Posts

Showing posts from February 28, 2018

Air Asia Tawar Lagi Promosi 'Gila-Gila' Penerbangan Sehala RM79

Image
INFO TRAVEL: Berita baik untuk pengembara yang mahu melancong ke destinasi menarik di Thailand.

Dalam perkembangan terkini, AirAsia Bhd menambah destinasi penerbangannya di Thailand dengan memperkenalkan laluan ke Hua Hin yang akan bermula pada 18 Mei 2018 dengan kekerapan penerbangan sebanyak empat kali seminggu.

Dalam satu kenyataan hari ini, AirAsia berkata laluan dengan kod penerbangan AK itu adalah yang ketujuh ke Thailand selain menyediakan rangkaian terbesar di ASEAN dan menghubungkan dunia ke kawasan kurang dikunjungi di rantau itu.

Ketua Komersial AirAsia Malaysia, Spencer Lee, berkata destinasi baharu itu sekali gus menandakan laluan ke tujuh syarikat penerbangan berkenaan ke Thailand.

Katanya, langkah itu sejajar dengan usaha AirAsia untuk menawarkan rangkaian paling luas di ASEAN serta menghubungkan destinasi yang belum diterokai di rantau ini.


"Thailand menduduki tempat kesembilan antara negara paling ramai dikunjungi menurut laporan Organisasi Pelancongan Sedunia Pertubu…

'Gergasi Dari Utara' Tiba: Itali, UK & Eropah Alami Salji Tebal, Ramai Terkorban

Image
CUACA : Itali turut sama mengalami suasana sejuk mendadak dan bersalji dengan kawasan di Naples negara itu diliputi salji paling tebal dalam tempoh 50 tahun.

Fenomena cuaca itu menyebabkan salji turun di ibu kota Itali, Rom kelmarin, kali pertama dalam tempoh enam tahun.

Perkhidmatan Meteorologi Itali berkata, suhu turun serendah - 4 Celsius awal pagi semalam.

Hawa sejuk dari Siberia yang mendapat jolokan ‘Raksasa dari Timur’ menyebabkan suhu di sebahagian besar Eropah menjunam ketika orang ramai bersedia untuk berdepan gangguan perjalanan.Agensi Berita UK METRO.CO.UK melaporkan pihak berkuasa Itali terpaksa memanggil tentera untuk membantu membersihkan jalan-jalan di Rom dan Ryanair membatalkan semua penerbangan ke dan dari hub Itali di Ciampino. 

Datuk Bandar Naples menasihatkan penduduk untuk tinggal di rumah mereka jika perlu. Semua sekolah Naples telah ditutup dan kereta api keluar dari bandar dibatalkan atau ditangguhkan selama berjam-jam.

Poland Alami Cuaca Ekstrem -12 Darjah Celsiu…

'Gergasi Dari Timur' Tiba: Eropah Alami Cuaca Buruk, 24 Maut Dalam 4 Hari

Image
The “Beast from the East” has arrived.


CUACA EKSTREM: Keadaan cuaca sejuk dialami di Eropah mungkin fenomena biasa namun tidak kali ini.

Agensi Berita Antarabangsa AFP melaporkan angin kencang dari Siberia menyebabkan suhu menjunam di kebanyakan negara di Eropah, menutupi pantai dengan salji dan mencetuskan amaran buat gelandangan dan warga emas.

Ketika Artik menyaksikan suhu tinggi mencecah paras rekod, sekurang-kurangnya 24 maut di seluruh Eropah dalam tempoh empat hari cuaca buruk yang membawa lebih banyak salji walaupun ke pulau Mediterranean di Corsica dan Capri yang biasanya nyaman.

Sekurang-kurangnya lima kematian dilaporkan di Poland sahaja pada Isnin ketika suhu menurun ke paras 16 darjah Celsius di bawah takat beku semalaman di Warsaw, menjadikan angka kematian akibat cuaca sejuk melampau di negara itu kepada 53 orang sejak November.

Bandar di seluruh benua itu menyediakan pusat perlindungan kecemasan dan bantuan kepada gelandangan, paling banyak mencatat kematian sejak Jumaat la…