Ini Pesan Mufti Wilayah Persekutuan dan Perak Buat Neelofa

Sumber Foto: Ustaz Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri


DAKWAH: Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menggariskan tiga pesanan buat selebriti, Neelofa untuk terus maju dalam kerjaya dan kehidupannya sebagai simbol muslimah berjaya di negara ini.

Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menerusi surat terbukanya kepada ‘Hajah Neelofa’ berkata, tidak ramai yang mampu menggalas tugas sebagai ‘wanita besi’ dan ‘gergasi’ dalam perniagaan dan kerjaya. 

“Tetapi anda (Neelofa) sudah membuktikannya, malah membanggakan Malaysia dan dunia Islam. 

“Kami berpesan kepada Hajjah Neelofa untuk sama-sama menghayati syariat Islam yang sebenarnya. 

“Di sini (terdapat) tiga perkara iaitu tanyalah ulama’ sebelum bertindak, sentiasa memelihara imej wanita bertudung dan carilah rezeki yang diberkati Allah SWT,” kata Zulkifli dalam kenyataan ‘Qalam Mufti #2: Surat Terbuka Kepada Hajah Neelofa’ pada Selasa malam.


Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai kontroversi Neelofa yang hangat diperkatakan berkaitan isu pelancaran produk Naelofar Hijab di sebuah kelab malam di ibu negara pada Isnin.

Malahan, kehadiran wanita bertudung yang menari dengan aksi menghairahkan pada majlis pelancaran koleksi hijab terbaharu, Be Lofa turut dikecam hebat.

Mufti Wilayah Persekutuan itu berkata, tidak salah untuk mencari kelainan kerana kadangkala kelainan itulah yang membawa seseorang ke jalan Tuhan. 

Namun Zulkifli menasihatkan fitnah dan tohmahan perlulah sentiasa dielakkan, sambil menambah bahawa satu kaedah yang masyhur di dalam Islam “matlamat tidak menghalalkan cara”. 

“Perniagaan untuk mendapatkan keuntungan adalah matlamat yang murni. Namun begitu, kaedahnya juga wajib diraikan agar terhasilnya keberkatan,” katanya.

Beliau bimbang apa yang terjadi baru-baru ini bakal membawa satu fenomena normalisasi dalam bertudung. 

“Apa sahaja boleh dan dibenarkan asalkan bertudung. Kekhuatiran ini bukan bermakna agama mengongkong wanita, tetapi agamalah yang sebenarnya membebaskan wanita daripada penjara keterbukaan tanpa had, kepada mendapat hak kebebasan yang bersyariat,” tambah Zulkifli.


Neelofa memberitahu beliau tidak mempedulikan kritikan netizen mengenai pemilihan lokasi pelancaran tudungnya.

Dalam pada itu, Mufti Wilayah Persekutuan menasihatkan masyarakat tidak terus menghentam Neelofa membabitkan penganjuran majlis berkenaan di kelab malam.

“Memalukan, mengaibkan dan memberi tohmahan dan fitnah kepada beliau, bukanlah akhlak seorang Muslim.

“Dalam keadaan seperti ini, alangkah baiknya kita mempunyai nada yang sama, penuh rahmah dan hikmah dalam memperbaiki diri sesama kita. InsyaAllah itulah yang terbaik,” katanya.

Mufti Perak Saran Pengunjung Juga Perlu Bertaubat

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menasihatkan selebriti, Neelofa supaya bertaubat susulan tindakannya menganjurkan majlis pelancaran tudung di sebuah kelab malam terkemuka di ibu negara pada Isnin.

Malah Harussani turut menasihatkan semua pengunjung beragama Islam yang hadir pada majlis itu untuk sama-sama bertaubat kerana mendekati tempat maksiat.

“Kalau dah tempat tu ada tari-menari dan kelab malam, selalunya ia adalah tempat maksiat. Maka, ia tidak seharusnya dikunjungi oleh sesiapa pun yang beragama Islam.

“Walau apapun tujuannya sama ada ia untuk berniaga atau mempromosikan barangan... tetap tidak boleh,” katanya kepada mStar Online pada Selasa.

Harussani berpandangan bahawa tindakan umat Islam ‘menghidupkan’ kelab malam dengan penganjuran majlis sebagai bersubahat dengan tempat maksiat.

