Vienna: 'Bandar Impian' Yang Dinobat Bandar Raya Terbaik Dunia

Foto Sumber: StartUs MagazineVIENNA: Ibu kota Austria sekali lagi mempertahankan kedudukan sebagai bandar raya yang menawarkan kualiti kehidupan terbaik di dunia, manakala Iraq kekal terburuk dalam tinjauan tahunan dilakukan firma perunding Mercer.

Tinjauan Mercer ke atas 231 bandar raya membantu syarikat dan pertubuhan menentukan pampasan dan elaun sara hidup bagi kakitangan antarabangsa.

Kriteria termasuk kestabilan politik, penjagaan kesihatan, pendidikan, jenayah, rekreasi dan pengangkutan.

Eropah mempunyai lapan daripada 10 bandar raya terbaik dunia: Jerman dan Switzerland mempunyai tiga bandar raya setiap satu dalam senarai 10, manakala New Zealand, Kanada dan Australia, masing-masing memiliki satu.

Dengan 1.8 juta penduduk, Vienna mendahului tinjauan untuk sembilan tahun berturut-turut, memaparkan keindahan budaya, penjagaan kesihatan menyeluruh dan kos perumahan sederhana.

Ia diikuti dengan Zurich, kemudian Auckland dan Munich yang berkongsi di tempat ketiga.

Vancouver di tangga kelima, menawarkan kualiti kehidupan terbaik di Amerika Utara. Sementara Singapura di tangga ke-25 dan Montevideo di tempat 77 yang mengetuai bandar raya di Asia dan Amerika Latin.

Bandar raya Afrika yang berada dalam senarai adalah Durban di Afrika Selatan di tempat ke-89. 

Sejarah Bermulanya Vienna

Vienna (Bahasa Jerman: Wien [ʋiːn]) adalah ibu negara Austria, dan salah satu dari sembilan negeri-negeri Austria. Vienna adalah bandar utama Austria; dengan penduduk sekitar 1.7 juta (2.2 juta di dalam kawasan metropolitan), dan bandar terbesar di Austria dan juga pusat kebudayaan, perekonomian dan politik. 

Vienna terletak di timur Austria dan dekat dengan sempadan Republik Czech, Slovakia dan Hungary. Pada 2001, pusat bandar raya ini telah diwartakan sebagai salah satu Tapak Warisan Dunia UNESCO  dan dari segi kualiti hidup, bandar ini terletak di tempat ketiga.

Selain dikenali sebagai Bandar Muzik kerana legasi muzikalnya, Vienna juga dikatakan sebagai "Bandar Impian" kerana ia merupakan tempat halaman kepada penganalisis psiko pertama dunia, Sigmund Freud.

Bandar ini pada asalnya didiami oleh puak Celt dan Roman sebelum ia bertukar menjadi kota Zaman Pertengahan dan Baroque, serta menjadi ibu negara Empayar Austria-Hungary. 

Bandar ini menjadi terkenal kerana telah memainkan peranan penting sebagai pusat muzik terkemuka Eropah. Pusat bersejarah Vienna kaya dengan seni bina menarik termasuk istana-istana Baroque dan taman-taman.

Pada 2005, Economist Intelligence Unit menyatakan Vienna pada kedudukan pertama (seri bersama Vancouver, Kanada) bandar-bandar yang paling sesuai didiami di dunia.

Bandar ini kedudukan pertama pada global kerana inovasi kebudayannya pada tahun 2007 dan 2008, dan pada tempat kelima global (daripada 256 bandar) mengikut Indeks Inovasi Bandar.

Foto Sumber: www.austria.info

Vienna juga menjadi hos persidangan perancangan bandar.Di antara tahun 2005 dan 2010, Vienna menjadi bandar nombor satu di dunia mengikut destinasi kongres antarabangsa dan konvensyen.Ia juga berjaya menarik kira-kira lima juta pelancong setiap tahun.


Tarikan pelancong di Vienna

Tarikan utama pelancong termasuklah Hofburg dan Schönbrunn (juga tempat kepada zoo tertua dunia, Tiergarten Schönbrunn) dan Riesenrad di Prater. Lokasi menarik yang dikunjungi pelancong ialah Burgtheater, Wiener Staatsoper dan aksi menarik Vienna Boys' Choir,


Istana Schönbrunn: Di Vienna terdapat lebih 100 muzium seni dan berjaya menarik pelancong luar seramai lapan juta pelancong setiap tahun.

Tempat popuar di kalangan pelancong ialah Albertina, Belvedere, Muzium Leopold di Museumsquartier, KunstHausWien, BA-CA Kunstforum, Muzium Kunsthistorisches dan Muzium Naturhistorisches serta Technisches Museum Wien.

