Kebakaran hutan di California terburuk dalam 80 tahun

GLOBAL 11 DIS: BAGAIKAN neraka dunia apabila kebakaran hutan di California dianggap terburuk dalam tempoh 80 tahun sehingga memaksa Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump mengisytiharkan darurat.

Keadaan itu bagaikan suatu malapetaka negara Uncle Sam selepas membuat pengisytiharan bahawa Baitul Maqdis adalah ibu negara rejim Zionis.

Menurut White House, perisytiharan itu dibuat bagi memudah kerajaan Persekutuan menyalurkan bantuan susulan keadaan kecemasan akibat kebakaran hutan bermula awal bulan ini.

Ia juga bagi mengagihkan dana kecemasan kerajaan ke tempat yang dilanda bencana, termasuk Los Angeles, Riverside, San Diego, dan daerah Ventura.

NEWSWEEK melaporkan empat kebakaran terus marak di selatan California pada hari Khamis, dengan amaran yang berkuatkuasa pada hari Sabtu.

Kebakaran merebak ke arah Los Angeles, dan awal minggu ini, menjadikannya ke pantai Pasifik dengan asap-asap yang kelihatan dari satelit NASA.

Sebelum ini dilaporkan hampir 200,000 penduduk dipindahkan susulan kebakaran hutan di selatan California yang semakin buruk.

Agensi Berita Antarabangsa BBC NEWS melaporkan, kira-kira 5,000 anggota bomba dikerah untuk memadamkan kebakaran di empat hutan yang telah memusnahkan ratusan kediaman di selatan negeri ini.

Jumlah penduduk yang dipindahkan terus meningkat apabila kebakaran hutan baharu dilaporkan berlaku di utara San Diego.

Anggota bomba di California Selatan berhadapan tekanan mengawal enam kebakaran hutan, yang sudah memusnahkan ratusan bangunan dan memaksa puluhan ribu penduduk berpindah.

Jabatan kaji cuaca meramalkan angin semakin kencang menjelang malam ini sekali gus menjadikannya lebih mencabar kepada 8,700 anggota bomba yang sudah bergelut mengawal kebakaran dari San Diego ke Pantai Pasifik di Santa Barbara, sejak lima hari lalu.

Kebakaran meragut sekurang-kurangnya satu nyawa, memusnahkan 500 struktur, mencederakan 10 orang termasuk empat anggota bomba.

Angin kencang berkemungkinan memadamkan api yang kini berisiko merebak, kata jurucakap Jabatan Perhutanan dan Perlindungan Kebakaran California, Lynne Tolmachoff.

Pada kemuncaknya, kira-kira 212,000 penduduk terpaksa meninggalkan kediaman masing-masing.

Arahan pemindahan ditarik balik di sesetengah kawasan, menjadi berita baik kepada ramai di pusat perlindungan yang menanti untuk melihat sama ada rumah mereka selamat.

Gabenor California, Jerry Brown, hari ini bertemu penduduk kawasan dilanda kebakaran dan melawat kerosakan di Ventura, lokasi kebakaran terbesar iaitu Thomas Fire, memusnahkan 57,870 hektar kawasan dan 476 struktur.

BERIKUT ADALAH GAMBAR DILAPORKAN LOS ANGELES TIMES berkenaan kebakaran itu:


Erdogan: Pengiktirafan Baitulmaqdis oleh Amerika tidak sahISTANBUL 11 DIS: Keputusan dibuat pada mesyuarat Pertubuhan Kerjasama Negara Islam (OIC), minggu depan akan menunjukkan bahawa pengiktirafan Amerika Syarikat (AS) ke atas Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel bukan mudah untuk dilaksanakan.

Agensi Berita Antarabangsa REUTERS melaporkan Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan, berkata pihaknya akan menjelaskan kepada interlokutor bahawa keputusan AS tidak mematuhi undang-undang antarabangsa, diplomasi atau kemanusiaan.

"Kami akan menjelaskan kepada interlokutor (semua pihak yang terbabit dalam perbincangan) bahawa keputusan AS tidak mematuhi undang-undang antarabangsa, diplomasi atau kemanusiaan.

"Dengan pelan tindakan yang akan kami wujudkan ketika mesyuarat OIC, kami akan menunjukkan keputusan itu bukan mudah untuk dilaksanakan," katanya sambil menambah Turki beranggapan pengumuman Presiden Donald Trump berkaitan Baitulmaqdis tidak sah.

Erdogan berkata demikian dalam satu perhimpunan Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) di wilayah tengah Turki di Sivas.

