jaya.

“Setakat ini tiada sebarang kecederaan dilaporkan dan pihak bomba akan membuat pemantauan di lokasi kejadian dari semasa ke semasa,” katanya menerusi kenyataan.


Warga media sosial turut melaporkan suasana itu dan foto menunjukkan perlu turun daripada bangunan untuk tujuan keselamatan.Bomba Selangor Terima 14 Laporan Gegaran


Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor menerima 14 laporan gegaran di Selangor, susulan gempa bumi yang berlaku di Sumatera, Indonesia pagi 25 Februari 2022/Jumaat.


Penolong Pengarah Operasi JBPM Selangor, Hafisham Mohd Noor, berkata panggilan pertama diterima pada jam 9.48 pagi oleh Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Banting susulan gegaran berlaku di Mahkamah Telok Datok.


"Kes kedua diterima BBP Puchong pada jam 9.48 pagi juga membabitkan gegaran di Taman Perindustrian Sime UEP, manakala BBP Penchala menerima panggilan dari Jalan Zamrud PJS 5/27 Taman Medan.


"BBP Kajang menerima panggilan dari Jalan Zamrud 1 juga pada jam 9.48 pagi, manakala BBP Subang Jaya menerima dua laporan dari lokasi USJ 10/1 lokasi PJ Hilton.


"BBP Shah Alam menerima laporan dari lokasi Jalan Cangkut 19/3 dan sekitar Taman Sri Muda, manakala BBP Kota Anggerik menerima laporan dari Seksyen U8, U1 & U2 dan BBP Sungai Pinang menerima panggilan dari Sekolah Kebangsaan (SK) Jalan Meru.


"Selain itu, BBP Cyberjaya menerima panggilan dari lokasi Jalan Impact, BBP Rawang pula dari Taman Tun Teja, BBP Damansara menerima panggilan dari Jalan TG Bandar Utama 8, BBP Sepang pula di Bagan Lalang dan BBP KLIA dari Pejabat Korporat Malaysia Airport BHD," katanya pada 15 Februari 2022 seperti dilaporkan BH Online.


Hafisham berkata, susulan laporan itu, 14 lokasi berkenaan dipantau balai bomba terbabit.


"Sehingga kini, tiada sebarang kecederaan dilaporkan. Pihak bomba sentiasa bersedia dan membuat pemantauan di lokasi kejadian," katanya.


Murid Sekolah Kebangsaan Sri Andalas berkumpul di kawasan lapang selepas merasai gegaran akibat gempa bumi yang melanda Sumatera, Indonesia pada 25 Februari 2022/Jumaat. Foto ihsan Balai Bomba dan Penyelamat Sri Andalas


Kakitangan Kerajaan Di Putrajaya Panik Rasai Gegaran Gempa Bumi

PUTRAJAYA | Situasi panik berlaku di beberapa bangunan jabatan kerajaan di pusat pentadbiran di sini, pagi tadi (25 Februari 2022), apabila kakitangan kerajaan berpusu-pusu keluar dari pejabat susulan gegaran akibat gempa bumi yang berlaku di utara Sumatera, Indonesia.

BH ONLINE pada 25 Februari 2022/Jumaat melaporkan gegaran gempa bumi itu antaranya dirasai di Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM), Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP), Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) serta Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Kakitangan KPWKM, Siti Azila Wahi, 37, berkata beliau menyedari berlaku gegaran pada jam 9.40 pagi ketika menyelesaikan tugasan di hadapan komputer apabila melihat air dalam gelas berkocak, langsir pejabat bergerak dan kerusi beralih sendiri.

Katanya, melihat kejadian aneh itu, beliau terus mendapatkan rakan lain di pejabat dan diberitahu gegaran disebabkan gempa bumi yang berlaku di Indonesia.


"Gegaran itu sangat dirasai kerana saya berada di tingkat 38 dan berikutan kejadian itu, pihak pengurusan mengarahkan semua kakitangan turun berkumpul di kawasan lapang berhampiran bangunan pejabat," katanya.

Bagi kakitangan KWP, Mohd Firdaus Karos, 36, beliau menyedari gegaran berlaku pada jam 9.50 pagi apabila dinding pejabat dan meja komputer di tingkat bawah bergegar dalam masa lima saat.

Beliau berkata, selepas lima minit gegaran berlaku sekali lagi dalam beberapa saat dan ia pengalaman pertama dirinya berdepan situasi itu.

Katanya, pihak keselamatan bertindak pantas dengan membunyikan loceng penggera keselamatan mengarahkan semua kakitangan mengosongkan pejabat dan berkumpul di kawasan lapang.

"Pasukan bomba turut datang memeriksa bangunan dan selepas diberitahu keadaan selamat semua kakitangan kembali ke pejabat pada jam 10.50 pagi," katanya.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MET) di laman rasmi Facebooknya berkata, gempa bumi kuat berlaku di Utara Sumatra, Indonesia pada jam 9.39 pagi.

Katanya, gempa bumi berlaku di koordinat 0.2° Utara dan 100.0° Timur Magnitud 6.1 manakala jaraknya 76 kilometer (km) Barat Laut dari Payakumbuh dengan kedalaman 10 km.

Tiada ancaman tsunami kepada Malaysia dan gegaran turut dirasai di bahagian Barat Semenanjung membabitkan Selangor, Perak, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.


