Mangsa Banjir China Cecah 302, Puluhan Masih Dicari

   Foto Sumber: BBC News

GLOBAL | Kematian akibat tragedi banjir di wilayah tengah China meningkat kepada 302 orang dengan puluhan lagi masih lagi hilang, kata pegawai kerajaan yang menyatakan jumlah hujan dalam tempoh setahun turun hanya dalam tempoh tiga hari.

Agensi Berita Antarabangsa AFP pada 3 Ogos 2021 melaporkan Zhengzhou, yang juga ibu negeri wilayah Henan dan pusat kejadian banjir itu paling teruk terjejas dengan 292 mangsa maut serta 47 hilang.

Penduduk terperangkap dalam kenderaan bawah tanah, tempat letak kereta bawah tanah dan juga terowong.

Sebelum ini, gambar ramai penumpang kenderaan menjadi viral apabila banjir berada di paras bahu di sebuah pengangkutan bawah tanah di Line 5 dengan 14 daripadanya maut, manakala puluhan kenderaan berpenumpang tersangkut di dalam terowong.

Datuk Bandar, Hou Hong berkata kepada wartawan, banyak yang maut di Zhengzhou akibat banjir dan tanah runtuh, malah berkata, mereka menemui 39 mayat di tempat letak kereta bawah tanah dan ruang bawah tanah yang lain.

Tragedi itu adalah kejadian banjir terburuk China dalam tempoh sedekad.

Hujan bermula 17 Julai memberi kesan kepada 14 juta orang, merosakkan ribuan rumah dan mengakibatkan kerugian ekonomi mencecah 53 bilion yuan (RM34.6 bilion) di Zhenzhou sahaja.

Namun, kerugian keseluruhan di seluruh wilayah itu dijangka berganda dari jumlah itu.

Pakar mendakwa, kejadian cuaca buruk - banjir besar dan kemarau - adalah disebabkan perubahan iklim.

Namun, persoalan kini adalah bagaimana China bersedia untuk menghadapi cuaca buruk sedemikian, ketika penduduk kini sedang menghitung kos kehilangan perniagaan dan harta benda. 

Sumber: AFP

TERKINI

AirAsia lancar promosi Tempat Duduk PERCUMA* dan jualan hebat ke lebih 130 destinasi

AirAsia melancarkan promosi  dan jualan hebat pertama pada tahun 2024 dengan jutaan tempat duduk ke lebih 130 destinasi. Syarikat itu dalam ...