Beliau merujuk interlokutor yang dimaksudkan termasuklah Presiden Perancis, Emmanuel Macron serta Paus Francis.

OIC akan mengadakan mesyuarat tergempar di Turki, 13 Disember ini untuk mengumpul tindak balas terhadap keputusan dibuat AS.

OIC yang diwujudkan pada 1969 terdiri daripada 57 anggota dengan negara majoriti Islam atau populasi besar umat Islam.

Pengumuman Trump juga mengecewakan sekutu AS di Barat.

Dalam mesyuarat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Perancis, Itali, Jerman, Britain dan Sweden menggesa AS mengemukakan cadangan terperinci satu penyelesaian Israel-Palestin. 

Neelofa - AirASIA: Perkongsian bijak, Menang-menang, WOW !OLEH: MOHD EZLI MASHUT

SMART MOVE...Kerjasama pintar menang-menang untungkan Air Asia-Neelofa. Pengumuman CEO AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes melantik Neelofa sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif AirAsia dilihat membuka lembaran baharu kerjasama strategik jangka masa panjang dan ke hadapan.

Pelantikan Neelofa ini selepas kejayaan diperoleh beliau sepanjang karier menjadi usahawan melalui jenama Naelofar sekaligus menjadikan beliau sebagai ikon syarikat penerbangan Air Asia.

Malah, jenama itu dilaporkan bakal meraih jualan sebanyak RM200 juta tahun ini dan dipasarkan di 37 negara termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Australia, Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Singapura dan Brunei.

Neelofa juga mempunyai reputasi sebagai ahli perniagaan wanita terkemuka di Malaysia dan antara segelintir kecil rakyat Malaysia yang dinamakan oleh Forbes Asia dalam senarai usahawan muda pengubah ‘30 Under 30′ (Kelompok 30 di bawah usia 30 tahun).


PENCAPAIAN 'WOW' ANAK MUDA!

“Tidak perlu tua untuk menjadi seorang pengarah,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes ketika mengulas pelantikan itu.

“Pengarah baharu kami, @neelofa adalah seorang yang muda, bijak, usahawan dan suka menaruh impian seperti kami juga.

“@airasia sekali lagi menerajui aspek kepelbagaian dan kali ini, bukan setakat wanita tetapi juga dari segi usia. Tidak perlu tua untuk bergelar seorang pengarah,” katanya dalam catatan terbaharu di Instagram yang turut disertakan dengan paparan gambar beliau bersama Neelofa.

Sebelum ini, Air Asia pernah melantik selebriti sebagai ahli lembaga pengarah iaitu, Raline Shah pelakon Indonesia sebagai pengarah bebas bukan eksekutif AirAsia Indonesia.


REAKSI NEELOFA

Sementara itu, Neelofa yang merupakan satu nama besar dan dikenali ramai, juga berkongsi kegembiraannya bersama 5.3 juta pengikut setia di Instagram.

“Betapa menariknya pengakhiran tahun 2017! Saya amat bersyukur dan terharu dengan pelantikan ini dan berterima kasih kepada semua di atas ucapan yang diberikan,” kata Neelofa.

Sambil menyifatkan pelantikan itu sebagai antara detik penting dalam hidupnya, ikon usahawan muda itu turut berkongsi keterujaannya untuk menggalas cabaran baharu itu.

Selain bergelar selebriti, Neelofa memulakan langkah sebagai usahawan dan membina empayar perniagaannya menerusi jenama tudung terkemuka, Naelofar Hijab.

“Pencapaian ini bukan untuk saya seorang tetapi untuk semua wanita di luar sana,” katanya.


APA DIA PENGARAH BUKAN EKSEKUTIF?

Pengarah bukan eksekutif biasanya tidak terlibat dengan urusan harian syarikat, tetapi bertanggungjawab bersama-sama dengan pengarah-pengarah lain dalam merangka dan melaksanakan polisi syarikat. 

Pengarah bukan eksekutif mempunyai hak dan menanggung liabiliti yang sama seperti pengarah-pengarah lain walaupun tidak memegang jawatan bergaji dan tidak terlibat dalam urusan harian syarikat.


KUASA PENGARUH DAN SOSIAL MEDIA

Pengikut atau Follower di Instagram Neelofa berjumlah kira-kira 5.3 juta berbandng AirAsia masih kira-kira 506,000. Dengan jumlah kuasa sosial media yang tinggi milik Neelofa ia boleh menembusi pengguna lebih ramai dan luas untuk tujuan pengiklanan, jenama dan imej Air Asia.

Kekuatan pengaruh sosial media mempunyai impak tinggi menjadikan ia salah satu kuasa pengiklanan ampuh untuk Air Asia menembusi pasaran generasi muda dan sasaran lebih luas berbanding pengiklanan secara tradisional.

