Harga Mentarang Didakwa 'Harga Kayangan'? Baca Rencana Ini Dahulu...


     Sumber Foto : Harian MetroBERITA WARGA MAYA | Tular pendapat warga maya mendakwa harga mentarang mahal dan tidak masuk akal di media sosial.


Jadi untuk mengetahui sejauh mana kesukaran mendapatkan mentarang dan jerit-payah mendapatkan, di sini dikongsikan artikel berkenaan mentarang yang disiarkan di Harian Metro pada 18 September 2022.Mentarang makin pupus


Sabak Bernam: Spesies mentarang kian berkurangan di perairan negara susulan beberapa faktor antaranya perbuatan manusia dan jangkitan penyakit.


Susulan itu, Jabatan Perikanan Selangor sedang berusaha membangunkan semula industri membabitkan kerang-kerangan termasuk mentarang yang menjadi sumber pendapatan bagi penduduk setempat.


Pengarah Perikanan Selangor Noraisyah Abu Bakar berkata, pihaknya akan membuat kajian semula bagi melihat keadaan ekosistem di sepanjang perairan negeri ini mengikut kesesuaian.


"Kalau diikutkan, kerang-kerangan bukan hanya spesies mentarang sahaja, malah ia membabitkan hidupan bercengkerang lain seperti kerang dan siput.


"Akan ada beberapa langkah termasuk kajian semula dari segi dasar. Ia termasuk membabitkan usaha penyelidikan oleh Jabatan Perikanan Selangor dan Jabatan Perikanan Malaysia (DOF) bagi memulihkan semula ekosistem di negeri ini," katanya kepada Harian Metro.


Pada masa sama sama katanya, beberapa siri mesyuarat bersama DOF dijalankan berhubung perkara itu.


Beliau berkata, pihaknya juga bercadang melakukan pembenihan mentarang susulan spesies itu semakin berkurangan.


"Antara punca mentarang berkurangan disebabkan beberapa perkara termasuk perbuatan manusia dan jangkitan penyakit.


"Untuk mengelakkan perkara ini berterusan, kami akan buat pembenihan sama seperti dilakukan untuk kerang dan ikan," katanya.


Sehubungan itu, Noraisyah berkata, kerjasama daripada semua pihak amat penting dalam menjayakan perkara itu.


"Contohnya, jika kerajaan negeri mahu gazetkan kawasan mentarang, kita sedia bekerjasama.


"Ini kerana kerang-kerangan tidak boleh ditentukan pada satu-satu kawasan sahaja kerana ia ada musim tertentu.


"Kebetulan di Sabak Bernam, mentarang adalah ikon atau identiti bagi daerah ini. Di tempat lain juga ada (spesies mentarang), tetapi tidak diwar-warkan.


"Begitu juga dengan kerang, kalau kata ada benih yang timbul di sesuatu tempat, belum tentu ia akan kekal di situ. Mungkin ia akan berpindah ke tempat lain terutama lokasi yang mempunyai ekosistem cantik," katanya.Bekalan sukar diperoleh, harga makin naik


Sekinchan: Mentarang atau nama saintifiknya Pholas Orientalist dianggap anugerah alam buat penduduk dan peniaga makanan sekitar daerah Sekinchan dan Sabak Bernam di sini.


Pelbagai hidangan popular boleh dihasilkan daripada spesies hidupan laut bercengkerang ini antaranya bakar, goreng tepung, sambal, masak lemak dan tumis cili api.


Bagaimanapun beberapa faktor menyebabkan hidupan laut unik semakin sukar diperoleh selain menyebabkan harganya semakin meningkat di pasaran.


Peniaga Warung Amai Mentarang, Mohd Effindi Mahmad Kamal, 32, berkata, kepupusan spesies mentarang di laut sekitar daerah di sini, menyebabkan dia sukar untuk memenuhi permintaan pelanggan yang singgah ke warungnya,


Menurutnya, dia bergantung bekalan mentarang segar daripada dua pencari mentarang yang aktif di sekitar Kuala Selangor dan Sabak Bernam.


"Bagaimanapun mereka menghadapi kesukaran susulan kejadian air pasang mati yang menyebabkan mereka tidak dapat turun ke laut. Kadang-kadang saya terputus bekalan mentarang sehingga dua minggu.


"Apabila pelanggan datang ke kedai, saya terpaksa memberitahu tiada mentarang dijual. Ada pelanggan yang hampa dan tidak dapat merasai hidangan berkenaan.


