Kru Penerbangan Dedah Rahsia & Tips Semasa Penerbangan

PHOTO BY: Mashable

SANTAI: Setiap kita yang menggunakan perkhidmatan penerbangan perlu mempunyai pelan tersendiri untuk ke tandas. Ia penting kerana ia bagi memastikan keselesaan kita khususnya dalam penerbangan jarak jauh dan mengambil masa lama.

Jadi bilakah masa terbaik untuk pergi ke tandas semasa penerbangan?

Portal express.co.uk melaporkan Atendan penerbangan, Erika Roth menjelaskan kepada Readers Digest bahawa masa terbaik untuk ke tandas adalah ketika pesawat berada 30,000 kaki di udara.

Dia menerangkan bahawa masa terbaik itu juga ketika juruterbang baru sahaja memadamkan isyarat tali pinggang keledar, tetapi sebelum minuman dihidangkan.

Penumpang lain tidak akan berebut untuk menggunakan tandas, kerana penerbangan baru sahaja berlepas dan dengan itu beratur panjang dapat dielakkan.

Menunggu sebelum perkhidmatan minuman dihidang juga bermaksud tidak menghalang perjalanan troli di lorong.

Ramai penumpang juga mungkin tidak selesa meninggalkan tandas selepas menggunakannya kerana ia berbau.

Salah satu cara yang digunakan kru untuk menghilangkan bau busuk adalah dengan menuang kopi ke tandas atau menggunakan beg kopi granul.

Ini kerana baunya cukup kuat untuk menutupi bau lain selain mampu membunuh bakteria.

Jadi, sesiapa yang mendapati perutnya meragam dalam penerbangan, bawalah sedikit kopi ke tandas untuk menyahkan bau yang disebabkan oleh mereka sendiri.

Jika ada yang terkunci di dalam tandas pula, mereka tidak perlu takut.

Tanda di pintu tandas mempunyai selak rahsia yang boleh digunakan untuk membuka pintu dari luar.

Atendan penerbangan menggunakan selak ini jika terdapat penumpang sakit atau pengsan semasa berada di dalam tandas. 

MASA UNTUK MENGHIDANGKAN MAKANAN

Sementara itu Kelven Swords mendedahkan krew penerbangan mereka menunggu untuk penumpang tidur baru sedia untuk menyediakan makanan.

Ini bermakna tidak perlu banyak makanan perlu dihidangkan, maka kurang kerja dan kerja pembersihan.

Seorang penumpang biasa menulis di Quora: "Beberapa sumber menunjukkan bahawa petugas penerbangan kadangkala menunggu para penumpang tidur sebelum memulakan makan.

"Ini dilakukan untuk mengurangkan beban kerja."

SUMBER: express.uk

TIPS Elak Jadi Mangsa Sindiket Penipuan SCAM

FOTO GRAFIK: ASTRO AWANI


DUNIA PENUH PENIPUAN. Kerugian mencecah hampir RM5 bilion direkodkan membabitkan 1.7 juta rakyat dan warga asing semenjak 2013 apabila menjadi mangsa penipuan khususnya dalam talian.

Jumlah itu direkodkan dalam tempoh hampir empat tahun, iaitu dari 2013 sehingga 11 Oktober 2017 lalu.

Manakala Polis menerima sebanyak 2,590 aduan penipuan pelaburan seperti penipuan pembelian atas talian, Love Scam, Macau Scam dan lain-lain dalam tempoh berkenaan, membabitkan 28 syarikat berbeza.

Berikut ialah saranan Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia  (CFM) kepada pengguna untuk mengelak daripada menjadi mangsa sindiket penipuan scam:


1. Elak Menjawab Panggilan 'Asing', Luar Negara Tidak Dikenali

Jangan jawab panggilan daripada nombor telefon dari luar negara yang tidak dikenali, melainkan nombor tersebut adalah senarai kenalan anda.

2. Jaga Data Peribadi, Simpan Dan Kawal Ketat

Jangan berikan sebarang maklumat peribadi anda seperti nombor akaun bank, password perbankan online, kod CVV pada kad bank anda atau pun nombor TAC anda kepada pihak yang tidak dikenali. 

