Sheikh Yusuf Al-Qaradawi Pernah Karang Lebih 120 Buku, Pemergian Kehilangan Besar Dunia IslamUlama berpengaruh, Sheikh Yusuf al-Qaradawi pernah mengarang hampir 110 buku dalam pelbagai bidang keilmuan Islam terutama dalam bidang sosial, dakwah dan pengajian Islam.


Memetik Bayan Linnas, buku-buku tulisan tokoh pemikir Islam itu sangat diminati oleh umat Islam di seluruh dunia.


Bahkan, buku-buku tersebut diulang cetak berpuluh-puluh kali dan diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa.


Antara buku hasil tangan beliau ialah Fatawa Muasarah, Al-Halal wa al-Haram fi al-Islam, Fiqh al-Zakat, Fiqh-al-Siyam serta banyak lagi.


Sheikh Yusuf juga pernah menjadi ahli beberapa majlis dan yayasan tempatan serta antarabangsa yang memberi tumpuan kepada pemikiran, pengetahuan, hal ehwal Islam dan dakwah.


Antaranya beliau dilantik sebagai Presiden Kesatuan Ulama Islam Sedunia, Majlis Rabitah al-Alam al-Islami di Mekah, Ahli Majlis Dana Islam di Qatar dan Ahli Majlis Pengajian Islam Eropah di Perancis.


Nama sebenar beliau adalah Yusuf bin Abdullah bin Ali bin Yusuf.


Dilahirkan pada 1926 di sebuah perkampungan Desa Shafat at-Turab, Mahallah al-Kubra, Gharbiah, Mesir, ulama besar dunia itu menghembuskan nafas terakhir ketika berusia 96 tahun, pada 26 September 2022.

Pemergian Yusuf al-Qaradawi Kehilangan Besar Buat Umat Islam


Dunia Islam pada 26 September 2022 dikejutkan dengan pemergian tokoh ulama terkenal, Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi meninggal dunia di Doha, Qatar dalam usia 96 tahun.


Berita kematian Tokoh Maal Hijrah peringkat kebangsaan dalam kategori antarabangsa pada 2009 itu dimaklumkan Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri menerusi laman sosial rasminya.


Menerusi hantaran menjelang waktu azan Maghrib 26 September 2022, bekas Mufti Wilayah Persekutuan itu turut berkongsi cita-cita asal ulama kelahiran Mesir tersebut untuk menjadi Syeikh Al-Azhar.


Bagaimanapun, impian allahyarham tidak kesampaian apabila tiada berpeluang untuk dilantik ke jawatan tersohor universiti Islam berpengaruh sunni yang sudah berusia 1,050 tahun itu.


“Selamat jalan wahai Syeikhul Ummah. Pemergianmu ditangisi dunia dan seisinya. Moga bersua satu hari nanti di negeri yang abadi,” nukil mantan menteri hal ehwal agama tersebut.


Zulkifli turut memuat naik kulit muka depan buku siri Tokoh Pendakwah Islam berjudul ‘Syeikh Dr. Yusuf Al-Qaradawi: Siapakah Beliau?’ yang ditulisnya ketika berkhidmat sebagai mufti.


Ia merupakan hasil petikan daripada artikel beliau sendiri yang pernah disiarkan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan menerusi slot Bayan Linnas Siri 6 mengenai kisah hidup ulama tersebut.


Allahyarham yang aktif menulis lebih 120 judul buku sepanjang hayatnya dianggap sebagai ulama kontemporari dalam kalangan empat mazhab utama ulama ahli sunnah wal jamaah.


Hujahnya turut dijadikan rujukan ramai ulama seluruh dunia termasuk paling popular di negara ini iaitu Al Halal wal Haram fil Islam yang telah diterjemahkan ke bahasa Melayu pada 1993.


Dilahirkan di Saft Turab, Mesir pada 9 September 1926, graduan Universiti Al-Azhar pada 1952 itu bagaimanapun sering dilabel sebagai kontroversi oleh dunia Barat yang anti-Islam.


Beliau yang kemudian menghabiskan hidupnya di Qatar selepas berhijrah ke negara itu turut menyandang pelbagai jawatan dalam Kesatuan Ulama Sedunia dan Liga Islam Sedunia. Ulama Tersohor, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, Meninggal Dunia


DUBAI: Ulama tersohor, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, meninggal dunia pada usia 96 tahun, menurut Persatuan Ilmuwan Islam Antarabangsa (IUMS).


Allahyarham meninggalkan legasi penulisan yang kini menjadi rujukan kepada umat Islam di serata dunia.