"Akibatnya mereka terpaksa memilih menu hidupan laut lain seperti udang dan sotong serta belangkas," katanya kepada Harian Metro.


Menurutnya, selain air laut pasang mati termasuk lumpur yang terlalu banyak di perairan Selangor menyebabkan mentarang sukar membiak dan mudah mati.


"Apabila perkara ini berlaku, pencari mentarang terpaksa 'berhijrah' ke kawasan lain (masih dalam sekitar daerah Sabak Bernam dan Kuala Selangor). Paling banyak mereka hanya mampu bawa pulang sekitar dua kilogram (kg) mentarang.


"Seboleh-bolehnya, kami mahu sajikan juadah mentarang segar kepada pelanggan. Namun jika keadaan mendesak, kami terpaksa mendapatkan bekalan mentarang sejuk beku.


"Kami pernah pergi ke Lumut, Perak, semata-mata untuk mengambil bekalan mentarang sejuk beku yang diimport dari Indonesia. Malangnya, kualitinya tidak setanding dengan mentarang segar," katanya.


Mohd Effindi yang berniaga sejak dua tahun lalu turut memaklumkan, kualiti mentarang sejuk beku boleh dibezakan dengan kualiti mentarang segar, khususnya ketika dibakar.


"Kita tidak tahu berapa lama ia disimpan sebelum dijual. Apabila kita bakar, rasa manisnya hilang.


"Kalau orang yang biasa makan mentarang segar, mereka boleh membezakan rasa dan kelainannya," katanya.


Menurut Mohd Effindi, harga mentarang pada ketika ini jauh berbeza jika dibandingkan dua tahun lalu.


"Disebabkan spesis ini sukar didapati, harganya meningkat. Di kedai saya, satu kilogram mentarang yang siap dimasak berharga RM 50.


"Sebelum ini, kami menjualnya pada harga RM 40 sekilogram. Tidak mustahil satu hari nanti harganya akan terus naik berikutan harga ditetapkan pembekal adalah sekitar RM 50 sekilogram," katanya.


Sementara itu peniaga Restoran Faridah Mentarang Bakar, Sazali Zainal, 63, mengakui sukar mendapatkan stok mentarang segar menyebabkan dia terpaksa mempelbagaikan jualan seperti belangkas, siput pepahat, kupang, lala selain ikan bakar.


"Besar kemungkinan boleh terjadi (mentarang pupus). Sebab ada sesetengah pencari mengutip mentarang yang masih kecil.


"Harap Jabatan Perikanan Selangor pantau perkara itu sebelum spesies kerang-kerangan ini hanya tinggal nama sahaja," katanya yang berniaga bersama isteri, Faridah Abd Rahman, 55, sejak 2010.


Kata Sazali, dia juga mengakui harga pasaran mentarang tidak menentu ketika ini.


Sazali berkata, dia juga mengambil mentarang dari luar kawasan iaitu dari Kuala Perlis, Perlis selain bekalan sejuk beku dari Indonesia.'Hari-hari dalam lumpur, selut'


Sekinchan: Bergelumang dengan lumpur, selut dan tanah liat adalah rutin harian Arbain Amri, 59, yang menjadikan aktiviti mencari mentarang sebagai sumber pendapatan.


Mempunyai pengalaman 30 tahun sebagai pencari mentarang, Arbain berkata, musim mentarang sejak kebelakangan ini tidak menentu berikutan haiwan bercengkerang itu tidak kekal di sesuatu lokasi.


Masih mengekalkan kaedah lama, dia berkata, tong ikan yang diubah suai menjadi penarik boleh memuatkan kira-kira 40 kilogram (kg) mentarang dalam satu-satu masa.


"Antara cabaran yang dihadapi kami ketika mencari mentarang ialah menunggu air pasang besar surut.


"Sebaik air surut, kami perlu berjalan dan mengesot lebih 100 meter menggunakan tangan untuk menangkap spesis hidupan ini di dalam lumpur," katanya kepada Harian Metro.


                        Sumber Foto : Harian Metro 


Arbain berkata, mentarang yang ditangkap menggunakan tangan adalah lebih baik berbanding menggunakan peralatan moden.


"Ini kerana mentarang adalah spesies yang lembut dan cengkerangnya mudah pecah," katanya.


Pada masa sama, katanya, dia dan pencari mentarang lain pernah berdepan detik cemas apabila cuaca buruk tiba-tiba berlaku ketika mereka keluar mencari mentarang.


