Bencana Alam: 27 Maut, Lebih 50 Hilang Hujan Lebat Landa Barat Daya Jepun

Foto Sumber: JAPAN TODAY


CUACA EKSTREM: Hujan lebat terus membadai kawasan barat barat Jepun pada 7 Julai (Sabtu), mengorbankan 27 orang dan lebih daripada 50 hilang dalam kejadian tanah runtuh dan banjir yang menghancurkan rumah dan memusnahkan kereta.

Agensi Berita Jepun JAPAN TODAY melaporkan perintah atau nasihat pemindahan telah dikeluarkan untuk 4.72 juta orang pada satu ketika akibat hujan lebat yang berterusan. 

Sekitar 48,000 anggota Pasukan Pertahanan Awam, polis dan perkhidmatan pemadam kebakaran telah digerakkan untuk mencari orang yang terperangkap, cedera atau mati.

Sepuluh orang telah disahkan mati di kawasan Hiroshima, pihak berkuasa tempatan berkata, manakala yang lain terbunuh di wilayah Osaka, Shiga, Hyogo, Okayama dan Ehime.

Di Seiyo, Ehime Prefecture, lima orang mati disahkan disebabkan kesan hujan lebat.

Di Hiroshima, seorang wanita berusia 40-an meninggal dunia dalam kejadian tanah runtuh dan seorang lelaki yang ditemui di sungai serta disahkan meninggal dunia, manakala seorang lelaki lain meninggal selepas dia memanggil sebuah balai bomba untuk melaporkan bahawa tanah runtuh telah melanda rumahnya.

Di Kasaoka, Okayama Prefecture, enam pekerja dikebumikan selepas tanah runtuh jatuh ke kilang mereka awal pagi Sabtu, dengan satu orang mengesahkan mati.

Juga di Okayama, sebuah rumah kejururawatan untuk warga tua dibanjiri dan kira-kira 80 orang terkandas sementara di tingkat dua, manakala lebih daripada 10 orang naik ke bumbung rumah mereka ketika air melonjak di wilayah itu.

Di Matsuyama, Ehime Prefecture, seorang wanita berusia 30-an dan dua anaknya dipercayai terperangkap selepas tanah runtuh melanda rumah mereka.

Kerajaan telah menubuhkan unit penghubung di pusat pengurusan krisis pejabat perdana menteri untuk mengumpulkan maklumat, Ketua Setiausaha Kabinet, Yoshihide Suga memberitahu sidang akhbar.

Lebih daripada 100 permintaan menyelamat telah diterima, kata jurucakap kerajaan tertinggi.

Pada pertemuan dengan menteri, Perdana Menteri Shinzo Abe mengarahkan mereka untuk "mengutamakan menyelamatkan nyawa dan menghantar kru penyelamat tanpa berlengah-lengah."

Amaran kecemasan yang dikeluarkan dari hari Jumaat hingga Sabtu telah ditempatkan di wilayah Okayama, Hyogo, Kyoto dan Gifu tetapi diangkat di wilayah Nagasaki, Saga, Fukuoka, Tottori dan Hiroshima.

Sejak hujan lebat bermula hari Khamis, Agensi Meteorologi Jepun telah meramalkan jumlah rekod hujan hingga Ahad, memberi amaran terhadap banjir, letusan lumpur dan kilat.

Dalam tempoh 24 jam hingga tengah hari Ahad, 250 milimeter hujan diramalkan di wilayah Tokai dan selatan Kyushu, 200 mm di kawasan Shikoku dan Hokuriku, dan 150 mm di Kinki dan wilayah Kyushu utara.

SUMBER: JAPAN TODAY

TERKINI

BNM: M'sian Economy To Experience Moderate Growth In 2019

PHOTO: BERNAMA ECONOMY | The Malaysian economy will continue to experience moderate growth this year, supported mainly by external de...