Pelantikan selebriti menjadi Pengarah Bukan Eksekutif Air Asia sebuah syarikat penerbangan terkemuka dunia pastinya menjadi lembaran sejarah yang diingati rakyat Malaysia dan menjadi 'headline' utama media, surat khabar dan perbualan dalam media sosial.

Turki tawar diri ketuai jadi pembela BaitulmaqdisOLEH: MOHD EZLI MASHUT

GLOBAL 10 DIS: Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan menegaskan untuk terus memperjuangkan hak kemanusiaan yang tertindas di seluruh dunia.

Agensi Berita Turki ANADOLU NEWS AGENCY melaporkan Erdogan menyatakan kesungguhan demikian sempena Hari Hak Asasi Manusia Sedunia yang disambut di seluruh dunia pada 10 Disember setiap tahun.

Katanya, Kerajaan Turki bersama-sama dengan mereka yang tertindas sama ada di Palestin sehingga ke Syria, dan dari Afrika sehingga ke Asia.

Erdogan juga menawarkan diri untuk mengetuai dunia Islam dalam tindak balas terhadap keputusan Amerika Syarikat (AS) mengiktiraf Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel.

Erdogan yang sering menonjolkan dirinya sebagai juara pembela Palestin, menentang keras tindakan Presiden Donald Trump itu selepas beliau membuat pengumuman minggu ini.

Beliau turut menyifatkan bahawa sebarang usaha mengiktiraf bandar yang terletak di timur Palestin itu sebagai ibu negara Israel menjadi satu ‘garisan merah’ kepada umat Islam.

Presiden Turki itu berkata, beliau akan menggunakan kedudukannya sebagai Pengerusi Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) untuk mengadakan sidang kemuncak negara-negara Islam.

OIC yang merupakan sebuah pertubuhan diasaskan pada tahun 1969 selepas satu serangan ke atas Masjidil Aqsa di Baitulmuqaddis kini membuka peluang kepada Erdogan untuk menonjolkan kedudukannya sebagai pe­mimpin Islam.

Sementara itu sumber Istana Presiden Turki memberitahu hubungan antara Turki dan Perancis diperkukuhkan dalam isu Baitul Maqdis.

Dalam hubungan telefon kedua-dua pemimpin tertinggi negara itu prihatin dengan perkembangan terkini keputusan Amerika Syarikat mengiktiraf Baitul Maqdis sebagai ibu negara rejim Zionis.

Dalam pada itu, Kementerian Luar Turki mengecam tindakan rejim Zionis yang mengenakan tindakan kekerasan terhadap penduduk Palestin yang menentang keputusan polisi Amerika Syarikat.

"Kami sangat sedih dan bimbang tentang kehilangan empat nyawa dan kecederaan ratusan orang Palestin akibat campur tangan tentera Israel terhadap Palestin yang membantah wilayah diduduki berikutan pengumuman ke atas Jerusalem bertentangan dengan undang-undang antarabangsa dan semua yang berkaitan Keputusan PBB.

"Kami mengutuk penggunaan kekuatan yang tidak seimbang oleh Israel," katanya.Legenda Burger Ramly: Sebut burger, ingat burger Ramly

SEBUT sahaja burger, maka minda kita sepantas kilat akan memproses maklumat memberikan keputusan bahawa burger itu adalah burger Ramly. Jenama itu seolah-olah sudah melekat dan terbenam baik dalam pemikiran bawah sedar kita.
Malahan burger Ramly ini cukup popular di kalangan rakyat Malaysia tanpa mengira pangkat, bangsa dan latar belakang.

