71,000 Berisiko Dijangkiti COVID-19 Di Indonesia Menjelang Aidilfitri

Indonesia Lockdown


JAKARTA: Pakar memberi amaran kepada pihak berkuasa Indonesia supaya segera mengambil tindakan drastik bagi memperlahankan penyebaran COVID-19 di negara itu sebelum Ramadan April ini.

Mereka menjangkakan sekurang-kurangnya 11,000 hingga 71,000 penduduk Indonesia berdepan risiko dijangkiti wabak berkenaan sebelum sambutan Aidilfitri.

Pengkaji bagi pengawalan penyakit dan biostatistik, Ridzi Fahdri Elyazar, bersama kumpulan penyelidiknya di Unit Kajian Klinikal Eijkman-Oxford, menggunakan kaedah turutan geometrik bagi meneliti masa yang mungkin diperuntukkan bagi pertambahan berganda kes COVID-19 di Indonesia.

Mengikut pengiraan kumpulan pengkaji itu, Indonesia dijangka berdepan peningkatan mendadak sebanyak 71,000 kes Covid-19 menjelang penghujung April ini.

Mereka turut merujuk kes COVID-19 membabitkan dua negara dengan kematian tertinggi iaitu Itali mencatatkan pertambahan berganda dalam jangka masa lima hari, manakala Iran pula dalam tempoh tujuh hari.

Menurut Iqbal, gandaan kes akan berpanjangan bagi negara yang gagal mengambil langkah drastik mencegah penularan wabak berkenaan, umpamanya Korea Selatan dan China yang mencatatkan kes berganda dalam tempoh 13 dan 33 hari.

Di Indonesia, kes COVID-19 menunjukkan peningkatan berganda dalam tempoh tiga hari, di mana ia meningkat daripada 172 kes disahkan positif wabak itu pada 17 Mac kepada 369 kes Jumaat lalu.

“Semakin pendek tempoh masa membabitkan gandaan kes, ia petanda keadaan lebih merbahaya,” katanya.

Beliau turut memberitahu, berdasarkan kajian yang dilaksanakan, pertambahan kes mengikut tempoh masa tertentu turut bergantung kepada keupayaan virus berkenaan tersebar, jumlah dapatan kes dan keberkesanan usaha pencegahannya.

Justeru, katanya, sekiranya langkah pengawalan tidak dilaksanakan segera, berkemungkinan penyebaran COVID-19 di Indonesia boleh mencecah antara 11,000 hingga 71,000 menjelang penghujung April nanti.

Katanya, ramalan itu sepatutnya dipandang serius oleh kerajaan untuk segera melaksanakan langkah pengawalan drastik bagi menguruskan pandemik itu selain meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai penjarakan sosial.

“Presiden Indonesia, Joko Widodo, menggesa masyarakat umum mengamalkan penjarakan sosial dan kami berharap rakyat akan melaksanakannya.

“Hanya melalui cara ini risiko kenaikan berganda kes COVID-19 dapat dikurangkan…ia perlu dibuat dengan segera dan lebih cekap,” katanya.

Dalam perkembangan lain, mengikut unjuran Profesor Matematik Gunaan di University of Essex, England dan Khalifa University of Science and Technologi di Emiriah Arab Bersatu (UAE), COVID-19 di Indonesia dijangka memuncak pada bulan Ramadan.

“Ini adalah ramalan pesimistik yang dibuat melalui model matematik mudah. Saya juga tentu saja berharap yang jangkaan ini adalah salah,” katanya. 

SUMBER: AGENSI

Sepanyol Lanjutkan Perintah Berkurung Perangi COVID-19

Spain Lockdown

MADRID: Kerajaan Sepanyol dijangka melanjutkan perintah berkurung sehingga 11 April depan bagi mengawal penularan wabak COVID-19 berikutan negara Eropah itu mencatatkan kes tertinggi pandemik terbabit selepas Itali.

Perkara itu turut menjadi isu utama dibincangkan di beberapa wilayahnya yang menggesa tempoh perintah had pergerakan dipanjangkan segera sebagai langkah terbaik mengatasi keadaan yang semakin meruncing.

