Kembalinya Nabi Isa al-Massih di Masjid Umayyad, DamascusPetunjuk 1 : "Tidak ada seorangpun dari Ahli Kitab, kecuali akan beriman kepadanya (Isa) sebelum kematiannya. Dan di hari kiamat nanti Isa itu akan menjadi saksi terhadap mereka. (al-Quran, 4:159)

Petunjuk 2 : "padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak (pula) menyalibnya, tetapi (yang mereka bunuh ialah) orang yang diserupakan dengan Isa bagi mereka. Sesungguhnya orang-orang yang berselisih paham tentang (pembunuhan) Isa, benar-benar dalam keragu-raguan tentang yang dibunuh itu. Mereka tidak mempunyai keyakinan tentang siapa yang dibunuh itu, kecuali mengikuti persangkaan belaka, mereka tidak (pula) yakin bahwa yang mereka bunuh itu adalah Isa". (al-Quran, 4:157)

Petunjuk 3: Al-Bukhari meriwayatkan dari Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu. Sabda Rasulullah SAW :

"Demi Allah yang menggenggam jiwaku. Tidak lama lagi Isa putra Maryam akan turun kepadamu sebagai hakim yang adil. Dia akan mematahkan salib, membunuh babi dan memansuhkan Cukai (membatalkan Cukai/AbolishTax), Dan (waktu itu) harta melimpah ruah, sehingga tidak ada seorang pun yang mau menerima zakatnya (zaman tiada seorangpun layak untuk menerima zakat) Dan sehingga satu kali sujud (nilainya) lebih baik daripada dunia seisi nya.
(Riwayat Muslim di dalam kitab Iman hadis 220)

Petunjuk 4: Maka ketika ia (Dajjal) membuat seperti itu, tiba2 Allah mengutus Isa Ibnu Maryam, dia akan turun di menara Putih (Al-Mannaratul Baidha) yang terletak di timur Damsyik dengan memakai pakaian (pakaian dasar dan pakaian pelapis) yg dicelup dengan wangi-wangian yang berwarna kekuning-kuningan, sambil meletakkan dua telapak tangannya di atas sayap2 dua malaikat. apabila ia mengangguk-anggukan kepalanya,maka jatuhlah titisan air dan apabila ia mengangkat kepalanya,maka jatuhlah darinya  butir2 mutiara". 

Kembalinya Isa a.s di Damascus, Syria.

Berdasarkan hadis ini bererti Nabi Isa akan turun di Syam (Moden Syria), iaitu Damsyik, iaitu di sisi menara sebuah masjid sebelah Timur. Beliau akan turun pada waktu fajar. Ibnu Katsir ada berkata: “Sesungguhnya tidak ada di Damsyik menara yang dikenal di sebelah timurnya kecuali yang berada disamping masjid jamik Amawi, iaitu di sebelah timur Damsyik.”Nabi Isa Akan Turun di Menara Timur, Masjid Umayyad, Damascus.

Masjid Umayyad atau dikenali sebagai Masjid Besar Damascus (dahulunya Basilica of Saint John the Baptist) terletak di kota lama Damascus merupakan salah satu masjid terbesar dan tertua di dunia. Nabi Isa a.s akan turun di sini bagi membuktikan kepada Yahudi & Nasrani bahawa beliau tidak disalib dan tidak sesekali terbunuh. 

Dan apa yang paling penting beliau akan 'mematahkan salib' dengan penjelasan bahawa dialah Nabi Utusan Allah yang diperkenalkan oleh Nabi Yahya (John The Baptist) di Masjid ini sebelum Yahudi & Nasrani tidak mempercayainya lalu memenggal kepada Nabi Yahya (John The Baptist). Itulah dosa-dosa mereka yang paling besar kerana menbunuh para-para Nabi & Rasul. 

Dengan Kebijaksanaan Allah, Allah mengangkat Nabi Isa a.s di sini (Masjid Umayyad) dari diperlakukan sedemikian sama seperti Nabi Yahya iaitu sebelum Nabi Isa a.s di bunuh (disalib) Allah telah mengangkatnya untuk dikembalikan di akhir tamadun kemanusiaan tidak lama sahaja lagi (sekali lagi rujuk Sea of Galilee akan kering) untuk membuktikan kepada mereka bahawa mereka itu adalah SESAT lagi MENYESATKAN. 

Sehinggakan  disaat itu, tiada lagi orang Kristian kerana telah mengakui kenabian Isa a.s dan hanya tinggal ISLAM sebagai satu-satunya akan di akhir saat itu.

