Lonjakan Harga Gandum Heret Dunia Ke Arah Krisis Makanan

   Sumber Foto: New York Times


Penganalisis/Disusun Oleh : MOHD EZLI MASHUT


ANALISIS | Makanan ruji kedua terbesar selepas bijirin jagung dengan pengeluaran global pada 2021 berjumlah 776.26 juta tan menjadikan ia sumber karbohidrat penting penduduk bumi.


China, India, dan Rusia ialah tiga pengeluar gandum individu terbesar yang menyumbang kira-kira 41 peratus daripada jumlah pengeluaran gandum dunia. 


Amerika Syarikat adalah pengeluar gandum keempat terbesar walau bagaimanapun, Kesatuan Eropah, jika ia dikira sebagai satu negara, pengeluaran gandumnya melebihi mana-mana negara kecuali China.


Pada April 2022, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) menganggarkan Pengeluaran Gandum Dunia 2021/2022 menjadi 778.83 juta tan metrik, sekitar 0.31 juta tan lebih daripada unjuran bulan sebelumnya.


Gandum (Jawi: ‏ݢندوم‎‎) atau terigu (Jawi: تريڬو‎) dikategorikan dalam famili rumput Poaceae merangkumi banyak spesies dalam genus Triticum spp.; tanaman ini diusahakan untuk mendapatkan biji benih yang dimanfaatkan sebagai makanan ruji di seluruh dunia terutamanya spesies Triticum aestivum. 


Ia merupakan makanan utama yang didatangkan dari bahagian isi benih yang dikisar menjadi tepung manakala selebihnya boleh dipisahkan dari sekamnya untuk mendapatkan bran; keseluruhan biji gandum kaya dengan serat makanan dan nutrien. Gandum juga ditanam khusus untuk tanaman ragut bagi ternakan dan untuk menghasilkan jerami.


Dalam Islam gandum adalah makanan ruji yang banyak disebut dalam hadis Nabi dan adalah diantara tanaman yang mana hasilnya dikenakan zakat apabila cukup musimnya. Beberapa ayat Quran yang ada mengaitkan dengan gandum seperti ayat dalam Surah Yusuf 12:46-48. Harga Gandum Melonjak Di Asia Tenggara, Diramal Naik 40 Peratus


South China Morning Post pada 16 Mei 2022 melaporkan krisis harga makanan global sejak pertengahan 2020 selepas serangan wabak Covid-19 menimbulkan gangguan terhadap rantaian bekalan sehingga menyebabkan harga bekalan asas seperti tepung dan minyak meningkat.


Situasi tersebut malah bertambah buruk selepas pencerobohan tentera Russia di Ukraine, 24 Februari 2022.


Agensi Makanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) merekodkan harga makanan menyaksikan peningkatan sejak Februari hingga Mac 2022.


Rusia dan Ukraine sendiri menyumbang hampir satu pertiga daripada bekalan gandum dan barli di peringkat global, serta dua pertiga daripada eksport minyak bunga matahari yang digunakan untuk memasak. 


Bank Dunia meramalkan harga gandum boleh meningkat lebih 40 peratus tahun ini. 


Negara paling teruk terjejas adalah negara yang menghadapi krisis makanan seperti Afghanistan dan Yemen, termasuk pengimport utama gandum dari Ukraine dan Rusia. 


Gandum adalah antara bahan utama yang digunakan dalam beberapa hidangan makanan tradisional di negara Asia seperti roti naan, mi, piza, pasta, biskut termasuk pembungkus ladu di China. 


Singapura Terjejas Akibat Krisis Makanan 


Media South China Morning Post pada 14 Mei 2022 melaporkan Singapura antara negara di Asia Tenggara yang terjejas akibat krisis makanan global itu.  

 

Lapornya buat pertama kali dalam tempoh enam tahun, Leong Poh Yee terpaksa menaikkan harga hidangan ban mian sebanyak 10 sen yang dijual di gerai penjaja di Singapura. 