Ketika ini terdapat 450 vendor dan 25,000 gerai burger di 35 cawangan seluruh negara. Lebih mengujakan apabila kumpulan syarikatnya sedang dalam rancangan menyiapkan kilang memproses bernilai RM1 bilion di Taman Perindustrian Halal Hab di Pulau Indah, Klang, Selangor.
Kilang tersebut dijangka siap sepenuhnya pada 2017 dengan pengeluaran tiga kali ganda berbanding sekarang.
Apa yang membuatkan jenama itu menjadi pilihan sehingga boleh meminggirkan populariti jenama makanan segera antarabangsa yang sudah bertapak lama?
SEJARAH BERMULANYA BURGER RAMLY
Syarikat berkenaan adalah RAMLY FOOD PROCESSING SDN BHD iaitu industri Bumiputera yang terkenal dalam industri pembuatan produk makanan berasaskan daging lembu, ayam dan hasilan laut berjenama RAMLY.
Diasaskan pada 1984 dan dimiliki sehingga kini oleh Dato’ Haji Ramly Mokni dan Datin Hajjah Shala Siah Abdul Manap.
Penubuhan syarikat dan pengeluarannya itu adalah daripada cetusan idea dan hasrat murni untuk mengeluarkan produk yang halal, bersih dan bermutu.
Pengasas dan Pemilik Kumpulan Ramly, Datuk Ramly Mokni, 63, adalah anak petani anak petani kelahiran Tanjung Piandang, Parit Buntar, Perak.
Kemudian beliau berhijrah ke Sekinchan, Selangor, selepas dibawa abangnya berikutan kehidupan yang susah di kampung. Bermula dengan bekerja sebagai buruh, Ramly kemudiannya mendapat kerja sebagai pemotong daging di Kuala Lumpur.
Beliau yang sejak kecil bercita-cita mahu menjadi seorang doktor, tidak dapat meneruskan pengajiannya kerana keluarga tidak mampu dan akhirnya ‘terjebak’ secara serius dalam bidang pemprosesan daging.
Pada awal penglibatan dalam perniagaan berkenaan, beliau hanya menjalankan perniagaan dengan isterinya, Datin Shala Siah Abdul Manap, selepas setahun mendirikan rumah tangga.
Keputusan itu diambil apabila melihat bekalan daging halal yang diproses untuk pasar raya rata-ratanya bukan milik orang Islam dan diragui status kehalalannya.
Bermula daripada itu, beliau mula mengusahakan pembuatan daging burger di rumah mereka di Flat Jalan Haji Hussien, Kampung Baru, bermodalkan RM2,000 tanpa sebarang mesin atau peralatan untuk membuat daging burger.
Selepas berjaya menghasilkan kepingan burger sendiri, beliau terus membuka gerai burger dan mula menjual daging burger siap dimasak dan mentah di semua gerai burger yang saya usahakan iaitu di sekitar Kampung Baru, Chow Kit, Jalan Tunku Abdul Rahman dan Jalan Raja Laut.
Bermula daripada 200 keping, tempahan semakin meningkat sehingga 2,000 keping sehari.
Kini syarikat ini telah mempunyai kilang pemerosesan di Taman Perindustrian IKS, Mukim Batu, Kuala Lumpur dengan menawarkan peluang pekerjaan daripada pengurusan, pengeluaran hinggalah ke pemasaran produk.
PENGEDARAN
Lebih daripada 120 pemborong mendaftar sebagai anak syarikat bagi mengedarkan produk-produk Ramly. Kesemua pemborong berdaftar ini berada di bawah pemasaran Ramly Mokni Sendirian Berhad. Syarikat pemasaran ini beribu pejabat di Desa Tun Razak, Cheras, Kuala Lumpur.
Penubuhan syarikat ini bertujuan menawarkan khidmat jualan kepada pelanggan.
Bagi memastikan pengedaran dan penghantaran produk dijamin kualiti dan kesegarannya, kenderaan kontena sejuk beku digunakan.
Sebuah anak syarikat Ramly yang berobjektif dalam memastikan produknya mudah didapati di pasaran telah ditubuh di Lorong Raja Bot (Off Jalan Raja Alang) di Kuala Lumpur.
Anak syarikat ini dikenali sebagai Ramly Supermarket Sendirian Berhad dan ia beroperasi 24 jam.
Pembukaan anak syarikat ini adalah untuk memastikan khidmat borong dan runcit boleh dilaksanakan antara Ramly dengan penjaja dan orang awam.