"Dunia Islam kehilangan seorang ulama dan guru yang jujur, alim, dihormati lagi disegani," kata IUMS, yang juga persatuan diasaskan oleh Qaradawi, menerusi Twitter.


Qaradawi dilahirkan di Mesir tetapi menghabiskan sebahagian besar hidupnya di Qatar, di mana beliau menetap sehingga akhir hayatnya.


Beliau juga adalah pemimpin Ikhwanul Muslimin, pergerakan sosio politik Islam yang mencetuskan revolusi Mesir pada 2011. 


Semasa hidupnya, Sheikh Yusuf lantang mengkritik kerajaan pimpinan Presiden Mesir, Abdel Fatah al-Sisi.


Tokoh Pemikir Islam itu hidup dalam buangan dari Mesir sebelum Revolusi 2011 yang menggulingkan bekas Presiden, Hosni Mubarak.


Sheikh Yusuf tidak dapat kembali ke Mesir berikutan penggulingan terhadap bekas Presiden Mesir, Mohamed Morsi pada 2013.


Berita pemergian itu diumumkan dalam akaun Twitter rasmi beliau, hari ini.


Ulama tersohor itu meninggalkan legasi ilmunya yang begitu besar untuk manfaat umat masa kini.-AGENSI


============================================


Daripada Abdillah bin Amru bin al-As R.Anhuma katanya: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:

إِنَّ اللَّهَ لاَ يَقْبِضُ الْعِلْمَ انْتِزَاعًا يَنْتَزِعُهُ مِنْ الْعِبَادِ وَلَكِنْ يَقْبِضُ الْعِلْمَ بِقَبْضِ الْعُلَمَاءِ حَتَّى إِذَا لَمْ يُبْقِ عَالِمًا اتَّخَذَ النَّاسُ رُءُوْسًا جُهَّالاً فَسُئِلُوا فَأَفْتَوْا بِغَيْرِ عِلْمٍ فَضَلُّوا وَأَضَلُّوا


Maksudnya: “Sesungguhnya Allah SWT tidak menghapus ilmu pengetahuan dengan cara mengambil sekaligus daripada hamba-hamba-Nya. Tetapi Allah SWT menghapus ilmu pengetahuan itu dengan kematian ulama sehingga tiada lagi orang yang alim. 


Ketika itu orang ramai melantik ketua-ketua mereka dari kalangan orang yang jahil dan apabila mereka ditanya mereka memberi fatwa dengan sewenang-wenangnya tanpa berpandukan ilmu pengetahuan. Maka mereka sesat lagi menyesatkan.” 


Riwayat al-Bukhari (100) dan Muslim (2673)

Daripada Abi Ja’far rahimahullah berkata:

مَوْتُ عَالِمٍ أَحَبُّ إِلَى إِبْلِيْسَ مِنْ مَوْتِ سَبْعِيْنَ عَابِدَا


Maksudnya: “Mati seorang alim lebih disukai oleh Iblis daripada mati tujuh puluh orang ahli ibadat.”

Riwayat al-Baihaqi (4/344) dan Abu Nu’aim (3/183)


Pernah ditanya kepada Sa’id Bin Jubair: “Apakah alamat binasanya manusia?

Jawabnya: “Dengan kematian para ulama mereka.”


- Facebook Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan


======================================================

Sesungguhnya umat Islam seluruh dunia amat berdukacita di atas kembalinya ke rahmatullah Shaikh Yusuf Al-Qaradhawi tengahari sebentar tadi (mengikut waktu Qatar).


Kehilangan salah seorang mujaddid ulung dunia Islam sepanjang abad lalu ternyata mengesankan umat.


Shaikh Yusuf Al-Qaradhawi adalah sahabat dan tokoh rujukan saya sejak zaman mahasiswa ketika memimpin gerakan Islam. Beliau sentiasa menyeru kepada aliran wasatiyyah dan menentang keras aliran ghuluw dan mutaa'ssibin.


Saya juga sering mengundangnya ke Malaysia termasuk sewaktu menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Doa dan surat yang sering diutus tatkala dalam kesulitan begitu mengesankan dan memperteguh semangat dan idealisme saya dalam perjuangan.


Saya secara peribadi amat merasai kehilangannya, dan sumbangan serta legasi yang ditinggalkan ternyata membekas dalam setiap sanubari kaum Muslimin. 


Semoga Allah SWT memberi tempat dan ganjaran yang teristimewa buat beliau.


