COVID-19: AS Berdepan Angka Korban 'Sangat Ngeri', Global Lebih 1.2 Juta PositifWASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, memberi amaran kepada rakyat negara ini untuk berdepan angka kematian ‘sangat mengerikan’ akibat wabak COVID-19 pada hari mendatang ketika jumlah korban di seluruh dunia kini melepasi 60,000 mangsa.

Jumlah kes jangkitan disahkan di AS melangkaui 300,000, semalam, namun Eropah masih paling terkesan dengan pandemik berkenaan yang menyebabkan kira-kira separuh penduduk dunia berkurung dan ekonomi global menanggung kerugian besar.

Lebih 45,000 kematian global dicatatkan di Eropah dengan Britain melaporkan rekod baharu angka korban harian yang menjadikan jumlahnya mencecah 4,300, setakat ini

Ketika ini, lebih 1.2 juta kes jangkitan disahkan di seluruh dunia dengan kira-kira 65,000 nyawa terkorban, menurut penjumlahan Universiti John Hopkins.

Trump berkata, AS sedang memasuki ‘suatu masa yang akan sangat mengerikan’ dengan ‘angka benar-benar teruk’.

“Ini mungkin adalah minggu yang paling mencabar. Banyak kematian akan berlaku,” katanya di Rumah Putih.

Bagaimanapun pada masa sama, beliau menegaskan, AS tidak boleh kekal ‘tutup’ selama-lamanya.

“Mitigasi berfungsi tetapi sekali lagi, kita tidak akan memusnahkan negara kita.

“Saya sudah katakan dari permulaan lagi - penawar tidak boleh lebih teruk daripada masalah,” katanya.

Ancaman susulan perhimpunan beramai-ramai sekali lagi menjadi perhatian, hujung minggu ini, yang menyaksikan pihak berkuasa di Pakistan sedang giat berusaha mengesan dan kuarantin puluhan ribu orang yang menghadiri satu acara agama besar-besaran pada bulan lalu.

Lebih 150 individu yang menghadiri acara itu telah disahkan positif dengan dua kematian, setakat ini.

Warga asing dari beberapa negara lain turut menghadiri acara itu yang diteruskan walaupun kerajaan sudah meminta ia dibatalkan bagi mengelakkan penularan COVID-19.

Bagaimanapun di Eropah, Itali yang paling terkesan dengan wabak itu mencatatkan penurunan kes jagaan intensif virus berkenaan untuk kali pertama kepada 3,994, semalam, berbanding 4,068 kelmarin.

“Ini adalah titik data yang sangat penting,” kata Ketua Perkhidmatan Perlindungan Awam, Angelo Borrelli, sambil menambah bahawa ia ‘memberikan ruang untuk hospital kita bernafas’.

Angka harian untuk kes jangkitan di seluruh Itali juga semakin perlahan di mana 681 kematian baharu dilaporkan, semalam, menurun berbanding hampir 1,000 kira-kira seminggu lalu.

Sepanyol yang melaksanakan perintah berkurung di hampir seluruh negara itu, turut melaporkan penurunan angka kematian selama dua hari berturut-turut.

Negara itu mencatatkan 809 korban, menjadikan jumlahnya kini mencecah 11,947, iaitu kedua tertinggi selepas Itali. 

SUMBER: AFP/ 5 APRIL 2020

Contact Lens Wearers Urged To Switch To Glasses During COVID-19 Pandemic

Getty Image

Those who wear contact lenses may want to switch to glasses during the COVID-19 pandemic.

On March 10, the American Academy of Ophthalmology released safety measures for the eyes, as evidence suggests that the novel coronavirus may be transmissible through the eyes. 

People are instructed to avoid rubbing their eyes, touching their faces and touching surfaces that may have been exposed to the virus.

People who wear contact lenses touch their eyes often when putting on and removing contacts. They also tend to touch their eyes and faces more often than others who don’t wear contact lenses.

“Some people are not very hygienic and may have forgotten to first wash their hands,” said Thomas Steinemann, a clinical spokesman from the American Academy of Ophthalmology, to cnn.com.