Katanya, kenaikan harga bermula Januari lalu disebabkan peningkatan kos tepung gandum, minyak serta bekalan elektrik yang terpaksa ditanggung. 


“Harga tepung meningkat hampir 15 peratus yang jauh lebih tinggi berbanding tahun lalu. 


“Ini menyebabkan saya terpaksa menaikkkan harga hidangan dan sudah tentu pelanggan tidak gembira, namun tiada apa yang saya boleh lakukan.


“Kami perlu mencari pendapatan untuk hidup dan tidak mempunyai pilihan lain,” katanya. 


Poh Yee menghasilkan hidangan popular dari China yang dihiasi dengan daging cincang dan ikan bilis.


Wanita berusia 47 tahun itu menghasilkan mi daripada tepung gandum dengan tangannya sendiri.


Ban Mian kini dijual dengan harga lima dolar Singapura (RM15.70).  


Peniaga itu berharap perniagaannya tetap meriah dikunjungi pengunjung supaya dia boleh menyerap sebarang kos tambahan tanpa perlu menaikkan harga hidangan lagi. 


Thailand, Vietnam & Beberapa Negara Asia Terdedah Kesan Kenaikan Harga


Rakan Kongsi KPMG di Singapura, Paul Kent berkata, pengimport bersih gandum Asia Tenggara termasuk Singapura, Thailand dan Vietnam akan lebih terdedah dengan kenaikan harga. 


Jelasnya, harga produk yang mengandungi gandum seperti mi dan bijirin dijangka meningkat dalam beberapa bulan akan datang.


“Negara pengimport makanan di Asia dan tempat lain terutamanya negara berpendapatan renda akan terdedah kenaikan harga. 


“Walaupun beberapa perniagaan lebih besar akan dapat mengimbangi kenaikan kos buat sementara waktu, namun pengguna juga akan tersepit,” katanya. India Sedia Eksport Gandum Ke Negara Memerlukan


Kerajaan India memaklumkan negara itu bersedia membuka ‘koridor khas’ untuk mengeksport gandum ke negara yang benar-benar memerlukan, lapor stesen penyiaran ABC, pada 15 Mei 2022.


Perkara itu dimaklumkan susulan pengumuman sekatan eksport hasil gandum negara itu pada 14 Mei 2022/ Sabtu selepas ia didapati mengganggu bekalan makanan domestik India.


Setiausaha Perdagangan India, B.V.R. Subrahmanyam memberitahu bahawa kerajaan juga akan membenarkan syarikat swasta memenuhi komitmen yang telah dipersetujui untuk mengeksport hampir 4.3 juta tan gandum sehingga Julai 2022.


Sebagai makluman, India telah mengeksport sejuta tan gandum pada bulan April.


Hasil gandum India merupakan sumber bekalan utama ke negara-negara jiran seperti Bangladesh, Nepal dan Sri Lanka.


Notis dalam warta kerajaan oleh Direktorat Perdagangan Luar menyatakan kenaikan harga global bagi gandum telah mengancam keselamatan makanan India.


Justeru, matlamat utama sekatan ke atas eksport adalah untuk mengawal kenaikan harga domestik selepas harga gandum global telah meningkat lebih 40 peratus sejak awal tahun ini.


Di India, harga gandum telah melonjak sebanyak 20 hingga 40 peratus.


“Kenaikan harga semasa adalah reaksi panik dan bukannya reaksi berdasarkan kejatuhan sebenar dalam bekalan atau permintaan mendadak,” katanya.


Sebelum perang, Ukraine dan Rusia menyumbang satu pertiga daripada eksport gandum dan barli global.


Bagaimanapun, sejak pencerobohan Rusia pada 24 Februari lalu, pelabuhan di Ukraine telah disekat dan infrastruktur awam serta pusat penyimpanan bijirin telah dimusnahkan.


Pada masa yang sama, India berdepan cabaran tersendiri apabila negara itu mengalami gelombang haba paling dahsyat dalam sejarah sehingga membantutkan penuaian tanaman.


