COVID-19: Lebih 20,000 Maut, 3 Bilion Penduduk Dunia Berkurung Di Rumah

Pandemik Covid-19


MADRID: Lebih tiga bilion penduduk di seluruh dunia menjalani kehidupan berkurung, semalam, dengan rata-rata negara bergelut meningkatkan usaha memerangi pandemik COVID-19 yang kini sudah meragut lebih 20,000 nyawa.

Berdasarkan satu penjumlahan oleh AFP, lebih 20,800 kematian telah dilaporkan di 182 negara dan wilayah, setakat ini.

Seiring bilangan jangkitan disahkan melonjak melepasi 450,000 kes, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres, memberi amaran hanya usaha bersepadu global mampu menghentikan penularan virus berkenaan.

Guterres menegaskan, dunia perlu bekerjasama untuk membanteras pandemik yang semakin menggusarkan itu.

“COVID-19 sedang mengancam seluruh manusia - dan seluruh manusia mesti melawan balik.

“Tindakan dan solidariti global adalah sangat penting. Tindak balas negara secara sendirian tidak akan mencukupi,” katanya ketika melancarkan rayuan sebanyak ASD2 bilion bagi membantu golongan miskin dunia.

Sepanyol merekodkan angka korban melepasi jumlah kematian di China di mana COVID-19 tercetus kira-kira tiga bulan lalu, sekali gus menjadi negara paling terkesan selepas Itali.

Jumlah kematian di Sepanyol kini mencecah lebih 3,400 selepas 738 lagi mangsa meninggal dunia akibat virus itu dalam tempoh 24 jam lalu.

Dalam tempoh sama, Itali mencatatkan 683 kematian baharu dan menjadikan jumlahnya 7,503 mangsa yang merupakan tertinggi berbanding negara lain, setakat ini.

Di Washington, Presiden Donald Trump berkata, New York yang juga pusat wabak itu di Amerika Syarikat (AS) dengan mencatatkan lebih 30,000 kes jangkitan, dilihat akan berdepan ‘beberapa minggu mendatang yang sukar’.

Bagaimanapun, beliau akan membuat keputusan tidak lama lagi untuk menentukan sama ada kawasan yang tidak terjejas di negara itu boleh kembali menjalani kehidupan seperti biasa.

“Kita mahu menggerakkan semula negara kita. Saya tidak akan mengambil sebarang tindakan terburu-buru atau tergesa-gesa.

“Menjelang sambutan Easter, kita akan mempunyai satu cadangan, dan mungkin sebelum Easter,” katanya yang sering memberi penekanan terhadap kekukuhan ekonomi AS dalam menghadapi saingan pemilihan presiden pada November depan.

Arahan India supaya 1.3 bilion rakyatnya menjalani perintah berkurung merupakan angka terbesar, menjadikan jumlah penduduk berdepan sekatan dalam kehidupan harian kini mencecah lebih tiga bilion di seluruh dunia. 

SUMBER: AFP

New Zealand Isytihar Darurat, Laksana Perintah Kawalan Pergerakan

New Zealand Covid-19


WELLINGTON: New Zealand mengisytiharkan darurat susulan peningkatan kes jangkitan COVID-19 di negara itu.

Perdana menterinya Jacinda Ardern mengumumkan langkah itu bermula tengah malam Rabu dan berjalan selama empat minggu.

"Bermula tengah malam ini (Rabu), kita berkurung selama empat minggu untuk mengekang jangkitan virus ini, untuk memutuskan rantaiannya.

Semua perkhidmatan bukan kritikal, bar, restoran, kafe, gimnasium, pawagam, kolam renang, muzium, perustakaan, taman permainan dan lain-lain tempat berhimpun akan ditutup.
Walau bagaimanapun pasar raya, perkhidmatan perubatan, farmasi, stesen perkhidmatan dan perbankan akan terus dibuka.

Ardern memberi amaran bahawa langkah kawalan pergerakan itu akan dikuatkuasakan tanpa kompromi.

Menurutnya, semua warga kecuali mereka yang bertugas dalam perkhidmatan kritikal, akan diminta tinggal di rumah.

Orang ramai walau bagaimanapun dibenar keluar bersama rakan serumah namun perlu mengekalkan jarak sejauh 2 meter dalam usaha memutuskan rantaian jangkitan dan membendung penularan koronavirus itu.

"Jika anda ada soalan tentang apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan, guna prinsip mudah ini: 'Anggap yang anda dijangkiti COVID-19.

"Setiap langkah anda lakukan menjadi risiko kepada orang lain.

"Keadaan akan jadi lebih teruk sebelum ia kembali pulih. Jumlah kes akan meningkat dalam minggu-minggu mendatang. Kemudian kita akan tahu setakat mana usaha ini berjaya.

"Berbeza dengan negara lain yang tenat, kita mempunyai ruang untuk tinggal di rumah, memutuskan rantaian transmisi dan menyelamatkan nyawa," kata Ardern.

Kes jangkitan COVID-19 di New Zealand meningkat kepada 283, namun belum ada kematian direkodkan setakat ini.

SUMBER: AGENSI/26 MAC 2020

COVID-19: Jumlah Korban di Sepanyol Atasi China, Angka Kini 3,434 Kematian

Spain COVID-19

MADRID: Sepanyol mencatatkan 738 kematian semalaman akibat COVID-19 hari ini, kali pertama mengatasi jumlah kematian yang dicatat oleh China, di mana penyakit itu berasal, tatkala negara itu bergelut untuk menangani sejumlah besar jangkitan.

Dengan 3,434 kematian, Sepanyol kini mempunyai angka kematian kedua tertinggi di dunia selepas Itali seramai 6,820, membabitkan wabak yang menyaksikan sebuah gelanggang luncur di Madrid bertukar menjadi rumah mayat sementara dan berpuluh-puluh orang mati di rumah penjagaan yang sesak di seluruh negara.

Kakitangan perubatan Sepanyol, yang diri mereka sendiri terbabit dalam beribu-ribu kes yang dijangkiti, telah mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan, mengadu kekurangan peralatan perlindungan asas seperti topeng, lulur dan sarung tangan.

Tentera Sepanyol meminta bantuan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) untuk alat ventilator, peralatan perlindungan dan pengujian, kata Ketua Angkatan Tentera, Miguel Villarroya, hari ini.

Sepanyol berada pada hari ke-11 dari 15 hari perintah berkurung di seluruh negara yang kemungkinan akan dilanjutkan hingga 30 hari.

Sekolah, bar, restoran dan kebanyakan kedai ditutup. Perhimpunan sosial diharamkan. Orang ramai terkurung di rumah mereka.

"Kami telah mencapai pengurangan hampir keseluruhan hubungan sosial," kata ketua kecemasan kesihatan, Fernando Simon memberitahu sidang akhbar, sambil menambah bahawa Sepanyol sedang mendekati puncak wabak itu.

Jumlah kes COVID-19 meningkat sebanyak lima hingga 47,610 hari ini.

Di Madrid, pihak berkuasa mula menjalankan ujian besar-besaran untuk COVID-19 di tapak pameran yang telah ditetapkan di sebuah taman bandar. 

SUMBER: REUTERS/26 MAC 2020

TERKINI

10 Sebab Perlu Melawat Ke Sekinchan Sekarang

Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di Sabak Bernam, Selangor, semakin mendapat perhatian sebagai des...