"Kejadian berlaku di Sungai Lang, Sabak Bernam. Ketika itu air laut sedang surut. Namun angin kencang disusuli ombak besar muncul mendadak menyebabkan paras air laut kembali meningkat.


"Disebabkan itu, kami mengambil keputusan untuk tidak turun ke laut sehingga cuaca benar-benar sesuai," katanya.


Menurutnya, dia keluar ke laut seawal jam 5.30 pagi, untuk menangkap mentarang.


Arbain berkata, dia dan rakan lain akan pergi ke beberapa lokasi sekitar daerah Sabak Bernam dan Kuala Selangor untuk mengumpulkan mentarang sebelum dijual kepada peniaga dan pemilik restoran sekitar daerah ini.


Artikel Ini Disiarkan Harian Metro pada: September 18, 2022 @ 8:01am

Rishi Sunak Sebagai Perdana Menteri Britain: Apa Yang Anda Perlu Tahu

   Sumber Foto : CNBC


GLOBAL | LONDON : Rishi Sunak bakal menjadi Perdana Menteri Britain pertama membabitkan pemimpin dari luar selepas beliau memenangi persaingan untuk memimpin Parti Konservatif.


Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diketahui menurut laporan REUTERS pada 25 Oktober 2022.


Berapa usia Rishi Sunak dan apakah latar belakangnya?


Dilahirkan pada 12 Mei 1980, Sunak kini berusia 42 tahun.


Beliau menjadi Ahli Parlimen sejak 2015 mewakili kawasan Richmond dan pernah berkhidmat sebagai Ketua Setiausaha Negara kepada Perbendaharaan dan Canselor Perbendaharaan ketika Boris Johnson menjadi Perdana Menteri.Sebagai Canselor semasa pandemik COVID-19, antara pencapaian beliau yang paling diiktiraf ialah skim cuti dan program 'Eat Out To Help Out'.


Selepas tamat pengajian, Sunak bekerja di bank pelaburan Goldman Sachs sebelum berpindah ke pengurusan dana lindung nilai dan menjadi rakan kongsi dalam Pengurusan Dana Pelaburan Kanak-kanak.


Ketika berusia 29 tahun, beliau membantu dalam menubuhkan firma pelaburan swasta, Theleme Partners sebelum bekerja dengan bapa mertuanya, yang juga jutawan N R Narayana Murthy, sebagai Pengarah Catamaran Ventures.


Di manakah Rishi Sunak berasal dan di mana beliau menetap?


Sunak berasal dari Southampton tetapi mempunyai beberapa rumah termasuk di Kensington, Yorkshire Utara, Santa Monica, California, dan sebuah flat di tengah London.


Siapa ibu bapa Sunak?


Ibu bapanya beragama Hindu dan berketurunan Punjabi, bapa Rishi ialah Yashvir dan ibunya ialah Usha.


Yashvir dilahirkan dan dibesarkan di Kenya dan bekerja sebagai doktor di Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS), manakala ibunya dilahirkan di Tanzania dan bekerja sebagai ahli farmasi selain turut menguruskan farmasi .


Sunak adalah anak sulung daripada tiga beradik.Siapakah isteri dan anak Rishi Sunak?


Sunak berkahwin dengan Akshata Murthy, pada 2009 di mana majlis perkahwinan mereka diadakan di Bangalore selama dua hari.


Isterinya menguruskan label fesyennya sendiri, Akshata Designs, dan juga pengarah firma modal usaha niaga yang diasaskan bapanya.


Akshata ialah anak kepada jutawan N.R. Narayana Murty, iaitu pengasas bersama syarikat teknologi maklumat (IT), Infosys.


Pasangan itu mempunyai dua anak perempuan iaitu Krishna dan Anoushka.


Apakah dasar Sunak dan apa yang disokongnya?


Ketika Sunak bertanding bagi merebut jawatan Perdana Menteri dengan Liz Truss berikutan pengunduran Boris Johnson, beliau memfokuskan terhadap imigresen dan Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) sebagai keutamaan agendanya. Namun kini Sunak mempunyai lebih banyak krisis kewangan di tangannya.


Beliau komited dengan skim Rwanda UK dan memberi bayangan untuk melaksanakan skim itu di negara lain.


Sunak juga memperjuangkan berhubung penghijrahan dengan dasar luar di mana negara yang bekerjasama dengan UK bagi membenarkan migran pulang akan diberi ganjaran dengan bantuan, perdagangan dan visa.


POLITIK


Sunak perlu menangani pelbagai krisis ekonomi dan politik sebaik sahaja beliau mengambil alih pentadbiran.


