Kitaran laporan audit yang tak kunjung selesai

BY MOHD EZLI MASHUT – OCTOBER 2, 2013

(ANALISIS BERITA) Sebagai pemerintah sejak lebih 50 tahun, Laporan Ketua Audit Negara 2012 hanya menyerlahkan kegagalan dan sikap sebenar kerajaan Umno BN dalam menguruskan wang rakyat.

Selepas menaikkan harga minyak atas alasan menyelamatkan wang negara, laporan itu juga menzahirkan ‘tembelang’ sebenar Umno BN yang memboroskan berbilion-bilion wang rakyat, dibazir.

Selain mengundang kegusaran terhadap sikap ahli politik kerajaan yang boros, selain sikap pentadbir kerajaan berbelanja tidak berdasarkan ‘value for money’ juga membimbangkan.

Apakah alasan berbelanja RM300,000 untuk lawatan ke luar negara sedangkan kosnya cuma RM50,000?

Masalah pemborosan itu terus berlaku sekalipun pemimpin pembangkang sebelum ini pernah menyatakan kerajaan berpotensi menjimatkan RM28 bilion jika berupaya menangani ketirisan, ketidakcekapan pengurusan dan rasuah.

Pemborosan itu hanya sejumlah kecil yang dikesan lantaran adanya audit tahunan tetapi bagaimana dengan perbelanjaan perdana menteri, timbalan menteri, menteri kabinet dan isteri mereka?

Mungkin jika semuanya diaudit, pasti menghimpunkan lebih banyak pemborosan mahupun penyelewengan yang jauh menggemparkan. Malah tidak mustahil ia berjumlah berbilion-bilion ringgit.

Jika jumlah itu dapat diselamatkan dalam setahun, mungkin rakyat tidak perlu berdepan kenaikan harga petrol manakala kerajaan pula tidak keras kepala mahu melaksanakan cukai GST.

Apapun, paling penting ialah tindakan pihak berkuasa menyiasat dan mendakwa individu yang mengakibatkan pembaziran dan wujud unsur rasuah.

Ini kerana laporan berkenaan hanya ‘panas’ hingga jadi perdebatan sana sini untuk seminggu dua tetapi bertukar menjadi ‘sesejuk ais’ tanpa sebarang tindakan konkrit.

Jika amalan ini berterusan, kita nampaknya terpaksa menunggu tahun depan untuk sesi pembentangan laporan terbaru dan mendengar alasan lapuk pihak kerajaan sambil melupakan laporan depan mata.

Dan ia berputar dalam kitaran begitu, entahlah sampai bila?

http://www.selangorku.com/?p=35435

Di sini antara perkara yang menggemparkan hasil penemuan LKAN 2012 :

- LKAN 2012 mendedahkan salah pengendalian teruk sehingga RM2.051 bilion dalam mengupah kontraktor keselamatan untuk sekolah antara 2010 hingga 2012.

Daripada penyediaan kontrak sehingga mengambil pengawal keselamatan, ketua audit negara berkata, pengurusan perkhidmatan keselamatan di 35 sekolah dan asrama yang ditinjau rata-rata tidak memuaskan.

- Pasukan polis memperolehi lima buah pesawat Beechcraft King Air 350 dengan kos US$58.25 juta (RM175.24 juta) untuk kegunaan unit udaranya.

Pesawat berkenaan bertujuan untuk menaiktaraf keselamatan udara negara.

Bagaimanapun, dalam tempoh lima tahun kegunaannya, sebuah daripada pesawat berkenaan tidak dibenarkan terbang dalam tempoh lapan bulan, di antara September 2011 hingga April 2012.

Sebuah lagi tidak boleh digunakan di antara Jun dan November 2012 dengan hanya tiga buah daripada lima yang dipesan itu telah diterima setakat ini.

- Ketua audit negara mempersoalkan bayaran sebanyak RM320,000 oleh kementerian kesihatan kepada dua syarikat untuk dua kempen dalam talian menerusi Facebook dan Twitter.

Perbelanjaan itu yang dibuat sewaktu kementerian itu diterajui Datuk Seri Liow Tiong Lai sebahagiannya adalah bayaran sebanyak RM199,068 kepada Eficaz Media Sdn Bhd untuk laman Facebook kempen 'Tak Nak Merokok'.

Laman Facebook kedua dan akaun Twitter yang dibangunkan Astonish View Sdn Bhd untuk 'Kempen intervensi penyakit tidak berjangkit' pula menelan belanja RM120,500.

Laporan Ketua Audit Negara 2012 itu mengulas skop dua tugas yang hampir sama itu tetapi menyaksikan Astonish View dibayar RM120,500 untuk membangunkan akaun Facebook dan Twitter itu.