“Haram hukumnya. Dia bersubahatlah kerana ‘menghidupkan’ kelab malam tu. Berniaga tudung di tempat yang haram, haramlah jadinya,” katanya sambil menegaskan bahawa kelab malam lazimnya merupakan tempat yang tidak baik dan mendorong kepada perbuatan maksiat.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan supaya semua umat Islam perlu berhati-hati dalam mencari sumber pendapatan yang halal.

“Saya nasihatkan supaya kita berhati-hati. Biar kita mencari nafkah secara halal, janganlah kita melibatkan dengan perkara-perkara yang melanggar syarak.

“Wajib dia (Neelofa) bertaubat. Semua, siapa saja yang berada pada majlis itu di kelab malam,” kata Harussani.


Berikut adalah kenyataan penuh Mufti Wilayah Persekutuan:

Assalamualaikum…

Semoga Hajjah Neelofa dalam keaadan sihat sejahtera hendaknya.

Alhamdulillah kami merafa’kan setinggi kesyukuran ke atasnya, selawat dan salam ke atas Nabi SAW, keluarga, para sahabat yang mengikut jejak langkahnya hingga ke hari akhirat. Kami telah menerima berita yang hangat melalui Facebook, Instagram dan media sosial lain berkaitan isu pelancaran produk Naelofar Hijab di Zouk, Kuala Lumpur. 

Kami mendapat pelbagai pandangan sama ada yang mengecam dan tidak kurang juga yang menyokong tindakan tersebut. Justeru kami terpangil untuk menulis surat terbuka kepada Hajjah Neelofa berkenaan hal ini. 

1. Tudung adalah lambang kehormatan wanita. Tudung adalah simbol kepatuhan seorang hamba kepada perintah Tuhannya. Tudung juga adalah salah satu bentuk kesempurnaan dalam beragama. Sebenarnya, tudung adalah simbol sifat malu seorang wanita, simbol akhlak Muslimah yang perlu dipelihara dan simbol kemegahan Islam yang wajar dibanggakan.

2. ‎Pemakai tudung tidak semestinya sempurna, namun sentiasa berusaha untuk menjadi lebih baik dari hari sebelumnya. Indahnya pemakai tudung bukan hanya kerana memelihara auratnya, tetapi lebih daripada itu, mereka sebenarnya memelihara agama-Nya dan mematuhi Allah dan Rasul-Nya.

3. ‎Sangat sukar sebenarnya untuk konsisten bertudung dengan memelihara perilaku dan adab kesopanan. Sehinggakan ada yang menolak untuk bertudung kerana tidak mahu hipokrit. Sedangkan perubahan daripada tidak bertudung, kepada bertudung bukanlah satu bentuk hipokrit kerana ia tidak hanya melibatkan penghijrahan diri tetapi juga penghijrahan hati dalam usaha menggapai redha Ilahi. Jika bukan redha-Nya yang kita impi, apa lagi yang hendak kita cari di dunia ini?

4. ‎Tidak salah untuk kita mencari kelainan. Malah, kadangkala kelainan itulah yang melorongkan seseorang ke jalan Tuhan. Namun, fitnah dan tohmahan perlulah sentiasa dielakkan. Satu kaedah yang masyhur di dalam Islam “Matlamat tidak menghalalkan cara”. Benar, perniagaan untuk mendapatkan keuntungan adalah matlamat yang murni. Namun begitu, kaedahnya juga wajib diraikan agar terhasilnya keberkatan.

5. Kami sangat khuatir, apa yang terjadi baru-baru ini bakal membawa satu fenomena normalisasi dalam bertudung. Apa sahaja boleh dan dibenarkan asalkan bertudung. Kekhuatiran ini bukan bermakna agama mengongkong wanita, tetapi agamalah yang sebenarnya membebaskan wanita daripada penjara keterbukaan tanpa had, kepada mendapat hak kebebasan yang bersyariat.

6. Kepada para ikhwah dan akhawat, masyarakat Muslim Malaysia yang memberi teguran dan saranan, kami merasakan banyak manfaat dan istifadah yang dapat dikutip. Dalam keadaan seperti ini, alangkah baiknya kita mempunyai nada yang sama, penuh rahmah dan hikmah dalam memperbaiki diri sesama kita. InsyaAllah itulah yang terbaik. Memalukan, mengaibkan dan memberi tohmahan dan fitnah kepada beliau, bukanlah akhlak seorang Muslim. Semoga amar ma’ruf dan nahi mungkar yang dijalankan dengan kaedah dakwah yang baik akan membekas dalam sanubari kita.