Krisis COVID-19 di negara itu terus genting dengan jumlah kematian melebihi 17,000 orang dan 28,000 kes positif wabak itu.

Sepanyol mengumumkan perintah berkurung pada 14 Mac lalu selama 15 hari dengan rakyat diarahkan berada di rumah tidak dibenarkan keluar rumah melainkan bagi perkara mustahak.

Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez, dalam satu taklimat media, berkata Eropah perlu melaksanakan program pemulihan awam sebagaimana dilakukan melalui Rancangan Marshall yang dibuat selepas Perang Dunia Kedua.

Sanchez turut berpandangan keperluan untuk melanjutkan tempoh perintah berkurung, cuma ia memerlukan kelulusan Parlimen, yang mana sesi plenari dijadualkan berlangsung Rabu ini.

Ia hanya dapat dilaksanakan sekiranya parti pembangkang utama iaitu Parti Popular (PP) yang konservatif memberikan sokongan dengan mengundi parti sosialis pimpinan Sanchez dan parti sekutunya, Unidas Pademos.

Beliau berharap kesemua parti politik di negara itu menyokong penuh cadangan melanjutkan perintah berkurung supaya ia dapat dilaksanakan dalam kadar segera.

Ini adalah kali pertama kerajaan Sepanyol melaksanakan darurat dalam tempoh empat dekad pemerintahan demokrasi di negara itu.

Dalam perkembangan lain, Sanchez memuji rakyat Sepanyol yang komited dengan arahan duduk di rumah dan pada masa sama, mempertahankan pendiriannya bagi melanjutkan tempoh berkurung di negara itu.

“Kami berharap dengan keputusan yang amat drastik, dramatik dan pendekatan sukar...kita mampu menurunkan kes COVID-19." katanya.

Mengikut data Kementerian Kesihatan Sepanyol, angka kematian di negara itu semalam terus meningkat kepada 1,750 berbanding 1,326 kes dicatatkan kelmarin. 

SUMBER: REUTERS

COVID-19: India Isytihar Perintah Berkurung Di New Delhi Dan Daerah Lain

India Lockdown

NEW DELHI: Perintah berkurung diisytiharkan di New Delhi sehingga 31 Mac ini bagi membendung penularan COVID-19, dengan polis diberi kuasa menghukum mereka yang ingkar arahan jangan keluar rumah.

Ketua Menterinya, Arvind Kejriwal, berkata sempadan dengan negeri lain turut ditutup dan khidmat pengangkutan awam dihentikan.

“Kita belajar daripada pengalaman di serata dunia bahawa kalau kita kurang keluar rumah, maka kuranglah hubungan kita dengan orang lain, sekali gus dapat menyelamatkan nyawa kita.

“Berulang kali sudah kita katakan bahawa hanya anda saja yang boleh menyelamatkan diri sendiri daripada coronavirus ini,” katanya.

Arahan perintah berkurung itu dibuat hanya beberapa jam selepas jutaan penduduk India akur kepada permintaan Perdana Menteri, Narendra Modi, supaya mereka mengasingkan diri selama sehari untuk membendung penularan COVID-19.

Kerajaan pusat India, dalam satu kenyataan semalam, mengesahkan 341 kes coronavirus, dengan tujuh kematian.

Pakar menyatakan, jumlah kes di India mirip kepada kadar yang ditunjukkan pada peringkat awal di negara terjejas teruk akibat pandemik itu, sebelum menyaksikan peningkatan ketara secara mendadak.

Walaupun pengumuman kerajaan pusat itu diminta dipatuhi secara sukarela, ia disusuli dengan tindakan mengisytiharkan perintah berkurung sehingga akhir Mac ini oleh beberapa negeri di India.

Sekurang-kurangnya 75 daerah di serata India di mana kes coronavirus disahkan kini diletakkan di bawah perintah berkurung.

Seorang pegawai Kementerian Dalam Negeri di New Delhi berkata kerajaan negeri mengeluarkan perintah bahawa hanya perkhidmatan penting dibenarkan beroperasi di kira-kira 75 daerah berlaku kematian atau kes COVID-19 yang disahkan.