KUALITI
Penubuhan Makma Mikrobiologi yang dijalankan oleh Ramly adalah untuk mengawal kualiti produk. Tujuan penubuhan makmal ini adalah untuk memastikan produknya adalah suci (daripada pemilihan bahan mentah hingga produk siap) dan selamat untuk dimakan.
Selain itu, makmal ini berfungi sebagai satu tempat penyelidikan dan pembangunan produk. Makmal Mikrobiologi Ramly lengkap dengan peralatan teknologi tinggi.
PRODUKSI
Satu kajian penyelidikan dan pembangunan produk dijalankan oleh Ramly untuk memastikan kesegaran, kelazatan dan kualiti produknya.
Cara pembungkusan yang menarik juga dikaji untuk memastikan produk kelihatan menarik dan boleh dinikmati.
Pelaksanaan kepakaran teknologi oleh Ramly adalah untuk memastikan pengeluran daging dan hasil laut dapat memenuhi cita rasa pengguna dan pengemar Ramly. Kepakaran teknologi yang digunakan juga memastikan daya pengeluaran produk.
SASARAN
Hasil perniagaan Kumpulan Ramly, dijangkakan melonjak kepada RM2 bilion berbanding RM1 bilion pada masa ini sebaik kompleks pengeluaran baharu di Pulau Indah, Selangor, beroperasi sepenuhnya pada 2018.
Fasa pertama kompleks itu apabila siap bakal meluaskan kapasiti pengeluaran kumpulan kepada 300 tan sehari berbanding 100 tan sekarang, kata Pengasas dan Pengarah Urusannya Datuk Ramly Mokni.
Kapasiti itu akan ditingkatkan sebanyak 300 tan lagi selepas fasa kedua mula beoperasi.
Kompleks baharu ini akan dilengkapi depot penyimpanan, logistik halal, pusat latihan dan pusat penyelidikan dan pembangunan.
Kapasiti pengeluaran yang dipertingkat itu kelak akan membolehan Ramly Group meningkatkan eksport ke rantau Asean. Timur Tengah, Eropah, Jepun dan Korea, yang juga merupakan pelan peluasan syarikat.
Kumpulan itu kini mengeskport produknya ke Singapura, Thailand, Indonesia, Kemboja, Myanmar dan Bangladesh.

BURGER RAMLY KINI DI NEW YORK?
Media melaporkan burger Ramly kini boleh dirasai ketika berada di New York. Akhbar New York Times juga memaparkan pada September, memaparkan dalam satu artikel di Pasar Malam Queens, sebuah pasar malam terbuka yang meraikan kepelbagaian budaya New York City dan Queens, menurut laman webnya.
https://www.nytimes.com/slideshow/2017/06/22/dining/food-market-queens-nyc/s/28HUNGRY-QUEENS-slide-KPU4.html

Individu yang menjalankan Projek Malaysia, pendirian makanan yang berpusat di Queens dalam Big Apple, telah memperkenalkan burger ke New York sebagai makanan ringan di pelbagai pesta.
“Di rumah, kami biasanya memanggilnya Ramly Burger, tetapi di sini kami panggil burger gaya Malaysia,” kata pemilik projek Malaysia Calvin Leong dalam satu laporan video yang disiarkan di laman Facebook makanan INSIDER.
Burger Ramly yang dijual di New York dibungkus dalam telur goreng kerana kadang-kadang di sini, tetapi perasa adalah sama sekali berbeza.
The Malaysian Project (TMP) tercipta hasil gabungan idea empat sahabat menetap di Middle Village, Queen. Mereka terdiri dari Carlos Hon, yang dilahirkan di Subang Jaya.
Abraham Chin, dilahir dan dibesarkan di Batu Pahat. Menyukai aktiviti indoor rock climbing dan snowboarding, kini bertugas sebagai Perancang Majlis dan Pengurus Akaun.
Dan Calvin Leong, lahir di Ipoh dan dibesarkan di Subang Jaya. Gemarkan aktiviti sukarelawan dan menghabiskan latihan perindustrian dietetik di Illinois sebelum berpindah ke New York.
“Dan sekali lagi, kami mencabar diri untuk melakukan sesuatu yang berbeza, lalu membuat keputusan untuk membuat burger versi kami iaitu “Legendary Ramly Burger”.
“Kami bermula dengan membuat daging sendiri dengan bereksperimen dengan pelbagai campuran rempah agar tidak tersasar dari asas ‘Ramly Burger’ yang kita semua ketahui.
“Ternyata ia mendapat sambutan sehingga kami diundi oleh pengikut kami bagi menyertai Vendy Awards tahun ini, termasuk digelar “the Oscar of street food” oleh kebanyakan pengkritik dan pencinta makanan di New York,” katanya lapor Portal Glamlelaki.my

PRINSIP KEJAYAAN
Berpegang kepada lima prinsip iaitu jujur, rajin, berusaha bersungguh-sungguh, membantu orang yang memerlukan dan membayar zakat, Ramly menitipkan pesanan buat usahawan-usahawan yang baharu berjinak dalam dunia perniagaan.
“Lima prinsip itu perlu untuk berjaya kerana walau kaya macam mana pun kita satu hari nanti, jika kita tidak berpegang teguh kepada prinsip tersebut, kita tidak akan bertahan dan nasihat itu juga saya berikan kepada anak-anak saya yang bakal mewarisi legasi Ramly nanti,” katanya lapor Utusan Online pada 2 Oktober 2015.

SUMBER RUJUKAN:
– WIKIPEDIA
– Laman Web Burger Ramly
– Berita Sinar Harian/ Bernama

TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...