Pembayaran Pengeluaran i-Citra Berperingkat Mulai 2 Ogos


    Grafik: Portal Semakan

Pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang diluluskan bagi pengeluaran i-Citra mula menerima wang bermula 2 Ogos 2021 secara berperingkat.

Agensi mengurus dana persaraan pekerja itu di Twitter menyatakan bayaran mula dimasukkan ke akaun bank pencarum dalam tempoh satu hingga tiga hari waktu bekerja.

Bagi pembayaran secara arahan bayaran pula, KWSP menjelaskan ahli akan menerima notis atau dihubungi cawangan dipilih untuk urusan pengambilan wang tunai.

Semakan status bayaran boleh dibuat melalui i-akaun dan hubungi hotline i-Citra di talian 03-8922 4848 untuk pertanyaan.

Skim i-Citra yang membenarkan ahli KWSP terjejas akibat perintah kawalan pergerakan (PKP) membuat pengeluaran sehingga RM5,000.

Ia membolehkan pengeluaran kadar bayaran tetap RM1,000 sebulan selama lima bulan tertakluk kepada jumlah simpanan ahli.

Permohonan dibuka mulai 15 Julai lalu menerusi http://icitra.kwsp.gov.my.

Pengeluaran i-Citra diperkenalkan selaras dengan pengumuman Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih) pada 28 Jun, sebagai inisiatif jangka masa pendek bagi membantu ahli yang terkesan dengan cabaran ekonomi akibat pandemik Covid-19.

TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...