2018: Sony Unveils Xperia XA2, Xperia XA2 Ultra, and Xperia L2Best Business Smartphone : LAS VEGAS, NV — Today at CES 2018, Sony announced the addition of three new phones to their Xperia line: the Xperia XA2, Xperia XA2 Ultra, and Xperia L2. 

Slotting in under the XZ flagship series, the mid-range XA2 and XA2 Ultra succeeds the original XA and XA Ultra, while the lower-end L2 succeeds the L1. The new series brings a number of hardware changes and specification upgrades across the board.

In comparing to the preceding Xperia series, the specifications of the XA2, XA2 Ultra, and L2 do seem to indicate improvements on the weaker aspects of the first iteration. 

All three now have always-on fingerprint scanners and larger battery sizes. The XA2 has also seen its display upgraded to Full HD 1080p. And at least on paper, the change from MediaTek to Qualcomm Snapdragon should provide a slight performance increase for the XA2 phones. 

The Snapdragon 630 mobile platform features 150Mbps upload and 600Mbps download speeds, an increase from the XA1 capabilities.
The XA2 line's SoC upgrade from the MediaTek Helio P10 to the Snapdragon 630 should also significantly improve battery as the new chipset comes in a 14nm manufacturing node over the P10's 28nm. 

Together with the large 3300 mAh and 3580 mAh batteries of the XA2 and XA2 Ultra we should see extreme longevity on the new models.

The L2 looks to be an odd successor as Sony specifies a SoC with a T720MP2 at 450 MHz, pointing out at the usage of a MediaTek MT6735P over the MT6737 in the original L1, which while it has increased CPU frequencies, actually downgrades the GPU frequency.

And as far as design goes, those who dislike bezels will appreciate that the top and bottom bezels have been reduced compared to their predecessors.

The Xperia XA2, Xperia XA2 Ultra, and Xperia L2 will be available later this month, and Sony noted that the handsets will roll out in early February. Pricing has not been disclosed at this time.

Source: Sony

Amerika & Kanada Sejuk Membeku –50' Celsius, Australia Panas Membara 47.3' CelsiusCUACA GLOBAL: Dua cuaca ekstrem di dua benua pada masa kini berlaku. Di Sydney cuaca paling panas dalam tempoh 80 tahun memaksa larangan aktiviti pembakaran di seluruh New South Wales (NSW), Australia.

Cuaca panas menyaksikan suhu mencecah 47.3 darjah Celsius di barat Sydney manakala seluruh bandar pelabuhan, suhu mencapai antara 41 hingga 45 darjah Celsius, sekali gus menjadikannya kawasan paling panas pada Ahad.

Negeri lain di tenggara negara itu juga mengalami cuaca panas teruk, dengan beberapa kawasan di Victoria amat serius pada Sabtu. Lalu lintas antara Sydney dan Melbourne terpaksa ditangguhkah selama beberapa jam.

Puluhan kebakaran hutan turut berlaku di kawasan tenggara dan di NSW sahaja pihak berkuasa mengendalikan sejumlah 51 kebakaran.

Pada Isnin pagi, dunia sukan digemparkan dengan berita kapten pasukan kriket England terpaksa dikejarkan ke hospital, selepas mengalami dehidrasi teruk pada hari keempat perlawanan persahabatan terakhir menentang Australia di Sydney.

Menurut pegawai Meteorologi Australia, Jordan Notara, bagaimanapun diramalkan perubahan kepada cuaca sejuk sedang berlaku. 

"Diramalkan terdapat sedikit penurunan suhu iaitu sekitar 30 darjah Celsius esok," katanya sambil menambah sekurang-kurangnya satu atau dua lagi cuaca panas ekstrim akan melanda sepanjang musim panas kali ini. 

Amerika & Kanada Membeku

Sementara itu kawasan timur Amerika Syarikat (AS) dan Kanada membeku di bawah suhu rendah melampau akibat ribut salji kelmarin ketika situasi di Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy di New York menjadi kelam- kabut berikutan kelewatan jadual penerbangan.

Di Kanada, suhu ekstrem menghampiri –50 darjah Celsius diramalkan berlaku di wilayah Ontario dan Quebec, utara negara itu.

Hawa Artik dan angin sejuk membuatkan suhu di serata timur AS pula terasa seperti –42 darjah Celsius dengan risiko kecederaan ‘reput fros’ pada kulit jika terdedah selama 10 minit, kata beberapa pegawai dalam amaran mereka.

Suhu sejuk melampau itu melanda selepas fenomena ribut yang digelar sebagai ‘bom siklon’ oleh ahli-ahli kaji cuaca. Media tempatan melaporkan bahawa ribut itu mengakibatkan sekurang-kurangnya 19 kematian di AS, dari negeri Texas sehinggalah ke Wisconsin.

