Bom Siklon Landa Amerika, Lebih Sejuk Dari Marikh
GLOBAL: Amerika Syarikat (AS) kini berhadapan dengan cuaca ekstrem sejuk apabila suhu jatuh pada tahap sejuk yang disifatkan lebih sejuk dari Planet Marikh.

Keadaan cuaca ini juga dikenali sebagai 'bom siklon', nama gelaran untuk fenomena dikenali sebagai 'bombogenesis'.

Ia adalah sistem cuaca yang mengalami penurunan mendadak dalam tekanan atmosfera dan mengumpul kekuatan dengan pantas, melepaskan angin seumpama taufan.

Media AS melaporkan lebih 100,000 kediaman terputus bekalan kuasa ketika mana angka korban turut berlaki melibatkan kemalangan jalan raya licin sehingga menyebabkan kenderaan sukar dikawal.Gelombang sejuk yang melanda sebahagian besar AS menjadi penyebab berpuluh maut akibat kematian terdahulu.

Ribuan penerbangan dibatalkan dan sekolah terpaksa ditutup di kawasan setempat berikutan ribut salji melanda bahagian timur laut.

Suhu menurun tenggara bandar raya ini menyebabkan Niagara Falls, air terjun gergasi di sempadan AS-Kanada, membeku.

Perkhidmatan Kaji Cuaca Kebangsaan berkata, suhu lebih tinggi tidak dijangka sehingga minggu depan dan salji juga belum reda sehingga lewat hari ini, disebabkan ribut bergerak ke arah timur laut ke Kanada.

Turut dilaporkan haiwan Iguana jatuh ke tanah ekoran suhu sejuk melampau kerana tidak dapat menyesuaikan diri.TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...