Gelombang Panas: Tengah Dan Timur Kanada Alami Bahang Melampau

Environment Canada issued a special weather statement earlier this week warning of extreme temperatures this weekend. (Radio-Canada)


CUACA EKSTREM: TORONTO: Enam maut di Montreal akibat gelombang haba yang menyebabkan bandar itu bertindak menggubal satu pelan kecemasan, lapor saluran CBC News semalam.

Kebanyakan kawasan tengah dan timur Kanada mengalami cuaca panas, lembap selama beberapa hari, menyebabkan pegawai kesihatan Montreal menaikkan tahap tindakan kepada 'bertindak' daripada 'berjaga-jaga' susulan peningkatan panggilan aduan ke talian maklumat kesihatan kerajaan serta ambulans.

Agensi Alam Sekitar Kanada mengeluarkan amaran haba di selatan Quebec, yang termasuk Montreal.

Pengarah kesihatan awam Montreal, Dr Mylene Drouin dipetik CBC News sebagai berkata, pihak berkuasa mahu mengelak berulangnya panas melampau di Montreal pada 2010 yang menyebabkan 106 maut.

Datuk Bandar, Valerie Plante berkata, pihaknya sudah mengagihkan 17,000 liter air kepada organisasi yang menyelenggara gelandangan dan melajutkan tempoh operasi kolam renang serta penggunaan tikar air.

Plante berkata, sebagai sebahagian daripada rancangan bandar itu, anggota bomba dan polis akan mengunjungi kira-kira 5,000 kediaman di Montreal. Setakat ini mereka sudah memeriksa 1,300 rumah.

SUMBER: REUTERS

TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...