Bencana Alam: 27 Maut, Lebih 50 Hilang Hujan Lebat Landa Barat Daya Jepun

Foto Sumber: JAPAN TODAY


CUACA EKSTREM: Hujan lebat terus membadai kawasan barat barat Jepun pada 7 Julai (Sabtu), mengorbankan 27 orang dan lebih daripada 50 hilang dalam kejadian tanah runtuh dan banjir yang menghancurkan rumah dan memusnahkan kereta.

Agensi Berita Jepun JAPAN TODAY melaporkan perintah atau nasihat pemindahan telah dikeluarkan untuk 4.72 juta orang pada satu ketika akibat hujan lebat yang berterusan. 

Sekitar 48,000 anggota Pasukan Pertahanan Awam, polis dan perkhidmatan pemadam kebakaran telah digerakkan untuk mencari orang yang terperangkap, cedera atau mati.

Sepuluh orang telah disahkan mati di kawasan Hiroshima, pihak berkuasa tempatan berkata, manakala yang lain terbunuh di wilayah Osaka, Shiga, Hyogo, Okayama dan Ehime.

Di Seiyo, Ehime Prefecture, lima orang mati disahkan disebabkan kesan hujan lebat.

Di Hiroshima, seorang wanita berusia 40-an meninggal dunia dalam kejadian tanah runtuh dan seorang lelaki yang ditemui di sungai serta disahkan meninggal dunia, manakala seorang lelaki lain meninggal selepas dia memanggil sebuah balai bomba untuk melaporkan bahawa tanah runtuh telah melanda rumahnya.

Di Kasaoka, Okayama Prefecture, enam pekerja dikebumikan selepas tanah runtuh jatuh ke kilang mereka awal pagi Sabtu, dengan satu orang mengesahkan mati.

Juga di Okayama, sebuah rumah kejururawatan untuk warga tua dibanjiri dan kira-kira 80 orang terkandas sementara di tingkat dua, manakala lebih daripada 10 orang naik ke bumbung rumah mereka ketika air melonjak di wilayah itu.

Di Matsuyama, Ehime Prefecture, seorang wanita berusia 30-an dan dua anaknya dipercayai terperangkap selepas tanah runtuh melanda rumah mereka.

Kerajaan telah menubuhkan unit penghubung di pusat pengurusan krisis pejabat perdana menteri untuk mengumpulkan maklumat, Ketua Setiausaha Kabinet, Yoshihide Suga memberitahu sidang akhbar.

Lebih daripada 100 permintaan menyelamat telah diterima, kata jurucakap kerajaan tertinggi.

Pada pertemuan dengan menteri, Perdana Menteri Shinzo Abe mengarahkan mereka untuk "mengutamakan menyelamatkan nyawa dan menghantar kru penyelamat tanpa berlengah-lengah."

Amaran kecemasan yang dikeluarkan dari hari Jumaat hingga Sabtu telah ditempatkan di wilayah Okayama, Hyogo, Kyoto dan Gifu tetapi diangkat di wilayah Nagasaki, Saga, Fukuoka, Tottori dan Hiroshima.

Sejak hujan lebat bermula hari Khamis, Agensi Meteorologi Jepun telah meramalkan jumlah rekod hujan hingga Ahad, memberi amaran terhadap banjir, letusan lumpur dan kilat.

Dalam tempoh 24 jam hingga tengah hari Ahad, 250 milimeter hujan diramalkan di wilayah Tokai dan selatan Kyushu, 200 mm di kawasan Shikoku dan Hokuriku, dan 150 mm di Kinki dan wilayah Kyushu utara.

SUMBER: JAPAN TODAY

Cuaca Panas: London ‘Mendidih’ Suhu Cecah 35.5 Celsius Dalam Tren


Jalan di Newbury ditutup pada 5 Julai selepas lori West Berkshire Council terbenam ke jalan raya ekoran cuaca panas
Foto Sumber: Express.Co.uk


CUACA EKSTREM: PENUMPANG tren bawah tanah di London bermandi peluh dalam gerabak kereta api yang sesak, sementara jalan raya mula cair apabila gelombang panas bersuhu 33 Celsius terus melanda kota itu.

Rekod hari paling panas 32 Celsius sebelum ini dijangka akan diatasi pada Jumaat, dan suhu akan kekal tinggi pada hujung minggu ini.

Pelancong dan pekerja di London terpaksa melalui suasana panas mendidih ketika mereka pulang malam Jumaat kerana suhu mencecah hingga 35 Celsius di dalam kereta api berkenaan.

Kegagalan isyarat di White City di barat London membawa huru-hara ke jaringan kerata api sentral apabila kakitangan stesen kereta api membuat pengumuman bahawa dia tidak pasti jika kereta api itu akan menunggu di stesen itu untuk "lima minit, lima jam, atau lima tahun."


Foto Sumber: Express.co.uk


Jaringan itu secara konsisten telah memecah rekod dengan suhu mencecah 35.5 Celsius pada musim panas lalu.

Ia menjangkaui had negara Kesatuan Eropah yang menetapkan 30 Celsius sebagai suhu maksimum yang dibenarkan oleh undang-undang untuk mengangkut haiwat ternakan seperti lembu, kambing dan khinzir.

Kereta api dari Paddington juga mengalami kelewatan kerana kegagalan elektrik dan tren dari Liverpool Street juga terganggu, mengakibatkan ribuan penumpang menunggu di luar stesen dalam keadaan tidak menyenangkan.

Gelombang panas yang melanda United Kingdom selama hampir dua minggu itu turut menyebabkan penumpang dari Essex pengsan di dalam tren kerana suhu mencecah antara 28 dan 30 Celsius. 


Foto Sumber: Express.co.uk


Foto Sumber: Express.co.uk


Foto Sumber: Express.co.uk


SUMBER: Mirror UK/ MSTAR ONLINE


TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...