Ribut pada Khamis lalu itu menurunkan salji tebal, mengakibatkan suhu sejuk ekstrem dan membawa angin kencang ke Pantai Timur AS dengan banyak penerbangan terpaksa dibatalkan.

Namun kelmarin, keadaan menjadi serius apabila lebih 3,420 penerbangan domestik dan antarabangsa terus terkandas.

Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy dan lapangan terbang Charleston di Carolina Selatan adalah antara yang paling teruk terjejas. 

SUMBER: BERNAMA/AFP

MUAFAKAT PAKATAN HARAPANRakyat Malaysia berhasrat menjadikan tanah air ini sebuah negara yang maju, stabil dan sejahtera. Mereka mengimpikan negara yang gemilang, utuh dan dihormati seantero dunia. Sejak Merdeka dan penubuhan Malaysia, pendiri bangsa telah mewariskan pedoman dan gagasan besarnya agar kita tidak tergelincir dari landasan tersebut.

Namun, mutakhir ini Malaysia berada dalam bahaya dan dilingkungi kebejatan tidak berkesudahan. Rasuah bermaharajalela, hutang negara menggunung, nilai ringgit susut dan hilang daya-saing, sedangkan rakyat terbeban dan menderita kerana harga barang serta kos perkhidmatan terus meningkat dalam keadaan pendapatan tidak mencukupi.

Justeru, menjadi keutamaan Pakatan Harapan menawarkan harapan baharu buat seluruh warganegara demi perjuangan membela rakyat dan membina semula Malaysia yang lebih baik. 

MAKA, Pakatan Harapan bermuafakat dan bertekad untuk melaksanakan janji-janji berikut apabila Pakatan Harapan mendapat mandat rakyat untuk membentuk Kerajaan Persekutuan selepas Pilihanraya Umum ke-14:

1. Membentuk sebuah kabinet berwibawa; gandingan yang berpengalaman, berkelayakan dan berkemampuan;

2. Menjadikan Parlimen sebagai sebuah institusi yang kukuh dan bebas; dan dipimpin oleh Yang di-Pertua yang adil dan berwibawa.

3. Mengambil langkah-langkah segera memulihkan ekonomi negara dan meringankan beban kos sara hidup rakyat. Antaranya menghapuskan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), menstabilkan harga petrol dan memberikan fokus utama kepada usaha menambah pendapatan rakyat;

4. Melaksanakan reformasi menyeluruh demi mengembalikan maruah dan jatidiri negara dan Bangsa Malaysia, meliputi reformasi institusi, reformasi pendidikan, reformasi ekonomi dan reformasi sosial seperti yang terkandung dalam Manifesto Pakatan Harapan;

5. Menghadkan tempoh memegang jawatan Perdana Menteri kepada dua penggal pilihanraya untuk memugar dan menyihatkan amalan demokrasi terbaik serta mempertegas prinsip kebertanggungjawaban dalam urustadbir negara;

6. Memastikan ketua-ketua institusi penting negara termasuk Peguam Negara, Ketua Polis Negara, Panglima Angkatan Tentera, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia dan Ketua Audit Negara bebas daripada pengaruh penguasa politik. Mereka bertanggungjawab sepenuhnya kepada rakyat menerusi institusi parlimen, di mana mereka akan melalui proses pengesahan Jawatankuasa Pilihan Parlimen (Parlimentary Select Committee) dan akhirnya dilantik oleh Yang Di-Pertuan Agong;

7. Membersihkan Malaysia dari najis rasuah dengan mendakwa pelaku rasuah di mahkamah, dan jika disabit bersalah maka akan dikenakan hukuman setimpal;

8. Memastikan institusi-institusi awam seperti FELDA, Tabung Haji, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Majlis Amanah Rakyat diurus secara cekap, telus dan beramanah;

9. Membela kebajikan rakyat terutamanya golongan miskin, ibu tunggal, orang berkelainan upaya dan kumpulan berpendapatan rendah;

10. Merapatkan jurang pembangunan antara bandar dan desa, serta antara wilayah dengan tumpuan khusus kepada hak rakyat Sabah dan Sarawak sejajar dengan semangat Perjanjian Malaysia 1963;

11. Mengkaji semula sistem percukaian negara untuk memastikan pembayar cukai, terutamanya golongan kelas menengah, tidak tertekan dengan bebanan cukai yang berganda;

12. Menghormati prinsip keluhuran perlembagaan dan kedaulatan undang-undang; dan

13. Menjunjung prinsip-prinsip utama Perlembagaan Persekutuan yang mengiktiraf kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan, hak setiap individu untuk mengamalkan ajaran agama masing-masing, kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak serta hak-hak yang sah untuk semua kaum, Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan kemuliaan institusi Raja-Raja Melayu.

