Covid-19: Fatwa Tidak Laksana Solat Jumaat dan Jamaah Di Masjid

Suasana di Masjidil Haram ekoran Covid-19. Foto Sumber: Haramain Sharifain


Fatwa Kesatuan Antarabangsa Ulama Umat Islam Berkaitan Tidak Didirikan Solat Jumaat dan Solat Jamaah di Masjid-Masjid

Sumber: http://www.iumsonline.org/ar/ContentDetails.aspx?ID=11084

Terjemahan oleh Bin Sahak:
https://www.facebook.com/492407374275152/posts/1459942774188269/
--------------------------------------

بسم الله الرحمن الرحيم

Fatwa bilangan (1) Berkaitan Wabak Korona

Kesatuan Antarabangsa Ulama Umat Islam menyeru dihentikan perlaksanaan solat Jumaat dan solat jamaah di negara mana sekalipun yang berlaku penularan wabak Korona sehingga menumbulkan kebimbangan sebenar berdasarkan laporan perubatan yang dipercayai dan diluluskan oleh pemerintah, sehinggalah wabak berjaya dikawal.

Dunia dikejutkan dengan penularan virus Korona: Covid-19 yang berlaku secara mendadak yang disifatkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia sebagai wabak global. 

Dengan sebab wabak pemusnah ini boleh berpindah (menjangkiti) dari seorang yang didapati positif kepada orang lain dalam semua bentuk aktiviti yang melibatkan percampuran ramai, bersua muka (saling berjajaran) dan bersentuhan. 

Maka semua majlis berbentuk pertemuan dan perhimpunan menjadi sebab kemungkinan berlaku jangkitan virus, penyakit dan kemerbahayaan.

Umat Islam di suluruh dunia bertanya hukum tentang solat Jumaat dan solat jamaah yang dilakukan di masjid dalam situasi sekarang. Apakah hukumnya kekal seperti asal atau apakah boleh meninggalkan solat jamaah dan solat Jumaat dan juga berkaitan hukum-hakam yang lain.

Maka jawapannya:

1. Dalam firman Allah Taala (bermaksud): "dan janganlah kamu mencampakkan diri kamu ke dalam kebinasaan, berbuat baiklah, sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang berbuat baik." (alBaqarah: 195) Ayat ini melarang mendedahkan jiwa kepada sesuatu yang boleh membinasakan, tanpa ada keterpaksaan, bahkan firmanNya ini memerintahkan sebaliknya, iaitulah agar berbuat baik yang disukai dan diredhai Allah.

2. Dalam sabda Nabi SAW, dari Ibn 'Abbas RA, baginda bersabda: "tiada kemudaratan ke atas diri sendiri dan orang lain." Ia merupakan tegahan umum dari menjadi sebab apa-apa kemudharatan kepada diri sendiri dan orang lain.

3. Dalam sabda baginda SAW juga drpd Ibn 'Umar RA bahawa Nabi SAW bersabda: "Sesiapa yang makan dari tumbuhan ini (bawang putih), maka jangan dia hampiri masjid kita (jangan hadir solat berjamaah)."

Semua dalil-dalil ini dan selainnya memberi bimbingan dan bukti jelas bahawa perlaksanaan solat jamaah dan solat Jumaat dalam ruang benar-benar berkemungkinan dan kukuh boleh mendatangkan bahaya yang dimaksudkan, (maka menjadi) tidak dituntut lagi pada syarak (solat Jumaat dan solat jamaah) dan tidak boleh (dilaksanakan).

Bahkan hadis nabawi yang terakhir tadi melarang orang yang berbau busuk dr memasuki masjid, agar dia tidak menyakiti jemaah solat lain dgn baunya yang busuk. Maka bagaimana pula dengan sesiapa yg boleh menjadi sebab mendatangkan penyakit atau kematian kepada mereka (jemaah lain) atau (dengan perhimpunan itu) boleh mendatangkan mudharat ke atas dirinya sendiri.

Antara yang mengukuhkan perkara (tegahan) yang dinyatakam sebelum ini iaitulah para jemaah solat ketika menunaikan solat dituntut supaya saling merapat dan bersentuhan, wajah dan muka mereka saling sejajar dan saling berkongsi pernafasan.

Selain itu, setiap orang dari mereka terdedah kepada batuk dan bersin pada bila-bila sahaja, dia pula saling bersentuhan dengan orang di sebelahnya kanan dan kiri, jadilah kemungkinan-kemungkinan jangkitan virus ketika itu benar-benar mungkin boleh berlaku.