Perkhidmatan kereta api Indian Railways, yang digunakan kira-kira 25 juta penumpang sehari, membatalkan semua perkhidmatan sehingga 31 Mac ini.

Pegawai perubatan berkata kekurangan kemudahan ujian perubatan mungkin menjejaskan usaha mengetahui jumlah jangkitan di negara yang mempunyai lebih 1.3 bilion penduduk itu.

Kes COVID-19 yang disahkan di Asia Selatan termasuk India meningkat kepada 1,145 mangsa dengan 12 kematian dilaporkan.

Di Sri Lanka, yang mencatatkan lebih 80 kes COVID-19, polis menahan lebih 110 orang kerana melanggar perintah berkurung manakala Afghanistan, dengan 34 kes disahkan, melaporkan kematian pertama semalam.

Selain itu, Pakistan mencatatkan 646 kes, Bangladesh (27 kes), Maldives (13 kes), Bhutan (dua kes) dan satu kes di Nepal. 

SUMBER: REUTERS

COVID-19: Sepertiga Penduduk AS Dikenakan Perintah Berkurung

Covid-19: United States


NEW YORK: Hampir sepertiga penduduk Amerika Syarikat (AS) diletakkan di bawah perintah berkurung dengan Ohio, Louisiana dan Delaware menjadi tiga negeri terbaru, bagi mengekang pandemik COVID-19 di negara itu.

Sebelum ini perintah berkurung dikuat kuasa di New York, California, Illinois, Connecticut dan New Jersey membabitkan keseluruhan 101 juta penduduk.

AS mencatatkan 33,000 jangkitan dengan 400 kematian akibat COVID-19.

Gabenor Ohio, Mike DeWine, berkata langkah terbaru itu bagi membolehkan pandemik diperlahankan, sekali gus memberi kerajaan masa untuk merawat pesakit dengan sistem penjagaan kesihatan yang ada.

Ohio mencatatkan 351 kes dengan tiga kematian dan Louisiana pula 837 kes dengan 20 kematian di beberapa pusat penjagaan warga emas.

Gabenor Louisiana, John Bel Edwards, berkata negeri itu mencatatkan kes ketiga tertinggi per kapita yang menyaksikan pertambahan 10 kali ganda kes berbanding minggu lalu.

Perintah itu bermula tengah malam tadi dan berlanjutan hingga 6 April ini di Ohio, sementara di Louisiana bermula jam 5 petang ini sehingga 12 April dan Delaware bermula 8 pagi pada keesokan hari (Selasa).

Semalam, Datuk Bandar New York, Andrew Cuomo, berkata bandar raya itu, yang menjadi pusat epidemik coronavirus AS, menggambarkan wabak itu sebagai krisis domestik terbesar sejak Kemurungan Besar atau ‘Great Depression’.

Beliau turut mendesak Kerajaan Persekutuan mengambil alih perolehan bekalan perubatan supaya negeri tidak perlu bersaing antara satu sama lain berikutan sumber terhad.

Katanya, malapetaka itu memaksa kerajaan menggerakkan tentera bagi membantu menjaga sistem penjagaan kesihatan daripada menjadi semakin buruk.

Datuk Bandar Louisiana, Bill de Blasio pula berkata, jika tidak melaksanakan perintah ini, dalam masa 10 hari akan ada lebih ramai orang yang meninggal dunia.

Beliau mendedahkan, bandar raya itu mencatatkan 9,600 kes dan 63 kematian.

Gabenor Texas, Greg Abbot pula menyuarakan isu kekurangan peralatan perlindungan peribadi (PPE) untuk pekerja kesihatan, yang difahamkan penghantaran hanya boleh dibuat pada Julai depan.

Penduduk di serata dunia terpaksa menyesuaikan diri dengan realiti baru, di mana negara seperti Itali, Sepanyol dan Perancis melaksanakan perintah berkurung.

Amerika Selatan juga mengambil langkah sama menangani penularan pandemik berikutan jangkitan global melebihi 325,000 kes dan 14,000 kematian. 

SUMBER: REUTERS

TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...