Allah berfirman: "Tetapi (yang sebenarnya), Allah telah mengangkat Isa kepada-Nya . Dan adalah Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. (al-Quran, 4:158)

     
Panorama Masjid Ummayad

              

Masjid Umayyad


                        Makam Nabi Yahya (John The Baptist) yang telah di penggal kepala baginda di dalam Masjid Umayyad

 Dome of The Clocks, Masjid Umayyad

                         Dome of The Treasury, Masjid Umayyad


                              Minaret of The Bride, Masjid Umayyad

  Minaret of The Qayt Bey, Masjid         Umayyad.


Minaret of Jesus, Masjid Umayyad (di sinilah Nabi Isa a.s akan turun untuk 'mematahkan salib'!)

Diriwayatkan oleh Imam Ahmad, dariAbu Hurairah, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:
“Jumlah mereka pada waktu itu terlalu sedikit. Mereka lari ke Baitul Maqdis menjumpai Imam mereka, seorang lelaki soleh (Imam Mahdi menurut riwayat itu).

“Ketika Imam mereka sudah berdiri di depan untuk mengimami solat Subuh, tiba-tiba datang Nabi Isa. Imam mereka itu mundur untuk memberi peluang kepada Nabi Isa untuk mengimami solat Subuh itu tetapi Isa a.s sambil memegang bahu Imam itu berkata: “Teruskanlah, sesungguhnya iqamat dibacakan untuk engkau.” Maka sembahyanglah mereka semua di belakang Imam tadi.

“Selesai solat, Isa a.s berkata kepada semua jemaah: “Bukakan pintu itu.” Mereka membuka pintu masjid itu, tiba-tiba Dajal sudah berdiri di situ dan di belakangnya ada 70,000 Yahudi lengkap membawa senjata. ”Melihat Nabi Isa ada di dalam masjid itu, Dajal tiba-tiba saja layu atau cair seperti cairnya garam disirami air. 

Dajal itu lari terbirit-birit kerana ketakutan. Nabi Isa bersama kaum Muslimin terus saja mengejarnya kemudian menjumpainya di Babu Luddi. Dan di sanalah Nabi Isa membunuh Dajal itu. 

“Orang-orang Yahudi pun akan dikalahkan dan dibinasakan Allah pada waktu itu. Mereka cuba lari dan bersembunyi tetapi semua benda tempat mereka bersembunyi akan pandai bercakap atau bercerita dengan izin Allah. Benda-benda dimaksud termasuklah dinding, batu, pokok kayu dan sebagainya. Kalau ada orang Yahudi yang bersembunyi di balik belakang mereka, benda-benda itu akan memberitahukannya.

 Termasuk juga satu pokok berduri (disebut pokok Yahudi), jika mereka bersembunyi di bawahnya, pokok itu akan berkata: “Wahai hamba Allah yang beriman, di sini ada orang Yahudi, bunuhlah dia.”

“Isa bin Maryam akan memimpin umatku dengan bijaksana dan adil. Beliau akan menghancurkan salib-salib yang ada di dunia ini dan akan membunuh semua babi. Beliau juga akan menghapuskan cukai. Manusia pada waktu itu tidak perlu membayar cukai, bahkan zakat pun tidak dibayar lagi kerana tidak ada orang yang berhak menerimanya.
“Pada hari itu semua makhluk dalam keadaan aman dan tenteram. 

Tidak ada saling cemburu, dengki, saling memarahi dan mengganggu antara sesama makhluk Allah. Sehingga ada anak perempuan yang bermain-main dengan harimau dan harimau itu tidak menerkamnya, begitu juga kambing berkawan dengan serigala. Seluruh dunia ketika itu nanti diliputi oleh kedamaian, keamanan dan ketenteraman. 

Bahkan ketika itu nanti tidak ada pertelingkahan keyakinan dan pendapat. Tidak ada yang disembah selain Allah.

“Orang Arab ketika itu nanti akan merampas kembali semua miliknya. Bumi mengeluarkan cahayanya, menumbuhkan tanam-tanamannya seperti zaman Nabi Adam. Sehingga manusia akan memetik buah anggur dan delima sehingga mereka kenyang memakannya.”

TERKINI

Merealisasikan Guru Jauhari Digital, Jadi Aspirasi Negara MADANI

   AI image generated by : Mohd Ezli Mashut Oleh : Mohd Ezli Mashut & ChatGPT Imej Janaan AI Oleh : Mohd Ezli Mashut via Copilot Dalam e...