India Benarkan Penghantaran Gandum Ke Luar Negara


India akan membenarkan penghantaran gandum ke luar negara yang ketika ini menanti pelepasan kastam, kata kerajaan pada 17 Mei 2022.


Agensi Berita Antarabangsa REUTERS pada 17 Mei 2022 melaporkan India memperkenalkan beberapa kelonggaran dalam eksport selepas ia mengharamkan penjualan luar negara komoditi berkenaan Sabtu lalu.


India juga akan membenarkan eksport gandum ke Mesir, kata kerajaan dalam satu kenyataan.


"Kerajaan membuat keputusan bahawa di mana saja penghantaran diserahkan kepada kastam untuk pemeriksaan dan telah didaftarkan ke dalam sistem, sama ada pada 13 Mei 2022, atau lebih awal, akan dibenarkan untuk dihantar keluar," kata kerajaan.


India mengharamkan eksport gandum pada 14 Mei 2022/ Sabtu lalu, hanya beberapa hari selepas mengatakan ia menyasarkan penghantaran rekod sebanyak 10 juta tan tahun ini, kerana gelombang haba menyekat pengeluaran dan harga domestik mencecah rekod tertinggi.


Kerajaan berkata, ia hanya akan membenarkan eksport yang disokong oleh surat kredit (LC), atau jaminan pembayaran, yang dikeluarkan sebelum 13 Mei.


Peruntukan itu telah menimbulkan ketidakpastian.


Daripada kira-kira 2.2 juta tan gandum di pelabuhan atau dalam transit, peniaga berkata mereka mempunyai LC untuk hanya 400,000 tan.


Keputusan untuk mengharamkan eksport gandum juga menyebabkan kira-kira 1.8 juta tan bijirin tersekat di pelabuhan, menyebabkan peniaga menghadapi kerugian besar daripada prospek menjual ke pasaran domestik yang lebih lemah. 


25 Juta Tan Bijirin ‘tersekat’ Di Ukraine


Pegawai Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) pada 8 Mei 2022 memaklumkan bahawa kira-kira 25 juta tan bijirin tersangkut di pelabuhan Ukraine susulan pencerobohan Russia.


Kesemua bekalan itu tidak dapat dieksport kerana masalah infrastruktur selain sekatan perjalanan di Laut Hitam dan Mariupol oleh Russia.


Menurut FAO, halangan itu menyebabkan lonjakan harga komoditi itu dalam pasaran makanan global sehingga mencapai rekod tertinggi pada Mac lalu berikutan operasi ketenteraan khas oleh Russia sejak 24 Februari 2022.


Kenaikan harga makanan dunia bagaimanapun dilihat mula berkurang pada bulan April 2022, namun masalah kekurangan stok makanan asas masih menjadi isu kritikal.


Berdasarkan angka Majlis Bijirin Antarabangsa (IGC), Ukraine adalah pengeksport jagung keempat terbesar di dunia dan pengeksport gandum keenam terbesar pada musim 2020/2021.


"Ini adalah keadaan yang menggerunkan kerana bekalan hampir 25 juta tan bijirin yang tersangkut di Ukraine boleh dieksport untuk memenuhi tuntutan bekalan dunia.


"Namun, ia tidak boleh meninggalkan negara itu hanya kerana masalah infrastruktur dan sekatan pelabuhan," kata Timbalan Pengarah Bahagian Pasaran dan Perdagangan FAO, Josef Schmidhuber.


Beliau berkata, menara penyimpan yang penuh bijirin itu mungkin berdepan masalah untuk musim penuaian pada Julai dan Ogos akan datang.


Perkara lain yang turut membimbangkan adalah beberapa gudang dan kemudahan penyimpanan bijirin di Ukraine musnah semasa perang dengan Russia.


Ukraine diwajibkan mengeksport bijirin menggunakan kereta api melalui sempadan baratnya atau dari pelabuhan kecil Sungai Danube sejak Moscow memulakan perang pada akhir Februari lalu.


