Pelepasan Cukai Belian Di Langkawi Dinaikkan ke RM1,000

Foto Sumber: orangkedah.com


INFO TRAVEL: Ini berita baik dan menggembirakan kepada pelancong yang berkunjung ke Langkawi serta golongan peniaga Langkawi yang bakal menikmati limpahan ekonomi.

Dalam perkembanngan terbaharu, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan kadar pelepasan cukai belian untuk pelancong tempatan yang tinggal di Langkawi melebihi 48 jam dinaikkan daripada RM500 kepada RM1,000.

"Saya isytiharkan di sini bahawa kita akan membenarkan pelancong daripada tanah besar yang membeli belah di Langkawi ini mereka tidak perlu bayar cukai sebanyak RM1,000 bukan RM500 seperti zaman pemerintahan dahulu.

Pada majlis itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Langkawi menegaskan status bebas cukai di pulau peranginan negara ini akan terus dikekalkan, lapor ASTRO AWANI.

Foto Sumber: LetsGoHoliday.my

"Ada percubaan untuk menghapuskan taraf bebas cukai di Langkawi. Saya ingin menyatakan bahawa kerajaan yang ada sekarang ini akan kekalkan taraf bebas cukai di Langkawi," kata Dr Mahathir.

Namun, jelas beliau, pengecualian cukai itu tidak termasuk arak dan rokok.

Foto Sumber: Mohd Zarin

Perkara itu diumumkan Dr Mahathir sejurus merasmikan Pusat Khidmat Parlimen Langkawi di Langkawi City dekat Kuah, Langkawi, pada 4 Ogos.

SUMBER: ASTRO AWANI

TERKINI

Ucapan Datuk Seri Anwar Ibrahim Di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Ke-78

NATIONAL STATEMENT OF THE PRIME MINISTER OF MALAYSIA AT THE GENERAL DEBATE OF THE 78TH SESSION OF THE UNITED NATIONS GENERAL ASSEMBLY NEW YO...