MENGHARGAI bahawa Pakatan Harapan adalah sebuah gabungan besar (grand coalition) parti-parti politik yang menggandingkan dua tokoh negarawan ulung, iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Pengerusi dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Umum dalam rangka menyempurnakan legasi misi tertangguh, maka Pakatan Harapan dengan penuh sukacita dan ta’zimnya mengumumkan:

1. Yang Amat Berbahagia Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri dan Yang Berhormat Datuk Seri Dr Wan Azizah binti Datuk Dr Wan Ismail sebagai calon Timbalan Perdana Menteri apabila Pakatan Harapan mendapat mandat rakyat untuk membentuk Kerajaan Persekutuan selepas Pilihanraya Umum ke-14;

2.?Untuk memperkukuh kepimpinan kerajaan Pakatan Harapan dan memperteguh muafakat antara parti-parti anggota, proses undang-undang untuk mendapatkan Pengampunan Diraja bagi membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dimulakan segera, selepas Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran negara, agar Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat segera berperanan dalam Kerajaan Persekutuan dan kemudiannya diangkat sebagai calon Perdana Menteri ke-8;

3. Sebagai persiapan Pakatan Harapan menghadapi dan memenangi PRU14, kami telah memutuskan pengagihan kerusi-kerusi kawasan Parlimen bagi Semenanjung iaitu yang melibatkan 165 kerusi, seperti berikut:
a. Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) – 52 kerusi
b. Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) – 51 kerusi
c. Parti Tindakan Demokratik Malaysia (DAP) – 35 kerusi
d. Parti Amanah Negara (AMANAH) – 27 kerusi

MAKA dengan ini kami bersepakat dan bersetuju dengan muafakat bersama ini sebagai perjanjian yang mengikat parti-parti kami.

Tun Dr Mahathir Mohamad
Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden Parti Keadilan Rakyat

Tan Sri Muhyiddin Yassin
Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia

Tuan Tan Kok Wai
Pengerusi Parti Tindakan Demokratik Malaysia

Tuan Hj Mohamad Sabu
Presiden Parti Amanah Negara

Bertarikh: 6 Januari 2018
18 Rabiul Akhir 1439 H

Samsung Files Patents For Next-Gen Smartphone Designs

PHOTO BY: LETSGO DIGITAL


BY: MOHD EZLI MASHUT

FUTURISTIC GADGET: A new revolution and the next generation for future smartphone designs have been revealed when Samsung has filed a patent with the World Intellectual Property Organization (Wipo).

According to Let’s Go Digital, it was published today the patents show a lot of promise, though no indication when or if Samsung will ever make them a reality.

There’s little written about the potential device in the patent, which was filed to the United States Patent and Trademark Office on September 2, 2016.

Ten concept drawings refer to a “display device” and show a large main screen on the front that wraps around to the rear where more apps could potentially be displayed. 

The rear screen looks to be nearly half the size of the front screen. The drawings’ solid lines are the claimed features, while broken lines are illustrative and show what the rest of the device may look like.

This latest patent could hint at a potential concept phone in the future. Samsung has previously filed patents for other concepts, including foldable ones, and the company has previously said it hopes to release a bendable device next year. 

Samsung has been known for trying new concepts and technology — it showed off a flexible, “unbreakable” AMOLED display called Youm back in 2012, and a curved prototype at CES 2013. Earlier this year Samsung also revealed a new OLED screen prototype which can roll, stretch, and bend.

Apple filed its own patent for a wraparound iPhone display last year, and LG also appears to be experimenting with a crazy screen that wraps around the top of your phone. The real test will be which company can produce a working prototype, or even bring this type of display to regular smartphones.
Description :


FIG. 1 is a front perspective view of the display device; 

FIG. 2 is a front view thereof; 

FIG. 3 is a rear view thereof; 

FIG. 4 is a left side view thereof; 

FIG. 5 is a right side view thereof; 

FIG. 6 is a top view thereof; 

FIG. 7 is a bottom view thereof; 

FIG. 8 is a rear perspective view thereof; 

FIG. 9 is a front perspective view thereof in which an image is displayed on a front surface; and, 

FIG. 10 is a rear perspective view thereof in which an image is displayed on a rear surface. 

The broken lines shown in the drawings represent unclaimed portions of the display device only and form no part of the claimed design. 

REFERENCE:
1. www.theverge.com
2. http://patft.uspto.gov

TERKINI

Strategi, Tip Beli Tiket Penerbangan Harga Menarik dan Jadikan Kembara Menyeronokkan

Disusun Oleh : Mohd Ezli Mashut Membeli tiket penerbangan dengan harga menarik dan merancang kembara yang unik serta menyeronokkan memerluka...