Sifar GST: Harga Kereta Rendah Sehingga September

Foto Sumber: HONDA


BISNES & DUNIA PERMOTORAN: KUALA LUMPUR: Harga kenderaan pada kadar sifar cukai barang dan perkhidmatan (GST) yang rendah ketika ini hanya akan dinikmati sehingga pelanggan menerima kenderaan atau invois dikeluarkan sebelum 18 September 2018, iaitu tarikh pelaksanaan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA), Datuk Aishah Ahmad, berkata bagi mengelakkan kesulitan, pembeli disaran untuk membuat tempahan awal bagi memiliki kereta idaman dalam tempoh kadar GST kepada sifar yang berakhir September ini.

"Kita nasihatkan buat tempahan (kenderaan) awal untuk mengelakkan sebarang masalah timbul dan pelanggan tidak dapat menikmati harga rendah sebanyak enam peratus daripada harga asal.

"Perlu diingatkan bahawa, harga kenderaan akan tertakluk kepada SST jika waktu serahan atau invois dikeluarkan selepas sistem percukaian ini dilaksanakan," katanya kepada NSTP.

Aishah berkata, tempoh kadar sifar GST atau disifatkan pemain industri automotif sebagai tempoh cuti cukai menyaksikan permintaan terhadap kenderaan melonjak sehingga melebihi penawaran atau stok yang dimiliki pengeluar kenderaan.

Katanya, MAA dimaklumkan oleh sebahagian ahlinya bahawa stok yang dimiliki mereka tidak dapat menampung permintaan tinggi pelanggan yang mahu memanfaatkan peluang memiliki kenderaan pada harga lebih rendah dalam tempoh tiga bulan ini.

"Situasi ini dihadapi oleh ahli MAA. Pihak persatuan tidak dapat mencadangkan ahli untuk melanjutkan tawaran harga sifar GST selepas pelaksanaan SST pada September ini.

"Kita tidak boleh minta kerana ia tertakluk kepada Akta Anti Persaingan. Namun, bergantung kepada peserta industri untuk menentukan keistimewaan bagaimana untuk menarik pembeli. Kita tidak paksa atau desak," katanya.

Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd, Datuk Dr Zahari Husin, berkata Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) sedang berusaha memenuhi permintaan pelanggan sepanjang tempoh kadar sifar GST.

Beliau berkata, pembeli akan diberitahu tempoh jangkaan penghantaran akan dibuat dan jika pendaftaran serta penghantaran hanya dapat dibuat selepas tamat tawaran sifar GST, mereka akan dimaklumkan terdapat perubahan harga.

"Bagaimanapun, harga baharu masih belum dapat ditentukan sekarang tanpa pengumuman kadar SST daripada kerajaan. Contohnya, jika merujuk kepada kadar SST sebelum GST, pasti akan ada peningkatan harga pada kereta yang dibeli.

"Kenaikan harga tidak dapat dielakkan tetapi untuk model model tertentu. Jika tempahan dibuat sekarang, masih ada peluang untuk menikmati kadar GST sifar.

"Untuk model Myvi, status terkini harus dirujuk ke bilik pameran sah Perodua. Pembeli dinasihatkan untuk tidak membuat urusan pembelian melalui orang tengah untuk mengelakkan salah faham," katanya.

Zahari berkata, PERODUA sedang menunggu pengumuman rasmi dari pihak kerajaan mengenai kadar GST dan sehingga itu tiada penetapan boleh dibuat.

"Masih belum ada pengumuman rasmi dari kerajaan mengenai kadar sebenar SST. Memang ada perbincangan awal antara pihak berkuasa dan pihak industri mengenai kaedah SST tetapi tidak disebut jumlah SST yang akan dikenakan nanti," katanya.

Foto Sumber: Careta


Bagi Honda Malaysia, dalam tempoh sifar GST, tempahan untuk semua model Honda amat memberangsangkan menyaksikan untuk model tertentu, tempoh menunggu meningkat sehingga tiga hingga empat bulan.

Katanya, tempoh serahan selepas SST dilaksanakan menyaksikan harga kenderaan jenama itu tertakluk kepada cukai berkenaan.

SUMBER: BH ONLINE

TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...