- Dato' Seri Anwar Ibrahim


===============================================
Kali Ini AirAsia Tawar Tempat Duduk Harga Serendah RM13

   Sumber Foto : AirAsiaPENERBANGAN | AirAsia melancarkan jualan tempat duduk daripada RM13 sejajar dengan pencapaiannya sebagai peneraju tambang rendah global, apabila dinobatkan sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia buat kali ke-13 berturut-turut.


AirAsia dalam kenyataan media pada 26 September 2022 berkata jualan yang dilancarkan berlangsung sehingga 2 Oktober 2022 dan merangkumi pasaran utama antara lain termasuk Malaysia, Thailand, Filipina, Indonesia dan Vietnam.


Laluan jarak jauh seperti dari Kuala Lumpur dan Bangkok ke Australia (Melbourne, Perth, Sydney), New Zealand (Auckland), Korea Selatan (Seoul), Timur Tengah (Jeddah) dan India (New Delhi) juga tersedia dengan tambang termasuk semua bermula daripada RM459 untuk tempat duduk ekonomi dan daripada RM1,219 untuk Premium Flatbed.


Sempena pengumuman kelonggaran sekatan perjalanan ke Jepun mulai bulan depan, AirAsia X juga mengumumkan laluan baharu dari Kuala Lumpur ke Tokyo (Haneda) dan Sapporo, manakala Thai AirAsia telah mengumumkan laluan baharu dari Bangkok ke Fukuoka yang kini tersedia untuk tempahan bagi tempoh perjalanan bermula bulan November daripada RM599 untuk tempat duduk ekonomi atau RM2,599 untuk Premium Flatbed.Laluan terus baharu yang menghubungkan Pulau Pinang ke Bali buat kali pertama juga termasuk dalam jualan ini dengan tambang daripada RM159.


Ketua Pegawai Komersial Kumpulan AirAsia, Karen Chan berkata syarikat berbesar hati untuk meraikan pelbagai kemenangan pada bulan ini termasuk jualan pecah rekod pasca pandemik pada minggu lalu, dan kini sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia sebanyak 13 kali berturut-turut.


"AirAsia ialah syarikat penerbangan untuk semua dan kami berbangga kerana memenangi anugerah Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia pilihan oleh tetamu.


"Sebagai ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada jutaan tetamu yang memilih untuk terbang bersama kami pada setiap tahun dan kepada mereka yang mengundi, kami ingin menawarkan jualan istimewa ini dengan tambang bermula daripada RM13, atau RM1 bagi setiap tahun kemenangan.


"Kami telah menerbangkan lebih 700 juta tetamu. Kini, kami kembali terbang tinggi dan berharap akan terus mengubah kehidupan jutaan tetamu pada tahun-tahun akan datang, sama seperti yang telah kami lakukan selama hampir 21 tahun ini," katanya dalam satu kenyataan.


Sebagai anugerah penanda aras global bagi kecemerlangan syarikat penerbangan, Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia Skytrax 2022 menerima undian daripada 14.3 juta pelanggan yang terdiri daripada lebih 100 warganegara yang mengundi lebih 300 syarikat penerbangan dari September 2021 hingga Ogos 2022.


Berikut Adalah Kenyataan Media Penuh :


   Sumber Grafik : AirAsia


AirAsia lancar jualan RM13* untuk meraikan 13 tahun sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia


SEPANG, 26 September 2022 – Sempena meraikan kemenangannya sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia buat kali ke-13 berturut-turut, AirAsia hari ini melancarkan jualan tempat duduk daripada RM13* sejajar dengan pencapaiannya sebagai peneraju tambang rendah global.


Jualan yang dilancarkan hari ini berlangsung sehingga 2 Oktober 2022 dan merangkumi pasaran utama termasuk Malaysia, Thailand, Filipina, Indonesia, Vietnam dan banyak lagi. 


Laluan jarak jauh seperti dari Kuala Lumpur dan Bangkok ke Australia (Melbourne, Perth, Sydney), New Zealand (Auckland), Korea Selatan (Seoul), Timur Tengah (Jeddah) dan India (New Delhi) juga tersedia dengan tambang termasuk semua bermula daripada RM459* untuk tempat duduk ekonomi dan daripada RM1,219 untuk Premium Flatbed. 


Sempena pengumuman kelonggaran sekatan perjalanan ke Jepun mulai bulan depan, AirAsia X juga telah mengumumkan laluan baharu dari Kuala Lumpur ke Tokyo (Haneda) dan Sapporo dan Thai AirAsia telah mengumumkan laluan baharu dari Bangkok ke Fukuoka yang kini tersedia untuk tempahan bagi tempoh perjalanan bermula bulan November daripada RM599* untuk tempat duduk ekonomi atau RM2,599* untuk Premium Flatbed.