7. Kami mengenali Hajjah Neelofa sebagai simbol Muslimah yang berjaya. Tidak ramai yang mampu menggalas tugas sebagai “wanita besi” dan “gergasi” dalam perniagaan dan kerjaya. Tetapi anda sudah membuktikannya, malah membanggakan Malaysia dan dunia Islam. Akhir kalam, kami berpesan kepada Hajjah Neelofa untuk sama-sama menghayati syariat Islam yang sebenarnya. Kami noktahnya disini 3 perkara: (i) Tanyalah ulama’ sebelum bertindak (ii) Sentiasa memelihara imej wanita bertudung (iii) Carilah rezeki yang diberkati Allah SWT.

Kami berdoa semoga Hajjah Neelofa terus maju di dalam kehidupan dan kerjaya serta sentiasa memperoleh taufiq, hidayah dan rahmat-Nya. 

Akhukum fillah,

Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri, Mufti Wilayah Persekutuan

AirAsia Bhd Raih Pendapatan RM9.71 Bilion

Foto Sumber: CNBC.com


BISNES: AirAsia Bhd meraih pendapatan RM9.71 bilion bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2017, meningkat 14 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Pendapatannya pada suku keempat 2017 meningkat 10 peratus kepada RM2.66 bilion, berbanding RM2.41 bilion pada suku sama 2016.

Pertumbuhan pendapatan disokong oleh faktor muatan amat kukuh sebanyak 88 peratus, satu mata peratusan lebih tinggi dan kenaikan 17 peratus penumpang yang dibawa kepada 10.44 juta orang berbanding suku sama tahun lalu.

Keuntungan operasi syarikat penerbangan itu meningkat sebanyak 14 peratus kepada RM549.8 juta di sebalik perbelanjaan kakitangan, bahan api serta penyelenggaraan pesawat lebih tinggi.

Aliran tunai operasi mencecah RM1.31 bilion berbanding RM605.2 juta pada suku ketiga 2017.

Kedudukan tunai lebih kukuh, menjadikan nisbah gearan bersih kumpulan susut kepada 1.16 kali berbanding 1.33 kali pada 2016, demikian menurut AirAsia dalam satu kenyataan.


AirAsia Berhad profit before tax up 40% in 2017


KUALA LUMPUR: AirAsia Berhad posted fourth quarter 2017 revenue of RM2.66 billion, up 10% year-on-year from RM2.41 billion in the same quarter in 2016.

Revenue growth was supported by very strong load factor of 88%, which was one percentage point higher and 17% increase in passengers carried to 10.44 million as compared to the same quarter last year.

Net operating profit up by 14% to RM549.8 million despite higher staff, fuel and overall aircraft maintenance & overhaul expenses.

Operating cash flow stood at RM1.31 billion as compared to RM605.2 million for the third quarter 2017. The heathier cash position brings our net gearing ratio down to 1.16 times as compared to 1.33 times in 2016.

For the full financial year ended 31 December 2017, the Group posted revenue of RM9.71 billion and net operating profit, after accounting for finance costs of RM1.59 billion, up by 8% from FY2016.

“Our rapid expansion helped AirAsia Berhad achieve revenue growth of 10% year-on-year in the fourth quarter across our Malaysia, Indonesia and Philippine units," says AirAsia Berhad Group CEO Tony Fernandes.

He adds "we now dominate 55% of the domestic market in Malaysia up from 47% in the same time last year."

Full Year 2017 AirAsia Berhad results

- Revenue grew 14% YoY to RM9.71 billion

- Passengers carried up 11% to 39.10 million

- Ancillary Revenue up 16% to RM1.93 billion

- CASK up 4% to 13.16 sen (3.07 US cents)

- Net Operating Profit up 8% at RM1.59 billion

- Profit before tax up 40% to RM2.09 billion

- Cash flow from operations RM2.83 billion

- Net Gearing improved to 1.16x from 1.33x


REFERENCES:
1. BH ONLINE
2. ASTRO AWANI

Surat Mufti Buat Hajah NeelofaGrafik Oleh: FB Mufti Wilayah

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Semoga Hajjah Neelofa berada dalam keaadan sihat sejahtera hendaknya.

