KRISIS RUSSIA-UKRAINE | PERANG HARI KETUJUH | Tentera Russia Gandakan Serangan, Pasukan Payung Terjun Mendarat Di Kharkiv   Sumber Foto : Twitter  The Telegraph


MAKLUMAT PENTING :


- Pasukan payung terjun Russia mendarat di bandar kedua Ukraine di tengah-tengah pertempuran sengit


- 'Tidak ada kawasan yang tinggal di Kharkiv di mana peluru meriam masih belum terkena': Pegawai Kementerian Dalam Negeri


- Russia meningkatkan kempen pengeboman dan serangan peluru berpandu, mengenai menara televisyen utama Kyiv, dua bangunan kediaman di sebuah bandar di barat bandar dan bandar Bila Tserkva di selatan ibu negara


- Tentera Rusia menggempur masuk ke bandar Laut Hitam Kherson yang terkepung di selatan


- Serangan Rusia meninggalkan Mariupol, sebuah lagi pelabuhan Laut Hitam lebih jauh ke barat tanpa bekalan elektrik

 

- Lebih 677,000 orang telah melarikan diri dari Ukraine sejak pencerobohan Rusia, kata agensi pelarian PBB


- Mahkamah Keadilan Antarabangsa PBB berkata ia akan mengadakan perbicaraan awam pada 7 dan 8 Mac berhubung dakwaan Ukraine 'pembunuhan beramai-ramai' oleh Russia


- Russia menyekat saluran televisyen bebas dan stesen radio liberal


- Syarikat perniagaan Barat mengumumkan bahawa mereka membekukan atau mengurangkan perniagaan dengan Rusia


- Rakyat Rusia berlumba-lumba untuk mengeluarkan wang tunai selepas pengenalan kawalan modal dan apabila ruble mencapai rekod terendah


- Harga minyak melonjak melepasi $110 setong, walaupun terdapat perjanjian untuk melepaskan 60 juta tong daripada simpanan


- Bank Dunia menyediakan pakej bantuan $3 bilion untuk Ukraine, termasuk dana segera $350 juta


DefenceHQ is the official corporate news channel of the UK Ministry of Defence.


Tentera Russia Dakwa Tawan Bandar Kherson


MOSCOW: Tentera Russia pada 2 Mac 2022/Rabu mendakwa berjaya menguasai bandar Kherson di selatan Ukraine, ketika pencerobohan Russia di negara pro-Barat itu memasuki hari ketujuh.


Jurucakap Kementerian Pertahanan Russia, Igor Konashenkov, mendakwa susulan penguasaan itu, perkhidmatan awam dan pengangkutan kekal beroperasi seperti biasa, lapor Agensi Berita AFP pada 2 Mac 2022/Rabu.


"Angkatan tentera Russia sudah menguasai penuh wilayah pusat Kherson, bandar ini tidak mengalami sebarang kekurangan bekalan makanan dan barangan keperluan," katanya dalam ucapan yang disiarkan menerusi televisyen.


Konashenkov berkata, rundingan sedang berjalan antara tentera Russia dan pihak berkuasa tempatan bagi mengekalkan ketenteraman, melindungi penduduk dan memastikan perkhidmatan awam berfungsi.


Datuk Bandar Kherson, Igor Kolykhaiev, menerusi Facebook berkata: "Kami masih Ukraine. Kekal utuh".


Kenyataan beliau juga dilihat bertentangan dengan Konashenkov, apabila memaklumkan pihaknya sedang mencari jalan untuk 'mengumpul mayat' dan 'memulihkan bekalan elektrik, gas, air dan pemanasan yang mengalami kerosakan'.


Tentera Russia Gandakan Serangan


MOSCOW: Presiden Russia, Vladimir Putin, menetapkan syarat untuk mengakhiri pencerobohan Ukraine, ketika perbincangan kedua delegasi Russia dan Ukraine diadakan di Belarus pada 2 Mac 2022/.


Pada masa sama, pemimpin Russia itu terus mengarahkan tenteranya menggandakan serangan, termasuk ke atas sasaran utama, Kyiv manakala puluhan terkorban dalam serangan di berdarah di Kharkiv semalam.


Dengan tentera Moscow terus menyerang beberapa bandar Ukraine, negara Barat pula bersiap sedia mengenakan lebih banyak sekatan terhadap Russia, menurut laporan agensi berita.


