Pesawat tentera C-130 Filipina terhempas, 17 maut, 40 selamat

    Sumber: Twitter

Sebuah pesawat C-130 tentera udara Filipina yang membawa tentera terhempas di wilayah selatan negara itu pada 4 Julai 2021, membunuh sekurang-kurangnya 17 anggota tentera sementara sekurang-kurangnya 40 diselamatkan dari bangkai kapal yang terbakar, kata para pegawai.

Setiausaha Pertahanan Delfin Lorenzana berkata, usaha menyelamat sedang dilakukan. Dia mengatakan bahawa pesawat itu mempunyai 92 orang di dalamnya, termasuk tiga juruterbang dan lima anak kapal. Selebihnya adalah anggota tentera, lapor AP.

Lockheed C-130 Hercules adalah salah satu daripada dua bekas Pesawat Tentera Udara Amerika Syarikat yang diserahkan kepada Filipina sebagai sebahagian daripada bantuan ketenteraan tahun ini. 

Ia jatuh ketika mendarat tidak lama sebelum tengah hari Ahad di kampung Bangkal di bandar pergunungan Patikul di wilayah Sulu, kata Ketua Staf Jeneral Cirilito Sobejana.

Pesawat itu mengangkut tentera dari bandar Cagayan de Oro selatan, kata Sobejana. Pasukan pemerintah memerangi Abu Sayyaf di wilayah Sulu selama beberapa dekad. Tidak jelas apa yang menyebabkan kemalangan itu.

"Sangat malang," kata Sobejana kepada wartawan. "Pesawat terlepas dari landasan dan ia berusaha untuk mendapatkan kembali kuasa tetapi gagal dan terhempas."

Sobejana mengatakan sekurang-kurangnya 40 orang yang berada di dalam pesawat dibawa ke hospital dan pasukan berusaha menyelamatkan yang lain.

Hujan turun di tengah Filipina tetapi tidak jelas apakah cuaca di wilayah Sulu menjejaskan penerbangan.

 Lapangan terbang di bandar utama Jolo di Sulu terletak beberapa kilometer (batu) dari kawasan pergunungan di mana tentera tmemerangi Abu Sayyaf. 


TERKINI

Ucapan Datuk Seri Anwar Ibrahim Di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Ke-78

NATIONAL STATEMENT OF THE PRIME MINISTER OF MALAYSIA AT THE GENERAL DEBATE OF THE 78TH SESSION OF THE UNITED NATIONS GENERAL ASSEMBLY NEW YO...