Jika pihak tersebut meminta maklumat tentang kad debit/kredit dan perbankan online anda, lebih baik anda tamatkan sahaja panggilan tersebut.

3. Berhati-hati Menerima Panggilan Daripada Bank, Agensi Penguatkuasa

Jika anda menerima panggilan daripada bank atau pihak penguatkuasa undang-undang mengenai sebarang masalah undang-undang melibatkan anda, catat butiran daripada pihak yang menghubungi anda dan maklumkan kepada mereka yang anda tidak dapat bercakap pada waktu tersebut dan akan menghubungi mereka semula. 

Bertenang dan jangan panik. Semak nombor telefon bank anda atau pihak penguatkuasa undang-undang di laman web rasmi mereka seterusnya hubungi mereka untuk mendapatkan penjelasan lanjut. Alternatif lain, anda boleh ke pejabat mereka untuk menyelesaikan urusan berkenaan. 

4. Elak Muat Turun Aplikasi Meragukan

Jangan memuat turun sebarang aplikasi jika anda diminta berbuat demikian kerana dikhuatiri mengandungi Malware atau Spyware yang mungkin dapat mendedahkan butiran peribadi anda.

5. Hubungi Penyedia Perkhidmatan anda jika anda menerima panggilan yang tidak dikenali berulang kali.

6. Gunakan aplikasi seperti “Truecaller” bagi mengenal pasti panggilan dan menyekat panggilan spam.

Selain itu, pengguna juga perlu mengambil beberapa langkah proaktif bagi melindungi data peribadi agar tidak terdedah dan menjadi sasaran sindiket penipuan, tanpa perlu menghentikan semua aktiviti dalam talian. Berikut merupakan beberapa tips daripada CFM:

SARANAN CFM KEPADA PENGGUNA UNTUK MELINDUNGI DATA PERIBADI

1. Jangan beri nombor telefon peribadi anda untuk mendapatkan hadiah percuma atau baucar promosi. CFM menasihati pengguna agar membuat emel alternatif jika terdapat keperluan untuk mendaftar menggunakan alamat emel yang hanya mempunyai maklumat peribadi minimum untuk boleh dikenal pasti bagi mendapatkan hadiah percuma dan baucar promosi.

2.Berhati-hati apabila mendaftar untuk sebarang pertandingan dan cabutan bertuah. Baca terma pertandingan dengan teliti sama ada penganjur pertandingan akan berkongsi data anda kepada pihak lain.

3.Sentiasa waspada apabila mendaftar maklumat peribadi anda di mana-mana laman web. Beri nombor telefon anda jika ia benar-benar diperlukan.

4.Sebelum memuat turun sebarang aplikasi pada telefon pintar anda, baca polisi privasi dan dapatkan maklumat yang tepat. Buat semakan di Google bagi mendapatkan ulasan tentang aplikasi tersebut yang akan membantu anda untuk mengenal pasti sebarang aplikasi yang mencurigakan.

Untuk kupasan lanjut mengenai perangkap penipuan scam, tonton temu bual khas CFM di dalam program RTM Suara Kita Hak Kita di pautan berikut:https://goo.gl/GLSw9o

CFM sentiasa komited untuk mengutamakan hak-hak pengguna di dalam industri komunikasi dan multimedia. CFM adalah platform sehenti buat pengguna untuk mendapatkan maklumat yang tepat dan tips berkaitan perkhidmatan komunikasi dan multimedia. 

Pengguna boleh melaporkan aduan yang tidak diselesaikan penyedia perkhidmatan dengan menghubungi talian bebas tol CFM melalui 1-800-18-2222 atau emel ke aduan@cfm.org.my.

SUMBER : Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM)

Musim`Winter Sonata' di Malaysia Berakhir?

Screenshot: weather.com

MALAYSIA: Beberapa hari sejak 11 Januari 2018 lalu, kawasan Lembah Klang dan beberapa kawasan di Malaysia mengalami penurunan suhu sehingga 21 darjah celcius.

Namun keadaan itu berakhir hari ini (15 Januari 2018) apabila kebanyakan kawasan mencatatkan suhu di antara 30 hingga 32 darjah Celsius, yang dicatatkan jam 1 tengah hari hingga 2 petang (15 Januari).