Sebagai mempraktikkan dalil-dalil syarak yang dinyatakan dan firman Allah Taala: "dan saling tolong-menolonglah kamu dalam kebaikan dan taqwa." (alMaidah: 2)

Kesatuan Antarabangsa Ulama Umat Islam menyeru umat Islam seluruhnya agar menghentikan perlaksanaan solat Jumaat dan solat jamaah di mana sahaja negeri yang mula dilanda penularan wabak sehingga menimbulkan ketakutan sebenar berdasarkaan kepada laporan perubatan yang dipercayai dan diluluskan dari pihak pemerintah. 

Menghentikan aktiviti solat Jumaat dan solat jamaah ini berterusan sehinggalah wabak dapat dibendung dari menular dan bahaya menurut perakuan agensi-agensi pihak berautoriti.

19 Rejab 1441H bersamaan 14 Mac 2020M
Dr. Alu Muhyiy alDin alQurah Daghi.
SU Agung Kesatuan Antarabangsa Ulama Umat Islam

Dr. Ahmad Abd alSalam alRaisuni.
Presiden Kesatuan Antarabangsa Ulama Umat Islam

COVID-19: Bagaimana China Berjaya Turunkan Jumlah Jangkitan Secara Mendadak

2 days ago

INISIATIF kerajaan China dalam membendung penularan wabak COVID-19 sehingga angka jangkitan virus berkenaan di negara itu berhasil ‘dikawal’ boleh dianggap suatu kejayaan.


Walaupun wabak itu masih mencatatkan peningkatan di seluruh dunia, China sebaliknya berjaya mengawal penularan itu.

Setakat ini, China merekodkan sejumlah 81, 029 kes, dengan peningkatan sebanyak 22 kes sejak Sabtu.

Berdasarkan statistik, ia jauh lebih kecil berbanding peningkatan dalam tempoh 24 jam di Britain dengan 208 kes baharu dalam tempoh 24 jam.

Penutupan seluruh bandar

China telah melakukan kerja-kerja pembendungan terbaik dengan mengisytiharkan darurat ketat pada 23 Januari lalu di Wuhan serta 15 bandar lain di wilayah Hubei bagi mengekang wabak itu daripada terus menular.

Seramai 56 juta penduduk terkesan dengan pengisytiharan itu di mana semua pintu pengangkutan awam (bas, keretapi, penerbangan dan feri), premis perniagaan, kilang-kilang, pejabat serta sekolah turut ditutup rapat.

Malah, petugas kesihatan turut dikerahkan dari seluruh China hanya untuk membantu merawat pesakit yang dijangkiti virus pembunuh itu.

Covid-19

Pembinaan dua hospital

Dua hospital juga dibina hanya dalam masa dua minggu bagi menampung jumlah pesakit yang semakin meningkat setiap hari.

Bukan sahaja langkah pembendungan dilakukan di negara itu, malah usaha pengawalan dan pengawasan turut dipertingkat dari semasa ke semasa.


Makluman di media sosial

Pihak kerajaan turut menggunakan platform media sosial serta aplikasi mudah alih bagi mengawasi pergerakan di kawasan yang dikategorikan mengikut warna iaitu hijau, kuning dan merah.


Proses nyahkuman yang kerap

Setiap jalan dan bangunan turut dibersihkan dengan penyemburan cecair pembasmi kuman yang dilakukan dengan kekerapan yang maksimum.Topeng muka diwajibkan

Semua rakyat turut diwajibkan memakai topeng muka jika menaiki teksi atau ke pasar raya untuk mendapatkan bekalan makanan dengan kerja-kerja bacaan suhu turut menjadi kewajipan semasa memasuki sesebuah bangunan.


Pergerakan dipantau

Selain itu, seluruh kejiranan turut dikawal oleh penguat kuasa yang melakukan rondaan serta pemeriksaan keluar masuk terhadap pelawat yang berkunjung ke sesebuah kawasan perumahan.


Penguatkuasaan ketat

China juga turut memperketat sistem pengkuatkuasaan tentera dan polisnya dengan menahan serta mengurung individu yang melanggar kesalahan di kala penularan wabak tersebut.


Pesanan khidmat masyarakat

Bagi langkah pencegahan, pesanan khidmat masyarakat juga sering disebar luas kepada orang awam dengan mengalakkan mereka mencuci tangan dengan lebih kerap dan mengurangkan perjalanan agar tidak membebankan penguat kuasa kesihatan.

SUMBER: AGENSI/ ASTRO AWANI

Pasukan Perubatan Rawat Covid-19 di China Kini Bantu ItaliChina menghantar sepasukan sembilan pakar perubatan dan alat sokongan kesihatan ke Rom dalam usaha memerangi pandemik COVID-19.

Pasukan itu menaiki sebuah penerbangan khas yang tiba ke negara itu pada Khamis lalu, lapor AGENSI.

Bantuan berkenaan adalah menerusi Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan dan Persatuan Palang Merah China yang turut membawa sekitar 700 alat penapis udara, monitor pengawasan dan juga defibrilator.