While experts have said there's still no definitive proof that the coronavirus can enter through the eye, wearing glasses is considered a preventive measure to help avoid the disease.

Glasses can serve as additional barriers to protect you from the virus, although they’re not as effective as goggles.

Additionally, when attempting to secure your glasses, it’s recommended to cover your fingers with a tissue instead of touching the glasses with your bare hands.

Those who continue wearing contact lenses should wash their hands properly before and after putting in or taking out their contacts. 

The association also recommended avoiding contact with water while wearing the contact lenses, following orders from professionals regarding use of contacts and cleaning or substituting contact lenses and containers routinely. 

SOURCE: CNN
LINK: https://edition.cnn.com/2020/03/27/health/contact-lens-glasses-coronavirus-wellness/index.html

COVID-19: AirAsia, ERL Gantung Perkhidmatan, Malaysia Airlines Masih Beroperasi

AIR ASIA

Syarikat penerbangan tambang rendah, AirAsia Group Bhd dan penyedia perkhidmatan rel, Express Rail Link Sdn Bhd (ERL) menggantung perkhidmatan masing-masing susulan penularan COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Bagaimanapun, syarikat penerbangan nasional, Malaysia Airlines masih beroperasi tetapi dalam kapasiti yang minimum.

AirAsia Group Bhd dalam kenyataan, berkata kumpulan itu menggantung operasi penerbangan anak syarikatnya antara 16 Mac lalu hingga Jun depan.

“Berikutan penularan pandemik COVID-19 yang mengakibatkan sekatan perjalanan oleh beberapa negara, AirAsia Group akan melaksanakan penggantungan sementara untuk hampir semua penerbangan dalam rangkaiannya,” katanya.

Menerusi pengumuman berkenaan, anak syarikatnya bagi penerbangan jarak dekat iaitu AirAsia Malaysia (AK), menggantung sementara semua penerbangan antarabangsa dan domestik dari 28 Mac hingga 21 April ini.

AIR ASIA

Bagi AirAsia Filipina (Z2) pula, penggantungan sementara semua penerbangan bermula 20 Mac hingga 14 April, manakala AirAsia Thailand (FD) menggantung semua penerbangan antarabangsa dari 22 Mac 25 April, manakala domestik pula dari 1 April hingga 30 April.

AirAsia Indonesia (QZ) pula menggantung sementara semua penerbangan antarabangsa dari 1 April hingga 17 Mei, manakala penerbangan domestik dari 1 April hingga 21 April.

Bagi AirAsia India (I5), penggantungan semua penerbangan bermula 25 Mac untuk tempoh 21 hari berikutan langkah kerajaan India menggantung semua penerbangan domestik.

Bagi penerbangan jarak sederhana dan jauh, AirAsia X menerusi AirAsia X Malaysia (D7) menggantung sementara hampir semua penerbangan dari 28 Mac hingga 31 Mei, manakala AirAsia X Thailand (XJ) pula menggantung semua penerbangan dari 16 Mac hingga tempoh tiga bulan.

“AirAsia akan terus mengutamakan keselamatan dan kesejahteraan pelanggan dan kakitangan. Justeru, kami memainkan peranan dalam membantu usaha kerajaan yang mengenakan sekatan perjalanan dan perintah kawalan pergerakan termasuk perintah kuarantin di rumah untuk mencegah penyebaran virus dan menjadikan penerbangan lebih selamat untuk semua.

“Kami akan terus memantau keadaan semasa dan bersedia untuk memulakan penerbangan kami secepat mungkin apabila keadaan bertambah baik dan tertakluk kepada kelulusan daripada pihak kawal selia,” katanya.

Bagi Express Rail Link Sdn Bhd (ERL), pengendali perkhidmatan rel dari Stesen Sentral Kuala Lumpur hingga klia2 itu menggantung operasinya sehingga tempoh PKP berakhir.

ERL


Langkah itu dilaksanakan memandangkan kebanyakan syarikat penerbangan turut menangguhkan perkhidmatan sekali gus menyaksikan penyusutan ketara penumpangnya.

