Tersilap Pintu Keluar Pesawat Dianggap Tandas

Foto Sumber: SAUDI EXPAT NEWS


INFO PENERBANGAN: MUMBAI: Seorang penumpang warga India mencetuskan suasana panik penumpang lain dalam sebuah pesawat ketika di udara apabila cuba membuka pintu keluar kerana tersalah anggap ia pintu tandas, menurut laporan.

Lelaki itu menaiki pesawat GoAir dari New Delhi ke Patna pada Sabtu lalu apabila cuba membuka pintu keluar belakang pesawat, kata syarikat penerbangan berkenaan.

“Seorang lagi penumpang segera memberi amaran dan kru sempat menyekat lelaki terbabit daripada membuka pintu keluar,” menurut kenyataan GoAir, hari ini.

Media India pula melaporkan bahawa lelaki terbabit berada dalam lingkungan usia 20-an dan kali pertama menaiki pesawat.

“Apabila penumpang lain bertanya apa yang cuba dilakukannya, lelaki berkata dia perlu segera menggunakan tandas dan beberapa kali cuba membuka pintu keluar.

“Keadaan menjadi kacau bilau kerana keadaan itu sebelum dia disekat dan diserah kepada kami,” lapor The Telegraph, akhbar berpejabat di Kolkata, memetik seorang pegawai sebagai berkata.

“Dia kata dia keliru kerana menaiki pesawat buat kali pertama dalam hidupnya,” kata pegawai itu, Mohammad Sanowar Khan.

GoAir berkata, penumpang itu kemudian diserahkan kepada pihak berkuasa untuk siasatan lanjut selepas pesawat selamat mendarat di destinasi.

Jurucakap syarikat penerbangan itu juga memberitahu, lelaki itu tidak akan berjaya membuka pintu itu kerana tekanan udara di kabin.

Kejadian itu berlaku hampir seminggu selepas satu kesilapan teknikal menyebabkan lebih 30 penumpang Jet Airways berdarah di hidung dan telinga kerana kru terlupa menghidupkan suis mengawal tekanan udara. 

SUMBER: AFP

Taufan Super Trami bakal landa Kepulauan Ryukyu Jepun

SUMBER: NOAA

CUACA EKSTREM: Taufan Super dikenali sebagai TRAMI bergerak perlahan-lahan ke arah Kepulauan Ryukyu di Jepun pada 26 September yang bakal membadai Jepun pada minggu ini.

Portal Cuaca ACU WEATHER melaporkan disebabkan pergerakan ribut secara perlahan, masyarakat masih mempunyai beberapa hari untuk mempersiapkan kesan atau melaksanakan pemindahan daripada kesan Taufan Trami.

Kawasan tekanan tinggi di timur Jepun akan mendorong Trami perlahan ke barat laut hingga Khamis (27 September).

Kepulauan Ryukyu di selatan Jepun dijangka akan merasakan kesan pertama dari Taufan Trami seawal Jumaat petang (28 September) apabila kekuatan angin bertambah dan hujan menyeberangi pulau.

Kesan yang paling teruk adalah dari malam Jumaat malam ke malam Sabtu (28 - 29 September)  di seluruh Kepulauan Ryukyu di selatan kerana Trami melintas berhampiran atau di sebelah timur Miyako.

Satu arah yang tajam ke arah utara dan timur laut akan menyebabkan Trami melintas berhampiran Okinawa, Amami, Tokara dan Osumi pada hujung minggu.

Foto Sumber: ACU WEATHER

Kesemua pulau ini semua perlu bersedia untuk merasai kesan daripada kekuatan angin, hujan lebat dan berpotensi menjejaskan bekalan kuasa yang berpanjangan bermula seawal Jumaat atau malam Jumaat.

Pada masa ini, semua lokasi di Jepun berisiko untuk kesan daripada Trami.

Badai akan melewati atau berhampiran Kyushu dan Shikoku sebelum bergerak di utara Honshu dan berpotensi membadai Hokkaido sebelum berlepas ke Rusia timur pada hari Selasa.

Walaupun lemah dan bergerak dengan cepat, Trami akan mampu menghasilkan angin yang merosakkan, banjir kilat, lumpur lumpur dan gangguan perjalanan yang meluas di seluruh Jepun.


TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...