BACA: Fakta Menarik Berkenaan Cuaca Sejuk Dialami Di Malaysia 2018
http://ezli007.blogspot.my/2018/01/fakta-menarik-berkenaan-cuaca-sejuk.html

BH ONLINE melaporkan Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi, Alui Bahari, berkata berdasarkan catatan suhu yang direkodkan pada jam 1 hingga 2 petang, suhu rendah yang dialami akan berlalu mulai hari ini.

"Mengikut rekod, suhu di Petaling Jaya adalah 31 darjah Celsius, manakala di Chuping, Perlis; Alor Setar, Kedah; Butterworth, Pulau Pinang dan Ipoh, Perak dicatatkan suhu 30 darjah Celsius. Prai, Pulau Pinang dan Kuala Kangsar Perak masing-masing 32 darjah Celsius dan Sitiawan mencatatkan suhu 31 darjah Celsius.

"Pantai Timur Semenanjung masih mendung dan suhu yang dicatatkan sekitar 25 hingga 26 darjah Celsius yang dicatatkan pada jam 1 hingga 2 petang tadi," katanya.

Menurut laman web rasmi Jabatan Meteorologi Malaysia setakat jam 10 pagi ini, Kota Bharu mencatatkan suhu 22 darjah Celsius kedua tertinggi selepas Cameron Highlands, manakala Kuala Pilah yang sebelum ini mencatatkan suhu 21 darjah Celsius, pada jam ini mencatatkan 23 darjah Celsius menyamai suhu di Kuala Terengganu dan Kuantan.

Lain-lain kawasan seperti Melaka, Alor Setar, Senai dan Chuping mencatatkan 23 darjah Celsius sehingga jam 10 pagi.

Sebelum ini, Jabatan Meteorologi mengesahkan beberapa kawasan terutama di selatan Semenanjung mengalami penurunan suhu dengan Kuala Pilah merekodkan paling rendah iaitu 21 darjah Celsius sejak tengah malam Khamis hingga awal pagi, Jumaat lalu.

Cuaca dingin yang melanda negara sejak Jumaat itu adalah disebabkan tiupan angin luluran sejuk yang berlaku ketika monsun timur laut.

Ia akibat pengukuhan sistem tekanan udara tinggi Siberia-Mongolia yang membawa cuaca sejuk dari utara ke China dan memasuki Laut China Selatan sebelum bergerak ke negara ini.

SUMBER: BH ONLINE

Floor Collapses At The Indonesia Stock Exchange, Causing Multiple Casualties

PHOTO: TWITTER/ ADAM HARVEY

JAKARTA: Unspecified number of people trapped under debris after The Indonesia Stock Exchange (IDX) building in Jakarta balcony in Tower Two of the complex collapsed just after 12 noon on Monday (January 2018).

NEWS STRAIT TIMES reported, local reports indicate an unspecified number of people trapped under debris as videos of people screaming and rushing out of the building went viral online quickly.

The cause of the collapse is not known, but initial reports do not point to a terrorist attack.

Meanwhile, Dozens of people were seen running from the Indonesian stock Exchange in central Jakarta on Monday, Metro TV showed, after unconfirmed reports of a collapsed structure inside the building.

Director of the stock exchange Alpino Kianjaya declined to comment on the incident. Markets are currently in midday break and will reopen at 1.30pm local time, Reuters reported.

Images circulated on social media showed a mangled metal structure that had collapsed around a Starbucks cafe near the entrance to the multi-storey building.

TV images showed some people sitting on the steps outside the building.

Jakarta police said they were seeking more information on the incident.
Ambulances are seen following reports of a collapsed structure inside the Indonesian Stock Exchange building in Jakarta, Indonesia, January 15, 2018. — Reuters pic

BNO NEWS/ METRO  TV NEWS

SOURCE: NEWS STRAIT TIMES/ REUTERS

Preparing Kid For The Jobs Of The Future

PHOTO BY: http://kidoovation.com


Yesterday's classroom won't prepare our kids for tomorrow's job market.It's time to rethink education, teaching the lessons they'll need for careers we can only imagine.

With the accelerating pace of social and technological change, the World Economic Forum estimates that 65 per cent of children today will end up in careers that don't even exist yet.