Alhamdulillah kami merafakkan setinggi kesyukuran ke atas-Nya, selawat dan salam ke atas Nabi SAW, keluarga, para sahabat yang mengikut jejak langkahnya hingga ke hari akhirat.

Kami telah menerima berita yang hangat melalui Facebook, Instagram dan media sosial lain berkaitan isu pelancaran produk Naelofar Hijab di Zouk, Kuala Lumpur.

Kami mendapat pelbagai pandangan sama ada yang mengecam dan tidak kurang juga yang menyokong tindakan tersebut.

Justeru kami terpangil untuk menulis surat terbuka kepada Hajjah Neelofa berkenaan hal ini.

Tudung adalah lambang kehormatan wanita. Tudung adalah simbol kepatuhan seorang hamba kepada perintah Tuhannya. Tudung juga adalah salah satu bentuk kesempurnaan dalam beragama.

Sebenarnya, tudung adalah simbol sifat malu seorang wanita, simbol akhlak Muslimah yang perlu dipelihara dan simbol kemegahan Islam yang wajar dibanggakan.

Pemakai tudung tidak semestinya sempurna, namun sentiasa berusaha untuk menjadi lebih baik dari hari sebelumnya. Indahnya pemakai tudung bukan hanya kerana memelihara auratnya, tetapi lebih daripada itu, mereka sebenarnya memelihara agama-Nya dan mematuhi Allah dan Rasul-Nya.

Matlamat tak halalkan caraFoto Oleh: FB Ustaz Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri


Sangat sukar sebenarnya untuk konsisten bertudung dengan memelihara perilaku dan adab kesopanan. Sehinggakan ada yang menolak untuk bertudung kerana tidak mahu hipokrit.

Sedangkan perubahan daripada tidak bertudung, kepada bertudung bukanlah satu bentuk hipokrit kerana ia tidak hanya melibatkan penghijrahan diri tetapi juga penghijrahan hati dalam usaha menggapai reda Ilahi.

Jika bukan redha-Nya yang kita impikan, apa lagi yang hendak kita cari di dunia ini?

Tidak salah untuk kita mencari kelainan. Malah, kadangkala kelainan itulah yang melorongkan seseorang ke jalan Tuhan.

Namun, fitnah dan tohmahan perlulah sentiasa dielakkan. Satu kaedah yang masyhur di dalam Islam: Matlamat tidak menghalalkan cara.

Benar, perniagaan untuk mendapatkan keuntungan adalah matlamat yang murni. Namun begitu, kaedahnya juga wajib diraikan agar terhasilnya keberkatan.

Kami sangat khuatir, apa yang terjadi baru-baru ini bakal membawa satu fenomena normalisasi dalam bertudung. Apa sahaja boleh dan dibenarkan asalkan bertudung.

Kekhuatiran ini bukan bermakna agama mengongkong wanita, tetapi agamalah yang sebenarnya membebaskan wanita daripada penjara keterbukaan tanpa had, kepada mendapat hak kebebasan yang bersyariat.

Kepada para ikhwah dan akhawat, masyarakat Muslim Malaysia yang memberi teguran dan saranan, kami merasakan banyak manfaat dan istifadah yang dapat dikutip.

Hayati syariat Islam


Dalam keadaan seperti ini, alangkah baiknya kita mempunyai nada yang sama, penuh rahmah dan hikmah dalam memperbaiki diri sesama kita. Insya-Allah itulah yang terbaik.

Memalukan, mengaibkan dan memberi tohmahan dan fitnah kepada beliau, bukanlah akhlak seorang Muslim. Semoga amar makruf dan nahi mungkar yang dijalankan dengan kaedah dakwah yang baik akan membekas dalam sanubari kita.

Kami mengenali Hajjah Neelofa sebagai simbol Muslimah yang berjaya. Tidak ramai yang mampu menggalas tugas sebagai “wanita besi” dan “gergasi” dalam perniagaan dan kerjaya.

Tetapi anda sudah membuktikannya, malah membanggakan Malaysia dan dunia Islam.

Akhir kalam, kami berpesan kepada Hajjah Neelofa untuk sama-sama menghayati syariat Islam yang sebenarnya.

Kami noktahnya disini 3 perkara:

- Tanyalah ulama sebelum bertindak

- Sentiasa memelihara imej wanita bertudung

- Carilah rezeki yang diberkati Allah SWT.