Pihak berkuasa Ukraine berulang kali menyatakan bahawa mereka sedang berusaha untuk meningkatkan eksport melalui kereta api dan melalui pelabuhan Danube.


Ukraine juga berharap eksport melalui laluan ini tidak lama lagi akan meningkat kepada lebih daripada sejuta tan sebulan.


G7 Gesa Henti Sekat Eksport Bijirin Ukraine


Menteri-Menteri Luar Kumpulan Tujuh (G7) menggesa Russia supaya segera menamatkan sekatan laut bagi eksport bijirin Ukraine untuk mengelakkan berlakunya krisis kemanusiaan secara besar-besaran, lapor perkhidmatan berita DW pada 15 Mei 2022.


Tentera Russia telah menyekat bekalan eksport bijirin dari Ukraine di pelabuhan-pelabuhan di Laut Hitam, sekali gus mencetuskan kebimbangan mengenai krisis makanan global.


“Perang yang dimulakan oleh Russia telah mengakibatkan berlakunya krisis makanan dan tenaga paling buruk dalam sejarah baru-baru ini.


“Ia kini memberi kesan kepada penduduk dunia,” kata kumpulan menteri tersebut selepas mengadakan sesi pertemuan di Wangles, Jerman.


Menteri Luar Jerman, Annalena Baerbock yang mempengerusikan mesyuarat tersebut berkata, para pemimpin G7 sedang menilai cara-cara untuk membawa keluar komoditi itu daripada ‘tersekat’ di Ukraine.


“Kira-kira 50 juta penduduk dunia terutamanya di Afrika dan Asia Barat akan berdepan dengan kebuluran. 


“Kita berdepan dengan persoalan utama, iaitu bagaimana penduduk dunia ingin makan? Mereka bertanya apa yang akan berlaku sekiranya tidak mempunyai bijirin yang kebiasaannya diperoleh dari Russia dan Ukraine,” tegas Baerbock.


Tambah beliau, Russia tidak mengendahkan krisis itu bahkan meneruskan peperangan ke atas Ukraine dengan mengubahnya menjadi ‘perang bijirin’.


“Russia memilih untuk memperluaskan perang ke atas Ukraine atau anda boleh gelarkannya sebagai ‘perang bijirin’ ke atas banyak negara di dunia terutamanya Afrika.


“Ini bukan kemusnahan cagaran. Ia merupakan satu instrumen dalam perang hibrid yang sedang dilancarkan.


“Russia kini sedang mempersiapkan asas bagi krisis baharu yang dicipta untuk melemahkan perpaduan antarabangsa yang menentang peperangan itu,” tegas Baerbock menurut laporan stesen penyiaran Euro News.


Justeru itu, Baerbock berkata, beliau dan rakan-rakan sejawatnya berikrar untuk menyokong Ukraine dalam mengekalkan pengeluaran, penyimpanan, pengangkutan dan pemprosesan pertanian serta memulakan semula eksport.


“Kami berazam untuk mempercepatkan tindak balas pelbagai cara bagi memelihara keselamatan makanan global dan berdiri teguh bersama negara-negara yang terjejas dengan isu ini,” katanya.


Peniaga Di Malaysia Mula Catu Elak Bekalan Terputus


Kosmo! pada 17 Mei 2022 melaporkan peniaga kedai runcit didakwa mula catu pembelian tepung gandum bagi elak pembelian panik atau bekalan terputus stok di pasaran di beberapa negeri.


Tinjauan media itu di beberapa negeri mendapati langkah mencatu itu bagi mengelakkan gangguan bekalan dan isu kenaikan harga barangan itu.


Di Kuala Terengganu, seorang peniaga, Mohd. Hilmi Aiman, 34, berkata, langkah mencatu terpaksa diambil bagi mengelak kerugian.


Dia berkata, gangguan bekalan itu dipercayai berpunca daripada sekatan kerajaan India untuk mengeksport tepung gandum sekali gus memberi kesan termasuk terhadap pengguna tempatan.