Rom sebelum ini ada meminta bantuan daripada Kesatuan Eropah (EU), namun tidak dipedulikan sehingga China sendiri menghantar bantuan pakar dan alatan perubatan.

“Hari ini Itali tidak lagi sendiri. Ramai yang turut menyokong kami dari seluruh dunia,” kata Menteri Luar, Luigi Di Maio.

Untuk rekod, bantuan pakar dari China itu merupakan fasa yang ketiga selepas Iraq dan Iran yang merupakan antara negara paling teruk dilanda penularan COVID-19.

Terdahulu, pada awal minggu ini, Duta Besar Itali ke EU, Maurizio Massari didakwa membuat aduan selepas bantuan perubatan yang diminta untuk memerangi COVID-19 tidak mendapat sebarang respons.

Dalam keadaan terdesak, China sebaliknya tampil memberikan bantuan bilateral.

“Itali yang merupakan salah sebuah negara Eropah teruk dilanda pandemik COVID-19, dan kami telah melakukan sehabis baik untuk membendung wabak itu.

“Kita perlu pastikan di bawah koordinasi EU, bekalan peralatan perubatan yang diperlukan dan pengagihan semula di antara negara-negara dan wilayah yang paling memerlukan.

"Hari ini, Itali, esok keperluan itu boleh di tempat lain.

“Itali juga telah meminta untuk mengaktifkan European Union Mechanism of Civil Protection bagi keperluan perubatan individu.

“Malangnya, tiada sebuah pun negara EU yang memberi respons. Hanya China yang menyalurkan bantuan atas dasar bilateral. Ternyata ini bukan tanda solidariti Eropah yang baik,” jelasnya.

Bantuan dari China tiba selepas Itali merekod kes jangkitan COVID-19 melebihi 10,000 orang.

SUMBER: AGENSI

Covid-19: Perintah Berkurung Di Hampir Seluruh Sepanyol

Spain Lockdown


MADRID: Sepanyol semalam melaksanakan perintah berkurung di hampir seluruh negara bagi memerangi penularan COVID-19, dengan melarang penduduk keluar rumah kecuali untuk bekerja, mendapatkan penjagaan perubatan atau membeli makanan.

Perdana Menteri, Pedro Sanchez, mengumumkan sekatan pergerakan itu susulan peningkatan mendadak angka jangkitan di negara ini yang mempunyai kira-kira 46 juta penduduk.

Keputusan itu ialah antara langkah darurat selama 15 hari yang diisytiharkan kerajaan, semalam.

Sepanyol melaporkan lebih 1,500 jangkitan baharu COVID-19 sejak petang kelmarin, menyaksikan jumlah meningkat kepada 5,753 kes yang merupakan kedua tertinggi di Eropah selepas Itali. Setakat ini, virus itu sudah meragut 183 nyawa di Sepanyol.

“Larangan itu mesti dipatuhi mulai hari ini (semalam),” katanya dalam ucapan disiarkan melalui televisyen selepas mengadakan mesyuarat Kabinet yang berlangsung lebih tujuh jam.

Beliau berkata, penduduk boleh keluar bekerja, ‘membeli roti’, pergi ke farmasi dan mendapatkan penjagaan perubatan, namun ‘tidak dibenarkan keluar makan malam di rumah kawan’.

Sanchez menegaskan, polis akan memastikan orang ramai mematuhi sekatan pergerakan itu.

“Langkah yang diambil adalah drastik dan malangnya akan mempunyai akibat... tetapi kita tidak akan goyah memerangi virus itu.

“Kita akan memenangi perjuangan ini... namun, penting bagi memastikan ‘harga’ terpaksa dibayar untuk mencapai kemenangan ini adalah serendah yang mungkin,” katanya.

Beliau menjelaskan, semua kedai di seluruh negara akan ditutup, kecuali farmasi dan pasar raya.

Bar, restoran dan semua kedai, kecuali pasar raya, sudah ditutup untuk tempoh dua minggu bermula semalam di rantau Madrid yang merekodkan lebih separuh daripada keseluruhan kes jangkitan COVID-19 di negara ini.

Kebanyakan kerajaan serantau di Sepanyol telah mencontohi Madrid dan menutup sekolah di kawasan masing-masing. 

Isteri PM Sepanyol positif COVID-19

MADRID: Isteri kepada Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez, disahkan positif COVID-19.

Perkara itu dimaklumkan Pejabat Perdana Menteri, semalam, hanya beberapa jam selepas Sanchez mengumumkan perintah berkurung di hampir seluruh negara.

Menurut satu kenyataan kerajaan, Perdana Menteri serta isterinya, Begona Gomez, bagaimanapun berada dalam keadaan baik.

Katanya, kedua-dua mereka berada di kediaman rasmi.


SUMBER: AFP


TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...