“COVID-19 menjejaskan keseluruhan perjalanan udara dan mereka turut menutup semua pejabat menyaksikan pengguna ERL turut terhad,” katanya.

ERL menjelaskan, pihaknya akan mengeluarkan kenyataan berikutnya jika tempoh PKP dilanjutkan untuk tempoh lebih lama.

Sementara itu, Malaysia Airlines berkata, syarikat penerbangan nasional itu masih beroperasi tetapi dalam kapasiti yang minimum.

Sejak 18 Mac lalu, Malaysia Airlines mengurangkan penerbangan susulan sekatan pelancongan bagi membendung COVID-19.

MALAYSIA AIRLINES

Dalam tempoh dua minggu kebelakangan ini, Malaysia Airlines melakukan beberapa siri penerbangan kecemasan antaranya dari Phnom Penh, Kemboja; Dhaka, India; Australia; Indonesia; Bangladesh, Nepal dan Filipina.

“Malaysia Airlines masih meneruskan operasi bagi penerbangan domestik meskipun wujudnya kejatuhan dalam permintaan yang berada pada paras minimum,” katanya.

SUMBER: BH ONLINE/4 APRIL 2020

COVID-19: Himpunan Ketika Wabak Menyalahi Syariat - Majlis Ulama Al-AzharMajlis Ulama Kanan Al-Azhar bersetuju bahawa berhimpun ketika penularan wabak menyalahi syariat agama, sekali pun bertujuan ibadah.

Perkara itu dinyatakan dalam siri kedua fatwa-fatwa berkaitan penularan wabak COVID-19 yang dipaparkan dalam satu kenyataan berbahasa Arab di laman Facebook Majlis berkenaan.

Menurut kenyataan itu, memandangkan wabak ini boleh menular menerusi sentuhan fizikal, Majlis Ulama sepakat bahawa sebarang perhimpunan dan ajakan ke arahnya, termasuk berdoa beramai-ramai adalah satu kesalahan dari segi syarak.

“Sebaiknya ia dilakukan di rumah masing-masing”, kata kenyataan itu.

Majlis Ulama yang diketuai Imam Besar Al-Azhar, Sheikh Ahmed el-Tayeb, itu turut meluluskan lima fatwa lain berhubung penularan wabak COVID-19, antaranya larangan menyebar spekulasi dan mempromosikan khabar angin yang tidak ditentukan kesahihannya.

“Ia perbuatan yang dikutuk dalam Islam kerana boleh menyebabkan mudarat kepada orang lain dan menimbulkan ketakutan”, katanya.

Kenyataan itu juga menyatakan orang ramai (dalam hal ini umat Islam), wajib mematuhi arahan pemerintah termasuk penutupan masjid bagi menjaga kemaslahatan umum ketika pandemik.

Majlis itu turut menegaskan larangan memonopoli barangan dan mengeksploitasi keperluan rakyat semasa pandemik dan bencana, sehingga menyebabkan kenaikan harga melampau.

Selain itu, Majlis berkenaan juga memutuskan wajib mematuhi arahan khusus kuarantin dan perintah-perintah lain yang dikeluarkan oleh pihak berautoriti bagi membendung penularan wabak.

Dalam hal ini, termasuklah larangan menyembunyikan maklumat berkaitan penyakit yang hanya akan menjejaskan keselamatan petugas kesihatan.

Fatwa terakhir dalam siri kedua ini menyatakan agihan dan pembayaran zakat boleh disegerakan sebelum waktu kelazimannya dalam usaha menangani penularan wabak COVID-19 dan kesannya terhadap asnaf.

Terdahulu dalam siri pertama yang dikeluarkan pada 15 Mac, Majlis Ulama Kanan al-Azhar meluluskan fatwa harus menangguhkan solat Jumaat, termasuklah solat berjemaah di masjid, jika perlu, susulan penularan wabak COVID-19 .

Sehingga tengah hari kelmarin, media melaporkan wabak COVID-19 sudah menular ke lebih 200 negara dan wilayah, yang menyaksikan jumlah kes disahkan positif melebihi sejuta.

SUMBER: BERNAMA/5 APRIL 2020

TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...