AIRASIA Laksana Pemeriksaan Keselamatan Guna Pengecaman Wajah

FOTO: AIR ASIA


INFO TRAVEL | SYARIKAT penerbangan tambang rendah AirAsia akan melaksanakan pemeriksaan keselamatan berdasarkan sistem pengecaman wajah di balai berlepas lapangan terbang terpilih di seluruh negara pada tahun ini.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Aireen Omar berkata ketika ini projek perintis teknologi itu dilaksanakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, Johor.

"Sejak ujian perintis itu bermula, kami telah memperkukuh dan menambah baik keseluruhan teknologi itu dan akan melancarkan (sistem) tersebut di beberapa lapangan terbang di seluruh Malaysia,” katanya kepada pemberita di Semenyih pada Jumaat.

Aireen berkata syarikat penerbangan itu bekerjasama dengan pelbagai pihak khususnya Malaysia Airport Holdings untuk melancarkan sistem pengecaman wajah tersebut di lapangan terbang terpilih.


Katanya, AirAsia bercadang melaksanakan sistem pengecaman wajah itu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching dan klia2 selepas diperkenal di Senai.  

Beliau berkata syarikat penerbangan itu juga merancang menggunakan sistem keselamatan itu di laluan  Kuala Lumpur-Avalon.

“Laluan Kuala Lumpur-Avalon akan menjadi laluan rentas sempadan pertama yang menggunakan teknologi pengecaman wajah. Ketibaan penumpang di Lapangan Terbang Avalon juga akan menggunakan teknologi itu,” kata Aireen.

SUMBER: BERNAMA

AirAsia Beri Petunjuk Catat Prestasi Kewangan Terbaik

FOTO: AIR ASIA


BISNES: AirAsia Group Bhd memberi bayangan bahawa kumpulan berkenaan berada pada landasan kukuh untuk mencatatkan tahun kewangan terbaik pada 2019 berbanding beberapa tahun sebelumnya.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Group, Tan Sri Tony Fernandes, berkata pelabur perlu memerhatikan keputusan kewangan suku pertama syarikat penerbangan tambang rendah berkenaan.

“Perhatikan suku pertama ini. Peganglah kata-kata saya sebelum ini mengenai tahun terbaik. Akhirnya platform perniagaan kami adalah mesin pendapatan terbesar. 

Masa akan memberitahunya. Mereka (pelabur) yang setia akan diberi ganjaran dividen dan peningkatan pendapatan,” katanya dalam siri ciapan di Twitter, hari ini (1 MAC 2019).

Tony berkata, AirAsia bukanlah sebuah syarikat yang bersandarkan kepada prestasi suku tahunan.

“Ambillah kesempatan daripada kekosongan slot dan pesawat yang akan mengembang sebanyak 21 peratus kapasiti yang mempunyai kesan sampingan kepada hasil,” katanya.

Harga bahan bakar yang lebih tinggi dan perbelanjaan pajakan menyebabkan AirAsia mencatatkan kerugian bersih RM394.97 juta pada suku keempat berakhir 31 Disember 2018, berbanding keuntungan bersih sebanyak RM372.65 juta sebelum ini.

Ia adalah kerugian pertama suku tahunan kumpulan sejak suku ketiga 2015.

Purata harga bahan api pada suku keempat 2018 mencecah AS$92 setong berbanding AS$69 setong tahun sebelumnya.

Perbelanjaan pajakan operasi meningkat berikutan penjualan dan pajakan balik kumpulan, dimana ia menjual pesawatnya dan menyewakannya.

Bagaimanapun, beban kumpulan pada suku keempat berkurangan kepada 84 peratus daripada 88 peratus dalam tempoh sama tahun lalu berikutan peningkatan jumlah penumpang yang dibawa adalah lebih rendah daripada 21 peratus peningkatan kapasiti, susulan rancangan syarikat untuk meningkatkan pegangan pasaran dan menjamin slot lapangan terbang.

SUMBER: BH ONLINE

Tempahan Iriz Serendah RM9.99

FOTO SUMBER: PAULTAN.ORG

Proton Holdings Berhad (Proton) akan mengadakan jualan kilat bermula 1 sehingga 11 Mac bagi model Iriz 2019 yang mana pembeli boleh membuat tempahan dalam talian serendah RM9.99 serta cukai jalan percuma selama dua tahun.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Dr. Li Chunrong berkata, promosi tersebut merupakan tanda penghargaan Proton kepada pelanggan yang menempah Iriz sebelum dilancarkan secara rasmi.


Kata beliau, dengan cara itu ia akan memudahkan para pelanggan berpotensi untuk membeli Iriz.

“Selain komitmen bayaran yang rendah, kami turut menawarkan kemudahan tambahan seperti tempahan dalam talian untuk tempoh terhad bagi menarik minat pembeli untuk membuat tempahan secepat mungkin.

“Syarikat juga akan mengadakan pratonton di beberapa cawangan Proton Edar bagi memberi peluang kepada orang ramai untuk melihat Iriz 2019 dengan lebih dekat sebelum pelancaran rasmi. Lokasi pertama adalah di pusat Proton Edar 4S di Chan Sow Lin pada 2 Mac dan 3 Mac ini,” katanya dalam kenyataan.

