BERITA GLOBAL | Britain Bakal Dapat PM Umur 42 Tahun Dalam Masa Terdekat?

    Sumber Foto: facebook Rishi Sunak 


Rishi Sunak dilahirkan di Southampton kepada ibu bapa berketurunan India yang berhijrah ke Britain dari Afrika Timur pada 1960-an, Sunak mendapat pendidikan di Kolej Winchester.


Beliau melanjutkan pelajaran dalam falsafah, politik dan ekonomi (PPE) di Lincoln College, Oxford, dan kemudiannya memperoleh MBA dari Stanford University di California sebagai Fulbright Scholar.


Semasa belajar di Stanford, beliau bertemu dengan bakal isterinya Akshata Murty, anak perempuan N. R. Narayana Murthy, ahli perniagaan bilionair India yang mengasaskan Infosys.


Sunak dan Murty ialah orang terkaya ke-222 di Britain, dengan kekayaan gabungan sebanyak £730m pada 2022. Selepas menamatkan pengajian, beliau bekerja untuk Goldman Sachs dan kemudiannya sebagai rakan kongsi di firma dana lindung nilai, Pengurusan Dana Pelaburan Kanak-kanak dan Rakan Kongsi Tema.


Sunak telah dipilih ke Dewan Rakyat untuk Richmond di Yorkshire Utara pada pilihan raya umum 2015, menggantikan William Hague.


Sunak menyokong Brexit dalam referendum 2016 mengenai keahlian EU. Beliau dilantik ke kerajaan kedua Theresa May sebagai Setiausaha Rendah Parlimen bagi Kerajaan Tempatan dalam rombakan 2018. 


Beliau mengundi tiga kali menyokong perjanjian pengeluaran Brexit Mei. Selepas Mei meletak jawatan, Sunak menyokong kempen Boris Johnson untuk menjadi pemimpin Konservatif. 


Selepas Johnson dipilih dan dilantik sebagai Perdana Menteri, beliau melantik Sunak sebagai Ketua Setiausaha Negara kepada Perbendaharaan. Sunak menggantikan Sajid Javid sebagai Canselor Exchequer selepas peletakan jawatannya dalam rombakan kabinet Februari 2020.


Sebagai Canselor, Sunak menonjol dalam tindak balas kewangan kerajaan terhadap pandemik COVID-19 dan kesan ekonominya, termasuk skim Pengekalan Pekerjaan Coronavirus dan Makan di Luar untuk Membantu. Dia meletak jawatan sebagai canselor pada 5 Julai 2022, memetik perbezaan dasar ekonominya dengan Johnson dalam surat peletakan jawatannya.


Peletakan jawatan Sunak, bersama-sama dengan peletakan jawatan Javid sebagai Setiausaha Kesihatan, membawa kepada peletakan jawatan Johnson di tengah-tengah krisis kerajaan.


Sunak juga berulang kali memberi amaran bahawa rancangan Truss adalah melulu dan akan memburukkan lagi inflasi yang tinggi selama beberapa dekad dan menjejaskan keyakinan pasaran di United Kingdom (UK).


Ternyata ramalan Sunak benar dan beliau kini muncul sebagai calon kegemaran dalam kalangan penggubal undang-undang dan barisan ahli Parlimen.


Sunak yang peletakan jawatannya sebagai Menteri Kewangan pada Julai lalu, membantu mempercepatkan kejatuhan Johnson, sudah melepasi ambang 100 penggubal undang-undang yang diperlukan untuk maju ke peringkat seterusnya, apabila mendapatkan 142 sokongan, menurut Sky News.


Agensi Berita REUTERS pada 24 Oktober 2022 melaporkan Sunak bakal dinamakan ketua Parti Konservatif sekali gus menjadi Perdana Menteri melainkan calon Penny Mordaunt mencapai sokongan melebih 100 Ahli Parlimen.TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...