“Sebelum musim perayaan lagi bekalan sudah terganggu selain kenaikan harga setiap bulan. Waktu ini saya ambil dari pembekal pada harga RM2.80 sekilogram berbanding RM2.28 sebelum ini,” jelasnya.


Di Melaka, seorang peniaga, Lim Chee Keong, 45, berkata, dia kini hanya menjual tepung tertentu saja, susulan sukar mendapatkan bekalan bagi jenama lain.


Katanya, bagaimanapun harga borong bagi tepung tersebut semakin naik dengan terbaharu kenaikan adalah sebanyak RM7 atau RM30 sekotak, berbanding tahun lalu.


“Sekarang saya cuma ada bekalan untuk tepung cap Sauh dan Ros, cap lain susah nak dapat,” ujarnya.


Di Kelantan pula, seorang pemborong Mohd. Zin Mat, 60, berkata, boleh dikatakan hampir semua kedai di sini, tiada bekalan tepung gandum subsidi kerajaan.


“Kita jual tepung gandum pelbagai jenama dengan harga antara RM2.80 hingga RM3.40 sekilogram.


“Saya tidak mengehadkan pembelian tepung gandum kerana stok banyak tapi mahal. Itupun terpulang kepada pengguna untuk membelinya,” jelasnya.


Sekitar, keadaan sama turut berlaku apabila kebanyakan kedai mulai habis stok bekalan tepung gandum.


Seorang pengurus pasar borong di Bandar Sunway di sini, Nur Shafiqah Ibrahim berkata, bekalan tepung gandum agak sukar untuk dibeli daripada pembekal malah kebanyakan pembekal tidak lagi mempunyai stok tepung gandum.


“Biasanya pembekal sentiasa ada stok tepung gandum, tetapi kebelakangan ini memang sukar untuk kami dapatkan stok bahan mentah tersebut.


Nur Shafiqah berkata, pembekal juga tidak dapat memberikan kepastian bilakah bekalan bahan mentah itu akan pulih seperti sediakala.


KPDNHEP Beri Jaminan Bekalan Tepung Gandum Cukup


Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menegaskan bekalan tepung gandum dalam negara mencukupi dan kekurangan bahan itu di pasaran hanya melibatkan jenis tidak bersubsidi.


Kosmo! pada 17 Mei 2022 melaporkan Ketua Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP berkata, bekalan tepung gandum adalah mencukupi sepanjang tahun 2022 dan belum ada sebarang laporan diterima berhubung insiden keputusan bekalan melibatkan bahan tersebut.


Yunus Tasim menjelaskan bekalan tepung gandum di pasaran adalah stabil ketika ini dan berdasarkan pemantauan oleh 2,200 Penguat Kuasa KPDNHEP di seluruh negara, belum ada laporan diterima yang mengatakan bekalan tepung gandum berkurangan di pasaran.


“Juga belum ada laporan berkenaan kenaikan harga tepung gandum kegunaan am bersubsidi yang mendadak kerana tepung gandum yang dijual melebihi harga kawalan RM1.35 sekilogram (kg) adalah tepung gandum yang tidak bersubsidi,” katanya.


Jelas Yunus, kenaikan harga tepung gandum seperti yang didakwa oleh sesetengah peniaga adalah melibatkan tepung gandum yang tidak bersubsidi di mana harga jualan runcitnya tidak dikawal oleh kerajaan.


“Pengguna boleh mengenali dan membezakan tepung gandum kegunaan am bersubsidi berdasarkan Logo Barang Bersubsidi yang terdapat pada pembungkusan.


“Kerajaan tidak menetapkan atau mengawal harga tepung gandum tidak bersubsidi sebaliknya penetapan harga tepung gandum tidak bersubsidi dibuat oleh pengilang berdasarkan harga komoditi itu di pasaran global,” kata beliau.


Tambah Yunus, Penguat Kuasa KPDNHEP sentiasa memantau bekalan barangan keperluan di pasaran dan tepung gandum adalah salah satu barangan keperluan yang dipantau rapi bagi memastikan bekalannya sentiasa stabil dan mencukupi.