Kami berdoa semoga Hajjah Neelofa terus maju di dalam kehidupan dan kerjaya serta sentiasa memperoleh taufik, hidayah dan rahmat-Nya.

Akhukum fillah,

Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri
Mufti Wilayah Persekutuan


Bank Negara Malaysia Issues Policy Document For Digital Currencies

Foto Sumber: Foundation Family Wealth


Press Release: BANK NEGARA MALAYSIA

Bank Negara Malaysia (“the Bank”) has today (27 FEB) issued the Anti-Money Laundering and Counter Financing of Terrorism Policy for Digital Currencies (Sector 6) which has taken into account feedback received during the public consultation period on the exposure draft released on 14 December 2017. 

The policy aims to ensure that effective measures are in place against money laundering and terrorism financing risks associated with the use of digital currencies and to increase the transparency of digital currency activities in Malaysia.

The Bank received feedback from representatives of existing digital currency exchangers, industry associations, law firms, financial institutions, academia as well as interested individuals.

Feedback received from respondents mainly focused on the obligations imposed on digital currency exchangers, including businesses providing intermediary services involving digital currencies. 

The Bank wishes to reiterate that the invocation of reporting obligations on digital currency exchange business does not in any way connote the authorisation, licensing, endorsement or validation by the Bank of any entities involved in the provision of digital currency exchange services. Where relevant, these matters have been further elaborated in the policy document.

The public is reminded that digital currencies are not legal tender in Malaysia. Accordingly, digital currency businesses are not covered by prudential and market conduct standards or arrangements that are applicable to financial institutions regulated by the Bank. Members of the public are advised to carefully evaluate the risks associated with dealings in digital currencies. 

Any persons carrying on activities involving digital currencies should refer to the details within the policy to determine its applicability and comply accordingly. Persons covered under the policy as reporting institutions are expected to comply with the provisions of the Companies Act 2016 including the requirement to be incorporated or registered.

As envisaged in the policy document, the Bank will continue to monitor developments in this area through data submitted to the Bank, and the Bank may publish information that is relevant to inform the public on risks associated with digital currency activities.

Members of the public may access the policy document as well as a list of common questions and feedback on the Bank's website at http://www.bnm.gov.my/.

SOURCE: BANK NEGARA MALAYSIA

Bank Negara Malaysia Keluarkan Dokumen Dasar Mata Wang Digital

Foto Sumber: Foundation Family Wealth


KEWANGAN: Bank Negara Malaysia (BNM) pada 27 Februari 2018 mengeluarkan Dasar Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembanterasan Pembiayaan Keganasan untuk Mata Wang Digital (Sektor 6) yang mengambil kira maklum balas diterima semasa tempoh rundingan awam mengenai draf pendedahan yang dikeluarkan pada 14 Disember 2017. 

BNM dalam satu kenyataan berkata dasar itu bertujuan memastikan langkah berkesan disediakan terhadap risiko pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan yang berkaitan dengan penggunaan mata wang digital dan untuk meningkatkan ketelusan bagi aktiviti mata wang digital di Malaysia.

Katanya, BNM menerima maklum balas daripada wakil pengurup mata wang digital sedia ada, persatuan industri, firma undang-undang, institusi kewangan, ahli akademik serta individu yang berminat.

"Maklum balas diterima daripada responden terutamanya tertumpu pada obligasi dikenakan ke atas pengurup mata wang digital, termasuk perniagaan yang menyediakan perkhidmatan perantara yang melibatkan mata wang digital. 

"Bank ingin mengingatkan semula bahawa seruan terhadap obligasi pelaporan dalam perniagaan pertukaran mata wang digital tidak dengan apa-apa cara memberi konotasi keizinan, pelesenan, pengesahan atau sokongan oleh Bank dari mana-mana entiti yang terlibat dalam penyediaan perkhidmatan pertukaran mata wang digital. 

"Jika berkaitan, perkara-perkara tersebut telah diperjelaskan lagi dalam dokumen dasar itu," kata BNM.

BNM berkata orang ramai diingatkan bahawa mata wang digital tidak sah diperlakukan di Malaysia. 

Sehubungan itu, perniagaan mata wang digital tidak dilindungi oleh standard atau pengaturan amalan kehematan dan pasaran yang terpakai kepada institusi kewangan yang dikawal selia oleh Bank. 

Orang ramai dinasihati supaya menilai dengan berhati-hati risiko yang berkaitan dengan urusan dalam mata wang digital.