Iriz yang pernah memenangi anugerah untuk model hatchback segmen B dijangka dilancarkan pada Mac dan merupakan model pertama yang dipertingkatkan sejak syarikat automotif tempatan itu memulakan kerjasama dengan Geely.

Iriz direka dengan garisan luaran yang baharu untuk menggambarkan kesinambungan dengan wajah sporty serta untuk membina hubungan visual menggunakan elemen reka bentuk yang mempunyai persamaan di antara model-model yang lain.

Lampu utama baharu makin tipis disatukan dengan hiasan jeriji yang menonjol berbentuk busur yang turut ada pada Proton X70. Bampar depan baharu lebih agresif dengan jeriji radiator yang lebih rendah serta lampu nyalaan siang diod pemancar cahaya (LED) yang diperkemaskan.

Lampu belakang masih sama tetapi diberi identiti korporat baharu dengan cetakan Proton pada bonet. Iriz 2019 menampilkan unit stereo pintar yang menggunakan kad eSIM dan menawarkan aplikasi se­perti penstriman muzik, sistem pandu arah dan pengecaman suara.

Akses kepada aplikasi berkenaan serta fungsi-fungsi lain adalah melalui skrin sentuh antara muka bersaiz tujuh inci dengan paparan warna penuh dan memori dalaman sebanyak 16 gigabait. Iriz turut dilengkapi dengan sambungan jalur lebar (WiFi) dan boleh digunakan sebagai hotspot mudah alih atau menyambungkan WiFi dalam jarak jangkauannya.

SUMBER: KENYATAAN MEDIAKWSP Terbit Senarai Dana Unit Amanah Bagi 2019/2020

FOTO SUMBER: The Malaysian Times


Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menerbitkan Senarai Kelayakan Tahunan Institusi Pengurusan Dana (IPD) dan dana-dana unit amanah di bawah Skim Pelaburan Ahli KWSP (SPA KWSP) berkuat kuasa 1 Mac 2019 sehingga 29 Februari 2020.

Dalam kenyataan, KWSP berkata bagi tempoh 2019/2020, sejumlah 382 dana telah diluluskan di bawah SPA KWSP, tetapi hanya 282 dana, termasuk sembilan dana baharu, daripada 19 IPD yang layak telah ditawarkan, bersamaan dengan peningkatan marginal sebanyak 0.7 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Pelaburan) KWSP, Datuk Mohamad Nasir Ab Latif, berkata senarai dana unit amanah yang ditawarkan di bawah SPA KWSP dinilai secara tahunan berdasarkan kriteria yang ditetapkan KWSP dan diluluskan oleh Kementerian Kewangan Malaysia.

“Mana-mana unit yang berada di bawah skor minimum kelayakan akan digantung dan tidak boleh ditawarkan dalam tempoh berkenaan,” katanya.

KWSP berkata SPA KWSP diperkenalkan sebagai opsyen kepada ahlinya untuk melabur sebahagian simpanan dalam Akaun 1 KWSP mereka dalam dana-dana unit amanah atau menerusi mandat persendirian yang diuruskan oleh IPD yang dilantik.

Berdasarkan umur mereka, ahli boleh pindah keluar daripada Akaun 1 KWSP mereka sehingga 30 peratus daripada amaun yang melebihi Simpanan Asas yang akan dilaburkan dalam dana-dana yang berkelayakan, katanya.

Mohamad Nasir berkata semakan dari segi kuantum simpanan asas daripada RM228,000 kepada RM240,000 pada umur 55 tahun berkuat kuasa 1 Jan, 2019, ahli dengan itu kini tertakluk untuk mempunyai simpanan lebih tinggi dalam akaun KWSP mereka bagi melayakkan mereka untuk menyertai SPA KWSP.

“Kuantum baharu itu adalah penanda aras berbanding pencen minimum bagi pekerja sektor awam, yang telah dinaikkan daripada RM950 kepada RM1,000 sebulan.

“Selain itu, KWSP ketika ini sedang membangunkan Platform Skim Pelaburan Ahli elektronik (e-SPA) yang bakal diperkenalkan pada akhir tahun ini, untuk membolehkan ahli melakukan transaksi secara dalam talian pada kos lebih rendah,” katanya.

Beliau berkata ahli diingatkan bahawa pelaburan menerusi SPA KWSP adalah secara sukarela dan ahli akan bertanggung jawab sepenuhnya terhadap keputusan mereka untuk menyertai skim itu.

“Walaupun KWSP telah meluluskan dana-dana unit amanah ini, ia tidak menandakan bahawa kami mencadangkan atau mengesyorkan kepada ahli untuk melabur dalam mana-mana dana unit amanah ini.

“Kami menggalakkan ahli untuk mendapatkan nasihat daripada penasihat kewangan bertauliah sebelum memutuskan untuk menyertai skim ini,” kata Mohamad Nasir.

Untuk mendapatkan senarai penuh dana yang ditawarkan di bawah setiap IPD yang dilantik, ahli boleh melayari laman web myEPF di pautan http://www.kwsp.gov.my/portal/en/web/kwsp/member/members-savings-investm....

SUMBER: BERNAMA

TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...