Beliau memaklumkan, kekurangan bekalan di sesuatu premis selalunya disebabkan tingginya permintaan di lokaliti tersebut dan lambatnya sampai bekalan dari stor pusat ke premis berkenaan.


katanya pihak KPDNHEP membuat siasatan jika melalui pemantauan ada peniaga mengambil keuntungan di luar batas munasabah atau mencatut atau ada elemen penyorokan.


“Kami juga mengalu-alukan orang ramai membuat aduan yang lengkap dan terus kepada kami melalui aplikasi WhatsApp di 019-279 4317 atau 019-848 8000.


“Ketika buat aduan ambil foto tanda harga, foto premis kedai dan alamatnya, sertakan dalam laporan tersebut,” jelasnya.Bekalan tepung gandum negara tidak terkesan meskipun selepas India melarang eksport keperluan asas tersebut susulan gelombang haba akibat cuaca panas terik. Sumber: Facebook KPDNHEP/ 17 MEI 2022


LAPORAN TERHADAP LAPORAN AKHBAR UTUSAN MALAYSIA PADA 17 MEI 2022 BERTAJUK TEPUNG GANDUM SUKAR DIPEROLEH DI MELAKA


Tarikh Pemeriksaan  : 17 Mei 2022 antara jam 12:00 tengahari hingga 2:20 petang

Lokasi : Durian Daun dan Sekitarnya


Hasil Pemeriksaan :


1. Pemeriksaan Bekalan Tepung Di Premis Runcit


Pemeriksaan ke atas premis-premis sekitar Durian Daun mendapati bekalan tepung gandum secara keseluruhannya adalah mencukupi namun ada beberapa premis sedang menunggu bekalan tiba. Premis-premis seperti 99 Speedmart sedang menunggu bekalan tiba dari Pusat Pengedaran Syarikat. Walau bagaimana pun, Tepung Gandum bersubsidi Cap Kunci didapati berkurang kerana ramai pelanggan mencari tepung jenama tersebut.


2. Pemeriksaan Bekalan Tepung di Peringkat Pemborong FFM, Krubong. 


Hasil pemeriksaan peringkat pemborong didapati bekalan tepung gandum masih ada dan mencukupi dan tiada masalah bekalan tepung gandum dan dalam milikan mereka masih ada sebanyak 8000 kg dan merupakan pembekal kepada peruncit sekitar Durian Daun


3. Pemeriksaan Bekalan Tepung di Peringkat Pemborong Leong Huat Tien Guan Trading

Syarikat melaporkan bahawa kali terakhir bekalan tepung gandum bersubsidi sampai adalah pada 29 April 2022 sebanyak 200 karton.  Setakat ini bekalan untuk Bulan Mei belum  diterima lagi. Namun untuk bekalan Tepung Gandum tidak bersubsidi didapati masih banyak.


4. Tiada Kes yang dikeluarkan dalam pemeriksaan ini.


KESIMPULAN


Orang ramai diminta tidak panik kerana bekalan tepung gandum adalah stabil. Pengguna disarankan untuk tidak membuat pembelian tepung gandum bersubsidi secara panik. Jika perlu, KPDNHEP akan melaksanakan mekanisma had pembelian walau pun pada masa ini tiada keperluan untuk melaksanakannya.


Sumber: Facebook KPDNHEP/17 MEI 2022


Top 10 Wheat Producing Countries (in tons of wheat produced 2020)*


LINK: https://worldpopulationreview.com/country-rankings/wheat-production-by-country


China — 134,254,710

India — 107,590,000

Russia — 85,896,326

United States — 49,690,680

Canada — 35,183,000

France — 30,144,110

Pakistan — 25,247,511

Ukraine — 24,912,350

Germany — 22,172,100

Turkey — 20,500,000

Pakar Ekonomi Beri Amaran Harga Produk Berasaskan Gandum Bakal Melonjak


    Sumber Foto: KLIK DOKTER

Sekatan Eksport Gandum India Jejas Harga Pasaran Global


EKONOMI | Tindakan India menyekat eksport gandum ke pasaran global termasuk Malaysia dijangka meningkatkan harga produk berasaskan bahan mentah itu, selain bakal menyumbang kepada kenaikan kadar inflasi dunia, kata Naib Pengerusi Gerakan Keadilan Monetari Malaysia.