Mana-mana individu yang menjalankan aktiviti yang melibatkan mata wang digital harus merujuk butir-butir dalam dasar untuk menentukan kegunaannya dan mematuhi dasar itu dengan sewajarnya. 

Individu yang dilindungi di bawah dasar ini sebagai institusi pelapor diharap dapat mematuhi peruntukan Akta Syarikat 2016 termasuk keperluan untuk dimasukkan atau didaftarkan.

Seperti yang digambarkan dalam dokumen dasar, BNM akan terus memantau perkembangan dalam perkara ini melalui data yang dikemukakan kepada BNM, dan BNM boleh menerbitkan maklumat yang berkaitan untuk memaklumkan kepada orang ramai tentang risiko yang berkaitan dengan aktiviti mata wang digital.

Orang ramai boleh mengakses dokumen dasar serta senarai soalan lazim dan maklum balas di laman sesawang BNM.

SUMBER: BANK NEGARA MALAYSIA

Perang Harga: U Mobile Tawar Pelan Insurans GOLIFE 6, Maxis Tawar Pascabayar RM30 Sebulan

Foto Sumber: U Mobile/ MAXIS


INFO TELEKOMUNIKASI: Tawaran dikemukakan memang menarik, unik dan lain-lain daripada yang lain. Jika selama ini penyedia perkhidmatan telekomunikasi hanya menyediakan khidmat telekomunikasi tetapi U-Mobile menyediakan khidmat berbeza.

Terbaharu, Penyedia telekomunikasi, U Mobile Sdn Bhd, bakal menawarkan langganan percuma produk insurans mikro pertama syarikat, GOLIFE 5 selama dua bulan kepada pelanggannya.

U Mobile berkata, GOLIFE 5 adalah satu daripada dua produk insurans mikro yang ditawarkan syarikat berkenaan bermula 27 Februari 2018, yang menawarkan perlindungan insurans bernilai RM5 setiap bulan.

Langganan percuma GOLIFE 5 itu membekalkan pelanggan dengan perlindungan insurans sehingga RM18,000 untuk kematian atau hilang upaya kekal dan menyeluruh (TPD).

"Selain itu, perlindungan insurans sehingga RM36,000 untuk kematian atau TPD berpunca daripada penyakit berjangkit yang spesifik seperti demam denggi, demam chikungunya, malaria, Ensefalitis Jepun (JE), selesema Avian atau jangkitan virus Zika," katanya dalam kenyataan media.

U Mobile berkata, selain GOLIFE 5, pelanggan juga boleh memilih GOLIFE 10 yang menawarkan perlindungan sehingga RM76,000 dengan bayaran premium RM10 setiap bulan.

"Usia minimum bagi permohonan pelan GOLIFE adalah 18 tahun dan maksimum 45 tahun.

"Pelan GOLIFE 5 dan GOLIFE 10 ditawarkan kepada pelanggan U Mobile yang layak bermula hari ini.

"Orang ramai boleh melayari laman web rasmi U Mobile di pautan www.u.com.my atau menggunakan aplikasi MyUMobile untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai dua pelan berkenaan," katanya.

"Mengulas lanjut, katanya, bagi pelanggan yang dipilih untuk langganan insurans GOLIFE 5 secara percuma selama dua bulan, mereka akan menerima satu pemberitahuan melalui aplikasi MyUMobile.

Foto Sumber: Malay Mail Online


Hotlink Lancar Pelan Pasca Bayar Serendah RM30 sebulan

Sementara itu, Maxis Berhad, melancarkan Hotlink Postpaid Flex yang pertama seumpamanya di Malaysia bagi memudahkan pelanggan memiliki pelan pascabayar pada harga serendah RM30 sebulan.

Bermula dari RM30 sebulan dengan panggilan dan SMS tanpa had ke semua rangkaian serta percuma 1GB data, Hotlink Postpaid Flex dijangka menjadi pilihan pengguna prabayar.

Ketua Prabayar Maxis, Navin Manian berkata, tiada kontrak dan caj tersembunyi bagi Hotlink Postpaid Flex dan lebih menarik ia memberi lebih banyak pilihan dan fleksibiliti kepada pelanggan.

Katanya, dengan Hotlink Postpaid Flex pelanggan juga boleh mencipta sendiri pelan internet mereka menerusi pakej yang disediakan.

