Matahari Terbit Dari Utara? Ini Penjelasan Agensi Angkasa

    Sumber Foto : Pexel


ANGKASA | Artikel disiarkan laman sesawang wiser.my pada 17 Jun 2022  mendakwa '๐Œ๐š๐ญ๐š๐ก๐š๐ซ๐ข ๐Œ๐ฎ๐ง๐ ๐ค๐ข๐ง ๐“๐ž๐ซ๐›๐ข๐ญ ๐ƒ๐š๐ซ๐ข ๐”๐ญ๐š๐ซ๐š ๐Œ๐ข๐ง๐ ๐ ๐ฎ ๐‡๐š๐๐š๐ฉ๐š๐ง' adalah mengelirukan dan sebenarnya tidak tepat, tegas Agensi Angkasa Malaysia (MYSA).


Agensi itu pada kenyataan media di Facebook pada 19 Jun 2022 menjelaskan kedudukan terbit dan terbenam Matahari memang berubah-ubah dan tidak tetap pada satu tempat yang sama sahaja sepanjang tahun. 


Katanya perubahan kedudukan Matahari berlaku disebabkan kecondongan paksi putaran Bumi sebanyak 23.5 darjah berbanding satah orbit Bumi mengelilingi Matahari.


MYSA menjelaskan Pada 21 Jun 2022, Matahari berada pada kedudukan paling jauh ke utara dari Khatulistiwa iaitu di atas Garisan Sartan (23.5ยบ Utara) pada jam 17:13 waktu Malaysia. 


"๐Œ๐š๐ญ๐š๐ก๐š๐ซ๐ข ๐›๐ž๐ซ๐š๐๐š ๐๐ข ๐†๐š๐ซ๐ข๐ฌ๐š๐ง ๐’๐š๐ซ๐ญ๐š๐ง ๐ญ๐ข๐๐š๐ค ๐›๐ž๐ซ๐ฆ๐š๐ค๐ฌ๐ฎ๐ ๐Œ๐š๐ญ๐š๐ก๐š๐ซ๐ข ๐ญ๐ž๐ซ๐›๐ข๐ญ ๐๐š๐ซ๐ข ๐š๐ซ๐š๐ก ๐ฎ๐ญ๐š๐ซ๐š, ๐ญ๐ž๐ญ๐š๐ฉ๐ข “๐›๐ž๐ซ๐š๐๐š ๐๐ข ๐ค๐ž๐๐ฎ๐๐ฎ๐ค๐š๐ง ๐Ÿ๐Ÿ‘.๐Ÿ“ยบ ๐”๐ญ๐š๐ซ๐š ๐๐š๐ซ๐ข ๐†๐š๐ซ๐ข๐ฌ๐š๐ง ๐Š๐ก๐š๐ญ๐ฎ๐ฅ๐ข๐ฌ๐ญ๐ข๐ฐ๐š”.


"Struktur Bumi dibahagikan kepada Hemisfera Utara dan Hemisfera Selatan yang dibatasi oleh Garisan Khatulistiwa. 


"Garisan Khatulistiwa (0°) merupakan latitud yang terpanjang dan dilukis mengelilingi bahagian tengah Bumi," kata MYSA.


Garisan Sartan di Hemisfera Utara berada di latitud 23.5ยบ Utara dari Garisan Khatulistiwa manakala Garisan Jadi berada di latitud 23.5ยบ Selatan dari Garisan Khatulistiwa seperti yang ditunjukkan pada Rajah 1.


MYSA berkata semasa Solstis Jun ini, ia menandakan bermulanya musim panas di Hemisfera Utara dan bermulanya musim sejuk di Hemisfera Selatan. 


"Waktu siang menjadi lebih panjang dan waktu malam menjadi lebih pendek di Hemisfera Utara sementara waktu siang menjadi lebih pendek dan waktu malam menjadi lebih panjang di Hemisfera Selatan.


"Ketika Ekuinoks Mac dan September pula, Matahari berada tepat di atas Khatulistiwa dan akan terbit tepat di timur dan terbenam tepat di barat," kata MYSA. 


Agensi itu tutut menjelaskan ketika ekuinoks Mac, ia menandakan bermulanya musim bunga di hemisfera utara dan bermulanya musim luruh di hemisfera selatan manakala ketika Ekuinoks September, ia menandakan bermulanya musim luruh di hemisfera utara dan bermulanya musim bunga di hemisfera selatan.


Katanya ketika Solstis pada 22 Disember jam 5.48 waktu Malaysia, Matahari berada di kedudukan paling jauh ke selatan dari Khatulistiwa iaitu di atas Garisan Jadi (23.5o Selatan). 


"Ia menandakan bermulanya musim sejuk di hemisfera utara dan bermulanya musim panas di hemisfera selatan," katanya.


Rajah 1 dan 2 menunjukkan kedudukan Matahari pada waktu tengah hari yang berubah-ubah seiring dengan perubahan musim. (Sumber grafik :MYSA)

TERKINI

AirAsia lancar promosi Tempat Duduk PERCUMA* dan jualan hebat ke lebih 130 destinasi

AirAsia melancarkan promosi  dan jualan hebat pertama pada tahun 2024 dengan jutaan tempat duduk ke lebih 130 destinasi. Syarikat itu dalam ...