BH ONLINE pada 17 Mei 2022/Selasa melaporkan Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff, berkata langkah yang dilaksanakan bagi melindungi kepentingan pasaran domestik India itu juga dilihat menambah tekanan ke atas rantaian bekalan gandum global yang terjejas akibat krisis Russia-Ukraine.


Jelas beliau ini akan menyebabkan barangan tempatan berasaskan gandum akan menjadi lebih mahal, sekali gus boleh menyumbang kepada kenaikan kadar inflasi.


Bacaan Lanjut: 

Lonjakan Harga Gandum Heret Dunia Ke Arah Krisis Makanan


"Situasi ini dijangka akan berterusan beberapa bulan lagi kerana bukan mudah meningkatkan kembali bekalan gandum dengan segera kerana ia bergantung kepada faktor cuaca dan permintaan peringkat domestik serta global.


"Justeru, rakyat Malaysia dinasihat berhemah dalam berbelanja dan mengutamakan barangan tempatan," katanya.


India melarang eksport gandum berkuat kuasa serta-merta ketika gelombang haba akibat cuaca panas terik menjejaskan hasil tanaman dan harga tempatan mencecah rekod paras tertinggi.


Harga gandum di India meningkat kepada rekod tertinggi dengan beberapa pasaran mencecah 25,000 rupee (RM1,418) satu tan, berbanding harga sokongan minimum ditetapkan kerajaan 20,150 rupee (RM1,143).


Bagaimanapun, kerajaan India menjelaskan, pihaknya masih membenarkan eksport membabitkan surat kredit sudah dikeluarkan serta atas permintaan negara yang berusaha memenuhi keperluan keselamatan makanan mereka.


Pembeli global mengharapkan negara pengeluar gandum kedua besar di dunia itu untuk bekalan selepas eksport dari wilayah Laut Hitam merudum susulan pencerobohan Russia terhadap Ukraine.


Sebelum penguatkuasaan larangan itu, India menyasarkan untuk mencatat rekod eksport 10 juta tan gandum, tahun ini.


Larangan eksport oleh India itu boleh mengakibatkan harga global melonjak ke paras baharu, sekali gus menjejaskan pengguna miskin di Asia dan Afrika.


Peningkatan harga makanan dan tenaga mendorong inflasi runcit tahunan India melonjak ke paras tertinggi dalam tempoh lapan tahun bulan lalu serta mengukuhkan pandangan ahli ekonomi bahawa bank pusatnya perlu menaikkan kadar faedah secara lebih agresif untuk mengekang harga.


Indonesia sebelum ini turut mengambil langkah menyekat eksport minyak sawit bagi mengekang kenaikan harga komoditi itu, di samping menjaga kepentingan pasaran domestiknya.


Sementara itu, penganalisis ekonomi Universiti Kuala Lumpur (UniKL) Business School, berkata sesuatu yang tidak menghairankan apabila India sekat eksport gandum bagi mengawal permintaan dalam negara yang memiliki populasi kedua tertinggi dunia selepas China.


Prof Madya Dr Aimi Zulhazmi Abdul Rashid menjelaskan ia susulan peperangan Russia dan Ukraine yang menjejaskan bekalan gandum dengan kedua-dua negara itu membekalkan 30 peratus daripada keperluan dunia, maka tidak mengejutkan India pula mengambil tindakan demi kepentingan domestik.


"Selain kekurangan bekalan, kenaikan harga gandum dunia menyebabkan India sukar memenuhi permintaan negara pengimport, jadi India perlu mementingkan rakyatnya dahulu," katanya.