"Terdapat trend dalam kalangan pengguna prabayar yang beralih kepada pascabayar dan kami menjangkakan ia akan berterusan terutama dengan pengenalan pelan pascabayar yang lebih komprehensif.

"Kami berharap Hotlink Postpaid Flex ini menjadi pilihan pengguna bukan saja pelanggan prabayar Hotlink, malah terbuka untuk orang ramai yang sedang mencari pelan pascabayar bersesuaian dengan keperluan masing-masing," katanya kepada media.

Navin berkata, pihaknya melihat amat penting untuk memberi pelanggan kebebasan menggunakan Internet mengikut cara mereka sendiri dan Maxis kini telah berubah dari jenama yang memfokus produk kepada memberi tumpuan terhadap pelanggan menerusi pengenalan Dunia Hotlink yang baharu.

Beliau berkata, Hotlink Postpaid Flex adalah pelan pascabayar pertama seumpamanya di pasaran yang menawarkan kelebihan bagi pengguna prabayar dan pascabayar sekali gus memberi pelanggan menikmati kemudahan menguruskan pelan mereka dalam satu bil bulanan.

"Kami memberi kuasa kepada pelanggan menikmati internet secara fleksibel tanpa sebarang batasan yang mana mereka boleh menambah pakej penuh bernilai RM25 (percuma 5GB data) atau pakej sosial (RM10), muzik (RM10) dan borak (RM5)," katanya.

Pelanggan boleh mendaftar untuk Hotlink Postpaid Flex di peniaga Hotlink terpilih, serta semua kedai Maxis dan Rakan Eksklusif Maxis di seluruh negara.

Untuk maklumat lanjut mengenai Hotlink Postpaid Flex boleh melayari www.hotlink.com.my/postpaid.


SUMBER: BH ONLINE

'Gergasi dari Timur' Mula Landa Britain, Keretapi & Penerbangan Terjejas

Foto Sumber: Express.co.uk


CUACA: LONDON : Peta cuaca terkini menunjukkan Britain menunjukka untuk beberapa hari berlakunya gangguan perjalanan apabila suhu jatuh dan ribut salji melada Britain.

SKY NEWS melaporkan lebih 200 perjalanan kereta api mengalami gangguan dan lebih 60 penerbangan terpaksa dibatalkan apabila salji tebal dan ribut yang melanda sebahagian kawasan di Britain sejak Isnin.

Jabatan kaji cuaca turut meramalkan suhu yang lebih sejuk dalam tempoh masa terdekat dengan beberapa jadual perjalanan kereta api terpaksa dibatalkan susulan salji tebal berkenaan. 

Cuaca sejuk melampau dijangka menyebabkan peningkatan jumlah pesakit dirawat di hospital serta keadaan sama dijangka akan melanda England, Scotland dan Ireland.

Sebelum ini media melaporkan keadaan itu diramal berlaku pada minggu ini gara-gara angin yang digelar 'Gergasi dari Timur' melewati negara itu.

Foto Sumber: SKY NEWS

Jutaan penduduk mula menyedari suhu sudah mula jatuh sejak 22 Februari lalu apabila udara semakin sejuk dan berangin, namun keadaan akan bertambah buruk tidak lama lagi.

United Kingdom mungkin akan menempuh bulan Mac tersejuk dalam sejarah apabila angin Siberia singgah di negara berkenaan.

Antara kawasan yang terlibat adalah selatan, timur, timur laut dan barat laut England; Yorkshire; Humber; timur dan barat Midlands; Wales; London; Northern Ireland dan Scotland.

Pegawai di pejabat meteorologi Martin Bowles berkata, bacaan suhu akan jatuh serendah -5 darjah Celsius di London pada Ahad malam dan alji turut akan turun bermula Isnin hingga Selasa.

Suhu serendah -8 darjah Celsius pula dijangka melanda di seluruh negara tersebut.

"Kali terakhir suhu serendah ini adalah pada 2013.

"Ia adalah pelik, terutamanya ia berlaku pada hujung musim sejuk.

"Kami merujuk 1 Mac sebagai hari pertama musim bunga dan sudah tentu 1 Mac akan berada di tengah-tengah 'sumpahan' kesejukan ini.

"Jadi, musim bungan akan ditangguhkan kepada beberapa minggu lagi," katanya. 

SUMBER: SKY NEWS

TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...