- Keputusan Kementerian Kesihatan menggelar perokok sebagai golongan “bodoh” dalam bahan promosi kempen menyebabkan RM38,750 terbuang apabila bahan tersebut didapati tidak sesuai.

LKAN 2012 mendapati kementerian tersebut membuat pesanan bagi 300 beg galas dengan kos RM19,500 dan 3,500 buku nota pada harga RM19,250 dengan slogan 'Smoking, a stupid habit for stupid people (Merokok, satu tabiat bodoh untuk orang bodoh)'.

Bahan tersebut bagaimanapun tidak diedarkan kerana bahasa yang digunakan itu dianggap tidak sesuai, menurut laporan berkenaan.

Tapi bukan itu sahaja, laporan itu menyebut sebanyak 63,000 kempen kementerian terbabit, berjumlah lebih RM31,200 juga mengandungi kesalahan ejaan.

- Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang menegur Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) kerana aset lukisannya bernilai RM3.05 juta tidak dipamer dan disimpan dengan teratur.

Menurut LKAN 2012 menyatakan sebanyak 55 lukisan bernilai RM3.05 miliki Khazanah, antaranya dibeli sejak 2005 tidak dipamer dan tidak disimpan dengan teratur.

-LKAN 2012 mendedahkan ada penerima bantuan yang meninggal dunia masih menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Sabah, Kelantan dan Negeri Sembilan.

Di bawah prosedur operasi standard, pegawai yang ditugaskan memberi wang bantuan perlu berkunjung ke rumah penerima sekiranya wang berkenaan tidak dituntut dalam jangka masa tiga bulan.

Jika penerima didapati berpindah atau meninggal dunia, nama mereka perlu dikeluarkan daripada senarai penerima dengan segera.

- LKAN 2012 mempersoalkan, 813 tuntutan RM303 perjalanan oleh Komunikasi dan Kebudayaan Kementerian pegawai kanan untuk lawatan sambil belajar selama empat hari ke Geneva, Switzerland, yang juruaudit merasakan bernilai hanya RM50, 000.

Ia mendedahkan bahawa walaupun pegawai yang mengambil penerbangan pulang kelas pertama, tinggal di hotel-hotel terbaik, minuman dan makan di restoran mewah dan diberikan elaun untuk membeli-belah untuk pakaian musim sejuk, kos tidak lebih daripada RM50, 000.

- Bayaran RM1.6 juta kepada artis K-Pop oleh Kementerian Belia dan Sukan sempena Himpunan Jutaan Belia 2012 yang diadakan pada 23 hingga 27 Mei 2012 di Putrajaya tidak berhemat.

Perkara itu terkandung dalam Laporan Ketua Audit Negara 2012 bagi Aktiviti Kementerian/Jabatan Dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Persekutuan Siri 2.

Ia dimuatkan dalam Jadual 16.14 Perbelanjaan Hari Belia Negara 2012 Yang Tidak Dibuat Secara Berhemat.

-Pelaburan Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) dalam saham TIME dotCom Berhad (TdC) menyebabkan KWAP menanggung kerugian sebanyak RM209.55 juta.

Laporan Ketua Audit Negara memberitahu jumlah kerugian tersebut atas jualan saham TdC sepanjang tahun 2007 sehingga 15 Mac 2013.

Pelaburan Portfolio Khas saham TdC telah dibuat pada bulan November 2001 melalui Tawaran Awam Permulaan (IPO) TdC sebanyak 273.86 juta unit saham dengan kos berjumlah RM903.75 juta pada nilai IPO RM3.30 sesaham

- Polis Diraja Malaysia (PDRM) kehilangan 309 aset bernilai RM1.33 juta dalam tempoh tiga tahun dari 2010 hingga 2012 termasuk 44 unit senjata api.

Aset tertinggi yang hilang ialah gari iaitu sebanyak 156 unit selain 29 unit kenderaan PDRM.

-Laporan empat syarikat perundingan untuk projek pembinaan pusat pemprosesan, pengeluaran dan gudang Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) di Bangi, Selangor yang tidak dapat digunakan menyebabkan kerajaan terpaksa menanggung kerugian sebanyak RM529,733.

- Tempat pendaratan pesawat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu mempunyai 599 lubang di landasan dan jalan rayap, sehingga ia dibetulkan.

Paling buruk, seorang juruterbang dipetik mengadu kesukaran mendapat dalam keadaan cuaca buruk, "terutamanya jerebu", kerana Sistem Pendaratan Berpandu (ILS) yang dibeli pada Jun 2008 masih belum dipasang.

TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...