Difahamkan, Putin membentangkan syaratnya untuk mengakhiri perang itu semasa satu panggilan telefon dengan Presiden Perancis, Emmanuel Macron.


Ini termasuk mengiktiraf kedaulatan Russia ke atas Crimea, menjadikan Ukraine bebas tentera dan bebas Nazi serta memastikan statusnya yang neutral.


Semasa dialog itu berlangsung, Russia terus menyerang Ukraine, dengan anggota, kenderaan dan jentera tentera mula berkumpul di pinggir bandar Kyiv serta Kharkiv, dikhuatiri sebagai persediaan melancarkan serangan besar-besaran.


         Sumber Grafik: The Telegraph

Hari ini (2 Mac 2022), yang juga hari ketujuh serangan Russia terhadap Ukraine, jurucakap Kementerian Pertahanan Russia, Igor Konashenkov, mendakwa tentera Russia sudah menguasai bandar Kherson di selatan.


"Secara keseluruhan, tentera Russia sudah merosakkan lebih 1,500 kemudahan tentera di Ukraine selain memusnahkan 58 pesawat, 46 dron dan 472 kereta kebal serta kereta perisai lain. Tentera Udara Russia Mendarat di bandar kedua Ukraine, Kharkiv


KYIV: Tentera udara Russia mendarat di bandar Kharkhiv, dekat timur Ukraine pada 2 Mac 2022, menyaksikan berlaku serangan serta-merta, dakwa tentera Ukraine.


"Tentera udara Russia mendarat di Kharkiv dan menyerang sebuah hospital tempatan. Sedang berlaku pertempuran antara penceroboh dan rakyat Ukraine," kata pihak tentera dalam satu kenyataan, lapor AFP pada 2 Mac 2022.


Kharkiv, sebuah bandar besar didiami penutur bahasa Russia terletak berhampiran sempadan Russia, mempunyai populasi sekitar 1.4 juta orang.


Ia menjadi sasaran tentera Russia sejak Presiden Vladimir Putin melancarkan serangan ke atas Ukraine Khamis/ 24 Februari 2022 lalu.


Di Kherson di Laut Hitam, yang mana pegawai pada 1 Mac 2022 melaporkan pusat pemeriksaan Russia mengelilingi seluruh bandar, Tentera Russia mengambil kawalan stesen kereta api dan pelabuhan semalaman, kata Datuk Bandar, Igor Kolykhayev yang dipetik media tempatan.


Di Mariupol, sebuah pelabuhan di Laut Azow, lebih 100 orang cedera semalam akibat serangan tentera Russia, dakwa datuk bandar itu, Vadym Boychenko seperti dilaporkan media Ukraine.


Di Borodyanka, 50 kilometer (km) dari Kyiv, serangan udara tentera Russia pada 1 Mac 2022 memusnahkan dua bangunan kediaman, kata Timbalan Menteri Luar Ukraine, Emine Dzhaparova yang berkongsi video bangunan berwarna kelabu separuh musnah dan apartmen terbakar.


Menteri Pertahanan Ukraine berkata, pihaknya juga bimbang dengan serangan dari Belarus.


"Tentera Belarus diletakkan dalam waspada tinggi dan menumpukan kawasan berdekatan sempadan dengan Ukraine," kata kementerian dalam satu kenyataan di Facebook.


Pada waktu siang semalam/ 1 Mac 2022, unit perisikan Ukraine mengesan aktiviti ketara pesawat di kawasan sempadan dan konvoi kenderaan membawa makanan serta peluru turut kelihatan di situ, menurut kenyataan sama.


Kementerian memberi amaran pergerakan sedemikian memungkinkan Belarus menyokong penceroboh Russia dalam perangan antara Russia-Ukraine pada masa hadapan.


"Serangan peluru berpandu menyasarkan tentera dan orang awam dilancarkan secara sistematik dari wilayah Belarus sejak permulaan pencerobohan oleh Russia pada 24 Februari lalu, kata kementerian itu.

TERKINI

18 Destinasi Dan Tempat Penting MESTI DIKUNJUNGI Di Sekinchan

   Sumber Foto : CelcomDigi Disediakan Oleh : Mohd Ezli Mashut Sekinchan, sebuah perkampungan nelayan dan kawasan pertanian yang terletak di...