Para pelancong juga berminat dengan para komposer luar yang tinggal di Vienna antaranya rumah kediaman Beethoven dan kuburnya di Zentralfriedhof (Central Cemetery), kubur terbesar Vienna dan tempat pengebumian ramai tokoh ternama. 

Mozart mempunyai kubur memorial di taman Habsburg dan kubur St. Marx. Pelancong juga berminat akan seni bina rekaan gereja Vienna, antaranya Katedral St. Stephen, Jesuitenkirche, Karlskirche, Peterskirche, Maria am Gestade, Minoritenkirche, theRuprechtskirche, Schottenkirche, St. Ulrich dan Votivkirche.


SUMBER: 

1. REUTERS
2. WIKIPEDIA

MH17: Ukrainian Pilot Accused Of Shooting Down MH17 Kills Himself

Foto Sumber: CNBC.com


The Ukrainian pilot accused by Russia of shooting down Malaysia Airlines flight MH17 four years ago killed himself on Sunday, according to local media.

Capt Vladyslav Voloshyn, 29, reportedly shot himself at home in Mykolaiv, near the Black Sea.

The BBC cited family members quoted by Ukrainian media who said Voloshyn had been feeling depressed. According to the report, Voloshyn’s family members had been at home when he shot himself, and his wife had heard the shot.

Quoting a Facebook statement from Ukrainian police, BBC said Voloshyn’s death was described as a suicide but was being investigated under premeditated murder.

Flight MH17 was shot down over Donetsk in eastern Ukraine en route from Amsterdam to Kuala Lumpur.

All 298 passengers and crew members on board were killed.

Authorities concluded the plane was shot down by a Russian-made ground-to-air rocket. Moscow however denied that any of its rockets could have been used.

BBC said Russian officials claimed that Voloshyn’s plane had shot down MH17, although Voloshyn had called the allegation a lie.

Voloshyn, who was said to have participated in the 2014 battle of Ilovaisk, was described by Ukraine as a war hero.

He flew 33 combat missions against Russian-backed separatist rebels in eastern Ukraine and had received a medal for bravery, the report said.

After resigning from the air force, he was put in charge of the Mykolaiv airport.

He leaves behind a wife and two young children, a girl and a boy.

Juruterbang Dituduh Tembak MH17 Bunuh Diri

SEORANG juruterbang tentera Ukraine yang dituduh menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines MH17 pada 2014 dilaporkan membunuh diri.

Kapten Vladyslav Voloshyn menafikan tuduhan Rusia dengan mengatakan ia sebagai satu pembohongan. 

Penyiasat Belanda menyimpulkan bahawa peluru berpandu buatan Rusia, Buk telah menembak jatuh pesawat Boeing 777, mengorbankan 298 orang.

Laporan mengatakan Voloshyn menembak dirinya sendiri di kediamannya di Mykolaiv, selatan Ukraine.

Sepucuk pistol tentera ditemui di lokasi kejadian dan insiden berkenaan sedang disiasat.

Pesawat MH17 yang membawa 298 penumpang dan anak kapal dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur, ditembak jatuh pada 17 Julai 2014 di kawasan bergolak di timur Ukraine. 

SUMBER: BBC NEWS

Pesawat MH370 Ditemui Di 'Google Earth'? Ini Penjelasannya...

Grafik: Mail Online


PENERBANGAN: Selepas timbul dakwaan mengatakan pesawat Malaysian Airlines (MAS) MH370 yang hilang ditemui di Google Earth. Pihak berkuasa dan berkaitan dengan pencarian pesawat itu tampil memberikan penjelasan.

Sebelum ini beberapa media antarabangsa melaporkan pesawat penumpang MH370 yang hilang didakwa telah dikesan di Google Earth dalam keadaan berlubang ditembusi peluru, menurut satu teori luar biasa.

Seorang jurutera mekanikal Australia, Peter McMahon yang mendakwa telah bekerja dalam siasatan nahas selama lebih dari 25 tahun menegaskan dia telah menemui pesawat tersebut, lapor Daily Star yang mana laporan tersebut turut dipetik oleh portal-portal lain seperti mirror.co.uk dan thesundaily.

McMahon, 64, telah meneliti imej NASA dan Google Maps sejak pesawat itu hilang dan telah 'ditunjukkan' ke Round Island, utara Mauritius.

Dalam penjelasan terkini, Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) berkata satu gambar Google Earth menunjukkan bentuk seperti sebuah pesawat yang didakwa seorang jurutera Australia ialah bangkai MH370, sebenarnya gambar lama diambil kira-kira 4 tahun sebelum pesawat itu hilang secara misteri.

Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) menolak dakwaan “penyiasat” itu yang mendakwa bangkai “dipenui peluru” itu kini di perairan berdekatan Mauritius.

“Imej yang dihantar ke ATSB oleh McMahon diambil pada 6 November 2009, lebih 4 tahun sebelum pesawat itu hilang,” kata seorang jurucakap ATSB.

“Dakwaan palsu seperti ini pasti menyedihkan keluarga dan rakan mereka yang hilang dalam pesawat Malaysia Airlines penerbangan MH370.”

Peter McMahon, jurutera Australia yang mendakwa mempunyai pengalaman 25 tahun dalam siasatan pesawat terhempas, mendakwa beliau menemui pesawat itu berdekatan Pulau Round. Katanya, ATSB menyembunyikan bukti itu.

Tetapi, ATSB berkata, McMahon menghubungi biro itu pada 2016 dan 2017, serta menafikan ia mencadangkan bukti itu mungkin ialah pesawat hilang berkenaan.

Foto Sumber: Mail Online

Penerbangan MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing hilang pada 8 Mac 2014, dengan 239 penumpang dan anak kapal.

Walaupun pencarian besar-besaran dilakukan, bangkai pesawat itu tidak pernah dijumpai.

Sayap sepanjang 2m dikenali sebagai flaperon yang ditemui di Pulau Reunion berdekatan Madagascar pada 2015, disahkan ialah serpihan pesawat terbabit.

Pencarian baharu sudah bermula di Lautan Hindi. Syarikat penerokaan dasar laut yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Ocean Infinity memulakan pencarian MH370 atas dasar “tiada penemuan, tiada bayaran” pada 22 Januari lalu.

Syarikat itu akan dibayar AS$20 juta (RM78 juta) hingga AS$70 juta (RM280 juta) jika mereka berjaya menemui pesawat itu dalam 90 hari.

Kerajaan Malaysia Tolak Dakwaan Penemuan

Sementara itu, menyangkal dakwaan itu, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata berkata Kerajaan Malaysia sentiasa bekerjasama dengan Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) dalam mengesahkan sebarang penemuan serpihan pesawat yang hilang sejak 8 Mac 2014 berkenaan.

Sehubungan itu, katanya, penemuan serpihan pesawat MH370 kononnya berdasarkan penyelidikan menerusi aplikasi Google Earth serta Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas (NASA) itu tidak mempunyai asas.

"Kita sentiasa bekerjasama dengan ATSB, selain mempunyai tenaga pakar yang berpangkalan di Australia untuk mengenal pasti sebarang penemuan di kawasan pencarian.

"Setakat ini kita masih mengenal pasti kawasan pencarian sebenar adalah dekat Australia, bukan di sebelah perairan Mauritius," katanya ketika ditemui di Parlimen, pada 19 Mac lalu.

Tiong Lai berkata, Lembaga Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) turut menjalankan analisis berdasarkan dokumen dan imej yang dikemukakan menerusi dakwaan McMahon.

Bagaimanapun, katanya, dakwaan itu adalah tidak berasas, termasuk bangkai pesawat MH370 dipenuhi kesan lubang, dipercayai kesan tembakan.

"CAAM sudah mengenal pasti artikel ini dan didapati ia adalah tidak berasas, justeru orang ramai usah percaya dengan berita palsu sedemikian.

"Paling penting ialah ikuti laporan kita menerusi aplikasi dan laman web yang disediakan bagi mendapatkan maklumat terkini berhubung hasil pencarian MH370.

"Kita masih meneruskan usaha pencarian di selatan Lautan Hindi, merangkumi kawasan seluas 25,000 kilometer persegi yang dikendalikan syarikat Ocean Infinity.

"Kita harap bangkai pesawat MH370 berupaya ditemui di kawasan yang ditetapkan," katanya.

Penafian Tiong Lai berhubung dakwaan itu turut senada dengan ATSB yang mengesahkan imej Google Earth dan dokumen NASA itu adalah tidak berasas.

Pasukan Respon MH370 menegaskan laporan bertajuk MH370 found on Google Earth yang tersebar baru-baru ini adalah tidak berasas.

Berikutan itu, Ketuanya, Datuk Seri Azharuddin Abdul Rahman meminta orang ramai supaya merujuk dulu kepada pihaknya atau pun laman sesawang mereka untuk pengesahan, laporan serta berita yang berkaitan dengan MH370.

“Kami berpendapat tindakan menyiarkan laporan seperti itu adalah tidak beretika, mengambil kira perasaan keluarga serta orang tersayang yang terlibat dengan tragedi MH370,” katanya dalam satu kenyataan.


SUMBER:
1. REUTERS
2. BERITA HARIAN ONLINE
3. UTUSAN ONLINE

TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...