Beliau ditugaskan untuk memimpin negara yang berdepan cabaran kemelesetan ekonomi sehingga menyebabkan jutaan rakyatnya menjadi lebih miskin.


Sunak menggantikan Liz Truss yang berundur selepas hanya enam minggu memegang jawatan Perdana Menteri berikutan pelan ekonominya menggugat pasaran kewangan dan menaikkan kos sara hidup pengundi.


Selepas dipilih sebagai Perdana Menteri, Sunak memberitahu negara itu menghadapi 'cabaran ekonomi yang mendalam' berkata "Kita kini memerlukan kestabilan dan perpaduan, dan keutamaan saya adalah untuk membawa parti dan negara kita bersama," katanya.


Sunak, seorang daripada ahli politik terkaya di Westminster, dijadual dilantik sebagai Perdana Menteri oleh Raja Charles.


Bekas penganalisis Goldman Sachs itu akan menjadi Perdana Menteri pertama Britain yang berasal dari India.


Pilihan raya di seluruh negara tidak perlu diadakan untuk dua tahun lagi, tetapi menurut parti pembangkang pengundi kini harus diberikan peluang bersuara. Parti Buruh mengetuai kerajaan dengan memperoleh lebih daripada 30 mata dalam beberapa tinjauan pendapat.


REAKSI


Ramai masyarakat India gembira dengan kejayaan Sunak iaitu seorang Hindu, ke jawatan tertinggi Britain.


Perdana Menteri India Narendra Modi menggelarnya sebagai penghubung antara kedua-dua negara. "Ucapan istimewa Deepavali ditujukan buat penghubung antara India dan UK, di mana hubungan sejarah dua negara ini boleh ditranformasukan kepada rakan kongsi moden," katanya.


Ramai warga Britain mempunyai susur galur dari Asia menjunjung tinggi Sunak sebagai tonggak budaya.


PASARAN


Harga bon kerajaan Britain meningkat dengan mendadak selepas Sunak menang dalam persaingan untuk menggantikan Truss, menghapuskan sekurang-kurangnya satu punca ketidakpastian bagi pelabur bon.


Hasil bon kerajaan Britain selama sepuluh tahun jatuh ke paras terendah sejak 'bajet mini' bekas menteri kewangan Kwasi Kwarteng pada 23 September.


Sterling menyokong berita kemenangan Sunak.


Jangkaan bagi terma jangka sederhana bagaimanapun masih kurang jelas. "Oleh kerana pasaran masih berada dalam fasa 'ketakutan', mereka mahu melihat beberapa tindakan yang jelas dan tegas, mungkin lebih daripada yang mereka perlukan (jika) kita tidak mengalami semua kekalutan ini sejak beberapa minggu lepas," kata Pengarah Institut Kajian Fiskal, Paul Johnson.


EKONOMI


Timbalan Gabenor Bank of England, Dave Ramsden berkata kredibiliti dikembalikan kepada penggubalan dasar ekonomi British, berdasarkan pemulihan dalam pasaran bon kerajaan.


Ahli ekonomi kanan UK di Capital Economics di London, Ruth Gregory, berkata: "Kejatuhan dalam hasil bernilai emas berikutan Sunak akan menjadi Perdana Menteri UK mengurangkan peluang penyatuan fiskal yang ketara. Walaupun begitu, Perdana Menteri baharu masih perlu bekerja keras untuk memulihkan kestabilan di mata pasaran kewangan."


APA DI SEBALIK KRISIS?


Pasaran kewangan Britain menjunam ke tahap gawat pada 23 September selepas menteri kewangan yang baharu ketika itu Kwasi Kwarteng mengumumkan berbilion pound pemotongan cukai yang tidak dibiayai.


Bank of England terpaksa membuat pembelian bon kecemasan untuk membendung penjualan mendadak dalam pasaran bon kerajaan Britain bernilai $2.3 trilion (RM10.9 trillion) yang mengancam malapetaka dalam industri pencen dan meningkatkan risiko kemelesetan.


Pengganti Kwarteng, Jeremy Hunt membatalkan hampir semua rancangan ekonomi dan mengurangkan skim sokongan tenaga besar Truss, yang diumumkan pada bulan September, dalam pusingan U yang bersejarah untuk cuba memulihkan keyakinan pelabur.


Campur tangan BoE menyerlahkan segmen yang semakin meningkat dalam sektor pencen Britain iaitu pelaburan yang didorong oleh liabiliti. 


Sumber- REUTERS/ 25 OKT 2022

TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...