Posts

Showing posts from April 14, 2018

Pesawat Terbesar Dunia Mendarat di Malaysia. Fakta Hebat Perlu Diketahui!

Image
INFO PENERBANGAN: Ia adalah 'burung besi' terbesar dunia. Pesawat Antonov An-225 Mriya membuat persinggahan ketiga pesawat itu apabila mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Ia melakukan pendaratan pada jam 7.10 pagi 14 April 2018 dalam penerbangan komersial sulungnya ke Malaysia setelah melalui kerja menaik taraf lebih setahun lepas.

Sebenarnya, pesawat kargo gergasi Ukraine itu sudah tidak asing bagi KLIA kerana ia pernah mendarat dua kali di sini iaitu pada 2007 dan 2016 sebagai pesawat pengangkut barangan komersial.

Juruterbangnya, Antonov Dmytrov, memberitahu Bernama bahawa Malaysia adalah tempat persinggahan ketiga pesawat itu selepas Leipzig, Jerman dan Dammam, Arab Saudi, bagi menghantar kargo berat.

Dmytrov, yang berpengalaman menerbangkan pesawat kargo selama 16 tahun berkata, pesawat bersama 24 anak kapal itu akan berada di sini selama tiga hari, sebelum terbang semula ke Arab Saudi.

"Pesawat ini direhatkan di Kiev selama lebih setahun (bagi …

Balik Mengundi: AirAsia Tawar Penerbangan Serendah RM99

Image
INFO TRAVEL: Ini satu lagi tawaran memudahkan rakyat Malaysia yang mahu menunaikan tanggungjawab sebagai pengundui melaksanakan tuntutan itu demi Malaysia.

Terbaharu, AirAsia menawarkan tambang tetap bagi semua laluan domestik serendah RM99 pada 8 dan 9 Mei ini untuk membantu rakyat Malaysia pulang mengundi di negeri masing-masing.

Menurut AirAsia, tambang sehala bagi semua laluan dalam Semenanjung serta Sabah dan Sarawak ditetapkan pada RM99, sementara tambang bagi laluan antara Semenanjung ke Sabah dan Sarawak masing-masing berharga RM199 dan RM129.

Jelas syarikat penerbangan itu, tambang tersebut adalah termasuk cukai dan caj serta tertakluk kepada terma dan syarat bergantung kepada ke­tersediaan tiket.

“Para tetamu yang akan membuat perjalanan dalam tempoh pengundian dinasihatkan untuk tiba di lapangan terbang lebih awal bagi mengelakkan kesesakan, selain menggunakan perkhidmatan daftar masuk melalui laman web atau aplikasi mudah alih untuk kemudahan.

“Perkhidmatan tersebut boleh didap…