For Northern Sumatra, Indonesia (0.23, 100.11) 🇮🇩. Probability for next 7 days, within a 100 km radius, one or more 𝗠𝟱+ = 𝟮𝟰.𝟲%, 𝗠𝟲+ = 𝟮.𝟴% 

𝘐𝘴𝘴𝘶𝘦𝘥 𝘰𝘯 2022-02-25 02:04

Details at https://richterx.com/?go=oef&id=i44cS6txntn1aRP0m…

#earthquake #Indonesia Gempa bumi #WestSumatra


Di laman sosial twitter pengguna di Indonesia melaporkan kesan gempa bumi yang berlaku di sana


Berikut adalah langkah jika berhadapan dengan Gempa Bumi

Tremors felt in Singapore after 6.0-magnitude earthquake in Northern Sumatra: NEA


SINGAPORE: Tremors felt in several parts of Singapore on Friday (Feb 25) were caused by a 6.0-magnitude earthquake in Northern Sumatra, said the National Environmental Agency (NEA) in response to CNA's queries.


At about 9.40am, people reported feeling tremors from several locations islandwide, including Punggol, Simei, Redhill, Queensway, Ang Mo Kio and Kallang.


CNA readers also said they felt tremors in Bugis, River Valley and Choa Chu Kang.


A CNA reader, who only wanted to be known as Alvin, said he was in a building at the Marina Bay Financial Centre when the tremors began.


"I've had vertigo before so I thought I was having one, but then my colleague stopped typing and we looked at each other, and confirmed she also felt the building was shaking," he said, adding that the building management had received calls from other tenants reporting the incident.


"I was sitting in my classroom and felt swaying. I thought it was a sudden dizzy spell, but after three to four seconds it was gone," said Nurul Hudaa Mohamed Daud, who was in the Parkway Parade office building at the time. 


According to the US Geological Survey (USGS), an earthquake of magnitude 6.2 struck in Sumatra, Indonesia at about 8.39am local time (9.39am Singapore time).


Indonesia's geophysics agency BMKG said in a message on Twitter that the earthquake's epicentre was on land and did not issue a tsunami warning.


Source : CNA NEWS/ 25 FEB 2022


IMF, Bank Dunia Beri Amaran Dunia Bakal Terkena Impak Kesan Perang Ukraine-Russia


   

   Tangkap layar laporan berita CNN pada 25 Februari 2022. Foto oleh: OhDunia


GLOBAL | Pimpinan Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menyatakan kesediaan membantu Ukraine, selain memberi amaran pencerobohan Russia bakal memberi kesan terhadap proses pemulihan ekonomi global.


Agensi Berita Antarabangsa AFP pada 25 Februari 2022 melaporkan Pengarah Urusan IMF, Kristalina Georgieva, menzahirkan kebimbangan impak serangan itu terhadap penduduk Ukraine, dan mengingatkan konflik itu menambah risiko ekonomi yang signifikan kepada rantau itu dan seluruh dunia.


IMF memaklumkan pihaknya masih menilai kesan ekonomi akibat serangan itu, namun sedia membantu anggotanya yang memerlukan.


Pemberi pinjaman yang berpusat di Washington itu dalam proses menyalurkan bantuan berjumlah AS$2.2 bilion (RM9.2 bilion) kepada Ukraine menerusi satu program pinjaman yang dijadualkan berakhir Jun depan.


Menurut Georgieva, IMF juga boleh memberi bantuan kepada beberapa negara lain yang turut terkesan dengan kesan limpahan konflik itu, sekiranya ia diperlukan.


Presiden Bank Dunia, David Malpass, pula memaklumkan pemberi pinjaman pembangunan berpusat di Washington itu terkejut dengan keganasan dan konflik yang meragut nyawa di Ukraine.


   Tangkap layar laporan berita CNN pada 25 Februari 2022. Foto oleh : OhDunia


Beliau memberi amaran bahawa kemusnahan pembangunan di Ukraine akan memberi kesan besar pada ekonomi dan sosial.


"Kami bersedia memberikan bantuan segera kepada Ukraine dan sedang menyediakan pilihan bagi bantuan seumpamanya, termasuk kewangan pembayaran pantas," katanya dalam satu kenyataan.


Beliau berkata, Bank Dunia dan IMF sedang bekerjasama untuk memantau kesan serangan Russia di Ukraine.


Konflik yang semakin memuncak itu menyebabkan harga minyak melonjak ke paras tertinggi sejak 2014, sekali gus menambah kebimbangan tekanan inflasi global.


Januari lalu, IMF mengurangkan jangkaan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dunia untuk tahun ini kepada 4.4 peratus, separuh mata lebih rendah berbanding jangkaan asal, akibat gelombang baharu COVID-19.


Di sebalik beberapa sekatan dikenakan Amerika Syarikat (AS) terhadap Russia, penganalisis percaya Moscow sudah melakukan persediaan sejak beberapa tahun lalu untuk berdepan sekatan berkenaan, dengan mengumpul wang tunai dan emas serta memiliki kadar hutang yang rendah.


Penganalisis Institut Kewangan Antarabangsa, Elina Ribakova, percaya perkara itu bukan kebetulan, sebaliknya sebahagian daripada 'strategi kubu Russia'.


  Tangkap layar laporan berita CNN pada 25 Februari 2022. Foto oleh : OhDunia


"Ia adalah perubahan terancang dalam dasar ekonomi makro untuk memudahkan mereka mencapai matlamat geopolitik. Mereka ada simpanan untuk melindungi mereka," katanya.


Sementara itu, Presiden Bank Rizab Persekutuan Cleveland, berkata bank pusat AS akan memantau kesan konflik itu terhadap negara ekonomi terbesar dunia berkenaan. 

TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...