Cara Simpan 7 Jenis Makanan Supaya Tahan Lama

Sumber Foto: ASD reports


Cara menyimpan makanan yang betul boleh membuat makanan tahan lebih lama dan mengelakkan pembaziran kerana makanan yang dibeli tidak akan cepat rosak.


Berikut antara tip yang boleh dijadikan panduan agar makanan tahan lebih lama.1. Simpan kerepek dalam peti sejuk


Biasanya makanan dalam bungkusan seperti kerepek yang tidak habis hanya diikat. Namun, cara penyimpanan itu tidak menjamin mengekalkan kerangupan kerepek seperti mula-mula dimakan.


Cara terbaik menyimpannya adalah dalam peti sejuk kerana dengan cara ini ia akan kekal tahan lama tanpa lemau.


   Sumber Foto: Hello Doctor


2. Simpan kismis dalam bekas kedap udara


Walaupun buah-buahan kering boleh bertahan lebih lama, cara menyimpan yang tidak betul boleh menyebabkannya menjadi terlalu kering dan kenyal.


Cara terbaik adalah untuk menyimpannya dalam bekas kedap udara supaya ia kekal segar seperti mula-mula dibeli.


Sumber Foto: KPK Kesihatan


3. Simpan biskut dalam bekas kedap udara


Bukan sebarang bekas boleh digunakan untuk menyimpan biskut kerana kadangkala biskut akan menjadi lemau juga. Cara terbaik untuk biskut tidak cepat lemau adalah untuk menyimpannya di dalam bekas kedap udara di tempat kering. Biskut boleh bertahan selama tiga bulan jika tidak pernah dibuka tetapi hanya boleh dinikmati sekitar dua minggu apabila sudah dibuka.


Jika anda tidak sempat untuk menyimpan biskut dalam keadaan baik, boleh sahaja kekalkan kerangupan biskut dengan membakarnya dalam ketuhar. Bakar pada suhu 225 darjah selama 15 hingga 25 minit.


   Sumber Foto: Healthline

4. Simpan roti dalam peti ais


Rugi jika kita membeli roti tetapi tidak sempat menghabiskannya sebelum tarikh luputnya. Apabila sudah berkulat, kita terpaksa membuangnya.


Cara baik untuk mengekalkan kesegaran roti lebih lama adalah untuk menyimpannya dalam peti sejuk. Tetapi jangan biar terlalu lama kerana roti akan mengering dan kurang enak rasanya.


5. Simpan kek supaya kekal lembap


Lebihan kek biasanya disimpan dalam bekas atau kotak kek di dalam peti sejuk untuk diulang makan kemudian hari, tetapi kadang-kala hasrat itu terbantut kerana kek sudahpun berkulat. Cara membuat kek tahan lama adalah untuk membungkus kek yang telah dipotong itu dengan pembalut plastik supaya ia kekal lembap.


6. Simpan kekacang di tempat yang betul


Lebihan kekacang yang digunakan untuk membuat biskut atau kuih seperti walnut, badam dan gajus kadang-kala terbuang begitu sahaja kerana sudah sampai tarikh luputnya. Cara terbaik untuk kekacang tahan sehingga enam bulan adalah dengan menyimpannya dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk.


Jika anda mahu menggunakan kekacang itu, bakar pada suhu 350 darjah selama 10 minit.


7. Simpan kopi jauh daripada haba dan suhu lembap.


Cara terbaik untuk mengekalkan kesegaran kopi adalah simpan dalam bekas kedap udara dan letakkannya jauh daripada suhu lembap, cahaya dan haba.


Bagaimana pula jika menyimpannya dalam peti sejuk? Boleh, tetapi ia lebih sesuai untuk mereka yang jarang minum kopi (untuk disimpan buat jangka masa panjang)


Setelah mendapat beberapa maklumat berkaitan cara menyimpan makanan dengan betul, anda tidak perlu khuatir untuk menyimpan makanan untuk tempoh masa yang lama.


Sumber : Agensi berita/EM/na

Firefly Mulakan Semula Penerbangan Dari LTSAAS Ke Seletar Mulai 13 Jun


    Sumber Foto: Laman Sesawang Today.com


PENERBANGAN | Syarikat penerbangan tambang rendah Malaysia Aviation Group (MAG), Firefly menyambung semula perkhidmatannya dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) di Subang ke Lapangan Terbang Seletar bagi memberi kemudahan kepada pelanggan di wilayah timur laut Singapura.


Menurut Firefly, penyambungan semula perkhidmatan penerbangan itu berkuat kuasa mulai 13 Jun 2022 selepas dua tahun digantung ekoran pandemik yang menyaksikan pintu sempadan ditutup, lapor BH Online pada 23 Mei 2022.


"Penerbangan harian dua hala  dikendalikan oleh pesawat turboprop ATR 72-500 dengan kapasiti 72 tempat duduk.


"Kami akan meningkatkan perkhidmatan secara progresif menjelang akhir tahun," katanya.


Ketua Pegawai Eksekutif Firefly berkata syarikat penerbangan itu gembira dapat menghubungkan semula komuniti di Malaysia dan Singapura sama ada untuk perniagaan, masa lapang atau dengan orang tersayang.


"Memandangkan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan menyasarkan menarik dua juta pelancong antarabangsa ke Malaysia tahun ini, Firefly melihat ini sebagai masa yang sesuai untuk memulihkan dan memainkan peranan menghubungkan masyarakat dalam kedua-dua negara," kata  Philip See.Sementara itu, Pengarah Urusan Pembangunan Hab Udara Changi Airport Groupberkata, pihaknya gembira dengan penyambungan semula penerbangan Firefly ke Lapangan Terbang Seletar dengan lebih banyak pilihan untuk penumpang yang melakukan perjalanan antara kedua-dua negara.


"Kami telah melihat permintaan perjalanan yang kukuh antara kedua-dua negara sejak sekatan perjalanan dilonggarkan.


"Bersama-sama dengan rakan kongsi lapangan terbang kami, Lapangan Terbang Seletar bersedia untuk menyokong operasi Firefly dan berharap dapat mengalu-alukan dan melayani penumpang di lapangan terbang," kata Lim Ching Kiat.


Tiket boleh dibeli mulai 23 Mei 2022 daripada RM119 sehala dan dijual melalui aplikasi mudah alih Firefly, laman web, pejabat tempahan dan ejen pelancongan.


Firefly berkata, pelanggan boleh menikmati kemudahan lapangan terbang bandar, peningkatan kekerapan penerbangan, elaun bagasi percuma seberat 20 kilogram, daftar masuk dan naik cepat serta minuman percuma dalam penerbangan di atas ATR 72-500.

TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...