The World Economic Forum’s Future of Jobs report 2016 argued that by 2020: “Creativity will become one of the top three skills workers will need. 

With the upcoming of new products, new technologies and new ways of working, employees are going to have to become more creative in order to benefit from these changes.”

Social abilities like networking, communication, negotiation, team-building and problem-solving a skills the children of today will need to develop to keep their jobs safe from automation.

But recently, the World Economic Forum asked executives from some of the world's leading companies what they thought the most important job skills would be in 2020. 

Their number one response? Complex problem solving. Other skills on their top ten list included critical thinking, creativity, collaboration and emotional intelligence.

Countries Are Best At Preparing Kids For The Future

Singapore, Japan, South Korea, Canada, Estonia among top 10 PISA report (Programme for International Student Assessment), which assesses how 15-year-olds in OECD countries are performing in science, mathematics and reading, has revealed the countries in which children are best at “collaborative problem-solving”.


BY: The World Forum

Such skills are likely to be best acquired at an early age and the PISA analysis shows that some education systems are taking steps in the right direction. 

Finland has already moved to a model where collaboration is part of the regular curriculum and France is eyeing similar moves as it shakes up its education system in an effort to boost economically deprived children.

Nine Skills Children Need For Their Future

According to leading futurist John B. Mahaffie looks at the personal and learning skills that will make our children successful in the future. 

Preparing for uncertainty raises the question up from the specific to the more general, from workplace skills we can define today to skills that prepare a child for an uncertain range of possible futures and for steady change. What are those things?

1. Love of Learning

With no certainty about the skills and knowledge we will need. A desire to learn will give an individual greater success. That comes from experiences as a child in which learning is challenging, interesting, rewarding, and fun, and sometimes includes what the child wants to learn.

2. Skill at learning

Learning to learn is a teachable skill and should be at the core of the school curriculum. This includes iterative efforts at instilling and advancing learning skills, and giving students the chance to reflect and learn about how they learn best.

3. Self-knowledge 

Self-knowledge is thus a central skill. A critical part of it is humility, but another is self-confidence. The self-aware child will grow to be someone who can and wants to talk to all sorts of people. To listen well and to continue to learn.

4. People sense

Children may be naturally self-focused and thus in practice, selfish. There is a way out. We can work with them to understand the situations others are in, the points of view that other people have. The child who develops people sense will be a strong collaborator.

5. Communication 

Communication includes spoken, written, and increasingly, visual communication, and will be fundamental to most kinds of work. This is strengthened by people sense, and in turn improves and strengthens skill at collaboration.

6. Worldliness 

Not all education happens in school. Consider the advantages of the child who has been to the capital city and has seen what's there compared with the child who has never left the village. Or, to be fair, also the child who lives in the city and has never seen a farm or village.

7. Comfort with complexity

The world is not driven by simple cause and effect and big questions are not black or white. Our world is full of subtlety and complexity. Examining it and understanding it that way is essential for success in work and in life.

8. Goal setting 

Successful people learn how to set goals and meet them. For the employer, this means they are productive. For the individual, this can mean personal success and advancement. 

9. Open minds 

No success is possible if we don’t raise children to become adaptable, thoughtful, open-minded adults. Theirs will be a world of constant challenge and change, and being strong and prepared means being able to change.

The following 10 skills are most vital to young people entering the workforce:

Ambition
Value
Articulation
Skills
Expertise
Terminology 
Curiosity
Context
Experience
Resourcefulness


REFERENCE:
1. World Economic Forum
2. http://www.huffingtonpost.ca
3. http://www.wise-qatar.org

Disclaimer: 


The content on ezli007.blogspot.com is for informational purposes only. We are not experts, nor do we claim to be. Many of these articles are opinion based articles and should be taken as such. We will not be held liable for decisions users make based off the content on this BLOG. Please do your research before accepting any information as fact. 

TERKINI

AirAsia lancar promosi Tempat Duduk PERCUMA* dan jualan hebat ke lebih 130 destinasi

AirAsia melancarkan promosi  dan jualan hebat pertama pada tahun 2024 dengan jutaan tempat duduk ke lebih 130 destinasi. Syarikat itu dalam ...