Aimi Zulhazmi berkata, wujud juga gangguan imbangan pembayaran antara eksport dan import susulan kenaikan harga barangan termasuk gandum dalam dolar Amerika Syarikat (AS) yang menjurus kenaikan kadar inflasi dunia.


"Kenaikan harga gandum dunia mula memberi kesan kepada harga barang di Malaysia dan dijangka terus memberikan tekanan, apatah lagi ringgit lemah berbanding dolar AS.


"Ia dijangka berterusan kerana perang masih berlaku dan kemusnahan di Ukraine mengambil masa beberapa tahun untuk diperbaiki, itu pun seandainya perang tamat," katanya.


KPDNHEP Jamin Tepung Gandum Cukup


Sementara itu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menegaskan bahawa bekalan tepung gandum dalam negara adalah mencukupi dan kekurangan bahan itu di pasaran hanya melibatkan jenis yang tidak bersubsidi.


KOSMO1! pada 17 Mei 2022/Selasa melaporkan Ketua Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP berkata, bekalan tepung gandum  mencukupi sepanjang 2022 dan belum ada sebarang laporan diterima berhubung insiden keputusan bekalan melibatkan bahan tersebut.


Yunus Tasim berkata bekalan tepung gandum di pasaran adalah stabil ketika ini dan berdasarkan pemantauan oleh 2,200 Penguat Kuasa KPDNHEP di seluruh negara, belum ada laporan diterima yang me­ngatakan bekalan tepung gandum berkurangan di pasaran.


“Juga belum ada laporan ber­kenaan kenaikan harga tepung gandum kegunaan am bersubsidi yang mendadak kerana tepung gandum yang dijual melebihi harga kawalan RM1.35 sekilogram (kg) adalah tepung gandum yang tidak bersubsidi,” katanya.


Kosmo! pada 15 Mei 2022/Ahad  melaporkan peruncit dan peniaga kini mula resah apabila pihak pemborong mendakwa bekalan tepung gandum hanya mampu bertahan setakat Julai ini berikutan kekurangan bahan utama untuk diproses di peringkat pengilang


Jelas Yunus, kenaikan harga tepung gandum seperti yang didakwa oleh sesetengah peniaga adalah melibatkan tepung gandum tidak bersubsidi di mana harga jualan runcitnya tidak dikawal kerajaan.


“Pengguna boleh mengenali dan membezakan tepung gandum kegunaan am bersubsidi berdasarkan Logo Barang Bersubsidi yang terdapat pada pembungkusan.


“Kerajaan tidak menetapkan atau mengawal harga tepung gandum tidak bersubsidi sebaliknya penetapan harga tepung gandum tidak bersubsidi dibuat oleh pengilang berdasarkan harga komoditi itu di pasaran global,” ujar beliau.


Tambah Yunus, Penguat Kuasa KPDNHEP sentiasa memantau bekalan barangan keperluan di pasaran dan tepung gandum adalah salah satu barangan ke­perluan yang dipantau rapi bagi memastikan bekalannya sentiasa stabil dan mencukupi.


Beliau memaklumkan, kekurangan bekalan di sesuatu premis selalunya disebabkan tingginya permintaan di lokaliti tersebut dan lambatnya sampai bekalan dari stor pusat ke premis berkenaan.


“Pihak KPDNHEP akan membuat siasatan jika melalui pemantauan kami ada peniaga yang mengambil keuntungan di luar batas munasabah atau mencatut atau ada elemen penyorokan.


“Kami juga mengalu-alukan orang ramai membuat aduan yang lengkap dan terus kepada kami melalui aplikasi WhatsApp di 019-279 4317 atau 019-848 8000.


“Ketika buat aduan ambil foto tanda harga, foto premis kedai dan alamatnya, sertakan dalam laporan tersebut,” katanya.


Bacaan Lanjut: 

Lonjakan Harga Gandum Heret Dunia Ke Arah Krisis Makanan


TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...