Laluan terus baharu yang menghubungkan Pulau Pinang ke Bali buat kali pertama juga termasuk dalam jualan ini dengan tambang daripada RM159.


Karen Chan, Ketua Pegawai Komersial Kumpulan AirAsia berkata: “Kami berbesar hati untuk meraikan pelbagai kemenangan pada bulan ini termasuk jualan pecah rekod pasca-pandemik pada minggu lepas, dan kini sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia sebanyak 13 kali berturut-turut.


“AirAsia ialah syarikat penerbangan untuk semua dan kami berbangga kerana memenangi anugerah Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia pilihan oleh para tetamu.


“Sebagai ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada berjuta-juta tetamu yang memilih untuk terbang bersama kami pada setiap tahun dan kepada mereka yang mengundi kami, kami ingin menawarkan jualan istimewa ini dengan tambang bermula daripada RM13 - atau RM1 bagi setiap tahun kemenangan kami! 


“Kami telah menerbangkan lebih 700 juta tetamu. Kini kami kembali terbang tinggi dan berharap akan terus mengubah kehidupan berjuta-juta tetamu pada tahun-tahun akan datang, sama seperti yang telah kami lakukan selama hampir 21 tahun ini.”


Untuk perkembangan terkini mengenai penerbangan, perjalanan, gaya hidup dan banyak lagi, ikuti @flyairasia di Instagram atau @airasia di Twitter dan WeChat/Weibo untuk kemas kini terkini.


*Semua penerbangan yang dijual adalah untuk perjalanan sehala, termasuk cukai lapangan terbang dan sebarang caj berkenaan. Tambang ke beberapa destinasi AirAsia X dan Thai AirAsia adalah tertakluk kepada kelulusan kawal selia. Tertakluk kepada terma dan syarat.

     Sumber Grafik : AirAsia


AirAsia launches flights from RM13* to celebrate 13 years as the World’s Best Low Cost Airline


SEPANG, 26 September 2022 – To celebrate winning the World’s Best Low Cost airline for the 13th time in a row, AirAsia has today launched seats on sale from as low as RM13* to mark each year being awarded the global low cost leader.


The RM13* seats sale which launches today, runs until 2 October 2022 and includes many leisure favourite markets including Malaysia, Thailand, Philippines, Indonesia, Vietnam and more. 


Longer haul routes are also on sale from Kuala Lumpur and Bangkok to Australia (Melbourne, Perth, Sydney), New Zealand (Auckland), South Korea (Seoul), Middle East (Jeddah) and India (New Delhi) with all-in one way fares starting from just RM459* and premium flatbed starting from RM1219. 


With Japan recently announcing the lifting of restrictions from next month, AirAsia X has also recently announced reopened routes from Kuala Lumpur to Tokyo (Haneda) and Sapporo and Thai AirAsia  has announced a new route from Bangkok to Fukuoka which are on sale for travel commencing November now from RM599* for economy or RM2,599* on a premium flatbed.


A new direct route connecting Penang to Bali for the first time, is also included in the sale with fares from just RM159.


Karen Chan, Group Chief Commercial Officer of AirAsia said: “It’s been an incredible month with many wins including our biggest ever sale day post Covid last week, but this really tops the list, to be awarded the World’s Best Low Cost Airline 13 times in a row.


“AirAsia is the people’s airline so it’s even more gratifying to win the ‘people’s choice’ Best Low Cost Airline award.


“As a huge thank you to the millions of people who choose to fly with us each year and to those who voted for us, we are throwing this special sale with fares starting from just RM13 - or RM1 for each year we’ve won! 


“We’ve already flown over 700 million guests and now we are well and truly back, we look forward to making a huge difference to many millions more in years to come, just as we have done for nearly 21 years”


Stay up to date on the latest in flights, travel, lifestyle and more following @flyairasia on Instagram or @airasia on Twitter and WeChat/Weibo for the latest updates.


*All flights on sale are all inclusive for one way travel, including airport taxes and any other applicable charges. Fares to some longer haul destinations on AirAsia X and Thai AirAsia X are on sale subject to regulatory approvals. Terms and conditions apply.
TERKINI

AirAsia lancar promosi Tempat Duduk PERCUMA* dan jualan hebat ke lebih 130 destinasi

AirAsia melancarkan promosi  dan jualan hebat pertama pada tahun 2024 dengan jutaan tempat duduk ke lebih 130 destinasi. Syarikat itu dalam ...